Mandal Fotoklubb
 
t
                             
Mandal Fotoklubb
Redigeringstips og bildevisninger
Bedriftsbesøk på Sjølingstad Uldvarefabrik
Veteranbussbilder, Månedens bilde og Pål Hermansen
Oppstart med veteranbusser
God oppslutning om siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Ut i det blå - til Landehobde
Juryering og bildevurdering
Fotoklubben på eventyrtur i Harkmark
En kveld med bildevurdering likevel
Fotobesøk på Kjettingen
På fotosafari i Afrika
Fotografere - å male med lys
Bilkirkegård og Svalbard
Innblikk i en pressefotografs hverdag
Mandal fotoklubb startet opp det nye fotoåret
Årsmøte og juleavslutning i Mandal fotoklubb
Fotohistorie hos Nomedal
Dobbelteksponering - en spennende utfordring
Stativ og lang lukkertid i høstmørket
Kompaktkamera fortsatt kjekt å ha
Dyr, fugler og folk i Afrika og Månedens bilde
Å finne sin egen signatur i bildene
Flott bildekveld i Mandal fotoklubb
Mandal fotoklubb starter opp høstsesongen
Siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Fotoklubben ute på tur igjen
Kontrast og fuglenes kveld
Lang bildekveld
Fototur med start fra Buen og målgang på La Strada
Møte med en allsidig naturfotograf
Tilbake til Husfliden - med komposisjon, perspektiv og linjer
Nytt møtelokale(?), kreative konkurransebilder og bilder fra luftballong
Spennende bildemøte med Ramon
Vi ble fanget av øyeblikket - og ble litt kreative
God start på det nye året i Mandal fotoklubb


Vis arkivérte
 

NSFF

Mandal Fotoklubb
Mandal Fotoklubb har nær 30 medlemmer. Vi møtes annen hver onsdag kl 18:00 i Husflidens lokale, Malmø (Langgata 10), til billeddiskusjon, dagens tema og sosialt samvære.
Nye og gamle medlemmer er hjertelig velkomne, se vårt program for nærmere informasjon.
Vel møtt!
Publisert: 15. Jan 2009 11:51, JTNG
Sist oppdatert: 6. Jun 2019 17:27, LB
 
Redigeringstips og bildevisninger
Det ble stort frammøte denne onsdagskvelden 9. oktober i Langgata hos Mandal fotoklubb. Vi hadde fått besøk av journalist Jarle Martinsen, og vi skulle se gjennom mange bilder medlemmene hadde tatt. Leder Laila ønsket velkommen og presenterte kveldens program. Hun opplyste også om en forestående fotoutstilling i Kristiansand, der fotoklubbene på Sørlandet er invitert til åpningen 3. desember. Deretter ga hun ordet til kveldens gjest Jarle Martinsen som ville gi oss redigeringstips.

Jarle hadde nylig vært jury for oss i en av Månedens bildekonkurranser, og tilbakemeldingen fra ham var at han mente at bildene våre hadde mye å gå på når det gjaldt redigering. Leder tok ham derfor på ordet, og inviterte han like godt til et av møtene våre for å gi oss noen tips om dette. Så her var han, klar til å gyve løs på temaet.

Han sa beskjedent først at han ikke var noen ekspert, han var selvlært i Photoshop, men han hadde brukt det i 20 år og kjente det godt og hadde lært seg det han hadde bruk for. Han tok bilder i råformat, det ga størst rom for bilderedigeringen. I jobben sin var det viktig og nødvendig å ta seg tid til bilderedigering, fortalte han, dette for at bildet skulle bli best mulig i avisa. Særlig var kontrasten i bildet viktig å huske på, da trykken ofte gjorde at bildet mistet kontrast.

Jarle loset oss gjennom mange av medlemmenes bilder, der han viste oss hvordan vi ved enkle grep i Photoshop kunne gi bildene våre mere liv, lys, kontrast og klarhet. Han fortalte det var mange måter å gjøre det på, det var ufattelig mange muligheter i Photoshop, men han hadde funnet en vei som funket greit for han selv, sa han. Til slutt viste han også hva han kunne gjøre med sine egne bilder.

Det er helt umulig her å komme inn på alle «spakene» han dro i, men han viste ellers til You Tube, der var det masse hjelp å få i bilderedigering. Helt til slutt sa han noe som kanskje er aller viktigst for bilderedigering: «Best og ikke se at en har brukt Photoshop (eller andre bildebehandlingsprogrammer)». Jarle ble etterpå takket av leder for alt han hadde vist oss av redigeringsmuligheter i Photoshop.

Dermed gikk leder over til Månedens bilde for september. Også våre gjester fikk være med på avstemmingen, så mange stemmer lå bak vinnerbildene denne kvelden. Til topps gikk igjen Elisabeth, denne gangen med bildet «Et lite stykke Dovrefjell». Andreplassen gikk til Ramon med bildet «Skumring på stranden» og tredjeplassen til Trine med bildet «Life is a beautiful ride». Vi gratulerer vinnerne! Etterpå var det som vanlig en livlig bildediskusjon.

Deretter ble det velfortjent kaffepause som Torstein stod for. Mens denne foregikk rullet de innleverte bildene til vår tredje fotokonkurranse «Klimakrise» på skjermen i bakgrunnen. Resultatet får vi på neste møte 23. oktober.

Det ble mer bilder. Etter fototuren til Skjølingstad Uldvarefabrikk onsdag for to uker siden, hadde deltakerne lagt inn bilder derfra i vårt Billedgalleri. Leder viste disse og de ble også kommentert. Bildene viste at det var mange spennende motiver der, både med fine former, linjer og farger. Bildene vil bli lagt i en egen bildemappe, så bare legg inn flere bilder, oppfordret leder.

Helt til slutt, før leder takket for møtet og ønsket vel hjem, hevdet enkelte at de hadde hatt det så bra i kaffepausen at de ikke hadde lagt merke til at våre «Klimakrisebilder» ble vist i bakgrunnen. Så derfor ble bildene vist på nytt, ledsaget av en smule spente og bekymrede bemerkninger som; Vil juryen se noen «Klimakrise» i bildene våre? Vil bildetittlene hjelpe oss? Følg med videre, dette blir ulidelig spennende!
Sej

Publisert: 11. Oct 2019 09:59, SEJ
 
Bedriftsbesøk på Sjølingstad Uldvarefabrik
Onsdag 25. september møttes 11 forventningsfulle fotografer på Sjølingstad Uldvarefabrik. Mange skulle sikre seg motiver til Årets forograf runde 4 "Håndverk og produksjon". Tor Harald Blom ga oss omvisning i fabrikkens mange produksjonslokaler samt spennende historiefortelling og informasjon om prosessene fra råull til ferdige ullvarer. Et par av maskinene fikk vi også se i aksjon. Det var mange spennende detaljer å fotografere, og tiden gikk i forteste laget siden det var så mange lokaler og maskiner å se på.

Sjølingstad Uldvarefabrik ble etablert i 1894 av August Hoven, som var utdannet lærer, dypt religiøs og inspirert av Hans Nielsen Hauge. I 1910 tok sønnen hans over driften, og deretter var sønnesønnen ansvarlig for driften fra 1949 til 1983. Rundt fabrikken vokste det fram et lite industrisamfunn med arbeiderboliger, skole, butikk og disponentbolig. Fabrikken framstilte garn og vevde fram til 1984, og har siden 1989 vært en levende museumsfabrikk hvor det fortsatt produseres ullvarer på de gamle maskinene.

Vi fikk blant annet se garnvaskeri og -fargeri, kardemaskiner, spinnemaskiner, vevstoler og symaskiner. Særlig var de store jacquardvevene imponerende. De vever kompliserte mønstrede stoffer vha. et hullkortsystem, hvor kortene er sydd sammen i remser. Hullkortmekanismen er programmert til å løfte eller senke renningstrådene individuelt, og er forløperen til dagens datamaskiner. I dag produseres det bl.a. garn, bunadsstoffer og ulltepper for salg.

Med et stort antall maskiner, innretninger og verktøy manglet det ikke på motiver. Vi fikk beskjed om at vi lett kunne komme til å ødelegge ukers arbeid om vi kom nær noen av maskinene. Det ble fotografert høyt og lavt, med og uten stativ, med tele og vidvinkel, så vår omviser var nok letta da besøket var over og alt (forhåpentligvis) intakt. Et av medlemmene hadde med seg svart-hvittbilder tatt på 70-tallet, og prøvde å fange de samme motivene på nytt. Blir spennende å se resultatet både av dette og i runde 4. Vi takket for oss med blomster, og ser fram til gjensyn med en mulig utstilling i vinterferien.

Publisert: 7. Oct 2019 17:27, LB
 
Veteranbussbilder, Månedens bilde og Pål Hermansen
Onsdagskvelden 11. september var første kvelden på høsten fotoklubben var samlet inne igjen i vårt klubblokale i Langgata. Leder Laila kunne ønske velkommen til en bra gjeng medlemmer som hadde møtt opp, denne gang til nytt fast klokkeslett 18.00. Som vanlig informerte og minnet hun oss om forskjellige ting som vil skje framover:

Veteranbussbildene vi tok forrige gang, legges i en egen mappe på vår hjemmeside. Planen er til slutt å overføre bildene til Veteranbussklubben SamSør Agder. Det er derfor viktig at medlemmer som ikke vil dette, enten fordi de er med på bildet eller av andre grunner, melder fra til leder om dette.

Videre minnet hun om neste møte på Sjøllingstad Uldvarefabrik. Lurt å møte opp da, det kan bli fine bilder som kan brukes i vår siste konkurranse «Håndverk og produksjon». Kanskje kan det også bli utstilling ut av det? NSFF kan søkes om støtte til slikt.

Ellers minnet leder om NSFFs NM i foto. Fint hvis mange deltar, klubben vår har jo gjort det bra der de siste årene. Fristen er 15. september. Husk at Månedens bilde for november har tema «Kreativt». Påminnelsen om Jarle Martinsens redigeringstips på møtet 9. oktober, utløste en aldri så liten, men kraftig engasjert, diskusjon om nettopp temaet bilderedigering. Vi tror mange vil møte opp den kvelden.

Så satte leder i gang Månedens bildeavstemming for august. Det deltok 14 bilder med varierte motiver. Noen bemerket tørt at denne gangen var det flere mennesker enn fugler i bildene. Da resultatet forelå, viste det seg at et flott plantebilde vant. «Blåklokkedrøm» het det, og tilhørte Elisabeth. På andreplass kom Ramon med sitt delikate bilde «Kveld på stranden», og på tredjeplass dukket mennesket opp i Magnes monokrombilde «Badass». Vi gratulerer vinnerne! Den vanlige bildediskusjonsrunden etterpå var lærerik, og igjen dukket bilderedigeringstemaet opp.

Vi har startet en serie der medlemmene blir invitert til å presentere en fotograf/fotobok de er begeistret for eller inspirert av. Først ut var Liv Anette. Valget hennes falt på den norske fotografen Pål Hermansen. Engasjert, og medbrakt en av hans fotobøker, fortalte hun om hans fotografiske liv. Han var egentlig utdannet tannlege, hadde fotografert siden 1971, og var mest kjent som naturfotograf, selv om han ikke likte å bli kalt dette. Han har vunnet utallige priser og utgitt mange bøker. Liv Anette fortalte at han ikke ville ta et bilde som han egentlig hadde sett før. Han ville gjøre noe nytt, noe eget. Alt i naturen var like viktig, mente han, underforstått også å ta bilde av.

Hun viste til slutt noen av hans mest kjente bilder, og anbefalte alle å gå inn på hans hjemmeside for å se mer. Leder takket etterpå Liv Anette for hennes engasjerte presentasjon av en av Norges mest kjente fotografer. Deretter var det kaffepause, ledsaget av deilig sjokoladekake, som Liv Anette også stod for. Vi takker så mye også for det.

Denne gangen hadde leder fått medlemmene, som deltok på forrige utflukt med veteranbusser, til å legge inn to bilder hver fra begivenheten i vårt Billedgalleri. Dette for å få sett og diskutert noen av bildene fra den felles opplevelsen. Nestleder har hevdet at dette bør være en god regel som alle vil lære av og ha glede av.

Veteranbussbildene med glade utkledde deltakere utløste mye latter og gode replikker. Noen hadde også laget bildene i nostalgisk stil. Vi håper Veteranbussklubben, som gjerne vil ha mange bilder av sine kjære klenodier, vil bli fornøyd med bildene våre. Vi vil også få en ny sjanse til å fotografere bussene, denne gangen langs den gamle veien langs elva. Og da må sjåførene ha tidsriktig antrekk, mente Arne bestemt.

Helt til slutt, før alle gikk til sitt, fikk nestleder anledning til å dele ut diplomer til de av våre medlemmer som hadde gjort seg fortjent til det i NM i foto fra i vår. I alt var det 23 premierte bilder, der Torstein toppet det med sin bronsemedalje. Leder viste samtidig bildene på skjermen. Et par av mottakerne var ikke til stede, men de vil få diplomene sine ved en senere anledning.

Da kunne leder runde det hele av og takke alle frammøtte og ønske vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Sep 2019 11:36, SEJ
 
Oppstart med veteranbusser
Det ble en historisk og nostalgisk start på Mandal fotoklubbs høstsesong. Onsdagskvelden 28. august var vi på fototur med veteranbuss – og ikke bare én, men hele fem busser var med i følge vårt. Det var Bjørn Anders, som selv er bussjåfør, som hadde fått i stand denne turen med Veteranbussklubben SamSør Agder.

Vi hadde fått beskjed om at sjåførene ville stille i tidsriktige antrekk, og derfor ble vi fotografer oppfordret til det samme. Det var derfor en forventningsfull passe gjeng utenfor klubblokalet som stod og ventet på å bli plukket opp av en veteranbuss. Dessverre viste det seg at sjåførene syntes det var for varmt denne kvelden til å sitte i sine bussuniformer. Heldigvis trosset noen av våre medlemmer den gode sommervarmen og stilte i gammelt antrekk. Men det må innrømmes at f.eks. tykk ulldress var langt fra optimalt i busser uten aircondition.

Vi ble fortalt av sjåfør Geir Sørensen at Veteranbussklubben SamSør Agder hadde medlemmer fra tre selskaper: De sammensluttede bilruter, Sørlandsruta og Agder bilruter. De hadde fem busser i sin besittelse. En Volvo fra 1957, Mercedes 1964, Scania 1967, Scania 1969 og nok en Volvo fra 1974.

I den nest eldste bussen fra 1964, med sjåfør Geir ved rattet, la vi avsted i kolonnen på vei mot det gamle veianlegget Knuden fra 1922, like ved Mandals kommunegrense til Søgne. I området var det trafikkforstyrrelser i forbindelse med veiarbeidet på nye E 39, men vi fikk likevel plassert alle fem veteranbussene ved Knuden. Stedet var ideelt for å fotografere gamle kjøretøy. Her kunne de kjøre en liten sløyfe for seg selv, både under og over en bru i gammel stil. Brua var for øvrig flott pyntet med blomster.

Bussene kjørte etter tur én og én mens en ivrig gjeng fotografer knipset i vei fra nesten alle posisjoner. Nettopp det ble også noe av utfordringen. Det var lett å ufrivillig få med noen av de andre fotografene på bildene. Det ville vi jo helst ikke, i alle fall ikke de som ikke var utkledd. Apropos det, mens vi ventet på at bussene (og dronen) ble klare, var de utkledde meget populære fotomotiver denne kvelden. De fikk vel nesten en følelse av hvordan det er å være kjendis – heldigvis for en kort stund – omsvermet av fotografer.

Etter at bussene hadde kjørt én og én, kjørte de til slutt i samlet flokk gjennom Knuden, og det til og med to ganger, da de hadde fått snudd et eller annet sted og kom tilbake fra motsatt kant. Fotografene fikk igjen sjansen til å få det rette blinkskuddet til å sitte.

Etter dette og en liten kaffeskvett noen ville ha, entret vi igjen en veteranbuss og satte kursen mot Mandal via Stoveland bru. Der hadde vi også avstigning med etterfølgende fotografering av busser på brua. Nok en fin fotoseanse var i boks.

Det var også meningen å stoppe lenger nede ved Mandalselva, men vi fant ut at lyset nå var blitt så svakt at det ikke lenger var så fristende. Derfor kjørte vi bare i kolonne rett ned til Mandal. Vår buss kjørte helt ned til klubblokalet i Langgata.

Før Geir forlot oss i en annen buss, fikk nestleder takket han og kollegene for den flotte turen vi hadde fått. Det var en fin og annerledes fototur som ble en morsom opplevelse for våre medlemmer. Bildet nestleder ga til Geir, som viser Geir ved rattet i en veteranbuss, var tatt på Muséets dag i Mandal i 2008. Vi håper imidlertid å få samlet en del av de beste bildene fra denne turen som vi kan gi til Veteranbussklubben SamSør Agder.

Vi takker også alle medlemmene som var med og som bidro til en flott opplevelse.
Sej

Publisert: 30. Aug 2019 13:46, SEJ
 
God oppslutning om siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Onsdag 5. juni ønsket tydeligvis mange å være til stede før det igjen blir mulig, nærmere bestemt 28. august. Dessuten ble det denne kvelden mange bilder å se, både fra vår 2. runde i Årets fotograf og fra Månedens bilde fra mai. Og ikke minst hyggelig samvær med fotoprat og litt ekstra bevertning.

Klubbens leder Laila ønsket velkommen til sommermøtet og var glad for den gode oppslutningen. Det første hun gjorde var å gå gjennom programmet for høsten 2019 som nå var klart. (Du finner det allerede på vår hjemmeside). Det er fristende å framheve første møte, der vi skal på tur med og fotografere veteranbuss langs gamleveien på vestsiden av Mandalselva. Bjørn Anders, som står bak dette, forteller at sjåføren stiller i tidsriktig antrekk, derfor oppfordres vi fotografer til å gjøre det samme. Så dette kan bli gøy.

Leder fortalte ellers at møtene til høsten vil begynne kl. 18.00. Ny tid altså i Mandal fotoklubb. Når det gjelder Månedens bilde er det bestemt at vi skal ha fire ganger med ekstern jury og to ganger med bundet tema. Tema for høsten vil bli «Kreativt» og «Monokrom». Ganske greit, da samme tema går igjen i NM i foto. Nytt er også at medlemmene på enkelte møter vil ha femten minutters innslag til å presentere en kjent fotograf eller fotobok.

Deretter gikk leder over til å presentere de femten bildene som skulle gis poeng for å finne ut hvilket som skulle bli Månedens bilde for mai. Etter poengsummeringen ble det klart at vinneren var Ramon med sitt praktfulle bilde «De fire ryttere». På andreplassen kom Torstein med et fargerikt landskapsbilde kalt «Vinduet», og tredjeplassen inntok Arne med «Gammeltiurens solospill». Vi gratulerer alle tre! Alle bildene som deltok finner du her på hjemmesiden, medlemmer kan se resultatlista på Tavla. Det ble også tid til en bildediskusjon etter avstemmingen.

Etter dette ble det bevertning med deilig pizza og mineralvann. Torstein hadde bestilt og Ole Kristian hadde hentet godene. Fotopraten gikk livlig og vi regner med at de fleste ble gode og mette.

Så var det endelig tid for kveldens høydepunkt, nemlig resultatet fra 2. runde i Årets fotograf med tema «Minimalistisk». Femten fotografer med femtisju bilder deltok. Jury hadde vært Fokus FK i Songdalen. Leder fortalte at denne gangen hadde juryen refusert ni bilder som de mente var utenfor temaet. Disse bildene ble også vist, og det ble litt diskusjon rundt denne avgjørelsen.

Som vanlig startet leder med å vise de premierte bildene først fra gruppen «Antatte», deretter «Hederlig omtale» og så til sist de tre første vinnerbildene. Det vil si, denne gangen var det to bilder som delte bronseplassen, nemlig Arne med bildet «Emty Bridge» og Trine med bildet «Ikke for nærme, takk! Jeg stikker!». På sølvplassen kom Elisabeth med sitt bilde «Firkanter», og på gullplassen tronet vår leder Laila med sitt flotte Svalbardbilde «Himmelsyn». Vi gratulerer de fire heldige vinnerne! Alle bildene ligger som vanlig her på vår hjemmeside.

Til slutt hadde leder gjort opp status for halvårig løp i vår fotokonkurranse Årets fotograf 2019. Den viste at Torstein ledet med 26 poeng, deretter Brit med 24 poeng og tredjeplass til Arne med 20 poeng. Nokså tett i toppen, altså, men mye kan skje før vi er i mål ved juletider. Så det er bare å stå på for alle. Hele lista finner medlemmene på Tavla.

Kvelden fortsatte med hyggelig samvær og mye prat, men før alle forsvant fikk leder ønsket god sommer og vel møtt til høsten til nye fotoopplevelser. (Glem likevel ikke Månedens bilde for juni og juli, og å legge inn bilder/kommentarer på Billedgalleriet vårt).
Sej

Publisert: 7. Jun 2019 22:01, SEJ
 
Ut i det blå - til Landehobde
Det var en spent passe gjeng som møtte opp foran klubblokalet i Langgata onsdagskvelden kl. 18.00 den 22. mai. Vi visste vi skulle på fototur, så kamera og stativ var med, men hvor skulle vi hen? Like før avmars, avslørte turkomitéens leder, Arne, at vi skulle på blåtur til Landehobde og til og med møte en guide der. Dermed ble vi raskt beordret i bilene og satte av sted mot kveldens fotomål.

Framme på parkeringsplassen ble vi tatt i mot av en hyggelig guide ved navn Tobias Håland, som skulle vise oss rundt på området og fortelle om det som var å se der. Landehobde er som de fleste i Mandal vet, et område som de tyske nazistene bygde ut under krigsårene til en stor festning. I dag er stedet et populært turområde hvor en fortsatt kan se mange rester av det som var der.

Siden trebroa opp til heia for lengst var borte, måtte vi først opp en bratt skrent. Deretter ble det en bred og fin sti på den gamle anleggsveien til vi kom opp til hovedplassen der det var grunnmurer etter et stort antall bygninger og også mange tunellanlegg.

Guiden vår, Tobias, fortalte innledningsvis at alt var bygd etter tysk militær standard. F.eks. var alle bunkersene på 15 kvadratmeter. Det var maskingeværstillinger, luftskyts og 4 store kanonstillinger. Til sammen var det lagt ned 3100 miner rundt på området, som de tyske soldatene selv måtte fjerne etter krigen. Det var 100 til 150 mann stasjonert her, 100 mann var nødvendig for å betjene anlegget. I tillegg var det en fangeleir med ca. 200 fanger som måtte delta i byggingen av anlegget.

Tobias fortalte at her var et stort lasarett, altså sykehus, med sykesal og operasjonssal bygd inn i fjellet. Det var benyttet teglstein og lagd fine buer. Det var til og med gasstett. Fortsatt kunne en se rester etter gummipakninger, fortalte Tobias. Her var stor aktivitet under krigen, med en stor appellplass med oppstillinger og kontroller. Det var gjennomgang fra appellplassen til bunkersene, og ellers gjennomganger på kryss og tvers til de mange installasjonene. Anlegget var aldri i kamp, fortalte han.

Anlegget og de mange bygningene ble revet tre år etter krigen, og mye av trematerialene ble benyttet til husbyggingen på Vestnes. Også de store kanonene ble fjernet på samme tid og endte nok som spiker, fortalte vår guide.

Det er visst lite historisk bildemateriale fra selve anlegget. Fotoklubbens medlemmer som var her denne kvelden kunne i alle fall fotografere restene, og kanskje lettere forestille seg hvorledes det en gang hadde vært ved all den informasjonen som vi fikk av vår flinke guide Tobias Håland. Arne takket han til slutt så mye for hans velvilje til å være med oss denne kvelden og overrakte han en blomsterbukett.

Fotograferingen ja, hvorledes gikk det med den? De fleste fikk vel tatt en del bilder mens vi fulgte etter guiden vår. Det var ikke lett å holde flokken samlet, sånn er det bare med ivrige fotografer. Dessuten ble mange også fasinert av andre motiver enn krigsetterlatenskaper. Det viste seg å være et område med en rik flora, bl.a. en sjelden orkidé med navn Hvit skogfrue. Den var det mange som kastet seg over med både stativ og tilleggslys. En artig vridd trestubbe unngikk heller ikke fotoklubbmedlemmenes oppmerksomhet. Vi håper mange av turbildene blir å se her på hjemmesiden framover.

Vi takker turkomitéen med Arne i spissen for denne fine turen til et utrolig interessant område der fotoklubben, merkelig nok, ikke før nå, har vært i samlet flokk. Takk også til alle som deltok.
Sej

Publisert: 28. May 2019 00:25, SEJ
 
Juryering og bildevurdering
Endelig! Denne onsdagskvelden 8. mai ble det besøk fra Arendal FK og dermed masse nyttig viten om juryering og bildevurdering. Dette hadde vi sett fram til i spenning. Leder Laila ønsket velkommen og særlig våre to foredragsholdere, Vidar Hoel og Tom Erik Smedal, fra Arendal Fotoklubb.

Leder fortalt først, som en orientering til våre gjester, om Mandal FK og litt om våre bragder i NM i foto. Deretter kom hun med noen påminnelser og opplysninger til medlemmene; Husk å møte kl. 18.00 til «Blåturen» neste gang, 22. mai, og senest kl. 9.30 søndagen 2. juni, da turen går til Setesdalsbanen og Tømmerrenna. Videre fortalte hun at juryeringen av Månedens bilde for april var blitt litt forsinket. I andre runde i Årets fotograf «Minimalistisk» deltar 57 bilder, og jury blir Fokus FK.

Leder luftet også tanken, på bakgrunn av et ønske fra et medlem, om å starte våre medlemsmøter kl. 18.00, istedenfor kl. 19.00 som nå. Det ble ingen voldsomme protester, men styret må vel vurdere det litt mer før det eventuelt endres.

Deretter gikk leder over til å vise klubbens 23 premierte bilder i vårens NM, der Torstein toppet det hele med sin bronse i klasse projeksjon farge «Fritt motiv». Bildene finner du her på vår hjemmeside. Etterpå viste hun også alle de 57 deltagende bildene i vår konkurranse med tema «Minimalistisk».

Så kunne leder endelig gå over til kveldens hovedprogram, ved å gi ordet til våre gjester fra Arendal FK. Først ut var Vidar Hoel. Han hadde vært med i sin klubb i en årrekke og hadde også lang erfaring i juryeringsarbeid, fortalte han. Det å være med i en jury er spennende, morsomt og lærerikt, mente han, og kan gi deg et «boost» som fotograf.

Han delte juryeringen i to; Den praktiske delen og selve bedømmingen. Det var svært viktig, mente han, å ha et fast oppsett og et system i det hele, både for å sikre at resultatet ble best mulig, og for å få det gjennomført på en tidseffektiv måte.

Det praktiske; Finne et egnet sted, finne et passende tidspunkt og finne medlemmer til juryen. Spørre en og en om å være med, 5 stykker kan passe bra. Tenk over alder, kjønn, fotografisk interesse og nivå (erfaren, uerfaren fotograf). Det skal også være en juryleder.

Selve bedømmingen; Ha bildene klare, ha klar juryens oppgave. Hvor mange skal premieres, hvor mange skal kommenteres, skal bildetittel vurderes med osv. Hva skal en se etter? Hva gjør et bilde bedre enn et annet? Det kan være greit å ha med en sekretær som noterer underveis. Husk også å ta pauser i arbeidet.

Gjennomføringen kan være slik (særlig med mange bilder); Se gjennom alle bildene, 3 sekunder på hvert bilde. Dersom ingen jurymedlemmer sier noe, er bildet ute. Et triks for at jurymedlemmene kan gjøre det enklere for seg selv, er å tenke – er dette ett av fem topp bilder jeg vil ha med? Etter denne øvelsen sitter juryen igjen med et betydelig mindre antall bilder. Disse kan så vurderes/diskuteres nøyere.

En måte å gjøre det videre på er etter MGP-metoden. Hvert jurymedlem gir bildene poeng etter skalaen 12 – 10 – 8 osv. Ved å legge sammen disse, får en til slutt en bilderekkefølge som kan diskuteres og justeres. Vidar framhevet at det ikke var lov å bli sur om en ble nedstemt, men det var lov å ha egne meninger. Når juryen har bestemt seg, må alle uttale seg samlet om resultatet.

Juryeringen fullføres med å kommentere de bildene som skal kommenteres. Om vinnerbildene bør en helst ikke si noe negativt. Generelt er uttalelser i forholdet «to positive og en negativ» greit for de andre bildene på resultatlista. Resultatet bør alltid, som en kvalitetsforsikring, først sendes rundt til jurymedlemmene, før det sendes til oppdragsgiver. Dette for å unngå feil og misforståelser. Vidar fortalte også, at de alltid la ved kopi av bildet sammen med beskrivelsene på resultatlista. Dermed var det aldri tvil for oppdragsgiver om hvilket bilde de hadde valgt ut og premiert.

Dermed kunne Vidar gi ordet videre til sin klubbkollega Tom Erik Smedal. Han skulle fordype seg litt mer i bildevurderingen – det vanskelige, hva er et godt bilde? Han skrøt først av våre tidligere viste NM-bilder og «Minimalistiske» bilder, og mente våre medlemmer hadde et høyt nivå. Det syntes vi selvsagt var en god start på det han videre skulle formidle.

Han begynte først med å fortelle om og å vise et par bilder fra den berømte franske fotografen Henri Cartier-Bresson (1908-2004). En utrolig fotograf som hadde innebygd evne til å se riktig geometrisk komposisjon i bildene han tok. Noe han sikkert hadde lært seg fra boken «Zen in the art of Archery» av den tyske filosofen Eugen Herrigel (1884-1955), fortalte Tom Erik. Cartier-Bresson tok som regel også bare ett bilde av motivet, «Det avgjørende øyeblikk», og etterlot seg visstnok flere tusen bilder som aldri ble framkalt.

Når slike bilder som Henri tok, og som er så perfekte i komposisjonen, er full skarphet i bildet ikke så viktig lenger, mente Tom Erik. Komposisjonen overskygger alt. Han framhevet fem byggeklosser som bygger opp et bilde; Geometri – former/linjer, Forholdstall – det gylne snitt, Mengde – størrelsesforhold, Retorikk – fortelle en historie og Teknikk – fokuspunkt/dybdeskarphet.

Ved bildevurderingen kunne ett bilde som i første stund ikke legges merke til, likevel ved en ny vurdering vise seg å bli et vinnerbilde. Det er dette som gjør vurderingene vanskelige – men også spennende.

Tom Erik ga oss også noen gode huskeregler før vi leverer bildene våre til konkurranser. Kan utsnittet bli bedre ved å beskjære bildet? Er horisonten rett hvis den er ment å være det? Er bildets skarphet riktig? Hva med fargestikk og kontrast? Lurt å ha kalibrert skjerm, mente han. Er bildet fri for flekker og ting som distraherer? Blir bildet bedre ved å speilvende det?

Han oppfordret oss likevel til slutt og ikke alltid å tenke på all verdens regler, men å slippe oss løs og leke med kamera. Ved å delta i en del Fiap-konkurranser, fikk en tilbakemelding med poengtall som viste hvor nær eller langt unna en var premierte bilder. Dette kunne inspirere til ytterlige deltakelse, mente han. En egen klubbkveld med å velge ut NM-bilder var også bra.

Etter foredragene fikk de en del spørsmål fra medlemmene våre. Hvis en er nøye med komposisjonen og bildet forteller en tydelig historie, er skarphet blitt mindre viktig, mente de. På spørsmål om hvor ofte jurymedlemmer bør byttes ut, mente de at det ikke bør være de samme i juryen etter fem år. Ved bildediskusjoner mente de at nye medlemmer skulle uttale seg først, de skulle ikke først høre hva de erfarne sa. En god regel ved bildediskusjoner var å si to gode ting om bildet, og så et ønske om hva som kunne vært gjort annerledes.

Dermed var det en etterlengtet kaffepause med deilige vafler som vert Fillip stod for. Vi takker så meget for den gode serveringen.

Etter pausen fikk vi Vidar og Tom Erik, selv om det var blitt sent, til å være med på og lose oss gjennom bildediskusjonen av våre 14 Månedens bilder fra april. Det ble en fin øvelse for oss, og vi takker begge to for hjelpen. Leder lot de som ville, stemme over bildene. Det kan bli artig å sammenlikne juryens resultat med det vi selv kom fram til.

Helt til slutt ble begge foredragsholderne fra Arendal FK takket av vår leder for en lang og lærerik kveld, og fikk overrakt hver sin blomsterbukett.
Sej

Publisert: 13. May 2019 13:23, SEJ
 
Fotoklubben på eventyrtur i Harkmark
Onsdagskvelden 24. april var det igjen klart for utefotografering for Mandal fotoklubb. Etter tidenes finværspåske, var det endelig blitt regnvær, og dette var kanskje årsaken til at det var en forholdsvis liten gjeng som hadde samlet seg ved klubblokalet. Tre biler la i vei mot Harkmark, hvor vi skulle besøke Harald Skeie og se hans mange treskulpturer rundt i terrenget.

Foto: Ole Kristian Ruud
Vi ble møtt av en hyggelig kar som like godt inviterte oss til å kjøre helt opp til tømmerkoia hans. Alle bilene hadde heldigvis firehjulstrekk, men vi var likevel spente på om definisjonen på slike biler «at de bare setter seg fast på nye steder» ville slå til. Med dyktige sjåfører gikk det veldig bra.

Vel framme fikk vi først en liten omvisning i en flott koie med mange spesialiteter som Skeie selv hadde stått for. Solide tremøbler og interiør ellers i en klasse for seg.

Etter dette tok han oss med på en uforglemmelig rundtur i terrenget for at vi kunne beskue og ta bilder av de mange treskulpturene han hadde laget der. Det viste seg å være en hel eventyrverden. Her var det figurer av fugler, dyr og mennesker. Noen figurer var også fra Kjell Aukrusts verden. Plutselig kunne det dukke opp en stor bjørn på to bein med labben i været. Mang en jogger har nok fått seg en støkk!

Det mest fantastiske ved disse naturtro og detaljrike treskulpturene, er at de er laget med motorsag – og at de er rotfaste. Han har kuttet trærne i den høyden han tiltenkte figuren og deretter, bokstavelig talt, saget den fram. Etterpå har han oljet trefigurene for å få en fin glød og for å bevare de bedre.

Tilbake i koia, fikk vi tørket og varmet oss litt med god fyr i ovnen, og ikke minst på god kaffe som Fillip hadde vært så omtenksom og tatt med. Mange takk til Fillip for det. Skeie overlot oss nå til oss selv i koia, og kjørte i forveien ned til sitt verksted der vi skulle møte han etterpå.

Foto: Ole Kristian Ruud
Etter mye kaffe og god prat, pakket vi sammen og låste koia, og satte kursen ned til verkstedet der Skeie stod klar til å vise oss rundt. Da fikk vi et nytt hakeslipp! Ikke bare fikk vi sett alt verktøyet og utstyret han hadde, men også en mengde keramikkarbeider. Han hadde bl.a. laget hodeskulpturer av mennesker han kjente og av familiemedlemmer.

Dette var utrolige uttrykksfulle arbeider som kunne måle seg med hvilken som helst kunstner i landet. Det var nok ikke bare motorsagen denne karen behersket. Vi ble mektige imponert over det vi fikk se og høre han fortelle. Han hadde også produsert store trefigurer til barnehager og en mengde tremøbler til dyreparken.

Kvelden gikk fort i dette selskapet, men til slutt rundet Ole Kristian det av med å takke for at fotoklubben fikk besøke han og alt han fortalte og viste oss. Han fikk overrakt vår DVD «Mandal gjennom fire årstider» fra 2007, og NSFFs årbok fra 2017.

Vi ble invitert til å komme tilbake, og det vil vi gjerne. Særlig vil vi tilbake til de mange treskulpturene ute i terrenget og utforske de litt bedre med kamera en dag det ikke regner.
Sej

Publisert: 26. Apr 2019 10:50, SEJ
Sist oppdatert: 7. May 2019 16:11, JTNG
 
En kveld med bildevurdering likevel
Denne onsdagskvelden, 3. april, skulle vi hatt foredrag om bildevurdering og juryering. Dessverre var foredragsholder blitt syk, så dermed måtte vi klare oss på egen hånd. Og det gjorde vi med bl.a. å vise mange bilder som vi fikk en lærerik bildediskusjon rundt.

Leder Laila ønsket velkommen, særskilt også til et nytt medlem. Det er alltid fint å se nye ansikter i klubben. Som vanlig kom leder først med litt informasjon; Først fra Landsmøtet i NSFF som hun deltok på tidligere i vår. Største nyhet er at NSFF snart får en ny bedre hjemmeside. De har også lansert en meget god fotoutstyrsforsikring. En stor ny fotokonkurranse «Our world is beautiful» fortalte hun også om. (Se mer hos NSFF).

Videre fortalte hun litt om workshopen med fotograf Solberg som flere av medlemmene våre deltok på, og om klubbens store fotoutstilling «Fuglan» i Buen, der hun også refererte en hilsen og takk til fotoklubben fra Buens sjef Solgaard. Vi håper selvsagt det kan bli flere utstillinger der.

Leder refererte også kort fra det nylige avholdte styremøte tidligere på kvelden. Der ble det gjort en liten presisering i våre konkurranseregler som ligger på vår hjemmeside. I kulepunkt fem skal det nå stå: «Tidligere premierte (Gull, Sølv eller Bronse) bilder i klubben, eller nesten identiske bilder, kan ikke delta. (Gjelder også om bildet endrer klasse, f.eks. fra farge til monokrom eller omvendt, eller til papirbilde)».

Deretter ga leder ordet til Turkomitéen ved Arne. Han ga diverse opplysninger om den forestående turen med Setesdalsbanen og vandring i Tømmerrenna søndag 2. juni, og henviste ellers til Tavla. Han håpet mange ville bli med på denne spennende avslutningsturen i fotoklubben.

Etter dette var det avstemming over Månedens bilde for mars. Leder hadde på forhånd oppfordret medlemmene til å få med andre motiver enn fugler. Denne gangen var det bare med tre fuglebilder, så det hadde vel virket.

Nestleder kom forresten under bildediskusjonen med et hjertesukk, og gav lettere uttrykk for skuffelse/forbauselse over at det bare var med ett bilde med motiv fra bedriften Kjettingen. Klubben hadde jo for fjorten dager siden vært der og begeistret gjennomfotografert stedet. Hva er vitsen med slike utflukter hvis vi ikke får sett bildene til hverandre og lært litt om nye motivområder? Månedens bilde er jo dessuten også en gyllen anledning til å teste ut bildene for andre konkurranser. Forhåpentlig vis får vi se flere av disse bildene senere. Eller kanskje må vi ha en egen visning av disse?

Om det var få fuglebilder med denne gangen, stakk et av de likevel av med seieren som de så ofte gjør. Torstein fikk førsteplassen med sitt flotte bilde «Lappugle i svevet», og Arne fikk andreplassen med den samme berømte ugla med tittel «Golden Flight». Også et flott bilde. Tredjeplassen var fuglefritt og gikk til Bjørn med sitt originale og fine sort/hvitt bilde «Landskap i vann». Vi gratulerer vinnerne! Bildene og hele resultatlista finnes som vanlig her på hjemmesiden.

Deretter kunne vi nyte deilig kaffe og boller, presentert av kveldens vertinne Elisabeth. Vi takker så meget, dette blir alltid et av kveldens mange høydepunkter.

Så var det igjen klart for bilder. Laila viste en lekker bildeovertoningsserie kalt «Is og Aurora» fra Svalbard. Med ledsagende musikk av Pink Floyd «Shine on you crazy diamond», som passet som hånd i hanske til de krystallklare bildene, ble det en flott opplevelse. Takk Laila!

Helt til slutt denne kvelden lot leder alle de innleverte bildene til vår første delkonkurranse med tema «Svart/hvitt» gå i loop på skjermen. Det var ikke tid til å ha bildediskusjon over alle, men noen ble stoppet og tittet nærmere på og kommentert.

Leder satte så strek, og takket for et godt møte og ønsket alle vel hjem.
Sej

Publisert: 5. Apr 2019 10:52, SEJ
 
Fotobesøk på Kjettingen
Onsdagskvelden 20. mars var det utefotografering for fotoklubben. Godt rustet med kamera og stativ møtte medlemmene opp ved hovedinngangen til Kjettingen i Grønviksveien 8 på Malmø. Der ble vi tatt i mot av en hyggelig Geir Tøressen, som straks utstyrte oss med beskyttelsesbriller og gule vester.

Geir fortalte oss først litt om den tradisjonsrike familiebedriften. De var nå den eneste av sitt slag i Norge. Produksjonen av kjettinger gikk til mange formål. Det de laget her, gikk videre til en bedrift de hadde i Litauen, der monteringsarbeidet til ferdig produkt foregikk. Arbeidet her i Mandal gikk i to skift. Stålet de brukte kom hovedsakelig fra Tyskland, fortalte han.

Etter hvert slapp vi inn i fabrikken, og beveget oss sakte innover mens vi observerte det, for de fleste, ukjente landskapet. Nye lyder og lukten av oppvarmet stål var sammen med synssansen med på å gjøre Kjettingen til et spennende sted for jakten på nye fotomotiver for Mandal fotoklubbs medlemmer.

At alle kroker i fabrikkhallen fikk besøk av en fotograf skal vi ikke påstå, men etter en stund var det i alle fall ikke lett å få øye på de gule vestene lenger. De hadde dukket ned bak diverse maskineri, kjettinglenker og kasser for å finne den rette fotovinkelen på et nyoppdaget fotoobjekt. Her måtte da mange fabrikkhemmeligheter bli avslørt av Mandal fotoklubb, skulle en tru.

Tiden gikk fort i slik et artig landskap med mange linjer, former og til dels farger. Til slutt hadde vel de fleste fått med seg så mange bilder at de kunne berolige seg selv med at «noen må da kunne brukes». Antakelig med tanke på vår 4. runde i Årets fotograf med tema «Håndverk og produksjon».

Det tok likevel litt tid før en klarte å samle alle til felles avskjed med vår omviser Geir ute i ankomsthallen. Her ble det tid til en spørsmålsrunde før vår leder Laila takket pent for vårt besøk og overrakte Geir en liten gave.

Vi takker også alle for samværet denne kvelden. Slike utflukter er uhyre viktig for klubben. Vi kommer nye steder, med nye fotoutfordringer, lærer mer og utvider våre vante motivområder. Det er bare å glede seg til neste utflukt som er til Harald Skeies eventyrverden ute i Harkmark 24. april.
Sej

Publisert: 22. Mar 2019 18:36, SEJ
 
På fotosafari i Afrika
Leder kunne onsdagskvelden 6. mars ønske velkommen til nok et møte i Mandal fotoklubb. Hun uttrykte glede over at så mange medlemmer hadde møtt opp. Hun begynte med å minne om alt som skulle skje framover, og ikke minst med åpningen av fuglebildeutstillingen i biblioteket i Buen 7. mars. Så mange som 10 fotografer med over 70 bilder deltar fra klubben vår. Denne helgen, 9. og 10. mars, er det også workshop med Synnøve Solberg.

Deretter gikk leder Laila direkte over på kveldens hovedprogram, Dyrene i Afrika, som hun selv stod for. Hun hadde igjen vært på fotosafari med Svalbardvenner i Afrika, denne gang i Kenya. De hadde reist med Keno safari, landet med fly i Nairobi, kjørt bil i sju timer, var til sammen åtte fotografer i to Landrovere, og vært tre dager på hvert av stedene Meru, Samburu og Ol Petra.

Laila hadde satt sammen en flott bildevisning ledsaget av fengende afrikansk musikk, og musikk fra Disneyfilmen «Løvenes konge». Det var et stort antall dyrearter de hadde fått anledning til å feste på minnebrikken, fikk vi se. Laila viste artene etter tur, og det er alltid imponerende å se de store dyrene, som elefanter og nesehorn, og de store kattedyrene, løvene, hvordan de lever i sine naturlige omgivelser.

Deltakerne overnattet i teltleir, og hadde løvene ganske nært omkring seg om natten, fortalte hun. Det var lett å høre brølene deres. De var godt fornøyd med kjøretøyene, det var god plass, og alle fikk sitte slik at det var enkelt å fotografere. De fotograferte både morgen og kveld, men midt på dagen, når sola stod på det høyeste, tok de pause. Da var det både for varmt og for dårlig fotolys.

Laila fikk mange spørsmål etterpå, både om dyrene og selve turen. Hun mente det var en fordel å reise på safari spesielt lagt opp for foto. Da fikk en mest igjen for pengene som fotofrelst. Hun kunne trygt anbefale andre å ta en slik tur. Vi takker Laila så mye for den fine opplevelsen hun ga oss denne kvelden.

Etter fotosafarituren smakte det godt med kaffe og vafler med syltetøy. Takk til kveldens vertinne Liv Anette for dette.

Så var det klart for å få resultatet fra 1. runde i Årets fotograf med tema «Svart/hvitt». Fotomax KK i Kristiansand hadde vært jury for oss. Fra 49 bilder hadde de tatt ut 8 antatte, 4 hederlig omtale og selvfølgelig 3 bilder til de tre første plassene. Det viste seg at 3. plassen gikk til Helene med bildet «Let’s run», 2. plassen gikk til Ole Kristian med bildet «Smil» og 1. plassen gikk til Brit med bildet «Omsorg». Vi gratulerer alle! Vinnerbildene og hele resultatlista finner du her på hjemmesiden.

Da var det bare kåringen av Månedens bilde for februar som gjenstod denne kvelden. Leder viste som vanlig bildene et par ganger og leste også bildetitlene. Deretter var det opp til medlemmene å gi sine poeng fra 1 til 10. Resultatet ble at Arnes bilde «Stillhet i vinterskogen» fikk flest poeng og dermed ble vinner. Deretter fulgte Hilde med bildet «Skarv i hekkedrakt» og etter henne igjen Brits bilde med tittel «Fru Laksand på tur». Vi gratulerer! Også disse bildene ligger på hjemmesiden.

Etter en forholdsvis kort bildediskusjon over februarbildene, kunne leder takke for en lang bildekveld og ønske alle vel hjem. Neste gang, 20. mars, er det oppmøte på Kjettingen til omvisning og fotografering. Vel møtt da!
Sej

Publisert: 8. Mar 2019 00:12, SEJ
 
Fotografere - å male med lys
Onsdagskvelden 20. februar hadde vi utstyrt oss godt med varme klær, kamera, stativ og lommelykt. Vi var nemlig godt forberedt på en lang utekveld med stjernefotografering og lysmaling, sammen med fotograf Magnus Wintersborg fra Kristiansand. Dessverre var ikke værgudene like godt forberedt. Stjernene var borte, og var erstattet med regnvær. Værgudene kunne likevel ikke forhindre at det ble en lang kveld, selv om den ble innendørs og kun med lysmaling.

Det var en usedvanlig ivrig og energisk fotograf vi hadde besøk av denne kvelden. Magnus fortalte først litt om seg selv. Han var femte generasjon i firmaet Wintersborg, hadde holdt på med foto i 26 år, og drev fotobutikken i Sørlandsparken. Han hadde gått i lære hos Peder Austrud og var godt kjent i Mandal. Han hadde vist bodd like i nærheten av vårt klubblokale.

Deretter gikk han rett løs på kveldens ene gjenstående tema – å male med lys. Han hadde tatt med en torsoliknende figur (med hode) som han benyttet som modell. Fordelen var, som han sa, at den satt tålmodig stille hele tiden. Med kamera på stativ og med ca. 20 sekunders eksponeringstid, demonstrerte han med en håndholdt lyskilde hvordan han på ulike måter kunne belyse modellen. Lukker og blender var viktig i denne sammenhengen, fortalte han.

Han fortalte også nærmere om lys. Sollys var hardt lys – vinduslys var bløtt lys. Han var uten tvil gladest i det bløte lyset. Det var lurt med en reflektor, av og til var det nok med et hvitt A4 ark, for å lette opp skyggene. Ofte ved portretter måtte personen vri litt på hodet for å få lyset riktig. God lyssetting var spillet mellom lys og skygge, framholdt han. Han var også glad i skarphet i bildene.

En lukkertid på 1/30 sekund var vanlig å regne som grensen for å få skarpe bilder på frihånd. Med speilløse kameraer kunne en klare det med lukkertid på 2 sekunder, mente han. Speilløse var dessuten mindre av størrelse, hadde mindre vekt, og var lettere å ta med seg på tur. Han fotograferte mye mer etter disse kom, påstod han.

Han fortalte overraskende at 35 mm film var blitt populært igjen, og at særlig Instant kamera Polaroid var blitt en slager. Det solgte nå mer enn noen gang. Dette kamera hadde han med og vårt medlem Øyvind fikk prøvekjørt det på flere av oss.

Dermed var det tid for pause med deilig kaffe og vannbakkels presentert av Arne. Vi sier tusen takk for trakteringen!

Etter pausen kom leder Laila med litt informasjon. 13 medlemmer hadde levert til sammen 49 bilder til svart/hvitt konkurransen vår. Jury blir Fotomax KK i Kristiansand. 8 medlemmer er påmeldt til workshop med fotograf Solberg 9. og 10. mars. Papirbilder til NM må leveres styret innen 6. mars. De 20 bildene som vi plukker ut til klubb-NM, blir ikke lenger juryert på nytt, men får med seg de poengene de eventuelt måtte få i NM. Leder minnet også om fugleutstillingen i Buen som åpner 7. mars. Her deltar 10 medlemmer med til sammen 70 bilder.

Etter pausen fortsatte Magnus med å prate foto om løst og fast, samtidig som han besvarte spørsmål fra våre interesserte medlemmer. Han fortalte bl.a. litt om barnefotografering, om hvordan få kontakt og få de rette gode smilene. Han ga også tips om avfotografering. Det kunne godt gjøres med vinduslys. Men husk og slukk annet lys, sa han. Vil du ta stjernebilder, er 25 sekunder lukkertid bra. I naturbilder er det særlig viktig å bruke dybdeelementene i bildet, det kan f.eks. være en trestamme. Angående minnekort mente han det var sikrere og mer praktisk å bruke mange små i stedet for et stort.

Ellers framhevet han at han elsket å være fotograf selv om det til tider var hardt arbeid og mye uregelmessige arbeidstider. Oppdragene ga han mye innsikt og lærdom om både menneskene og firmaene han besøkte, framholdt han.

Magnus ble til slutt takket av vår leder for et inspirerende og engasjerende foredrag. Han fikk også med seg Årboka fra 2015 med det flotte forsidebildet tatt av vår egen Brit. Dette fuglebildet kommer også med på fugleutstillingen i Buen.

Helt til slutt denne kvelden, viste leder de 49 innkomne bildene til 1. runde i Mandal fotoklubbs Årets fotografkonkurranse med tema «Svart/hvitt». De ble vist i tilfeldig rekkefølge samtidig som leder leste tittelen på bildene. Det ble ikke tid til bildediskusjon, det må vente til resultatet foreligger.

Dermed var nok en fin fotokveld kommet til en ende, og leder kunne takke alle og ønske vel hjem.
Sej

Publisert: 23. Feb 2019 11:13, SEJ
 
Bilkirkegård og Svalbard
Onsdagskvelden 6. februar var vi «kastet» ut av vårt vanlige klubblokale, og derfor hadde vi igjen leid oss inn i auditoriet i Sanden treningssenter, Kastellgata 14. Her er det god plass, så vi inviterte likegodt de fem andre fotoklubbene i Vest-Agder til kveldens høydepunkt – nemlig bilder fra bilkirkegården ved Tõckfors i Sverige, tatt av fotograf Bjørn Ole Nyborg fra Fokus FK. Av erfaring fra tidligere invitasjoner, var det ingen fare for at lokalet ville bli sprengt, men noen nye dukket heldigvis opp.

Og heldige var de som var kommet denne kvelden. De fikk se mange flotte bilder fra et motivområde de fleste ikke er vant med å fange på bildebrikken, ledsaget av vakker, kanskje litt uventet, musikk.

Aller først ønsket leder Laila alle velkommen til kveldens program, og som vanlig minnet hun om viktige ting som skulle skje framover. Blant annet om klubbens utstilling i Buen (Torstein må ha beskjed innen 13.2), om Workshop med Synnøve Solberg 9. og 10. mars, om innlevering av papirbilder til NM i foto 6. mars til styret, og om neste møte 20. februar ute med fotograf Magnus Wintersborg. Kvelden før er det dessuten frist for innlevering til 1. runde i Årets fotograf med tema «Svart/hvitt».

Så kunne leder endelig gi ordet til kveldens hovedperson, Bjørn Ole Nyborg. Han presenterte seg selv og fortalte at han hadde fotografert siden konfirmasjonsalderen. I tretti år hadde han deltatt i internasjonale fotokonkurranser (salonger) og hadde oppnådd de fleste utmerkelsene det gikk an å få. Han var interessert i alle motivområder, og viste en kort overtoningsserie med bilder ledsaget av musikk som beviste dette.

Deretter gikk han over til det mange ventet på, bilkirkegården ved Tõckfors. Den ligger ca. 2,5 mil fra norskegrensen. Den er ikke avmerket på kart eller med skilt, og heller ikke nevnt i turistbrosjyrer, fortalte han. Likevel er stedet vel kjent, blant fotografer særlig, i både inn- og utland, og regnes for Nord-Europas eneste bilkirkegård i sitt slag. Den dekker et ganske stort område.

Det hele begynte på 50-tallet med brødrene »Ivans bilskrot». Tanken bak dette var å selge billige deler til nordmenn. Bilene kom fra hele Sverige, og det var på det meste ca. 1200 bilvrak der. Etter at foretaket strandet, ble det bare stående. Etter hvert ble det ribbet for deler, og myndigheten gjorde et forsøk på å rydde stedet. Etter å ha fjernet ca. 500 biler ga de opp, fortalte Bjørn Ole. Nå er det tilbake ca. 6-800 bilvrak som har stått slik i mange år.

Det er en helt spesiell opplevelse å gå der, fortalte han videre. En bør ta seg god tid, se seg om litt, før en begynner å fotografere. En bør heller ikke være for mange og tråkke opp i hverandre. Han anbefalte helst høsten som en god tid å besøke stedet, gjerne med lett regn som kan gi mettede farger og fint fargespill. Sommeren med sterkt lys og harde kontraster burde unngås, likeledes helger, mente han. Da var det gjerne mange besøkende som ofte kunne dukke opp i bakgrunnen og ødelegge bildet.

Så begynt han og vise bildene i en overtoningsserie. En utrolig flott opplevelse med farger, former og linjer, dannet av gamle bilvrak og høstlig natur. Det blir virkelig kunst når naturen sakte tar tilbake skrotet vi etterlater oss, ser det ut til. Bildene ga oss også en forunderlig følelse av at verden hadde stoppet opp – en gang på 60 eller 70-tallet.

Musikkvalget som ledsaget bildene var også spesiell. Den vakre «An der schønen blauen Donau», som vi gjerne forbinder med ballett og nyttårskonsert, syntes først å være i skarp kontrast til rustne bilvrak. Men etter et fåtall bilder innså kanskje de fleste likevel at bilvrak også er vakre, i alle fall i en slik setting?

Etter visningen fikk Bjørn Ole mange spørsmål og kommentarer fra de frammøtte. Han fortalte at han benyttet seg av objektiver på 14-24 mm og 24-70 mm. Vidvinkel var viktig, mente han, for å få god dybdeskarphet i bildene. Han viste også en del ekstrabilder, noen med litt humoristisk eller kanskje litt makabert, alt ettersom, tilsnitt. Han hadde nemlig tatt med et skjelett, kalt «Metusalem», som rekvisitt, og plassert det i noen av bilvrakene. Effekten var i alle fall stor. Størst ble den kanskje likevel da han spente «Metusalem» fast med bilbelte i baksetet i sin egen bil til og fra på reisen, fortalte han.

Bjørn Ole hadde enda en overtoningsserie han ville vise oss, denne gang med bilder fra Svalbard. Han hadde besøkt øygruppa fire ganger, fortalte han, og var begeistret for den spesielle naturen og dyrelivet der. Dette ble enda en fin opplevelse med flotte bilder og ledsagende musikk, noe ikke minst vår leder, og tidligere Svalbardbeboer, Laila, satte stor pris på.

Til slutt fortalte han litt om det å lage overtoningsserier med musikk til. Han brukte et program som het «Proshow». Det var enkelt å bruke, mente han. En kunne velge hvor lenge bildene skulle vises, overtones, og vise de i takt med musikken hvis det var ønskelig. Det lønte seg å ha en plan, finne fram bildene en skulle bruke på forhånd, og ha en idé om hvordan musikken burde være.

Leder takket til slutt Bjørn Ole for en fantastisk bildekveld, og overrakte han både blomster og vår DVD fra 2007 «Mandal gjennom fire årstider». På spørsmål om hans neste prosjekt, svarte han at det var å besøke bilkirkegården på vinteren mens det var snø. Men det måtte være like etter snøfall, presiserte han, før andre enn han selv fikk satt fotspor der.

Kvelden var ikke slutt ennå. Månedens bilde for januar gjenstod. Denne gangen hadde vi hatt en ekstern jury som bestod av fotografene Odd Arne Nomedal og Øystein Vetnes. Juryen hadde gitt poengsummer og laget en nummerert liste, og bare gitt en generell kommentar om at de fleste burde ha beskåret bildene for å få et strammere utsnitt.

Leder viste de femten deltagende bildene fra bunn til topp, og alle fotografene kunne først kommentere bildene sine før andre slapp til med ros eller ris. Ikke overraskende vant Torstein med sitt praktfulle bilde «Kongen av ørner». På andreplassen kom Arne med sitt flotte bilde «Vinterdrøm», og på delt tredje plass med fine fuglebilder kom Hilde med bildet «Norges nasjonalfugl, fossekallen» og Elisabeth med bildet «Rødstrupe i vintersol». Vi gratulerer alle vinnerne! Bildene og hele resultatlista ligger som vanlig på her på vår hjemmeside.

Da var denne spennende bildekvelden i Mandal fotoklubb over. Leder kunne takke alle frammøtte og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 7. Feb 2019 23:48, SEJ
 
Innblikk i en pressefotografs hverdag
Denne onsdagskvelden 23. januar var det godt frammøte i fotoklubben. Det skyldtes nok at vi skulle ha en kjent pressefotograf, Kjartan Bjelland fra Fædrelandsvennen, på besøk. Leder Laila ønsket alle velkommen og begynte møtet med å gi litt aktuell informasjon.

Hun minnet først om fugleutstillingen i Buen som åpner 7. mars. De som vil delta med bilder må melde fra innen 13. februar til Torstein. Synnøve Solberg, som besøkte klubben i fjor høst, hadde lyst til å komme en helg og holde en «prøveworkshop» med oss. Vi vil finne en helg som passer for de fleste. Videre minnet leder om vår svart/hvitt konkurranse, frist for innlevering 19. februar, og om neste møte, 6. februar, som er flyttet til auditoriet ved Sandens Treningssenter. Her vil Bjørn Ole Nyborg vise bilder fra bilkirkegården i Töckfors i Sverige. Våre naboklubber vil bli invitert.

Så kunne leder gi ordet til kveldens foredragsholder, Kjartan Bjelland. Han hadde vært i Fædrelandsvennen siden 1982. Han hadde også bakgrunn i fotoklubbmiljø, fortalte han. Det begynte med foto som valgfag i ungdomsskolen, og før han havnet på Sørlandet var han også innom Bergens tidende.

Før han begynte å vise bilder, ga han oss noen tanker om det å fotografere og om bildespråket. Hjernen er god til å se bilder, mente han. Tekst er mer komplisert, og tar lengre tid å oppfatte. Han påstod han hadde et begrenset omfang fotoutstyr. To speilrefleks med 70-200 mm og 24-70 mm, og en Leica med fast 35 mm optikk + radiostyrt blitz. Fast optikk har en begrensning, noe som kan være en fordel, mente han. Da må du vite hva du vil fortelle. I det hele tatt; Ditt engasjement får sitt utløp gjennom fotoutstyret. Derfor må du kunne kameraet ditt, framholdt han.

Pressefotografyrket har endret seg. I tidligere tider var det mange fotografer i avisene. Han hadde overlevd alle nedbemanningene, nå var det bare igjen 2 årsverk som drev med bilder, fortalte han. Nå drev han nesten utelukkende med planlagte reportasjer, som ble diskutert og bestemt i redaksjonens morgenmøte.

Så begynte han å vise oss bildene sine. Det var et utrolig stort spenn i motiver. Felles for alle var at de hadde en historie å fortelle, de var flott komponert, de var tydelige og ikke minst hadde de et fint lys i seg. På vei til et oppdrag stoppet han gjerne ved et bra motiv, fortalte han. Det gjaldt å fange øyeblikket.

Han var også glad i å ta bilder i «overgangene», som han kalte det. Det var når noen kom eller gikk fra møter eller arrangementer han skulle dekke. Det var viktig, mente han. Bildene ble da mer levende. Han likte å kunne endre hverdagsbildene – ta de et steg videre, som han uttrykte det. Han brukte også innfallsmetoden, en måtte ha følelse for hva som kunne skje og være klar. Ofte kunne planen gå i vasken, da måtte en finne på noe annet, improvisere. Det var det helt nødvendig å kunne.

Som pressefotograf gjaldt det å være på rett sted til rett tid. Men en måtte passe seg for å pynte på bildet for bildets egen skyld. Det kunne lett bli avslørt. Det skal være reportasje og journalistisk faglig korrekt. Den største kapitalen pressen har er troverdighet, understreket han sterkt.

Etter sitt foredrag og bildevisning fikk han mange spørsmål fra våre interessert medlemmer. Ett var om det å ta bilder i det offentlige rom. Han tok bildet først og spurte vedkommende etterpå om det var greit. Omvendt rekkefølge ville ødelegge motivet. Han merket at folk nå var mer skeptisk til å bli tatt bilde av etter internett kom. Han mente at det å ta bildet og det å offentliggjøre det, var to forskjellige ting. Folk som er i det offentlige rom, må regne med å komme med på bilder som blir tatt der. Han framholdt til slutt at å bruke små kameraer eller mobilen var en fordel, folk reagerte ikke så mye på det.

Vi takker Kjartan så mye for denne interessante kvelden i Mandal fotoklubb og alt han delte med oss. Han ble også takket av nestleder som overrakte ham klubbens DVD,» Mandal gjennom fire årstider.»

Da var det endelig en velfortjent kaffepause. Denne var det Ramon som stod for, og som også hadde med seg en nydelig kake. Stor takk til Ramon for dette.

Siste innslag denne kvelden var det Hilde som hadde. Hun er ivrig bruker av Snapseed, et gratis bilderedigeringsprogram fra Google, og som er laget for nettbrett og mobil. Hun demonstrerte en god del av alle funksjonene i programmet. Det som kjennetegner programmet, er at det er enkelt og svært intuitivt å bruke. Vi ble virkelig imponert over alle mulighetene en hadde og hvor fort det kunne utføres. Stor takk til Hilde for denne demonstrasjonen.

Helt til slutt kunne Ramon informere om gratis deltagelse i «28th FIAP Colour Biennial Spain 2019». Alle NSFF-medlemmer har mulighet til å prøve seg. Det konkurreres i to klasser: Print og digitalt. Innleveringen vil bli via NSFFs nettside og fristen er 1. mars 2019. NSFF vil så plukke ut de bildene som skal delta på det norske landslaget. Gå inn på NSFFs nettside for nærmere opplysninger.

Så var også denne flotte fotokvelden over. Leder takket alle frammøtte og ønsket vel hjem.
Sej

Publisert: 25. Jan 2019 11:18, SEJ
 
Mandal fotoklubb startet opp det nye fotoåret
Vår leder Laila kunne onsdag 9. januar 2019 ønske godt nyttår og velkommen til fotointeresserte medlemmer, som uten tvil gledet seg til det nye fotoåret og alle mulighetene det forhåpentlig gir for nye blinkskudd.

Før kveldens program kom i gang, hadde leder en del informasjon til medlemmene. Hun informerte først kort om det nye programmet ut over vinteren/våren. Det finnes også her på hjemmesiden vår. Deretter refererte hun litt fra det nylig avholdte styremøte. Klubben har en del prosjektmidler, og vi vil etter hvert be medlemmene om hjelp til å foreslå hva vi eventuelt kan bruke de til. Hun nevnte også «Månedens bilde», der vi noen ganger vil benytte oss av ekstern jury. Bildediskusjonen over konkurransebildene på klubbkveldene blir det ingen endring på.

Leder fortalte også om en forestående begivenhet i kulturhuset Buen. Fotoklubben er invitert til å delta med en fotoutstilling med tema fugler i forbindelse med en teaterforestilling 9. mars kalt «Fuglane» av Tarjei Vesaas. Det vil bli en fin PR for klubben og den enkelte fotograf som deltar, mente leder. Men vil vi delta?

Vår dyre- og fugleinteresserte klubb skuffet ikke. Mange medlemmer meldte sin interesse for å delta med bilder. Dermed blir det utstilling. Det vil bli dannet en komité som vil ta seg av det praktiske i samarbeid med Buen. Så da er det bare å glede seg til både teater og flotte fuglebilder.

Så var det endelig avstemmingen over Månedens bilde for desember 2018. Tolv fotografer hadde levert tolv sterke bilder med svært varierende motiver. Ikke lett å være jury her. Bildene er jo anonymisert, men også på grunn av fotograf Synnøve Solberg, som besøkte klubben vår i fjor høst og oppfordret oss til å finne vår egen signatur i bildene våre, er det kanskje blitt enda lettere å finne ut hvem bildet tilhører. Om det påvirker juryeringen skal være usagt, men det gjør det kanskje ikke så morsomt lenger. En ekstern jury i ny og ne vil derfor være en fordel vil nok mange mene.

Da resultatet fra avstemmingen forelå, viste det seg at Arne gikk til topps med sitt fuglebilde «Vårlengsel». På delt andre plass kom Laila med bildet «Vi er vegis mamma» og Torstein med bildet «Alle skal på tur». Tredje plassen besatte Elisabeth med sitt portrett «Øyekontakt». Vi gratulerer alle tre. Bildene finner du her på hjemmesiden, og hele resultatlista kan medlemmer finne på Tavla.

Etter kaffepausen med nydelige sveler, mange takk til vertinne Hilde, var det Ramon som skulle vise oss de mange muligheter vi har for etterbehandling av RAW-formatbilder i Lightroom. Han fortalte at han så på RAW som et slags negativ, og JPG som et positiv hvis en tenker tilbake på filmterminologien. RAW beholdt stor informasjon om bildet, mens JPG kuttet bort masse informasjon som dermed også gjorde etterbehandlingen mer begrenset.

Ramon viste oss mange av mulighetene på et eksempelbilde, og det var svært illustrerende å se hva de forskjellige verktøyene han benyttet seg av i Lightroom kunne gjøre med bildet. Eksponeringen, bildets lyse og mørke partier, framheve noe, dempe noe annet, RAW var overlegent hvis en ville forbedre/endre et bilde, eller kanskje redde noe av et viktig bilde som mye var blitt feil på.

Det eneste kanskje Ramon fortalte han ikke likte med Lightroom, var abonnementordningen på programmet. Hvis en sa opp denne, ville alle endringer som er gjort i Lightroom med RAW-filer forsvinne. Han mente dette minnet om utpressing, og sa at det heller burde vært mulig, slik som tidligere, å kjøpe og eie programmet. Vi takker Ramon så mye for alt han fortalte, viste og lærte oss av muligheter med RAW og Lightroom.

I møteprogrammet oppfordret leder medlemmene til å legge inn sort/hvitt bilder i vårt Billedgalleri til redigeringstips for denne kvelden. En del hadde gjort dette, og på slutten av møtet ble disse bildene kommentert og diskutert, med Ramon i spissen, om hva en kunne gjøre for å forbedre eller endre de. Dette ble også en lærerik seanse, noe som passet bra, da det snart er innlevering til vår svart/hvitt konkurranse.

Da var den første møtekvelden i Mandal fotoklubb i det nye året over, og alle kunne nå gå hjem å legge seg, som leder uttrykte det, siden det nå var blitt ganske sent på kvelden. Vi takker alle for en fin kveld. Vi rakk ikke alle innslagene denne kvelden, men de kommer neste gang, så vel møtt 23. januar. Kveldens hovedperson da er avisfotograf Kjartan Bjelland.
Sej

Publisert: 14. Jan 2019 12:32, SEJ
Sist oppdatert: 15. Jan 2019 12:03, SEJ
 
Årsmøte og juleavslutning i Mandal fotoklubb
Onsdag 12. desember var det igjen tid for å avholde årsmøte kombinert med juleavslutning i Mandal fotoklubb. Mange fotoklubbmedlemmer hadde møtt opp til denne årlige festkvelden i klubben.

På grunn av en forsinket sekretær, valgte leder Laila å begynne kvelden med avstemming over Månedens bilde for november. Klubbens sekretær dukket heldigvis tidsnok opp til å få avgitt sin stemmeseddel. Det var 15 bilder det ble stemt over denne gang.

Med sekretæren på plass kunne leder raskt sette i gang det formelle årsmøtet. Innkallingen og sakslista ble godkjent, og den valgte ordstyrer Torstein gikk straks i gang med sakslista. Årsberetningen ble gjennomgått av nestleder/sekretær Steinar. Den viste nok et aktivt og godt år for klubben. Årsberetningen ble godkjent, men med en uteglemt tilføyelse. Kasserer Ole Kristian gjennomgikk regnskap for 2018 og budsjett for 2019. Begge deler ble godkjent av årsmøtet.

Valgkomitéen bestod av Elisabeth og Liv Anette, og det var Elisabeth som presenterte komitéens forslag til nytt styre. Årsmøtet var enige i forslaget, og dermed kunne vi igjen gratulere Laila som gjenvalgt leder. Steinar ble gjenvalgt som nestleder/sekretær, og nytt styremedlem etter Torstein, som ikke ønsket gjenvalg, ble Ramon. Nytt varamedlem fikk klubben også, da Arne overtok etter Hanne. I Valgkomitéen ble Torstein valgt inn etter Liv Anette som nå gikk ut av denne.

Kontingenten ville hverken styret eller årsmøtet endre på, så den er fortsatt uendret siden 2011. Helt til slutt ble et innkommet forslag fra et medlem behandlet. Forslaget omhandlet konkurransen Månedens bilde. Kort fortalt ble det foreslått å dele den i to kategorier, naturfoto og fritt motiv, for å få den mer attraktiv for flere. Selv om det syntes å være en god idé, falt forslaget, da de fleste innså at antall deltakende bilder var for lite til at det lot seg gjennomføre.

Dermed var det formelle årsmøtet slutt. Leder takket ordstyrer og gratulerte og ønsket velkommen det nye styret og så fram til å videreføre det gode samarbeidet også i 2019. Hun takket Torstein med en liten gave for flere års god innsats i styret, og Torstein takket også for seg. Helt til slutt overrakte Ole Kristian leder en plakett fra NSFF som synlig bevis på at hun allerede har oppnådd 25 poeng i NM i foto.

Så var det tid for å starte julemøte, med kaffe og som vanlig, nydelig bløtkake fra Kafé Hjerterom. Stor takk til Ole Kristian som hvert år framskaffer kaken.

Mens fotopraten gikk livlig, jobbet leder og Elisabeth iherdig i kulissene for å komme fram til poengene fra Månedens bilde for november, og som ville avgjøre hvem som ble kåret til Årets fotograf senere på kvelden.

Det viste seg at leder Laila igjen ble vinner av Månedens bilde, og igjen med et løvebilde kalt «Love Love Løve». Andreplassen gikk til Elisabeth med portrettet «Tankefull» og tredjeplassen besatte Hilde med bildet «Nøtteliten på shopping». Vi gratulerer alle tre. Bildene kan sees her på hjemmesiden og hele resultatlista kan medlemmer se under Tavla.

Etter kaffepausen var det resultatet fra fjerde og siste runde i Årets fotograf med tema «Høst» som ble presentert av leder. Fotoklubben Lukkertid i Stavanger hadde vært jury for oss. 11 fotografer med til sammen 43 bilder deltok. Som vanlig begynte leder med å vise de antatte bildene og arbeidet seg oppover lista. På bronseplassen kom Trine med bildet «The grand finale», sølvplassen gikk til Torstein med bildet «Bjørkefink i høstfarger» og gullplassen besatte Knut-Inge med bildet «Driv i disen». Vi gratulerer alle vinnerne. Alle bildene, også Antatte og Hederlig omtale, kan sees her på vår hjemmeside.

Alle vinnerne i de fire delkonkurransene i Årets fotograf 2018 fikk overrakt diplom av leder og en liten gave av kasserer Ole Kristian. Det var Brit for bildet «Soldogg – lek med lys» i den første runden med tema Kreativt, Trine for bildet «Sommerkledd om vinteren» med tema Kontrast i den andre, Knut-Inge for bildet «Mobile turistar» med tema Bevegelse i den tredje, og som nevnt ovenfor, Knut-Inge for bildet «Driv i disen» med tema Høst i den fjerde runden. Brit og Knut-Inge var ikke til stede ved utdelingen. Alle delkonkurransebildene finner du her på hjemmesiden.

Så var vi endelig kommet til julemøtets høydepunkt og det alle ventet på. Kåringen av Årets fotograf i Mandal fotoklubb. Også i år har konkurransen vært knivskarp og det har vært tett i toppen av lista. Spenningen holdt seg helt til slutt, og ble først utløst når resultatet fra Månedens bilde for november var klart, fortalte leder.

Hun startet dermed nederst på sammenlagtlista med navn og poeng på de deltakende fotografene. Da hun kom til tredjeplassen og bronse, viste det seg å være Torstein med 37 poeng, andreplassen og sølv gikk til Trine med 39 poeng, og helt øverst på pallen, på gullplassen, tronet Knut-Inge som Årets fotograf med 42 poeng. Vi gratulerer! En sterk prestasjon av Knut-Inge, som nå har tre napp i klubbens vandrepokal. Vi gratulerer også Trine og Torstein med sine sølv og bronse. Vinnerne ble tildelt både diplomer og premier, Knut-Inge vil få sine tilsendt. Hele resultatlista kan medlemmene se under Tavla.

Dermed var det hele over for året 2018 i fotoklubbens historie. Leder takket alle medlemmene for innsatsen i 2018, og minnet om programmet for første halvår 2019 som nå ligger ute på vår hjemmeside. Første klubbkveld er onsdag 9. januar, så vel møtt da. Leder ønsket til slutt alle vel hjem og en riktig god jul og på gjensyn til nye fotoopplevelser i 2019.
Sej

Publisert: 21. Dec 2018 09:45, SEJ
 
Fotohistorie hos Nomedal
Denne siste onsdagskvelden i november, den 28., var Mandal fotoklubb samlet i Odd Arne Nomedals butikk/museum i sentrum av Mandal. Et slikt sted er jo rene «fotohimmelen» for mange, og fotoklubben har lenge ønsket å kunne besøke Odd Arne og se å høre om samlingene hans.

Vi ble tatt vel i mot av en opplagt innehaver som først fortalte litt om seg selv og om hvordan han kom inn i fotobransjen. Det vil si, aller først satte han i gang en 30 minutters eksponering av et hullkamera tilhørende Erik Kristensen, et tidligere medlem av fotoklubben. Dermed ville alle som var til stede bli foreviget, i alle fall de som satt mest stille, eller kanskje hadde sovnet?!

Odd Arne fortalte at han nå var tilbake der han startet. I 1976 begynte han nemlig hos Mjåland i Grand gården som snart flyttet til bygningen han nå holder til i. Ette 4 år begynte han hos Austrud sammen med Kristian Rein, og ble etter hvert butikksjef. Han kjøpte seg inn i foretaket og var der fram til 1990, og i 2001 ble det til slutt Mobildata som opptok han. I 2006 gikk han sammen med Øystein Ramstad og startet Fotofabrikken på Malmø. De holdt det gående til 2012, og så endelig kom han dit han nå er, igjen i sentrum av Mandal.

Hardt arbeid og tro på det en gjør vil gi resultater, mente han. Samtidig må en også ha det litt gøy, ellers vil en ikke tjene penger. Han har alltid hatt en drøm om å få til et Galleri og museum. Han har nemlig i mange år samlet og interessert seg for kameraer og fotohistorie. I 2005 kjøpte han en kamerasamling av vennen Trygve Kile. Han har også fått kameraer og fotoutstyr fra andre, bl.a. fra Per Frode Nilsen og havnefogd Johannessen.

Det er fantastisk å se rundt på alt han har utstilt, ca. 1200 kameraer. Egentlig kunne han tenkt seg et stort hus med galleri og plass til alt han hadde, et ordentlig fotomuseum i Mandal, fortalte han. Men han måtte jo også drive butikk for å tjene penger, så det var en balansegang. Han viste oss også hva han drev med overfor kunder, med bildelevering og fotooppdrag. Han tok dessuten i mot både smalfilm og VHS kassetter som ble digitalisert over til USB.

Odd Arne var ikke så opptatt av priser og verdien på utstyret han samlet på. Det var mer gleden av å samle og historien bak alt sammen. Selv om han hadde noen kameraer som han visste var verdt en del, var han like glad i vanlige hverdagskameraer som også fortalte en historie.

Det er umulig å få med alt han viste oss og fortalte om gamle kameraer og bilder. En liten kuriositet var et lite speilreflekskamera med blitz i 110 film format. Det ble visst ingen suksess, i følge Odd Arne. Derimot ble det enkle Kodak Brownie kamera med 127 film en stor salgsuksess i 1950-årene.

Praten gikk livlig under kaffen Odd Arne serverte oss, og sammen med deilig kake som Laila hadde tatt med, takk til begge to, ble det en særdeles hyggelig fotokveldsstund for fotoklubbens medlemmer.

Men det var likevel ikke riktig slutt ennå. Som en bonus denne kvelden fikk Egil Lehne, en veteran i klubben som også var med å starte den, ordet. Han er nemlig Canon patriot på sin hals, og har en stor samling Canonkameraer som han hadde tatt med og stilt ut. Han fortalte levende og entusiastisk om de forskjellige kameraene og hva som skilte de etter hvert som nye tekniske framskritt kom.

Sin første Canon fikk Egil som 9-åring. For sine konfirmasjonspenger kjøpte han riktig nok en Mamiya sekor. Men etter at en venn hadde kjøpt en helt ny Canon modell for ham i Japan, og han etterpå støtte på en importørrepresentant for Canon i Mandal som gjorde store øyne da han ikke hadde sett den før – ja da ble han Canonmann, fortalte han. Vi takker Egil så mye for dette innslaget om Canon, som jo mange andre i klubben også har et godt forhold til.

Helt til slutt fikk leder Laila ordet. Hun opplyste først at bildene innsendt til 4. runde i vår konkurranse Årets fotograf med tema «Høst» ikke var ferdig juryert ennå, og resultatet derfor ikke kunne vises i kveld som planlagt. Hun refererte også til en epost fra valgkomitéen i NSFF om ledige verv, bl.a. ledervervet, som interesserte kunne melde seg til.

Leder kunne så overrekke blomster til Odd Arne som takk for at han tok så godt i mot oss og delte all fotohistorie med oss. Det var virkelig en interessant kveld, også med mye «mimring», som Odd Arne selv uttrykte det.

Dermed var det bare å kaste seg ut i regnværet og begi seg på hjemvei etter nok en hyggelig fotokveld.
Sej

Publisert: 30. Nov 2018 20:48, SEJ
 
Dobbelteksponering - en spennende utfordring
Onsdagskvelden 14. november ble igjen en kveld med mange bilder for de frammøtte medlemmene. Leder Laila ønsket velkommen og hadde som vanlig en del på hjertet før programstart. Først overbrakte hun en hilsen fra Liv Anette. Hun hadde vært en tur på sykehus, var nå kommet hjem og hadde fått overlevert en blomsterhilsen fra fotoklubben. Vi ønsker Liv Anette god bedring, og at hun snart er på plass i klubben vår igjen.

Leder røpet så de 4 temaene for neste års Årets fotografkonkurranse: Sort/hvitt – Minimalistisk – Klimakrise – Håndverk og produksjon. Utfordrende tema å bryne seg på kanskje, men ikke helt umulige likevel forhåpentligvis? Leder fortsatte med å nevne noen av programmene ut over våren. Vi skal ha besøk av fotograf Kjartan Bjelland, vi skal ha juryeringskurs med Vidar Hoel fra Arendal FK og vi skal ha workshop ute med Magnus Wintersborg. Vi skal også på bedriftsbesøk, bl.a. til Kjettingen. Det er bare å glede seg til våren.

Til slutt kom leder med en liten påminnelse. Ikke lever bilder til konkurransene like før fristen går ut. Ved eventuelt kluss med internett, PC og passord, kan du fort risikere at du ikke får levert bildene dine. Dette gjelder både våre egne konkurranser og konkurransene til NSFF.

Så var det endelig Elisabeth sin tur til å fortelle og vise oss eksempler på dobbelteksponering. Elisabeth fortalte at hun liker og utforske ting. Det tror vi så gjerne. Hun er jo også en ivrig dykker med kamera, så det bekrefter vel utforskertrangen til fulle. Men det var visst et møte i Biofoto i 2015 som ga inspirasjon til å begynne med dobbelteksponeringer, ifølge henne selv.

I «gamle» dager (hun tenkte nok på lysbildealderen), fortalte hun, dukket dobbelteksponeringer ofte opp fordi en hadde glemt å trekke fram til neste bilde. Men i riktig gamle dager, på 1900-1920 tallet, var det populært å ta dobbelteksponeringer, ofte for å ta spøkelses- eller tullebilder. Vi fikk se det første dobbelteksponerte bilde tatt på fotoplate fra ca. 1890. Det viste et dobbeltgjengerbilde av Johannes Jaeger, og er absolutt ikke et tullebilde, mente Elisabeth.

Nå er dobbelteksponeringer som regel en funksjon vi kan stille inn på kamera, eller en kan gjøre noe etterpå i Photoshop som ligner. Flere bilder på hverandre kalles gjerne multieksponeringer. Hun foretok dobbelteksponeringene mest uten stativ, og hun brukte mest makro 105 mm eller 50 mm objektiver. En kunne ta et skarpt og et uskarpt bilde. Skjermen er til god hjelp for å se hvordan det blir. En må bare prøve seg fram og øve og øve, framholdt hun.

Hun hadde selv prøvd seg fram med forskjellige teknikker, mest med blomster som motiv. Noe av det som gjorde det litt gøy, fortalte hun, var at bildene ble litt mer «kunstneriske». Som avslutning på foredraget, viste hun oss mange gode bildeeksempler på dette. Bildene fikk et fint, mykt og lyst uttrykk som kledde blomstermotivene meget godt.

Vi takker Elisabeth som mye for denne fine inspirasjonen vi fikk til å prøve oss på nye tekniker.

Kaffepausen, mange takk til Arne som vert, fikk en ny dimensjon denne gangen. Mens vi satt og drakk vår kaffe med kake til, hadde leder satt i gang de innleverte bilden til 4. runde i Årets fotograf med tema «Høst» som en «loop» som surret og gikk. Dermed fikk vi sett bildene mange ganger, uten tittel riktignok. Det siste til ergrelse for noen, til glede for andre. Men juryen får se tittelen, trøstet leder. Det er fotoklubben Lukkertid i Stavanger som skal være jury for oss. Bildediskusjonen tar vi når vi får bildene igjen, fortalte leder.

Da var det bare Månedens bilde for oktober som gjenstod på programmet. Hele 15 bilder denne gangen ble vist på vanlig måte til avstemming. Da resultatet forelå, viste det seg at 3. plassen denne gangen ble delt mellom Arnes bilde «Hasselblad i høstbekk» og Elisabeths bilde «Høst i skogen». Torstein sikret seg 2. plassen med bildet «Spurvehauken viser seg», og helt til topps gikk Laila med bildet «Løvinnenes konge». Vi gratulerer alle fire. Bildene kan alle se her på hjemmesiden, og medlemmene kan se hele resultatlisten på Tavla.

Dermed kunne leder runde det hele av og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 22. Nov 2018 13:02, SEJ
 
Stativ og lang lukkertid i høstmørket
Et knippe fotoentusiaster fra Mandal fotoklubb hadde samlet seg foran Buen Kulturhus kl. 1800, denne siste onsdagskvelden i oktober, 31.10. Det var også Halloweenkveld, det så vi tydelig på alle utkledde barn som gikk til og fra kulturhuset. Kulturhuset var dessuten opplyst med mange forskjellig farger denne kvelden.

Målet for fotografene denne klubbkvelden var å øve seg litt på å ta bilder med lang lukkertid med kamera godt plantet på et stativ. Det var naturlig å begynne rundt Buen Kulturhus. Her var som sagt mange farger, til og med Rogna i elva var lyssatt med «tigerstriper?». Enkelte savnet litt regnvann på plassen som kunne gitt flott speiling av motivene. Heldigvis var det lite vind, noe som ga et fint speilbilde av byens lys i Mandalselva.

Etter hvert spredde fotografene seg, både ut på Malmøsiden og til sentrum. Hvor alle helt ble av og hvor de fant sine favorittmotiver, vet undertegnede foreløpig lite om. Men vi håper jo at alle som deltok snart legger noen av bildene sine inn i vårt Billedgalleri her på hjemmesiden, slik at det kan bli oppklart.

Etter avtale, skulle vi samles kl. 2000 på den nye Pizzarestauranten, tidligere La Strada, til «opptining og fotoprat» som leder uttrykte det i programmet. «Opptiningen» (de fleste hadde kledd seg godt) bestod hovedsakelig av rykende varm Pizza og kald cola fra restauranten, mens fotopraten klarte vi utmerket godt på egenhånd.

Da de fleste hadde fått nok av både varme og fotoprat, og restauranten dessuten snart stengte, fikk vi omsider betalt og bega oss på hjemveien. Vi takker alle som deltok denne fine høstkvelden for et hyggelig og lærerikt samvær ute med stativ og kamera, og inne med god mat og mye prat.
Sej

Publisert: 1. Nov 2018 12:19, SEJ
Sist oppdatert: 5. Nov 2018 18:13, SEJ
 
Kompaktkamera fortsatt kjekt å ha
Onsdagskvelden 17. oktober var igjen leder Laila på plass etter sin reise til Kenya, og kunne ønske alle velkommen til et nytt møte i Mandal fotoklubb. I forbindelse med et nylig avholdt styremøte, minnet hun forsamlingen på at frist for å komme med forslag til årsmøtet var 14. november. Årsmøtet avholdes 12. desember.

Vår utstillingen på Mandal Sykehjem vil snart bli skiftet ut, og alle medlemmer som vil delta i en ny utstilling, kan legge inn to bilder på et nyåpnet felt på hjemmesiden vår kalt «Til utstilling på Mandal Sykehjem». Temaet er fritt. Alle får med minst ett bilde. Etter utstillingen vil medlemmene få bildeutskriftene.

Leder var også godt fornøyd med NM i foto høst, og skrøt av medlemmenes innsats. Av 99 innsendte bilder fikk klubben 1 Hederlig omtale og 2o Antatte bilder. I klubbkonkurransen, der alle klubbene deltar med 20 bilder hver, ble Mandal fotoklubb nummer 12. Meget bra!

Hun minnet til slutt om neste møte som var utefotografering. Da vil vi øve oss på opptak med lang lukkertid. Husk å ta med stativ, formante hun.

Dermed var det klart for kveldens foredragsholder, Magne Storøy, som svært engasjert ville slå et slag for kompaktkamera. Disse mente han var svært gode, og egnet seg ypperlig til f.eks. reisebruk. De tar minst like gode bilder som speilrefleks, har mindre vekt og det er enklere å ta diskre bilder. Dessuten, mente han, hvor mye gidder du å dra på døgnet rundt i hverdagen og på ferie?

Som er fyrverkeri ramset han opp fordeler og muligheter, ledsaget av utfyllende tekst på lerretet. Han viste bilder og videosnutter, og det var tydelig at han hadde lang erfaring med denne kameratypen. Han viste og demonstrerte små stativtyper til disse kameraene, og sa også at det var viktig å beskytte kameraet med støtsikre vesker.

Han var innom hvordan en kunne fange hverdagslivet. Det var det viktig å dokumentere som minne, mente han. Komposisjon var ikke så viktig i denne sammenheng, men det var bildeskarpheten. Ta bildene først, spør etterpå, det blir som regel ja, mente han. Ta mange bilder, kanskje ikke hver dag, men dette gir bedre bilder. Og kom deg opp om morgenen og fang det flotte lyset.

Hvordan tar du bildene? Bruk gjerne autoinnstillingen, den er mye bedre enn sitt rykte. Husk forresten å ta med bruksanvisningen, var et godt råd han kom med. Tenk også på bakgrunnen ved oppstilte gruppebilder. Ta både Jpg og råfiler, anbefalte han. Fortell historier med bildene, eller lag serier/videoer. Ta ikke bare bilder av kjente turistattraksjoner, men også av ukjente ting. Prøv å få noe i forgrunnen som målestokk, f.eks. en colaboks eller annet kjent hvis du tar bilde av detaljer. Byfoto, hvor en vil fange folkelivet uten å vekke oppsikt, kan en enkelt skyte med kamera på hofta, foreslo han.

Vi takker Magne så mye for dette engasjerende foredraget han ga oss, og alle de gode tipsene han kom med denne kvelden. Godt å bli minnet på at en ikke alltid må dra på speilrefleks for å fotografere.

Etter en pause med fotoprat, kaffe og kaker, takk til Øyvind for trakteringen, gikk leder over til å vise resultatet fra Årets fotograf 3. runde med tema «Bevegelse». Det var Farsund FK som hadde vært Jury for oss. Leder berømmet de for å ha gitt kommentar til alle de premierte bildene, inkludert også de antatte. Juryen uttalte generelt at de syntes kvaliteten på bildene var meget god, langt over gjennomsnittet for tilsvarende konkurranser de hadde bedømt de siste årene. Det er jo svært oppløftende for klubben vår å høre.

Etter at leder arbeidet seg oppover på resultatlisten, viste det seg at Torstein med sitt bilde «God kveld» fikk Bronseplassen. På delt Sølvplass kom Steinar med sitt bilde «Folkebevegelse» og Hilde med bildet «Flaggspett med nøtt i nebbet», og helt på toppen, Gullplassen, tronet Knut-Inge med bildet «Mobile turistar». Vi gratulerer alle vinnerne. Alle bildene finner du her på hjemmesiden og medlemmer kan se resultatlista og juryens generelle kommentarer på Tavla.

Til slutt denne kvelden var det litt bildediskusjon rundt konkurransebildene, der fotografene først kommenterte bildene sine og andre deretter kunne ytre seg med å gi litt ros eller ris. Etter dette kunne leder avslutte kvelden og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 23. Oct 2018 18:09, SEJ
 
Dyr, fugler og folk i Afrika og Månedens bilde
Denne onsdagskvelden 3. oktober var vår leder Laila på fototur i Afrika, så derfor var det nestleder som kunne ønske medlemmene i fotoklubben velkommen. Han begynte først, som leder pleier, med noen opplysninger. Høstens NM i foto har god deltakelse fra vår klubb. Det er innsendt 99 bilder fordelt på 9 fotografer. Torstein i Konkurranseutvalget supplerte med å fortelle at bildene som skal delta i NM for fotoklubber, nå er plukket ut blant våre innsendte bilder. Unødvendig å si at vi venter i spenning på resultatene.

Nestleder gjorde også forsamlingen oppmerksom på at fotograf Peter Lucas, som vi har hatt som foredragsholder i klubben, vil torsdag 11. oktober kl. 1900 i Skutegalleriet i Andorsengården ha boklansering av sin siste bok «Forandring Mandal». Peter har laget flere slike bøker fra mange andre byer, der han tar for seg gamle bilder og fotograferer motivene på nytt fra nøyaktig samme posisjon. På boklanseringen vil Peter vise nye og gamle bilder fra Mandal og fortelle om bokprosjektet sitt.

Så var det tid for bildevisning. Siden leder er i Afrika og sikkert fotograferer og opplever dyrelivet der, passet det jo ganske kjekt at også vi hjemmeværende denne kvelden fikk en fototur dit. Det var nemlig Afrika som var tema for bildene Torstein skulle vise oss. Han hadde vært og besøkt Malawi i mai/juni. Det var egentlig ikke en fototur, fortalte han, men det skulle en ikke tro når vi så bildene. Men det hjalp veldig at vi fikk en dyre- og fotointeressert guide, mente han.

Torstein fortalte om et flott land med vennlige mennesker. Malawi er visstnok verdens mest fattige land, med 18 millioner innbyggere. To tredjedeler av arealet skal være dekt av vann. Landet er tidligere engelsk koloni, og engelsk er derfor fortsatt offisielt språk.

Han viste først bilder fra livet langs landveiene i Malawi. Det var et broket folkeliv med alt som kunne krype og gå, fortalte han. Bildene, som oftest var tatt fra bil, viste oss fargerike mennesker og salgsboder, et yrende folkeliv som er uvant for oss nordboere.

Torstein viste også bilder fra den store Malawi-innsjøen. Her fikk vi se nye fargerike bilder fra strendene, fiskere med garn og deres uthulte tømmerstokkbåter, og glade barn som lekte og badet.

Han hadde selvfølgelig også fått med mange flotte dyre- og fuglebilder. Særlig de mange forskjellige fuglebildene imponerte, og ikke minst det at han også hadde klart å finne fram navn på alle sammen. Vi takker Torstein så mye for denne innholdsrike turen til Afrika som han velvillig delte med oss denne klubbkvelden.

Etter en deilig kaffepause med lapper og syltetøy, mange takk til vertinne Hilde, gikk vi over til avstemmingen om Månedens bilde for september. Det var til sammen 13 innsendte bilder. Bildene ble vist som vanlig, først et par ganger i stor størrelse, deretter samlet. Stemmesedlene vil leder som vanlig ta seg av. Resultatet vil bli lagt ut på vår hjemmeside. Så følg med i dagene framover.

Til slutt ble det en bildediskusjon, der først fotografen kunne komme med sine kommentarer og deretter andre som ville bidra med ros og ris. En stadig nyttig øvelse de fleste setter pris på.

Dermed var fotokvelden over, og nestleder kunne takke for denne gang og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 4. Oct 2018 14:40, SEJ
 
Å finne sin egen signatur i bildene
Igjen var det godt frammøte i fotoklubben, onsdagskvelden 19. september. Det var nemlig duket for et nytt møte med en spennende fotograf, Synnøve Solberg, og hennes bilder.

Leder Laila ønsket alle velkommen, og særskilt til vår gjestefotograf. Hun fortsatte med noen opplysninger. Vår klubbkonkurranse «Bevegelse» fikk god oppslutning. Det deltar 56 bilder fra 14 medlemmer. Bildene sendes Farsund FK for juryering. Videre anbefalte hun å få NSFFs nyhetsbrev på epost. Mye nyttig informasjon der. Vår hjemmeside var nå gjort sikrere av vår webmaster. Det merkes ved at det nå står https først i adressen etter pålogging. Dessuten arbeider styret med å få ferdig og få lagt ut vår personvernerklæring slik den nye personvernopplysningsloven krever.

Da kunne leder endelig presentere kveldens foredragsholder, fotograf Synnøve Solberg, som skulle fortelle oss hvordan vi kunne finne vår egen signatur i bildene våre. Hun fortalte først litt om seg selv. Hun kom fra Geilo, bodde på Birkeland og jobbet med data, drift av servere og Microsoft. Hun drev med musikk og spilte i storband. Fotografering, litt beslektet med musikk, mente hun, hadde hun holdt på med lenge, og var også medlem i Lillesand fotoklubb.

Hun var svært opptatt av å finne sin egen stil i bildene sine, sin egen signatur, og ikke bare kopiere andre fotografer. Hun ville at folk skulle kunne se at bildene var tatt av henne, at de kjente igjen hennes uttrykksmåte og særegenhet. Det var viktig å se seg selv gjennom egne bilder.

I vår tid flommer det over av bilder over alt, mente hun, i blader, aviser, TV og på nettet, og ikke minst i sosiale medier. Det er så lett å ta bilder med mobilen, mange bilder. Hvert år tas det flere bilder enn det ble tatt i hele den analoge filmens levetid, fortalte hun. Hun syntes også bildene blir så like. Alle bruker de samme malene i Photoshop, så egen stil lett drukner i alle mulighetene der. Dessuten er bildene ofte også overbehandlede.

Hun mente vi burde stille oss selv noen spørsmål; Hvorfor har du et kamera? Hva vil du formidle? Vi må prøve å tenke hva vi vil og hva vi vil vise med bildene våre. Vi må ikke bare tenke på det tekniske rundt det å ta bilder, på blender, lukker og om det blir skarpt. Det skaper ingenting, framholdt hun. Men hvordan lage noe som utmerker seg? Det er det vi bør rette oppmerksomheten vår mot.

Inspirasjon var viktig og det hadde hun selv fått mye av, bl.a. på workshops med Morten Krogvold. Hos ham var – Hva vil du formidle? – nærmest som et grunnstoff å regne. Vi kan også tenke over hva en selv har opplevd og hva annet som påvirker og inspirerer oss. Andres bilder kan en trykt ta med her. Selv hentet hun masse inspirasjon fra de store fotografene på 1800-tallet. Hun hadde også skaffet seg mange fotobøker som ga inspirasjon.

Det kunne også være nyttig å se på bildekunst – også de store kjente malerne. Hun sa at i følge Morten Krogvold var det viktig å fylle seg med ting som ikke sløver oss. Musikk kan være berikende og bl.a. gi oss bilder i hodet. Disse kan vi prøve å lage med kamera. Vi kunne også lage tegninger og se om vi fikk fram ting som skygge, lys, form og linjer. Det kunne det være nyttig å vite litt om når bildet i søkeren komponeres.

Å lage en egen signatur, er ikke alltid så lett, men prøv å «klemme» det ut av kamera, som hun uttrykte det. Noen ganger kan for mye utstyr være et faresignal, og av og til stå i veien for et godt bilderesultat. Det er lett å bli opphengt i de mange mulighetene og glemme det viktigste – motivet. Hun oppfordret til å lage seg fotoprosjekter der en hadde et bestemt mål og ikke bare knipset alt en kom over. Det kunne også være en idé og konsentrere seg om å bruke bare ett objektiv, f.eks. et normalobjektiv.

Ofte kunne det være slik, opplevde hun, at det første en ser av motivet kanskje blir det beste bildet. Vær heller ikke redd for å bryte reglene, det gyldne snitt osv. Hun hevdet videre at det kunne være mye inspirasjon i negative ting, og motgang en opplevde i livet. Hennes bilder kunne da bli nokså mollstemte, medgikk hun.

Til sist i foredraget oppsummerte hun noen gode råd og tips vi kunne ha nytte av:
• Sett deg godt inn i fotofaget
• Se på de store mesterne
• Les fotobøker og kunstbøker
• Se utvalgte steder på nettet (men ikke baser deg på «Likes»)
• Velg et prosjekt (og gjerne ett objektiv)
• Sørg for å ha noe å si, noe å fortelle
• Ha en bok å notere i
• Lag bildeserier
• Lag mange fotobøker selv
• Lag utstillinger
• Heng opp egne bilder hjemme og studer de nøye
• Fotografer familien din, gjør portretter
• Delta på workshops
• Øv mye, ut av sofaen, gå ut og fotografer

Synnøve Solberg viste også fantastiske bilder i løpet av foredraget, ledsaget av velvalgt musikk som passet godt til stemningen i bildene. Hun viste først en serie med berømte bilder av de store fotografene opp gjennom tidene. De fleste var i monokrom og var en utrolig flott opplevelse. Det er ikke plass til å ramse opp alle her, men Eugene Smith sitt bilde «Walking to paradise» var heldigvis med, et av undertegnedes favoritter.

Til sist viste hun en serie med egne bilder fra en fotobok kalt «Menneske, stemninger og følelser». Flotte bilder som viste at hun kan sitt håndverk. Hun likte bilder med litt «blur», og bilder som kommuniserte med hverandre. Derfor var mange portretter og selvportretter satt opp i en slik kommunikasjon med hverandre.

Det ble også tid til spørsmål og en liten bildediskusjon sammen med foredragsholder, om bl.a. kunstbilder, om monokrombilder og om titler på bilder. Til slutt rundet leder det hele av med å takke henne for en fin og lærerik kveld. Hun fikk som takk overrakt klubbens Mandal-DVD fra 2007.

Det det ikke ble tid til, og som var oppsatt i programmet, var å se gjennom og få en bildediskusjon på våre egne innleverte bilder til 3. runde i Årets fotograf med tema «Bevegelse». Men det tar vi heller når vi får bildene tilbake fra Juryen i Farsund FK, foreslo leder. En helaften med Synnøve var vel verdt en slik utsettelse. Før alle gikk hjem hver til sitt, minnet leder om neste møte 3. oktober. Der skal Torstein vise bilder fra sin reise i Afrika.

Vi takker til slutt også Nils som kveldens vert, og som sørget for kaffe og gode kaker til alle på denne vellykkede kvelden i Mandal fotoklubb.
Sej

Publisert: 25. Sep 2018 15:49, SEJ
Sist oppdatert: 27. Sep 2018 00:22, SEJ
 
Flott bildekveld i Mandal fotoklubb
Onsdagskvelden 5. september var det godt frammøte i fotoklubben. Mange ville nok være med, og var spent på, å se bildene vårt forholdsvis nye medlem, Trine Kvalnes, skulle vise denne kvelden.

Kvelden begynte med at leder Laila ønsket alle velkommen. Også denne kvelden minnet hun oss om aktuelle saker. NSFFs NM i foto, frist 15. september, og vår egen klubbkonkurranse med frist 18. september. Sistnevnte er det Farsund FK som skal være jury for.

Så ga leder ordet til Trine. Trine fortalte først litt om seg selv. Hun kom fra Modum, og var med i fotoklubben der. I 13-årsalderen fikk hun et fotografiapparat av sin bestemor, og fattet da interesse for fotografi. Hun har gått to år på ei fotolinje og har jobbet litt i butikk med foto. Hun er også utdannet grafisk designer og illustratør, gir ut bøker, og har eget foretak kalt Sela Design. Dessuten har hun en bachelor i teologi. En allsidig bakgrunn for en fotograf, kan en trygt si.

Deretter gikk hun over til bildene hun skulle vise. Hun leste først et forord til en bok hun hadde utgitt. Det var for at vi skulle fornemme stemningen i bildene. De var nemlig satt sammen på bakgrunn av bildene i boka. Mellom bildene kom det tekster som anga tema bildene illustrerte. Tekstene tok for seg de store og viktige ting i livet, nesten i stikkordsform, og sammen med velvalgt musikk, ble bildene en vakker og stemningsfull opplevelse til ettertanke.

Bildene var helt uten mennesker, det var bare sporene, alt det vi etterlater oss, ofte i forfall, som var i fokus. Bildene var tatt over en tiårsperiode, fortalte hun. De var flott eksponert, hadde en litt melankolsk fargetone som passet godt til motivene de viste. Vemodig vakkert er kanskje en passende beskrivelse. Bildene ble også vist uten den vanlige overtoningen, noe som fotografen mente passet best til denne visningen med ledsagende tekster. Vi takker Trine for denne fine bildekvelden.

Men bildekvelden var ikke helt slutt enda. Etter at kaffe og kakepausen var ferdig, takk til Ole Kristian for denne, var det avstemming over Månedens bilde for august. Igjen var det mange varierte motiver å stemme over. Som vanlig viste Laila bildene ett for ett mens tittel ble opplest, deretter ny visning uten tittel, og til sist fikk vi se alle bildene samlet. Det forutsettes også at alle har studert bildene litt hjemme i ro og mak. Alle bildene gis poeng fra 1 til 10.

Da resultatet fra avstemmingen ble kjent, viste det seg at Ramons bilde med tittelen «Hvitetroll» sikret seg førsteplassen, tett fulgt av Brits fuglebilde «En glad fisker». Tredjeplassen fulgte like etter der igjen med Torsteins konsertbilde fra Buen «Homemade sin». Vi gratulerer de tre poengvinnerne. Etterpå var det bildediskusjon der fotografene først fikk fortelle om bildene sine før andre slapp til med ris og ros. Alle bildene ligger her på vår hjemmeside.

Dermed var nok en flott fotokveld over i Mandal fotoklubb. Leder takket for frammøte og kvelden, og minnet om neste møte 19. september med fotografen Synnøve Solberg.
Sej

Publisert: 10. Sep 2018 10:53, SEJ
 
Mandal fotoklubb starter opp høstsesongen
Onsdag 22. august var det på’an igjen. En god del av klubbens medlemmer hadde møtt fram for å få ny inspirasjon og for å dele fotoprat og bilder med likesinnede etter en usedvanlig lang og fin sommer.

Vår leder Laila ønsket alle velkommen og som vanlig ga hun en orientering om aktuelle saker. Den største nyheten var at nå kan vi beskue våre bilder på storskjerm. Ingen tvil om at kvaliteten her overgår hva en projektor kan oppvise. Vår leder fikk rede på at vår husvert, Husfliden, hadde planer om å investere i en 65 tommers TV-skjerm, og hun inngikk da en avtale om at hvis fotoklubben monterte den, var den til fri benyttelse for oss. Monteringen ble utført av våre gode medlemmer, Gjermund og Tor Anders, og dermed var det første høstmøtet sikret en god bildeopplevelse.

Videre minnet hun om innlevering til NM i foto, fristen er 15. september. De som skal levere papirbilder må levere til Styret innen 5. september, da det skal være felles innsending av disse. Hun minnet også om vår egen klubbkonkurranse, frist 18. september, med tema «Bevegelse».

Leder opplyste om Fototreff Sør, i regi av NSFF og Drammen FK, Holmestrand FK og Lier FK, helga 7. til 9. september. Dette burde være midt i blinken for de som har lyst til å lære mer og treffe likesinnede. Se nærmere om dette på NSFFs nettside.

Leder minnet også om avisen Lindesnes fotogalleri, og primus motor for dette, Ole Kristian, ba særlig medlemmer som ikke hadde lagt inn bilder på vår hjemmeside klargjort for dette, om å gjøre det nå. Til sist minnet leder om neste møte, 5. september, der Trine skal vise bilder.

Deretter gikk leder gjennom resten av høstens program. Programmet finner du selvfølgelig på vår nettside. Se dette.

Leder gikk så over til praktisk info om NM i foto. Hun gikk først gjennom reglene. Disse er det viktig å vite litt om så en bl.a ikke risikerer å bli diskvalifisert eller å få bildene i retur. Hun viste også hvordan en logger seg på NSFFs sin nettside, og hvordan bilder legges inn i de ulike kategorier. Avgiften, kr 150, kan det være litt trøblete å få betalt, mente noen, men leder fikk det til rimelig greit.

Så var det pause med deilig kaffe og kaker, takk til Liv Anette for dette.

Siste post på programmet denne første høstkvelden i Mandal fotoklubb var avstemming over Månedens bilde for juni og juli. Det var mange flotte og forskjellig bilder som hadde samlet seg opp i løpet av sommeren. Det viste seg at for juni ble Ramons bilde med Musikknotater valgt som best, etterfulgt av bildene til Torstein på 2. plass og Brit og Elisabeth på 3. plass. For juli ble Brit med bildet av en spisende Blåvingevannymfe best. På de neste plassene fulgte Elisabeth og Arne med sine bilder. Vi gratulerer! Alle bildene finner du her på vår hjemmeside.

Etterpå fulgte en bildediskusjon der Liv Anette innledet. Deretter fikk fotografene ordet. Dette er en nyttig og lærerik øvelse som klubben stadig blir bedre på og som alle kan delta i.

Dermed var det igjen blitt sent på kveld og leder kunne takke for denne gang og ønske alle vel hjem og vel møtt om 14 dager.
Sej

Publisert: 26. Aug 2018 22:06, SEJ
Sist oppdatert: 6. Sep 2018 18:15, LB
 
Siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Onsdag 6. juni samlet mange av våre mest ivrige medlemmer seg til det siste møtet før klubben tok sommerferie. Leder Laila åpnet som vanlig møtet og ønsket velkommen. Hun takket for fine fototurer i det siste, både i Furulunden og ikke minst til Reime i Spangereid. Hun gratulerte også de fire - Brit, Arne, Torstein og Ole Kristian – som fikk med hvert sitt bilde i Årboka for 2017. Ellers minnet hun om at flere måtte legge inn bilder i «Til Lindesnes» på vår hjemmeside, til bruk i avisen Lindesnes «Galleri» serie. Til sist fortalte hun at klubbens program for høsten nå lå på vår hjemmeside. Første møte er 22. august.

Deretter gikk leder over til å presentere resultatet fra 2. runde i vår fotokonkurranse Årets fotograf med tema «Kontrast». Tolv fotografer med 48 bilder deltok. Moss FK hadde vært jury for oss. Etter å ha sett med spenning gjennom bildene «Antatte» og «Hederlige omtalte», fikk vi til slutt se at på bronseplassen kom Knut-Inge med bildet «Temporitt». Han kom også på sølvplassen med «Something old, something new», men på gullplassen tronet Trine med bildet «Sommerkledd om vinteren». Vi gratulerer vinnerne! Bildene finner du som vanlig her på hjemmesiden.

Så var det Månedens bilde for mai som stod for tur. Til sammen 15 bilder var sendt inn denne gangen, med motiver av både fugler, dyr, planter, landskap, menneskeaktiviteter og gjenstander. Etter avstemmingen ble det Magne som fikk æren av å lose oss gjennom bildekritikken, og han fikk flere til å komme med ris og ros til bildene. Vi retter en takk til Magne for dette. Da resultatlista forelå, viste det seg at 3. plassen gikk til Elisabeth med bildet «Odd», 2. plassen til Magne med bildet «- Og roen senka seg» og 1. plassen gikk til Hilde sitt bilde «Hoggorm i furua». Vi gratulerer alle tre! Alle bildene kan sees på hjemmesiden.

Etter halvgått løp i Årets fotograf, er det naturlig å se hvordan stillingen er på sammenlagtlista. Som kjent er det poengene hver enkelt fotograf har fått samlet fra rundeomgangene, månedens bilde og NM i foto (NSFF sin konkurranse) som teller. Leder har kontroll med dette, og hun kunne avsløre at på 3. plass lå nå Knut-Inge med 15 poeng, på 2. plass Brit med 21 poeng og på 1. plass Trine med 26 poeng. Men det er langt fram, mye kan skje, så det er bare for alle og stå på videre. Lykke til!

Da var det endelig tid for mat, denne gangen ble det pizza. Torstein bestilte, og Magne hentet, og det ble spist og pratet på denne fine sommerkvelden i fotoklubben. Før kvelden var omme, reiste Knut-Inge seg og takket for sin tid i klubben. Han flytter nå til Drammen, og det er vel ikke utenkelig at vi kan treffe på han igjen via Drammen FK? Vi sier også takk til Knut-Inge og ønsker han lykke til videre med fotosysler i Drammen.

Mandal fotoklubbs vårsemester var dermed over, leder takket for nå og ønsket alle en god sommer. Aktiviteten på hjemmesiden behøver likevel ikke å opphøre. Vi har jo månedens bilde for juni og juli, og vi håper mange legger inn bilder og kommentarer i vårt Billedgalleri. Det kan jo bli noen regnværsdager som kan være fine å bruke til slikt. God fotosommer til alle!
Sej

Publisert: 11. Jun 2018 21:22, SEJ
 
Fotoklubben ute på tur igjen
Denne fine maikvelden etter pinse, onsdag den 23., var en passe flokk medlemmer (og et par tidligere medlemmer), igjen ute og luftet sine objektiver og kameraer. Turen gikk i vårt nærmiljø, i byens grønne lunge og apotek, Furulunden.

Møteplassen var Lysthuset, og etter hvert beveget vi oss over til Arboretet, til fuglebadet og fóringsplassen der. Guiden for kvelden, Arne, pekte seg vel neste ut selv. Ingen er mer kjent og har mer erfaring med å fotografere i Furulunden enn han. Han startet med å ønske velkommen, og som turkomitémedlem benyttet han anledningen til å reklamere for klubbens sommeravslutningstur til Katnesbukta lørdag 3. juni. Deltakere skal møtes senest kl. 10.00 ved klubblokalet på Malmø med mat og drikke, varme klær og selvsagt kamerautstyr. Hvis været slår seg vrangt, prøver de igjen dagen etter, søndag, til samme tid.

Arne foreslo at kveldens turdeltakere først skulle bevege seg mot Kallhammeren. Dermed ruslet vi småpratende, i sakte tempo, gjennom en Furulund som viste seg fra sin beste side, med varm kveldssol som sildret lyset sitt gjennom lysegrønne nyutsprungne blader på de mange trærne der. En magisk stemning som nesten fikk oss til å glemme at vi skulle fotografere, og heller fikk oss til bare å nyte tilstedeværelsen der og da.

Vel framme ved vannet og stranden fant de fleste etter hvert noe å ta bilde av, og vi ble litt mere spredt i terrenget. Noen svaner (og mange joggere) dukket opp, noen traff folk de kjente, og noen trakk seg tilbake tidlig for å rekke andre gjøremål. Været var kanskje for godt for fotografering denne kvelden, en ble faktisk fristet til bare å nyte den.

Selv om det kanskje ikke ble en av de store fotograferingsturene (med litt forbehold, referenten gikk tidlig) denne kvelden, ble det likevel en svært hyggelig og sosial tur. Det er alltid trivelig å være sammen med likesinnede på avslappet tur i Mandals flotte nærmiljø. Vi retter stor takk til Arne som kveldens guide, og til Turkomitéen som er flinke til å få i stand slike fototurer.
Sej

Publisert: 24. May 2018 15:12, SEJ
 
Kontrast og fuglenes kveld
Onsdagskvelden 2. mai var Mandal fotoklubb igjen på plass i Husflidens lokaler, selv om det for leder, som kom først til døren, ikke syntes der og da at det ville bli lett å få til. Husflidens folk hadde nemlig byttet lås. Etter noen telefonsamtaler ordnet det seg heldigvis, alle kom inn, og en lettet leder Laila kunne ønske alle vel møtt til en ny fotokveld med bilder fra to fotokonkurranser, Månedens bilde og 2. runde i Årets fotograf.

Før kveldens program kom helt i gang, minnet leder om neste møte. Da er det oppmøte ved Lysthuset kl. 1800 til fotografering i Furulunden og med Arboretet som base. Hun fortalte ellers at høstens program er ferdig og vil bli lagt ut litt nærmere sommeren. Turkomitéen jobber med en sommertur, og den kan du finne allerede litt info om på Tavla.

Aller først denne kvelden fikk Magne ordet. Han ville vise og fortelle om et kjekt gratisprogram, Microsoft Ice, som svært enkelt kunne lage flotte panoramabilder ved å sette sammen flere bilder. Objektiver med brennvidde 50 mm var perfekt til dette, mente han. Vi fikk også se eksempler på de mange mulighetene programmet ga oss. Før programmet ble lastet ned, var det viktig å vite om det var PC med 32 eller 64 bits. Vi takker Magne så mye for denne greie innføringen i Microsoft Ice.

Så var det Årets fotograf som gjaldt. Med tema «Kontrast» i denne 2. runden, var alle spente på bildene som var innlevert, 48 i alt i følge leder. Det er Moss FK som skal være jury for oss. Alle har vel kanskje strevet litt med dette temaet, derfor var det under bildevisningen interessant å høre fotografene kort fortelle hva de hadde tenkt og ment med bildene sine. En tanke streifet undertegnede under seansen, at det samme kunne vi egentlig sagt om nesten alle de andre bildene våre også, da det i alle gode bilder som oftest finnes kontraster. Det blir spennende å se hva juryen finner ut.

Etter en kjærkommen kaffe- og kakepause, mange takk til Elisabeth for den, gikk leder over til presentasjon og avstemming over Månedens bilde for april. Det var 14 bilder som skulle bedømmes med poeng fra 1 til 10. Tema er fritt, men det skulle vise seg at det lønner seg å satse på fugl som motiv. Av alle de deltagende bildene, var det 5 fuglebilder, og alle disse kom på de 5 første plassene. Det ble en skikkelig fuglenes seierskveld. Både dyr, blomst, trær, landskap, speiling og ikke minst gammelt tauverk, måtte se seg ettertrykkelig slått av våre flaksende venner.

En flaggspett med nøtt i nebbet sikret 3. plassen for Hilde, en skarv på vingene avgjorde 2. plassen for Torstein, og helt på toppen bruste en hormonfull svane inn til 1. plassen for Brit. Vi gratulerer vinnerne. Så er det bare å håpe for oss andre, at i mai er fuglene så opptatt med hekking at de ikke en gang har tid til bare å tenke på og plassere seg i toppen da også.

Denne kvelden fikk leder Laila avsluttet møtet i «skjebelig» tid. Hun takket for en hyggelig klubbkveld og ønsket alle vel hjem, og velkommen til utefotografering om 3 uker i Furulunden.
Sej

Publisert: 4. May 2018 11:04, SEJ
 
Lang bildekveld
Det skulle vise seg å bli en lang og god bildekveld i Mandal fotoklubb, denne onsdagen 18. april. Aller først hadde leder Laila, etter at hun hadde ønsket alle velkommen, en del informasjon hun gjerne ville formidle til klubbens medlemmer.

Først gjaldt det et bilde som lokalavisa på sin nettside hadde brukt i et leserinnlegg uten at vårt medlem som eide bildet var kontaktet. Det var heller ikke noen tekst med fotografens navn. Leder fortalte at dette var det nå ordnet opp i. Klubben har en avtale med avisa om bruk av våre medlemmers bilder.

Deretter refererte hun litt fra NSFFs landsmøte som hun deltok på. Der hadde de tatt opp fotojuss; Om åndsverkloven, opphavsrett, og retten til eget bilde. Det er forbudt å gjengi en person uten samtykke. Det vil si, skal du offentliggjøre et bilde der en person er lett gjenkjennelig, må du spørre avbildede om lov først. Særlig varsom skal en være når det gjelder barn. Foreldrene må spørres.

Når det gjelder bilder på vår hjemmeside, er det viktig å huske at det er hvert enkelt medlem som har ansvar for at loven følges, og ikke fotoklubben som sådan. Det er medlemmene som eier bildene, ikke fotoklubben.

Leder fortalte også om en ny personvernlov som trer i kraft i mai. Den sier noe om hvordan organisasjoner/firma/foreninger, alle som har personopplysninger, skal lagre og behandle disse og hvilke rettigheter enkeltpersoner har for å se disse og eventuelt få de slettet. Fotoklubben påvirkes bare i liten grad, vi har få opplysninger om våre medlemmer og deler de ikke med noen. Vi vil legge ut en liten setning om loven på vår hjemmeside.

Ellers minnet leder om å legge inn bilder til vår konkurranse i Årets fotograf 2. runde med tema «Kontrast» før neste møte. Hun fortalte at Årboka til NSFF snart var i utsendelse. Leder hadde dessuten vært med på å stemme over bildene som skulle være med. Boka med vinnerbildene fra NM i foto våren 2018 (gull, sølv, bronse og Hederlig omtale) har mange deltakere allerede mottatt fra NSFF.

Det siste hun tok opp var om medlemmene syntes det var greit at et medlem kunne ha med sin lille hund på møtene. Hun hadde ingen hundepasser. Hunden var ikke allergifremkallende og den ville sitte på fanget i bur!? Det ble OK. Helt til sist ble Ramon spurt om han ville bli med i Konkurranseutvalget. Der var det behov for et nytt mannlig medlem. Og det ville han heldigvis.

Så kunne programmet for kvelden begynne. Først med at leder viste vårens NM-bilder som våre medlemmer hadde fått med på resultatlistene. Det var 9 av våre medlemmer som hadde deltatt, og best plassering fikk Elisabeth med en flott 3. plass i klassen «Natur». Hun fikk også et bilde Antatt i denne klassen. Deretter fulgte Torstein med Hederlig omtale for en flott fem bilders serie i klassen «Kolleksjon». Han fikk også et av disse bildene Antatt i klassen «Natur». Ellers var det flere av våre medlemmer som fikk Antatt i diverse klasser. Alle NM-bildene våre kan du se samlet her på hjemmesiden vår.

Det mest bemerkelsesverdige var vel at Mandal fotoklubb med sine 20 utplukkede bilder til NM-våren 2018 for klubber, kom på en meget sterk 7. plass. Mange store og sterke konkurranseklubber var bak oss på resultatlista. Kjempebra innsats! Vi gratulerer alle vinnerne og alle våre deltagere.

Denne kvelden var det Liv Anette som skulle vise oss bilder. Hun innledet med å si at hun ville ta oss med på tur og vise oss sine gleder, ta oss med inn i sin boble. Og det ble en hyggelig og vakker tur. Vi fikk se mange varierte, flotte bilder rundt omkring fra nærmiljøet. Særlig imponerte Liv Anette med mange utsøkte makrobilder, noe hun har en stor forkjærlighet for. Hun fortalte også litt rundt hvordan hun tok disse bildene. Vi takker Liv Anette så mye for denne fine opplevelsen.

Siste post på programmet denne aprilkvelden, var avstemming over Månedens bilde for mars. Før denne kom i gang, fikk Knut-Inge ordet og ga oss noen tanker om det å stemme over bilder. Medlemmene har ulik bakgrunn og erfaring, og er dermed på ulike nivå i vurderingen av bildene. Bildene er også på ulike nivå, mente han, da noen jobber lenge med bildene og andre kanskje bare slenger med et bilde for å delta. Dette kan vi jo ha litt i bakhodet, forstod vi han rett.

Som vanlig viste leder bildene et par ganger, før alle etterpå i ro og mak kunne gi sine mulige 10 poeng til hvert bilde på stemmeseddelen. Det viste seg at det var Arne som igjen stakk av med 1. plassen. Hans snøballkrigende ekorn vant en soleklar seier, bokstavelig talt. Plassen etter var også preget av dyr i utfoldelse, denne gangen en sporty blåmeis på snowboard i fint driv. Sportsfotografen var Hilde. Til slutt på 3. plassen hadde Elisabeth fanget årets nesten evigvarende lange sørlandsvinter. Vi gratulerer de tre vinnerne. Månedens bilder kan du se her på vår hjemmeside.

Etter avstemmingen hadde vi, kanskje også på grunn av Knut-Inges innledning, en usedvanlig lang og interessant bildediskusjon som vi tror mange, og særlig de deltakende fotografene, hadde stor nytte av. Knut-Inge var også kveldens bildediskusjonsleder. Vi takker han for innsatsen.

Vi takker også kveldens vert, Hilde, som stod for kaffe og deilig kake.

Selv om det nå nærmet seg sengetid da leder Laila takket for en fin kveld og ønsket alle vel hjem, tror vi likevel at de fleste syntes det var verdt det og at det hadde vært en lærerik fotokveld.
Sej

Publisert: 24. Apr 2018 16:26, SEJ
 
Fototur med start fra Buen og målgang på La Strada
Foto: Steinar Jostedt
Mandal fotoklubb er på tur igjen. Denne onsdagskvelden 4. april ble det utefotografering med håp og stor spenning om å finne gode motiver i vårt nærområde.

Det var en passe stor og ivrig gjeng, tross litt småkaldt og grått vær, som møtte opp kl. 18.00 ved Buen Kulturhus. Etter litt prat og rådslagning om strategien, ble vi enige om fritt motiv, og om å samles til slutt kl. 20.00 på La Strada.

Vi spredte oss straks i terrenget, og det gjaldt selvfølgelig å komme først til et nøye planlagt motiv. For ikke å avsløre dette, hadde de fleste en litt avslappet og diltende gange i starten mens de småpratet med en konkurrerende kollega.

Etter hvert hadde området rundt Buen slukt alle, det var ikke lenger lett å se at stedet der i virkeligheten var invadert av hardt arbeidende fotografer. Våre pålitelige kilder kan likevel berette om stor aktivitet, der det både ble krabbet, klatret og sågar hengt ut over åpent vann for å komme i rett posisjon for å få det rette perspektivet. Til og med stengte gjerder og forbudte hager (to fotografer ble bortvist) ble forsert for den gode sak. Steinars foredrag om at du må ta bena fatt for å endre perspektivet, hadde tydeligvis slått inn.

Da klokken nærmet seg avtalt sluttid, klarte alle, selv om mange nå var både kalde og utslitte, å finne fram til samlingsplassen, restauranten La Strada. At de også var sultne, var selvfølgelig til god hjelp. For på La Strada ble vi tatt godt i mot. De rigget til et langbord for oss, og humør og stemning var på topp da det kom mat og drikke på bordet. Det ble pizza og mye annet godt som smakte fortreffelig.

Etter et langt og hyggelig måltid med mye fotoprat, begynte mange å betale regningen og å begi seg på hjemveien. Det er alltid nyttig og trivelig med slike fotoutflukter, og de fleste medlemmene etterspør disse. Dessuten er det fint å kunne utforske nærområdene på denne måten.

Leder Laila takket til slutt for den hyggelige kvelden, og oppfordret alle om å legge inn bilder fra seansen i vårt eminente Billedgalleri. Glem heller ikke kommentaren.
Sej

Publisert: 6. Apr 2018 02:07, SEJ
Sist oppdatert: 7. Sep 2018 22:34, JTNG
 
Møte med en allsidig naturfotograf
Leder Laila kunne onsdagskvelden 21. mars ønske velkommen til en spennende kveld med naturfotograf Dag Wennesland. Det var også godt frammøte av våre medlemmer, som vi vet er svært interessert i naturfoto.

Dag presenterte seg sjøl og fortalte han var lærer, i matte og naturfag. Han likte å gå turer i skog og hei, og hadde alltid et kamera med seg. Han likte også å reise, og tok som andre vanlige reisebilder.

Han tok oss først med til Tokyo i Japan, og viste oss glimt fra denne travle og imponerende metropolen. Dag og noen andre fotovenner tok tog der, og det var ingenting å utsette på punktligheten. Togene suste inn og ut fra stasjonene med nærmest sekunders presisjon. Men å finne rett tog kunne saktens by på problemer for norske turister.

I Japan besøkte han et naturreservat hvor de berømte snøapene levde. Det var visst bare ca. 200 stykker igjen av disse, og det var interessant og se de i sitt naturlige miljø. Vi fikk også se bilder fra et tranesenter hvor det levde 2-3 tusen hvite traner. Det var spesielt å se disse bildene med hvite traner mot hvit snø.

Dag hadde også fotografert hjort, rev og verdens største fiskeugle. Vi fikk videre se flotte havørner og etter sigende verdens største fiskeørner. Disse levde langt nord i Japan, opp ved de omstridte øyene Kurilene. Her kunne også drivis fra Arktis forekomme. Noen praktfulle sangsvaner som levde i et vulkansk område med mye damp og skodde ble til nydelige bilder gjennom Dags fotolinser.

Dag tok oss også med til Karelen, Finland, der vi fikk se bjørn, ulv og ørner i trolske omgivelser. Norge var heller ikke glemt. Hubro, i Boknafjorden i Rogaland, og fra Nord-Norge, Hornøya ved Vardø, fikk vi se Toppskarv i snøvær. Lomvier og Lundefugler var også representert, og fra Pasvik fikk vi se bilder av et artig revepar.

Det var virkelig et mangfold av dyr og landskaper vi fikk oppleve gjennom Dags bilder denne kvelden. Han besvarte mange spørsmål fra våre medlemmer og fikk til slutt en velfortjent takk og blomster fra leder Laila. (Dag hadde med sin egen gode projektor, som vi ville sammenligne med vår egen. Vår har jo av enkelte fått litt negativ kritikk. Men ingen kunne vel egentlig se noen forskjell?)

Etter dette passet det godt med kaffepause, med gode kaker og boller, framskaffet av Øyvind og Brit.

Deretter satte leder i gang med å offentliggjøre resultatet fra vår 1. runde i Årets fotografkonkurranse med tema «Kreativt». Drammen FK hadde vært jury for oss. Etter først å ha sett antatte og hederlig omtalte bilder, kom vi til de tre første plassene. Det viste seg at Steinar fikk bronseplassen med bildet «Skiflyging», Trine sølvplassen med bildet «Fortapt i eget sinn» og Brit den gjeve gullplassen med bildet «Soldogg – lek med lys». Etterpå kunne alle fotografene kommentere sine bilder. Vi gratulerer vinnerne! Hele resultatlista med alle bildene finner du her på vår hjemmeside.

Til slutt kom leder med litt informasjon; NSFFs landsmøte, som hun deltok på, der innså NSFF at nettsiden kunne bli bedre. De jobbet nå med brukervennligheten. For lettere å kunne følge med, ville de sende ut et nyhetsbrev månedlig. Hun oppfordret alle til å gå inn og se på siden også. Pass også på at du har krysset av på din profil for å motta nyhetsbrev.

Leder fortalte at Årbøkene nå ligger på NSFFs nettside. De har også en bildekritikkservice, der en kan gå inn og laste opp et bilde og få det bedømt.

Før leder takket for kvelden og ønsket alle vel hjem, minnet hun om neste møte. Da blir det utefotografering og pizza i vårt nærområde. Møt ved Buen Kulturhus kl. 1800.
Sej

Publisert: 27. Mar 2018 10:49, SEJ
 
Tilbake til Husfliden - med komposisjon, perspektiv og linjer
Onsdag 7. mars kunne leder Laila ønske Mandal fotoklubbs medlemmer velkommen til møte, igjen i Husflidens lokaler, etter en liten visitt for fjorten dager siden borte hos Mandal VGS. Leder fortalte at nå blir vi her hos Husfliden. Både styret og medlemmene ønsket det.

Før kveldens program kom i gang, minnet leder som vanlig om en del saker: Innlevering av papirbildene til NM var denne kvelden. De sendes samlet fra klubben. Hun håpet samtidig at fokuset på konkurranser ikke presser eller skremmer noen. Det er selvfølgelig like greit å være glad i å se på bilder og fotografere uten nødvendigvis å sende de til konkurranser. Vi setter pris på alle medlemmene våre.

Torstein ville ha ordet og fortalte at han var kontaktet av en bank som ville ha et samarbeid med fotoklubben. Kanskje med et program, en sammenkomst, en utstilling e.l. Kanskje bli sponsor? Medlemmene var interesserte og styret vil forhøre seg nærmere om dette.

Leder minnet også om bildene til Bildegalleriet i Lindesnes avis. Medlemmene våre bør legge inn flere på vår hjemmeside, under «Til Lindesnes», slik at flere er klare til trykk i avisa. Og når kommer egentlig de første på trykk i avisa? Også infobilder til Nye Lindesnes kommune og vår bildekommentarstafett i vårt eget billedgalleri ble etterlyst. Leder lurte også på hva medlemmene ville at hun skulle ta opp på det nær forestående landsmøte i NSFF. Til slutt konstaterte hun at på Tavla vil rekkefølgen på alle de deltakende bildene i månedens bilde bli lagt ut, ikke bare de ti første.

Så kunne kveldens program endelig starte. Det var Steinar som skulle ha et innlegg om begrepene komposisjon, perspektiv og linjer – ganske viktig uansett hvilke motiver vi strever med i bildene våre. Han begynte med noen synspunkter på hva som kan bidra til et «godt» bilde. Vi kan lære oss mange fastlagte regler for dette, men han framholdt at disse kanskje bare bør betraktes som en samling gode idéer vi kan ha nytte av på veien mot bedre bilder. Vit om reglene, men vær ikke redd for å bryte de. Husk også at komposisjon er et subjektivt håndverk.

Skal vi ha høyde eller breddeformat? Bildeformatet bør understøtte det bildet skal uttrykke. Framhev motivet og la det fylle bildeflaten, skap dybde. Forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn er særlig viktig for dybdevirkning i landskapsbilder. Lys, skygge og farger bidrar også. Linjer i motivet som løper mot et forsvinningspunkt vil gi bildet et sterkt sentralperspektiv og dermed god romvirkning og dybde. Perspektivet hjelper oss til å bevare romvirkningen fra den tredimensjonale virkelige verden til det todimensjonale flate fotografiet.

Perspektivet blir ofte definert som forholdet mellom de forskjellige elementene i et motiv. Steinar viste en gammel bildemontasje, der det nå fjernede soluret foran Risøbankhovedhuset spilte hovedrollen. Når fotograferingsavstanden til soluret endret seg, endret også størrelsesforholdet mellom solur og hovedhus seg, og dermed endret også perspektivet i bildet seg. Særlig tydelig ble dette hvis en samtidig også byttet objektiver med ulike brennvidder. Hvis en derimot beholdt samme fotograferingsavstand og bare foretok objektivbytte med ulike brennvidder, endret ikke perspektivet i bildene seg. Størrelsesforholdet mellom soluret og hovedhuset forble helt likt. Det ble bare forskjellige utsnitt av samme bilde vi fikk.

Konklusjonen til Steinar var dermed klar; Vil du endre perspektivet i bildet du holder på å komponere, hjelper det lite å dreie på zoomringen eller å skifte objektiv med annen brennvidde. Du må nok ta bena fatt og bevege deg litt, det er det eneste som hjelper her. Dermed er det egentlig tull og snakke om vidvinkel- og teleperspektiv. Myten er herved avlivet.

Til slutt viste Steinar en bildeserie med eksempler på noe av det som han hadde fortalt om og framhevet.

Etter en god kaffepause med deilig kake til, kunne leder sett i gang kveldens siste programpost, nemlig avstemming for Månedens bilde for februar. Igjen var det bra deltakelse. Resultatet viste at denne gangen var det ikke tvil. Klubbens mestvinnende gjennom tidene, Arne, tronet igjen på toppen med sitt praktfulle bilde av en storfugl med vårfornemmelser. Vi gratulerer så mye. På andreplassen kom Trine med sitt artige bilde «A man and his dog», og tredjeplassen besatte Torstein med det kraftfulle bilde «Kongeørnkamp». Gratulasjoner også til disse to. Bildene finner dere her på hjemmesiden og fullstendig resultatliste finner medlemmer under Tavla.

Etter avstemming, og før resultatet var kjent, ble det en svært interessant og nyttig bildediskusjon som mange deltok i. Kanskje takket være Arne som leder utnevnte på stedet til kveldens bildediskusjonsleder. Vi takker Arne for denne gode jobben. Dermed var det en fornøyd leder, selv om det nå var blitt ganske sent, som kunne takke for denne kvelden og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Mar 2018 00:00, SEJ
Sist oppdatert: 14. Mar 2018 07:55, LB
 
Nytt møtelokale(?), kreative konkurransebilder og bilder fra luftballong
Onsdagskvelden 21. mars kunne leder Laila ønske de frammøtte velkommen på et helt nytt sted; Nemlig i et klasserom på Mandal VGS. Dette er en test i vårt forsøk på kanskje å finne et nytt og rimeligere og like bra møtelokale for fotoklubben. Styret vil på bakgrunn av erfaringer og tilbakemeldinger ta en beslutning om et eventuelt lokalbytte.

Før kveldens program begynte, minnet leder om følgende saker: Kontingenten bør nå betales. Hvis ikke, kan du risikere bl.a. ikke å få årboka for 2017 fra NSFF. Husk bildestafetten i vårt Billedgalleri. Legg inn bilder der så ukens kommentator Trine får masse å gjøre. Leder ønsket også innspill på hva vi ønsker av informasjon fra NSFF på deres nettside. Dette tar hun med seg til NSFFs nært forestående landsmøte. Eventuelle papirbilder til vårens NM må leveres senest på neste klubbmøte 7. mars.

Leder opplyste også at vi er invitert til Fotomax KK 1. mars til et sterkt møte med en fotograf som har laget bok og bildeserie om sin egen multifunksjonshemmede datter. Videre fortalte leder at bildene våre lagt ut Facebook nå var krympet for å hindre misbruk. Hun lurte også på om noen av medlemmene hadde motforestillinger om å rangere samtlige månedens bilder, eller om ned til tiendeplass var nok. Til slutt informerte hun om at håpet var å få resultatet av konkurransebildene våre «Kreativt» tilbake før fristen for vårens NM, slik at vi fikk en tilbakemelding før vi eventuelt også sendte de til NM.

Så var det kveldens program, som startet med å vise nettopp de innleverte bildene til vår første konkurranse i Årets fotograf med tema «Kreativt». Femten fotografer med 57 bilder deltar, det må sies å være bra. Dessuten var det stor spredning på motiver og bildeuttrykk, så juryen vil få en tøff jobb.

Og mer bilder skulle det bli denne kvelden. Hilde gikk i gang med å vise bilder fra en reise til Tyrkia, til byen Kappadokia. Dette var en meget spesiell oldtidsby, en levende huleby, som likevel rommet det en vanligvis finner i byer. Den så mest ut som en skulpturpark laget av naturen selv. Hilde ga oss et godt inntrykk av byen da hun hadde seilt over landskapet i luftballong og fotografert flittig. Stedet var selvfølgelig med på Unescos verdensarvliste. Vi takker Hilde så mye for disse interessante bildene.

Endelig var det kaffepause med deilig sjokoladekake. Kjøkkentjenesten denne kvelden kunne vi takke Elisabeth for.

Bildevisningen var langt fra slutt etter kaffepausen. Som et ekstraprogram fikk vi et fyldig innblikk i Øyvinds bildeverden. Her var et imponerende utvalg bilder fra nærmiljøet, familie, venner, reiser og også fra gamle fotoklubbmøter. Vi takker Øyvind for denne fine avslutningen på fotokvelden.

Helt til slutt takket leder for møtet, og på hjemvei var det vel kanskje noen som grublet på om dette lokalet burde bli fotoklubbens framtidige møteplass?
Sej

Publisert: 22. Feb 2018 22:21, SEJ
 
Spennende bildemøte med Ramon
Igjen var det et godt frammøte, denne gang på onsdagen 7. februar, i Husflidens lokaler på Malmø. Leder Laila ønsket velkommen, og var, i tillegg til det gode frammøte, også godt fornøyd med at deltakelsen på Månedens bilde nå var økt. Kanskje det betyr at det også vil bli god deltakelse på 1. runde i Årets fotograf med tema «Kreativt»? Vi krysser fingrene for det.

Leder gikk dermed i gang med å vise alle bildene innlevert i januar som forsamlingen etter hvert skulle stemme over for å kåre Månedens bilde. De fleste hadde vel allerede gjort seg opp en mening når de tittet på bildene hjemme, men nå gjaldt det jo å få poengene, fra 1 til 10, ned på stemmeseddelen.

Det ble to nokså nye medlemmer som havnet på toppen av lista. Trine tok førsteplassen med sitt dekorative speilbilde med høstblader, andreplassen gikk til Magne med sitt storslagne landskapsbilde og tredjeplassen besatte Hanne med den flotte fuglen som var på bærtur. Vi gratulerer! Bildene og hele resultatlista finner dere her på hjemmesiden.

Etter visningen ble det en interessant og lærerik bildediskusjon. Fotografene til Månedens bilde fikk mye skryt og også forslag til ytterlige forbedringer av bildene. Bildekritikk og tilbakemelding er vel noe de fleste setter pris på. Dette tar en med seg når nye bilder skal tas og en blir dermed nokså sikkert en bedre fotograf etter hvert. Konvertering til svart/hvitt bilder ble også et tema i denne seksjonen.

Kaffepausen med deilig krydderkake var det Ole Kristian som stod for. Som vanlig gikk fotopraten livlig rundt bordene.

Siste post på programmet denne kvelden var bildevisning ved vårt nye medlem Ramon Fernandez Peres. Det ble et spennende bildemøte. Ramon kommer opprinnelig fra nord i Spania, men har bodd lenge i Norge. Og bildene han viste var da også fra Nord Spania og Norge.

Og hvilke bilder han viste! Utsøkte landskapsbilder med delikate, varme farger, fint lys, og fin kontrast. Også flotte bilder av landsbyer, arkitektur og mennesker. Bildene hadde også fine utsnitt.

Han presenterte dessuten bildene sine veldig fint. De hadde en smal hvit kant rundt seg mot en grå bakgrunn og ble ledsaget av velvalgt musikk. Dette var et lysbildeprogram som var laget i Lightroom.

Bildene tok han i råformat og han bearbeidet de så i nevnte Lightroom. Det var tydelig at han kunne sine ting der. I det hele tatt imponerte han alle med sin flotte bildevisning. Han fikk etterpå mange spørsmål om bildene og svarte velvillig på dette.

Leder takket til slutt Ramon for bildevisningen og håpet han kunne vise oss flere bilder ved en senere anledning også. Fotoklubben er glad for å ha fått Ramon som medlem. Helt til slutt rundet leder av ved å takke for frammøte og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Feb 2018 10:10, SEJ
 
Vi ble fanget av øyeblikket - og ble litt kreative
Denne onsdagskvelden 24. januar kunne en fornøyd leder Laila ønske en sjelden stor forsamling velkommen til fotoklubbmøte i Husflidens lokaler. Hun ga uttrykk for at det var nok kveldens foredragsholder, fotograf og journalist Espen Sand fra Lindesnes Avis, som var et godt trekkplaster.

Han hadde kalt foredraget sitt «Hvordan fange øyeblikket» og viste oss mange praktfulle bildeeksempler på at det er mulig. Avisfotografer har ofte kort tid på seg når de skal dekke hendelser/ulykker. De kommer jo nesten alltid etter dette har skjedd, men det gjelder, som de sier: «Å komme for sent tidligst mulig». Tidspress er noe de kjenner godt til som vi amatører sjelden har.

Espen begynte å ta bilder som 18-åring, ble først frilanser, men senere fast både som journalist og fotograf. Han mener et godt bilde skal fortelle en historie og være et supplement til teksten. Det skal vise virkeligheten – uten manipulering. Han liker ikke oppstilte bilder, folk bør heller være opptatt med noe når han tar bildet. De gode øyeblikkene vil han gjerne fange. Han tar bildet først og spør etterpå om han kan bruke det. Han var opptatt av å behandle folk med respekt.

I løpet av kvelden fikk vi se mange flotte reportasjebilder fra mange forskjellige steder og hendelser i og rundt Mandal. Bildene hadde ofte med personer som vi kunne nikke gjenkjennende til. Kameraet likte han best å stille inn manuelt. Han la vekt på komposisjonen i bildet, men tidspress gjorde at han ofte måtte endre utsnitt i ettertid. Til sportsbilder brukte han objektiver fra 70-200 opp til 400 mm. Bildene ble vanligvis tatt i råformat, da var det enkelt å endre hvitbalansen. Stort sett justerte han bare kontrast, skarphet, lys og fargemetning i sine bilder.

Vi er takknemlige for at han ville komme til fotoklubben og fortelle om sitt virke som fotograf i Lindesnes avis. Han fortalte for øvrig at avisen var svært glad for samarbeidet med fotoklubben, og at de setter stor pris på medlemmenes flotte naturbilder som regelmessig pryder avissidene. Leder overleverte han som takk klubbens DVD «Mandal gjennom fire årstider» fra 2007.

Etter kaffepausen, som Steinar stod for, minnet leder om vårt billedgalleri og «kommentarstafetten» som der pågår. Så legg inn bilder, folkens! Hun fortalte også om at møtet 21. februar skal flyttes til Videregående som en test på et eventuelt nytt og billigere lokale. Til slutt fortalte hun om en henvendelse fra Nye Lindesnes om bilder som kunne presentere den nye kommunen. Det kan bli en fin mulighet for våre medlemmer til å vise sine bilder på deres hjemmeside, sannsynligvis for et honorar. Vi kommer tilbake til dette.

Så var det rett over til et nytt hyggelig innslag. Leder hadde nå – endelig – fått de 16 diplomene fra NSFF som gjaldt høstens NM-runde i foto 2017. Ole Kristian var den som fikk det ærefulle oppdraget med å dele de ut. Vi gratulerer alle som fikk diplomer for sine bilder, og særlig Torstein som i tillegg fikk gullmedalje for sitt flotte vinnerbilde i klassen Natur. Alle bildene/fotografnavnene finner du her på hjemmesiden. Det er forresten nå åpnet for innlevering av NM-bilder for våren 2018.

Det som gjenstod på kveldens program, var tre korte inspirasjonsforedrag om kreative bilder, med tanke på årets første konkurranse i Årets fotograf med tema «Kreativt». Drammen FK skal være jury for oss.

Først ut var Arne, som ga seg ut på å definere begrepet kreativ. Han kommenterte også egne bilder som viste forskjellige teknikker i opptaksøyeblikket en kunne bruke for å gjøre bildene kreative. Nevnes kan zooming, tilting og lang lukkertid. Deretter kom Steinar som hadde samlet og avfotografert kreative bilder fra fotobøker og blader av fotografer som hadde gjort seg bemerket med bildene sine. Alt fra broderte bilder til superfisheyebilde over Paris. Til slutt var det Laila som viste egne bilder med forskjellige teknikker som kunne gjøre bildene litt utenom det vanlige og dermed kreative. Også hun hadde benyttet seg av zooming, tilting og lang lukkertid.

Vi sier takk til de tre siste aktørene, og håper hele kveldens program var en aldri så liten inspirasjon til selv å gå ut og fange et øyeblikk – gjerne kreativt.
Sej

Publisert: 28. Jan 2018 01:05, SEJ
 
God start på det nye året i Mandal fotoklubb
Leder Laila kunne ønske velkommen og godt nytt år til en god forsamling fotointeresserte i klubbens lokaler denne onsdagskvelden 10. januar 2018. Oppmøte lover godt for det nye året.

Leder begynte først med å presentere det nye styret, før hun ga seg i kast med vår hjemmeside. Det kan være nyttig, både for nye og gamle medlemmer, å bli minnet på nettsidens mange muligheter. Hun var innom de fleste fanene og funksjonene, og forklarte hvordan bilder lastes opp. Medlemmene kan selv gå inn og redigere sin profil, skrive ut medlemskort og skrive noe på Tavla.

Så var det Ole Kristians tur til å vise hvordan det går an å bli kvitt irriterende urenheter på kameraets bildebrikke som stadig dukker opp på bildene. Dette er vel noe de fleste av oss har erfart. Med rensevæske og en slags spatel fjernet han forsiktig urenhetene på brikken med kamera opp ned og speilet oppslått. Viktig med full-ladet kamera for å få opp speilet, informerte han. Vi takker Ole Kristian for en nyttig praktisk demonstrasjon.

Klubben har fått nye stemmesedler for Månedens bilde i år. Leder gikk derfor nøye gjennom disse så det ikke skulle være tvil om bruken. Vi skal nå gi poeng til alle bildene som deltar, fra 1 til 10. Av tekniske grunner gir alle 10 poeng til eget bilde. Alle som deltar med bilde må også være med på avstemmingen. Det er mulig å forhåndsstemme med egne stemmesedler, og leder viste oss også disse.

Dette var svært så nyttig og aktuell informasjon, da leder like etterpå gikk over til avstemmingen av månedens bilde for desember 2017. Det viste seg at det var Henrik som tok seieren med sitt Manhattanbilde, etterfulgt av Elisabeth med bildet Magic og deretter Brit med bildet Kveldslys ved havet. Etter avstemmingen var det som vanlig litt bildediskusjon. Vi gratulerer de tre vinnerne. Hele resultatlista finnes under Tavla og bildene under fanen Bilder.

Kveldens deilige kake i kaffepausen var det Line som sørget for. Hun hadde ikke anledning til å være til stede, men kom likevel ens ærend for å levere den. Vi takker så meget.

Som en fin avslutning på fotokvelden, viste Ole Kristian oss to flotte bildeserier. Den første var fra Svalbard. Her tok han oss med på en tur ned i en isbre. Fantastiske former og farger åpenbarte seg i de buktende gangene der nede. En spennende verden de fleste av oss ikke har sett før.

Den andre bildeserien tok oss med på tur til Jordan, til oldtids- og ørkenbyen Petra. Den ligger i en smal kløft og er hugd ut i sandstein. Innbyggerne hadde laget vannrenner og fikk dermed en kunstig oase. Ole Kristians bilder viste oss bl.a. de flotte fasadene som var hugd direkte ut fra fjellet. Imponerende hva menneskene den gang kunne få til.

Stor takk til Ole Kristian som viste oss både noe natur- og menneskeskapt i disse to bildeseriene.
Sej

Publisert: 17. Jan 2018 10:58, SEJ
 
Fra galleriet:
Bildet vises i lav oppløsning da du ikke er logget inn