Mandal Fotoklubb
 
t
                             
Mandal Fotoklubb
Fototur med start fra Buen og målgang på La Strada
Møte med en allsidig naturfotograf
Tilbake til Husfliden - med komposisjon, perspektiv og linjer
Nytt møtelokale(?), kreative konkurransebilder og bilder fra luftballong
Spennende bildemøte med Ramon
Vi ble fanget av øyeblikket - og ble litt kreative
God start på det nye året i Mandal fotoklubb
Årsmøte, juleavslutning og ny Årets fotograf
Spennende møte med fotograf Peter Lukas
Rød 4. runde i "Årets fotograf" med billeddiskusjon
God bildekveld - med både "NM-bilder", "Oktoberbilder" og "Årbokbilder"
Svalbard ganger to
På konsert med Svein Frydnes
Salgsutstillingen Øyefryd i Endringshuset
Årets fotograf 3.runde og fotosprint
Fotoklubben på kulturkveld hos Spilling Rivefabrikk
Flott høststart for Mandal fotoklubb


Vis arkivérte
 

NSFF

Mandal Fotoklubb
Mandal Fotoklubb har nær 40 medlemmer. Vi møtes annen hver onsdag kl 19:00 i Husflidens lokale, Malmø(Langgata 10), til billeddiskusjon, dagens tema og sosialt samvære.
Nye og gamle medlemmer er hjertelig velkomne, se vårt program for nærmere informasjon.
Vel møtt!
Publisert: 15. Jan 2009 11:51, JTNG
Sist oppdatert: 3. Mar 2014 22:33, OKR
 
Fototur med start fra Buen og målgang på La Strada
Foto: Steinar Jostedt
Mandal fotoklubb er på tur igjen. Denne onsdagskvelden 4. april ble det utefotografering med håp og stor spenning om å finne gode motiver i vårt nærområde.

Det var en passe stor og ivrig gjeng, tross litt småkaldt og grått vær, som møtte opp kl. 18.00 ved Buen Kulturhus. Etter litt prat og rådslagning om strategien, ble vi enige om fritt motiv, og om å samles til slutt kl. 20.00 på La Strada.

Vi spredte oss straks i terrenget, og det gjaldt selvfølgelig å komme først til et nøye planlagt motiv. For ikke å avsløre dette, hadde de fleste en litt avslappet og diltende gange i starten mens de småpratet med en konkurrerende kollega.

Etter hvert hadde området rundt Buen slukt alle, det var ikke lenger lett å se at stedet der i virkeligheten var invadert av hardt arbeidende fotografer. Våre pålitelige kilder kan likevel berette om stor aktivitet, der det både ble krabbet, klatret og sågar hengt ut over åpent vann for å komme i rett posisjon for å få det rette perspektivet. Til og med stengte gjerder og forbudte hager (to fotografer ble bortvist) ble forsert for den gode sak. Steinars foredrag om at du må ta bena fatt for å endre perspektivet, hadde tydeligvis slått inn.

Da klokken nærmet seg avtalt sluttid, klarte alle, selv om mange nå var både kalde og utslitte, å finne fram til samlingsplassen, restauranten La Strada. At de også var sultne, var selvfølgelig til god hjelp. For på La Strada ble vi tatt godt i mot. De rigget til et langbord for oss, og humør og stemning var på topp da det kom mat og drikke på bordet. Det ble pizza og mye annet godt som smakte fortreffelig.

Etter et langt og hyggelig måltid med mye fotoprat, begynte mange å betale regningen og å begi seg på hjemveien. Det er alltid nyttig og trivelig med slike fotoutflukter, og de fleste medlemmene etterspør disse. Dessuten er det fint å kunne utforske nærområdene på denne måten.

Leder Laila takket til slutt for den hyggelige kvelden, og oppfordret alle om å legge inn bilder fra seansen i vårt eminente Billedgalleri. Glem heller ikke kommentaren.
Sej

Publisert: 6. Apr 2018 02:07, SEJ
Sist oppdatert: 6. Apr 2018 15:15, JTNG
 
Møte med en allsidig naturfotograf
Leder Laila kunne onsdagskvelden 21. mars ønske velkommen til en spennende kveld med naturfotograf Dag Wennesland. Det var også godt frammøte av våre medlemmer, som vi vet er svært interessert i naturfoto.

Dag presenterte seg sjøl og fortalte han var lærer, i matte og naturfag. Han likte å gå turer i skog og hei, og hadde alltid et kamera med seg. Han likte også å reise, og tok som andre vanlige reisebilder.

Han tok oss først med til Tokyo i Japan, og viste oss glimt fra denne travle og imponerende metropolen. Dag og noen andre fotovenner tok tog der, og det var ingenting å utsette på punktligheten. Togene suste inn og ut fra stasjonene med nærmest sekunders presisjon. Men å finne rett tog kunne saktens by på problemer for norske turister.

I Japan besøkte han et naturreservat hvor de berømte snøapene levde. Det var visst bare ca. 200 stykker igjen av disse, og det var interessant og se de i sitt naturlige miljø. Vi fikk også se bilder fra et tranesenter hvor det levde 2-3 tusen hvite traner. Det var spesielt å se disse bildene med hvite traner mot hvit snø.

Dag hadde også fotografert hjort, rev og verdens største fiskeugle. Vi fikk videre se flotte havørner og etter sigende verdens største fiskeørner. Disse levde langt nord i Japan, opp ved de omstridte øyene Kurilene. Her kunne også drivis fra Arktis forekomme. Noen praktfulle sangsvaner som levde i et vulkansk område med mye damp og skodde ble til nydelige bilder gjennom Dags fotolinser.

Dag tok oss også med til Karelen, Finland, der vi fikk se bjørn, ulv og ørner i trolske omgivelser. Norge var heller ikke glemt. Hubro, i Boknafjorden i Rogaland, og fra Nord-Norge, Hornøya ved Vardø, fikk vi se Toppskarv i snøvær. Lomvier og Lundefugler var også representert, og fra Pasvik fikk vi se bilder av et artig revepar.

Det var virkelig et mangfold av dyr og landskaper vi fikk oppleve gjennom Dags bilder denne kvelden. Han besvarte mange spørsmål fra våre medlemmer og fikk til slutt en velfortjent takk og blomster fra leder Laila. (Dag hadde med sin egen gode projektor, som vi ville sammenligne med vår egen. Vår har jo av enkelte fått litt negativ kritikk. Men ingen kunne vel egentlig se noen forskjell?)

Etter dette passet det godt med kaffepause, med gode kaker og boller, framskaffet av Øyvind og Brit.

Deretter satte leder i gang med å offentliggjøre resultatet fra vår 1. runde i Årets fotografkonkurranse med tema «Kreativt». Drammen FK hadde vært jury for oss. Etter først å ha sett antatte og hederlig omtalte bilder, kom vi til de tre første plassene. Det viste seg at Steinar fikk bronseplassen med bildet «Skiflyging», Trine sølvplassen med bildet «Fortapt i eget sinn» og Brit den gjeve gullplassen med bildet «Soldogg – lek med lys». Etterpå kunne alle fotografene kommentere sine bilder. Vi gratulerer vinnerne! Hele resultatlista med alle bildene finner du her på vår hjemmeside.

Til slutt kom leder med litt informasjon; NSFFs landsmøte, som hun deltok på, der innså NSFF at nettsiden kunne bli bedre. De jobbet nå med brukervennligheten. For lettere å kunne følge med, ville de sende ut et nyhetsbrev månedlig. Hun oppfordret alle til å gå inn og se på siden også. Pass også på at du har krysset av på din profil for å motta nyhetsbrev.

Leder fortalte at Årbøkene nå ligger på NSFFs nettside. De har også en bildekritikkservice, der en kan gå inn og laste opp et bilde og få det bedømt.

Før leder takket for kvelden og ønsket alle vel hjem, minnet hun om neste møte. Da blir det utefotografering og pizza i vårt nærområde. Møt ved Buen Kulturhus kl. 1800.
Sej

Publisert: 27. Mar 2018 10:49, SEJ
 
Tilbake til Husfliden - med komposisjon, perspektiv og linjer
Onsdag 7. mars kunne leder Laila ønske Mandal fotoklubbs medlemmer velkommen til møte, igjen i Husflidens lokaler, etter en liten visitt for fjorten dager siden borte hos Mandal VGS. Leder fortalte at nå blir vi her hos Husfliden. Både styret og medlemmene ønsket det.

Før kveldens program kom i gang, minnet leder som vanlig om en del saker: Innlevering av papirbildene til NM var denne kvelden. De sendes samlet fra klubben. Hun håpet samtidig at fokuset på konkurranser ikke presser eller skremmer noen. Det er selvfølgelig like greit å være glad i å se på bilder og fotografere uten nødvendigvis å sende de til konkurranser. Vi setter pris på alle medlemmene våre.

Torstein ville ha ordet og fortalte at han var kontaktet av en bank som ville ha et samarbeid med fotoklubben. Kanskje med et program, en sammenkomst, en utstilling e.l. Kanskje bli sponsor? Medlemmene var interesserte og styret vil forhøre seg nærmere om dette.

Leder minnet også om bildene til Bildegalleriet i Lindesnes avis. Medlemmene våre bør legge inn flere på vår hjemmeside, under «Til Lindesnes», slik at flere er klare til trykk i avisa. Og når kommer egentlig de første på trykk i avisa? Også infobilder til Nye Lindesnes kommune og vår bildekommentarstafett i vårt eget billedgalleri ble etterlyst. Leder lurte også på hva medlemmene ville at hun skulle ta opp på det nær forestående landsmøte i NSFF. Til slutt konstaterte hun at på Tavla vil rekkefølgen på alle de deltakende bildene i månedens bilde bli lagt ut, ikke bare de ti første.

Så kunne kveldens program endelig starte. Det var Steinar som skulle ha et innlegg om begrepene komposisjon, perspektiv og linjer – ganske viktig uansett hvilke motiver vi strever med i bildene våre. Han begynte med noen synspunkter på hva som kan bidra til et «godt» bilde. Vi kan lære oss mange fastlagte regler for dette, men han framholdt at disse kanskje bare bør betraktes som en samling gode idéer vi kan ha nytte av på veien mot bedre bilder. Vit om reglene, men vær ikke redd for å bryte de. Husk også at komposisjon er et subjektivt håndverk.

Skal vi ha høyde eller breddeformat? Bildeformatet bør understøtte det bildet skal uttrykke. Framhev motivet og la det fylle bildeflaten, skap dybde. Forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn er særlig viktig for dybdevirkning i landskapsbilder. Lys, skygge og farger bidrar også. Linjer i motivet som løper mot et forsvinningspunkt vil gi bildet et sterkt sentralperspektiv og dermed god romvirkning og dybde. Perspektivet hjelper oss til å bevare romvirkningen fra den tredimensjonale virkelige verden til det todimensjonale flate fotografiet.

Perspektivet blir ofte definert som forholdet mellom de forskjellige elementene i et motiv. Steinar viste en gammel bildemontasje, der det nå fjernede soluret foran Risøbankhovedhuset spilte hovedrollen. Når fotograferingsavstanden til soluret endret seg, endret også størrelsesforholdet mellom solur og hovedhus seg, og dermed endret også perspektivet i bildet seg. Særlig tydelig ble dette hvis en samtidig også byttet objektiver med ulike brennvidder. Hvis en derimot beholdt samme fotograferingsavstand og bare foretok objektivbytte med ulike brennvidder, endret ikke perspektivet i bildene seg. Størrelsesforholdet mellom soluret og hovedhuset forble helt likt. Det ble bare forskjellige utsnitt av samme bilde vi fikk.

Konklusjonen til Steinar var dermed klar; Vil du endre perspektivet i bildet du holder på å komponere, hjelper det lite å dreie på zoomringen eller å skifte objektiv med annen brennvidde. Du må nok ta bena fatt og bevege deg litt, det er det eneste som hjelper her. Dermed er det egentlig tull og snakke om vidvinkel- og teleperspektiv. Myten er herved avlivet.

Til slutt viste Steinar en bildeserie med eksempler på noe av det som han hadde fortalt om og framhevet.

Etter en god kaffepause med deilig kake til, kunne leder sett i gang kveldens siste programpost, nemlig avstemming for Månedens bilde for februar. Igjen var det bra deltakelse. Resultatet viste at denne gangen var det ikke tvil. Klubbens mestvinnende gjennom tidene, Arne, tronet igjen på toppen med sitt praktfulle bilde av en storfugl med vårfornemmelser. Vi gratulerer så mye. På andreplassen kom Trine med sitt artige bilde «A man and his dog», og tredjeplassen besatte Torstein med det kraftfulle bilde «Kongeørnkamp». Gratulasjoner også til disse to. Bildene finner dere her på hjemmesiden og fullstendig resultatliste finner medlemmer under Tavla.

Etter avstemming, og før resultatet var kjent, ble det en svært interessant og nyttig bildediskusjon som mange deltok i. Kanskje takket være Arne som leder utnevnte på stedet til kveldens bildediskusjonsleder. Vi takker Arne for denne gode jobben. Dermed var det en fornøyd leder, selv om det nå var blitt ganske sent, som kunne takke for denne kvelden og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Mar 2018 00:00, SEJ
Sist oppdatert: 14. Mar 2018 07:55, LB
 
Nytt møtelokale(?), kreative konkurransebilder og bilder fra luftballong
Onsdagskvelden 21. mars kunne leder Laila ønske de frammøtte velkommen på et helt nytt sted; Nemlig i et klasserom på Mandal VGS. Dette er en test i vårt forsøk på kanskje å finne et nytt og rimeligere og like bra møtelokale for fotoklubben. Styret vil på bakgrunn av erfaringer og tilbakemeldinger ta en beslutning om et eventuelt lokalbytte.

Før kveldens program begynte, minnet leder om følgende saker: Kontingenten bør nå betales. Hvis ikke, kan du risikere bl.a. ikke å få årboka for 2017 fra NSFF. Husk bildestafetten i vårt Billedgalleri. Legg inn bilder der så ukens kommentator Trine får masse å gjøre. Leder ønsket også innspill på hva vi ønsker av informasjon fra NSFF på deres nettside. Dette tar hun med seg til NSFFs nært forestående landsmøte. Eventuelle papirbilder til vårens NM må leveres senest på neste klubbmøte 7. mars.

Leder opplyste også at vi er invitert til Fotomax KK 1. mars til et sterkt møte med en fotograf som har laget bok og bildeserie om sin egen multifunksjonshemmede datter. Videre fortalte leder at bildene våre lagt ut Facebook nå var krympet for å hindre misbruk. Hun lurte også på om noen av medlemmene hadde motforestillinger om å rangere samtlige månedens bilder, eller om ned til tiendeplass var nok. Til slutt informerte hun om at håpet var å få resultatet av konkurransebildene våre «Kreativt» tilbake før fristen for vårens NM, slik at vi fikk en tilbakemelding før vi eventuelt også sendte de til NM.

Så var det kveldens program, som startet med å vise nettopp de innleverte bildene til vår første konkurranse i Årets fotograf med tema «Kreativt». Femten fotografer med 57 bilder deltar, det må sies å være bra. Dessuten var det stor spredning på motiver og bildeuttrykk, så juryen vil få en tøff jobb.

Og mer bilder skulle det bli denne kvelden. Hilde gikk i gang med å vise bilder fra en reise til Tyrkia, til byen Kappadokia. Dette var en meget spesiell oldtidsby, en levende huleby, som likevel rommet det en vanligvis finner i byer. Den så mest ut som en skulpturpark laget av naturen selv. Hilde ga oss et godt inntrykk av byen da hun hadde seilt over landskapet i luftballong og fotografert flittig. Stedet var selvfølgelig med på Unescos verdensarvliste. Vi takker Hilde så mye for disse interessante bildene.

Endelig var det kaffepause med deilig sjokoladekake. Kjøkkentjenesten denne kvelden kunne vi takke Elisabeth for.

Bildevisningen var langt fra slutt etter kaffepausen. Som et ekstraprogram fikk vi et fyldig innblikk i Øyvinds bildeverden. Her var et imponerende utvalg bilder fra nærmiljøet, familie, venner, reiser og også fra gamle fotoklubbmøter. Vi takker Øyvind for denne fine avslutningen på fotokvelden.

Helt til slutt takket leder for møtet, og på hjemvei var det vel kanskje noen som grublet på om dette lokalet burde bli fotoklubbens framtidige møteplass?
Sej

Publisert: 22. Feb 2018 22:21, SEJ
 
Spennende bildemøte med Ramon
Igjen var det et godt frammøte, denne gang på onsdagen 7. februar, i Husflidens lokaler på Malmø. Leder Laila ønsket velkommen, og var, i tillegg til det gode frammøte, også godt fornøyd med at deltakelsen på Månedens bilde nå var økt. Kanskje det betyr at det også vil bli god deltakelse på 1. runde i Årets fotograf med tema «Kreativt»? Vi krysser fingrene for det.

Leder gikk dermed i gang med å vise alle bildene innlevert i januar som forsamlingen etter hvert skulle stemme over for å kåre Månedens bilde. De fleste hadde vel allerede gjort seg opp en mening når de tittet på bildene hjemme, men nå gjaldt det jo å få poengene, fra 1 til 10, ned på stemmeseddelen.

Det ble to nokså nye medlemmer som havnet på toppen av lista. Trine tok førsteplassen med sitt dekorative speilbilde med høstblader, andreplassen gikk til Magne med sitt storslagne landskapsbilde og tredjeplassen besatte Hanne med den flotte fuglen som var på bærtur. Vi gratulerer! Bildene og hele resultatlista finner dere her på hjemmesiden.

Etter visningen ble det en interessant og lærerik bildediskusjon. Fotografene til Månedens bilde fikk mye skryt og også forslag til ytterlige forbedringer av bildene. Bildekritikk og tilbakemelding er vel noe de fleste setter pris på. Dette tar en med seg når nye bilder skal tas og en blir dermed nokså sikkert en bedre fotograf etter hvert. Konvertering til svart/hvitt bilder ble også et tema i denne seksjonen.

Kaffepausen med deilig krydderkake var det Ole Kristian som stod for. Som vanlig gikk fotopraten livlig rundt bordene.

Siste post på programmet denne kvelden var bildevisning ved vårt nye medlem Ramon Fernandez Peres. Det ble et spennende bildemøte. Ramon kommer opprinnelig fra nord i Spania, men har bodd lenge i Norge. Og bildene han viste var da også fra Nord Spania og Norge.

Og hvilke bilder han viste! Utsøkte landskapsbilder med delikate, varme farger, fint lys, og fin kontrast. Også flotte bilder av landsbyer, arkitektur og mennesker. Bildene hadde også fine utsnitt.

Han presenterte dessuten bildene sine veldig fint. De hadde en smal hvit kant rundt seg mot en grå bakgrunn og ble ledsaget av velvalgt musikk. Dette var et lysbildeprogram som var laget i Lightroom.

Bildene tok han i råformat og han bearbeidet de så i nevnte Lightroom. Det var tydelig at han kunne sine ting der. I det hele tatt imponerte han alle med sin flotte bildevisning. Han fikk etterpå mange spørsmål om bildene og svarte velvillig på dette.

Leder takket til slutt Ramon for bildevisningen og håpet han kunne vise oss flere bilder ved en senere anledning også. Fotoklubben er glad for å ha fått Ramon som medlem. Helt til slutt rundet leder av ved å takke for frammøte og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Feb 2018 10:10, SEJ
 
Vi ble fanget av øyeblikket - og ble litt kreative
Denne onsdagskvelden 24. januar kunne en fornøyd leder Laila ønske en sjelden stor forsamling velkommen til fotoklubbmøte i Husflidens lokaler. Hun ga uttrykk for at det var nok kveldens foredragsholder, fotograf og journalist Espen Sand fra Lindesnes Avis, som var et godt trekkplaster.

Han hadde kalt foredraget sitt «Hvordan fange øyeblikket» og viste oss mange praktfulle bildeeksempler på at det er mulig. Avisfotografer har ofte kort tid på seg når de skal dekke hendelser/ulykker. De kommer jo nesten alltid etter dette har skjedd, men det gjelder, som de sier: «Å komme for sent tidligst mulig». Tidspress er noe de kjenner godt til som vi amatører sjelden har.

Espen begynte å ta bilder som 18-åring, ble først frilanser, men senere fast både som journalist og fotograf. Han mener et godt bilde skal fortelle en historie og være et supplement til teksten. Det skal vise virkeligheten – uten manipulering. Han liker ikke oppstilte bilder, folk bør heller være opptatt med noe når han tar bildet. De gode øyeblikkene vil han gjerne fange. Han tar bildet først og spør etterpå om han kan bruke det. Han var opptatt av å behandle folk med respekt.

I løpet av kvelden fikk vi se mange flotte reportasjebilder fra mange forskjellige steder og hendelser i og rundt Mandal. Bildene hadde ofte med personer som vi kunne nikke gjenkjennende til. Kameraet likte han best å stille inn manuelt. Han la vekt på komposisjonen i bildet, men tidspress gjorde at han ofte måtte endre utsnitt i ettertid. Til sportsbilder brukte han objektiver fra 70-200 opp til 400 mm. Bildene ble vanligvis tatt i råformat, da var det enkelt å endre hvitbalansen. Stort sett justerte han bare kontrast, skarphet, lys og fargemetning i sine bilder.

Vi er takknemlige for at han ville komme til fotoklubben og fortelle om sitt virke som fotograf i Lindesnes avis. Han fortalte for øvrig at avisen var svært glad for samarbeidet med fotoklubben, og at de setter stor pris på medlemmenes flotte naturbilder som regelmessig pryder avissidene. Leder overleverte han som takk klubbens DVD «Mandal gjennom fire årstider» fra 2007.

Etter kaffepausen, som Steinar stod for, minnet leder om vårt billedgalleri og «kommentarstafetten» som der pågår. Så legg inn bilder, folkens! Hun fortalte også om at møtet 21. februar skal flyttes til Videregående som en test på et eventuelt nytt og billigere lokale. Til slutt fortalte hun om en henvendelse fra Nye Lindesnes om bilder som kunne presentere den nye kommunen. Det kan bli en fin mulighet for våre medlemmer til å vise sine bilder på deres hjemmeside, sannsynligvis for et honorar. Vi kommer tilbake til dette.

Så var det rett over til et nytt hyggelig innslag. Leder hadde nå – endelig – fått de 16 diplomene fra NSFF som gjaldt høstens NM-runde i foto 2017. Ole Kristian var den som fikk det ærefulle oppdraget med å dele de ut. Vi gratulerer alle som fikk diplomer for sine bilder, og særlig Torstein som i tillegg fikk gullmedalje for sitt flotte vinnerbilde i klassen Natur. Alle bildene/fotografnavnene finner du her på hjemmesiden. Det er forresten nå åpnet for innlevering av NM-bilder for våren 2018.

Det som gjenstod på kveldens program, var tre korte inspirasjonsforedrag om kreative bilder, med tanke på årets første konkurranse i Årets fotograf med tema «Kreativt». Drammen FK skal være jury for oss.

Først ut var Arne, som ga seg ut på å definere begrepet kreativ. Han kommenterte også egne bilder som viste forskjellige teknikker i opptaksøyeblikket en kunne bruke for å gjøre bildene kreative. Nevnes kan zooming, tilting og lang lukkertid. Deretter kom Steinar som hadde samlet og avfotografert kreative bilder fra fotobøker og blader av fotografer som hadde gjort seg bemerket med bildene sine. Alt fra broderte bilder til superfisheyebilde over Paris. Til slutt var det Laila som viste egne bilder med forskjellige teknikker som kunne gjøre bildene litt utenom det vanlige og dermed kreative. Også hun hadde benyttet seg av zooming, tilting og lang lukkertid.

Vi sier takk til de tre siste aktørene, og håper hele kveldens program var en aldri så liten inspirasjon til selv å gå ut og fange et øyeblikk – gjerne kreativt.
Sej

Publisert: 28. Jan 2018 01:05, SEJ
 
God start på det nye året i Mandal fotoklubb
Leder Laila kunne ønske velkommen og godt nytt år til en god forsamling fotointeresserte i klubbens lokaler denne onsdagskvelden 10. januar 2018. Oppmøte lover godt for det nye året.

Leder begynte først med å presentere det nye styret, før hun ga seg i kast med vår hjemmeside. Det kan være nyttig, både for nye og gamle medlemmer, å bli minnet på nettsidens mange muligheter. Hun var innom de fleste fanene og funksjonene, og forklarte hvordan bilder lastes opp. Medlemmene kan selv gå inn og redigere sin profil, skrive ut medlemskort og skrive noe på Tavla.

Så var det Ole Kristians tur til å vise hvordan det går an å bli kvitt irriterende urenheter på kameraets bildebrikke som stadig dukker opp på bildene. Dette er vel noe de fleste av oss har erfart. Med rensevæske og en slags spatel fjernet han forsiktig urenhetene på brikken med kamera opp ned og speilet oppslått. Viktig med full-ladet kamera for å få opp speilet, informerte han. Vi takker Ole Kristian for en nyttig praktisk demonstrasjon.

Klubben har fått nye stemmesedler for Månedens bilde i år. Leder gikk derfor nøye gjennom disse så det ikke skulle være tvil om bruken. Vi skal nå gi poeng til alle bildene som deltar, fra 1 til 10. Av tekniske grunner gir alle 10 poeng til eget bilde. Alle som deltar med bilde må også være med på avstemmingen. Det er mulig å forhåndsstemme med egne stemmesedler, og leder viste oss også disse.

Dette var svært så nyttig og aktuell informasjon, da leder like etterpå gikk over til avstemmingen av månedens bilde for desember 2017. Det viste seg at det var Henrik som tok seieren med sitt Manhattanbilde, etterfulgt av Elisabeth med bildet Magic og deretter Brit med bildet Kveldslys ved havet. Etter avstemmingen var det som vanlig litt bildediskusjon. Vi gratulerer de tre vinnerne. Hele resultatlista finnes under Tavla og bildene under fanen Bilder.

Kveldens deilige kake i kaffepausen var det Line som sørget for. Hun hadde ikke anledning til å være til stede, men kom likevel ens ærend for å levere den. Vi takker så meget.

Som en fin avslutning på fotokvelden, viste Ole Kristian oss to flotte bildeserier. Den første var fra Svalbard. Her tok han oss med på en tur ned i en isbre. Fantastiske former og farger åpenbarte seg i de buktende gangene der nede. En spennende verden de fleste av oss ikke har sett før.

Den andre bildeserien tok oss med på tur til Jordan, til oldtids- og ørkenbyen Petra. Den ligger i en smal kløft og er hugd ut i sandstein. Innbyggerne hadde laget vannrenner og fikk dermed en kunstig oase. Ole Kristians bilder viste oss bl.a. de flotte fasadene som var hugd direkte ut fra fjellet. Imponerende hva menneskene den gang kunne få til.

Stor takk til Ole Kristian som viste oss både noe natur- og menneskeskapt i disse to bildeseriene.
Sej

Publisert: 17. Jan 2018 10:58, SEJ
 
Årsmøte, juleavslutning og ny Årets fotograf
Onsdag 13. desember var det på nytt årsmøte og juleavslutning i Mandal fotoklubb i Husflidens lokaler på Malmø. En trofast gjeng hadde møtt opp til denne tradisjonelle begivenheten i klubben.

Foto: Steinar Jostedt
Leder Laila ønsket velkommen og gikk raskt i gang med det formelle årsmøtet. Saksliste og innkalling ble godkjent, og valgte ordstyrer Ole Johan gikk dermed løs på sakslista. Først ut var nestleder/sekretær Steinar som leste opp årsberetningen. Den ble godkjent og viste at 2017 hadde vært et aktivt og godt år for klubben. Deretter gikk kasserer Ole Kristian gjennom regnskapet, og budsjettet for 2018. Begge deler ble godkjent av årsmøtet.

Liv Anette og Henrik var i valgkomitéen, og sistnevnte presenterte komitéens forslag til de postene som var på valg. Årsmøtet bifalt dette, og dermed kunne vi gratulere Laila med gjenvalg som leder for 1 år, Ole Kristian som gjenvalgt kasserer for 2 år og Hilde som gjenvalgt varamedlem for 2 år. Elisabeth ønsket ikke gjenvalg som styremedlem. Liv Anette ble forslått av årsmøtet, og hun ble valgt for 2 år. Heller ikke Henrik ønsket gjenvalg. Elisabeth var foreslått av valgkomitéen, og hun ble dermed valgt til nytt medlem i valgkomitéen for 2 år. Vi gratulerer Liv Anette og Elisabeth.

Styret og heller ikke årsmøtet ville forandre på kontingenten, og den ble dermed uforandret. Til slutt var det innkomne forslag. Det var bare ett forslag, og det kom fra styret og omhandlet æresmedlemskap. Steinar (som er æresmedlem) presenterte det, og mente det burde stå noe om kriteriene for æresmedlemmer i vedtektene under paragraf 3 Medlemskap. Og slik ble det, for årsmøtet sluttet seg til forslaget.

Dermed var den formelle delen av årsmøtet slutt. Leder gratulerte og ønsket velkommen det nye styret og så fram til å videreføre det gode samarbeidet også i 2018. Hun takket Elisabeth med blomster for flere års god innsats i styret, og hun takket Henrik som hadde ett år bak seg i valgkomitéen.

Før julemøtet kom helt i gang, ville leder ha avstemmingen for Månedens bilde for november unnagjort. 11 bilder var det som konkurrerte. Torstein var det som ble vinner med sitt svart/hvitt ekornbilde. Andreplassen gikk til Arne med sin «seilende» blåmeis og tredjeplassen besatte Brit med ett ekornpar. Vi gratulerer! Bildene kan sees her på hjemmesiden og hele resultatlista kan medlemmer se under Tavla.

Så var det kaffepause med, som vanlig, nydelig bløtkake fra Kafé Hjerterom. Og som vanlig var det Ole Kristian som hadde sørget for dette. Fotopraten gikk livlig og alle syntes å hygge seg.

Etter dette var det tilbake til bildene igjen. Nå var det fjerde og siste runde i Årets fotograf med tema «Rød» som gjaldt. Kvinesdal fotoklubb hadde vært jury for oss. Leder begynte med å vise de antatte bildene og arbeidet seg oppover lista. På toppen kan en trygt si Liv Anette stod støtt. Både gullet og sølvet ble hennes med bildene «Tett på» og «Rød høst». I tillegg fikk hun Hederlig omtale for ett tredje bilde. Bronsen gikk til Hilde med bildet «Tett på marihønene». Vi gratulerer alle vinnerne! Vinnerbildene og resten av bildene kan sees under Bilder her på hjemmesiden vår.

Alle vinnerne i de fire delkonkurransene i Årets fotograf 2017 fikk overrakt diplom og Flax-lodd av Leder. Det var Elisabeth for «Blikkfang» i den første med tema Kulde, Steinar for «Nattarbeid» i den andre med tema Natt, Brit for «Harmoni» i den tredje med tema Linjer og Liv Anette, som nevnt ovenfor, for «Tett på» i den fjerde med tema Rød. Alle delkonkurransebildene finner du her på hjemmesiden.

Som vel kjent har Mandal fotoklubb gjort det godt i NM i foto i 2017. I vår fikk 7 medlemmer til sammen 13 bilder med på resultatlista. Ett av disse bildene ble til gull i klassen Natur og tilhørte vår leder Laila. Gullmedaljen og diplomer fra vårkonkurransen har vi hatt liggende, og nestleder Steinar fikk det ærefulle oppdrag på julemøtet å dele ut dette til de heldige vinnerne. Igjen gratulerer til NM-vinnerne.(Medalje/diplomer fra høstkonkurransen i NM vil bli delt ut på nyåret når de foreligger).

Foto: Ole Ch. Ruud
Det må i tillegg nevnes at Ole Kristian overrasket Torstein ved å overrekke ham NSFFs plakett i bronse. Den representerer 25 oppnådde poeng i NSFFs sine konkurranser. I tillegg til dette igjen overrakte Ole Kristian på vegne av klubben en konfekteske til både Torstein og Laila for deres flotte NM gull i klassen natur. Vi gratulerer begge to.

Julemøtets høydepunkt og det alle ventet på var vel nå det eneste som gjenstod på kveldens program. Nemlig kåringen av Årets fotograf i Mandal fotoklubb. Dette året har konkurransen vært knivskarp og det har vært tett i toppen av lista. Spenningen holdt seg helt til slutt. Når leder kunne avsløre vinneren, Torstein, var det likevel ikke så uventet. Med sin sterke avslutning i NM halte han seieren trygt i havn og kunne vel fortjent heve pokalen høyt over hodet. En verdig vinner som har levert en rekke fantastiske bilder gjennom hele 2017. En stor gratulasjon til Torstein som Årets fotograf i Mandal fotoklubb. Han er dermed den tredje som får napp i vår vandrepokal. Leder overrakte også diplom og Flax-lodd.

På sølvplassen kom Brit og på bronseplassen kom vår leder Laila. Det vanket også diplomer og Flax-lodd til disse. Vi gratulerer så mye. Hele resultatlista finner medlemmene under Tavla.

Foto: Steinar Jostedt
Etter dette ble det litt tid til småprat og påminnelser. Leder presenterte programmet for 2018. Hun ville likevel gjerne ha forslag til styret om hva vi kan ha på møtene og hva vi kan drive med, utflukter, turer osv. Det ble også minnet om å legge inn bilder som skal brukes til Galleriet i Lindesnes avis. Dette starter over nyttår og vi håper flest mulig av våre medlemmer blir med. Vi kan godt også bli flinkere til å legge inn bilder i vårt vanlige bildegalleri på hjemmesiden, og ikke minst kommentere bildene til hverandre. Kanskje kan vi kommentere bildene der etter tur en uke av gangen?

Ole Kristian minnet om vår gamle DVD som kan kjøpes, kanskje en grei julegave til de som har alt? Det ble også minnet om innlevering av to bilder til NSFFs årbok innen 31.12.17. Bildene må være tatt i år, tema er fritt. Minst 5 bilder må være levert fra klubben for at vi skal være sikre på å få med ett bilde i årboka.

Til slutt ble det litt diskusjon om vi skal prøve å få et nytt møterom. Det vi har er flott, men litt for dyrt for oss. (I alle fall hvis vi skal fortsette med å leie inn proffe fotografer som foredragsholdere). Vi er tilbudt et klasserom på videregående skole med de fleste fasiliteter til rimeligere pris. Kanskje kan vi prøve å ha møte der et par ganger for å se hvordan det er?

Så var det slutt for i år. Leder ønsket alle en riktig god jul og på gjensyn til nye fotoopplevelser i 2018.
Sej

Publisert: 20. Dec 2017 19:01, SEJ
Sist oppdatert: 28. Dec 2017 12:54, JTNG
 
Spennende møte med fotograf Peter Lukas
Onsdagen 29. november i auditoriet til Sandens Treningssenter ble en svært interessant og hyggelig kveld med Grimstadfotografen Peter Lukas. Mandal fotoklubb hadde som forrige gang i dette lokale invitert med de andre fotoklubbene i Vest-Agder. En nesten fullsatt sal er vi godt fornøyd med, men litt skuffet over at ikke flere av våre egne medlemmer møtte opp.

Uten tekniske problemer av noe slag denne gangen, kunne en lettet leder Laila ønske alle, og særlig kveldens fotograf, Peter Lukas, velkommen til denne fotokvelden. Hun fortalte innledningsvis litt om klubben vår, og etter en kort presentasjon av kveldens gjest, ga hun ordet til Peter.

Foto: Ole Kristian Ruud
Han sa ikke så mye til å begynne med, men fortalte at han skulle vise en bildeserie fra New Zealand fra 2016 som bestod av 48 svart/hvitt bilder. Hvert bilde ville stå i et halvt minutt før de skiftet, ledsaget av gitarmusikk. Etterpå kunne vi spørre ham om bildene.

Det ble tjuefire innholdsrike, spennende og annerledes minutter som det kanskje er lenge siden fotoklubbmedlemmer har opplevd. Bildene var detaljrike og skildret mange miljøer, personer og landskaper i New Zealand, ledsaget av slidegitarmusikk som passet godt til stemningen bildene satte. Det at bildene stod såpass lenge på lerretet, gjorde også at vi fikk god tid til å studere og nyte bildene. Det var tydelig at fotografen var bevisst på hvordan han ville ha presentasjonen.

Og det skulle da også vise seg etter at bildesekvensen var over, at det var en meget bestemt og bevisst fotograf vi hadde på besøk. Spørsmålene ble mange og Peter fortalte villig vekk om hvordan han tenkte som fotograf og hvordan han jobbet. Det ble nok en liten overraskelse for mange, men ble likevel også til både inspirasjon og ettertanke for de fleste.

Det er umulig å gjengi alt han var inne på, men utstyret han brukte var en Leica med 35 mm objektiv ladet med svart/hvit film. Han tok bare ett bilde av hvert motiv, situasjon, og komponerte bildet nøye i søkeren. Han brukte aldri blits og redigerte aldri bildene etterpå de var skannet. Var det blitt en feil eller kommet med noe uønsket, så var det bare sånn. Han ville ikke ødelegge eller forandre på øyeblikket bildet ble tatt. Det var det opprinnelige ekte han søkte og lot bildene ha sin egen sjel.

Poenget var at han lærte seg et håndverk slik han jobbet – og i det håndverket han hadde lært seg, ville han bli best mulig. Han kunne ikke annet sa han, og påstod han var lite teknisk. At andre fotografer tok masse bilder av motivene og redigerte bildene var helt greit, han ville ikke kritisere noen for det, eller fortelle hva andre skulle gjøre. Det var bare ikke noe som passet for ham.

Det var nesten vanskelig å gi slipp på Peter, men til slutt ble det hele rundet av med at nestleder takket ham for en spennende og interessant kveld. Han fikk overlevert Mandal fotoklubbs DVD ”Mandal gjennom fire årstider” fra 2007. Det passet nokså greit håper vi, da Peter er svært opptatt av å fotografere byer på nytt, og sammenstille bildene med de gamle bildene, slik at forandringen trer tydelig fram. Inntil nå har han fotografer 24 byer på denne måten, noen av dem også i utlandet.

Det var mange som pratet med Peter etterpå, og så på og kjøpte noen av bøkene han hadde tatt med seg og fikk de signert. Vi takker Peter Lukas så mye for denne fine og sjeldne fotokvelden han ga oss.

Før hver gikk til sitt, minnet leder om årsmøtet 13. desember og møte med ”Manneraak” på Lista helga 8.-10. desember. Hun takket til slutt alle for frammøte.
Sej

Publisert: 30. Nov 2017 21:24, SEJ
Sist oppdatert: 5. Dec 2017 23:50, JTNG
 
Rød 4. runde i "Årets fotograf" med billeddiskusjon
Klubbkvelden denne onsdagen i november, den 15. for øvrig, hadde som vanlig en god gjeng fra Mandal fotoklubb samlet seg i lokalet hos Husfliden på Malmøsiden av byen. Leder Laila åpnet møtet og ønsket velkommen, spesielt til to nye medlemmer som dukket opp. Dermed benyttet hun også anledningen til å fortelle litt om klubben, om våre aktiviteter, utstillinger osv. Videre minnet hun om det nært forestående fototreffet på Lista 8. – 10. desember med fotograf Svein Bringsdal og hans Manneraak-utstilling. Her er det mulighet til å overnatte på Stave gård.

Leder minnet også om neste møte, 29. november, i møtesalen på Sandens treningssenter med fotograf Peter Lukas. Vi har invitert de andre fotoklubbene i Vest-Agder til å delta. Husk også fristen, 31. desember, hvis du har tenkt å sende to bilder til NSFF-årboka. Hun tok også like godt med fristene for NSFFs NM i foto som er 15. mars og 15. september.

Til slutt nevnte hun at temaene for våre fire delkonkurranser i 2018 er: «Kreativt», «Kontrast», «Bevegelse» og «Høst». Det er bare å begynne å ta bildene.

Dermed satte hun i gang det egentlige programmet, nemlig med å vise de 44 innleverte bildene til siste delkonkurranse med tema «Rød». Det var stor spredning i motivene og i rødfargebruken. Fra helt røde bilder til bilder med bare en liten rød prikk. Det blir spennende å se hvordan juryen vurder dette. Bildediskusjonen som fulgte ble vi kanskje ikke så mye klokere av, men de fleste valgte seg nok ut noen favoritter.

I kaffepausen, med deilige boller fra Liv Anette, orienterte Arne litt om møtet han og Ole Kristian hadde med Lindesnes avis. Fotoklubben er invitert til å levere et bilde hver lørdag i 2018 til en ny spalte kalt «Galleriet». I den forbindelse fikk de til en avtale som regulerer bruken av medlemmenes bilder og som gir klubben en sum penger for tjenesten. Vi oppfordrer alle allerede nå til å begynne å samle bilder til bruk i «Galleriet». Vi håper mange blir med og vi vil komme med mer informasjon etter hvert.

Til sist denne klubbkvelden ble det en rask billeddiskusjon på de to siste bildene medlemmene hadde blitt oppfordret til å legge inn i vårt Billedgalleri på vår nettside. Her var det også spredning i motivene, og også noen «røde» bilder som fotografene hadde vurdert til konkurransen, men som altså ikke havnet der. Kanskje dumt, syntes noen, men det får vi nok aldri svar på.

Leder takket for et godt møte og ønsket alle vel hjem og vel møtt igjen neste gang på Sanden.
Sej

Publisert: 17. Nov 2017 22:19, SEJ
 
God bildekveld - med både "NM-bilder", "Oktoberbilder" og "Årbokbilder"
Denne onsdagskvelden 1. november ble en kveld for de bildeglade. Her fikk vi se et rikt utvalg bilder med forskjellige motiver og som våre medlemmer godt kan være stolte av.

Vår leder Laila åpnet som vanlig møtet og begynte med å vise klubbens resultat fra høstens NM i foto, i regi av Norsk Selskap For Fotografi (NSFF), vår paraplyorganisasjon.

Det ble en suksess for klubben vår. Et gull og 15 antatte bilder, som resulterte i at Mandal FK ble best av alle i kategorien «Natur». Det ble vi forresten også i vårens NM, og da også med gull. Denne gangen var det Torstein som sikret oss gullet, i vår var det lederen vår, Laila. Gratulerer fotografer og MFK! Bildene kan du se her i vårt Billedgalleri.

Deretter gikk leder over til avstemmingen av Månedens bilde for oktober. Av de innleverte bildene, måtte dessverre ett bilde avvises, da, ifølge våre bestemmelser, fotografen ikke hadde forhåndsstemt og heller ikke var til stede og kunne avgi stemme. Sørgelig! Så husk forhåndsstemming, folkens, hvis du ikke kan være der når avstemmingen foregår.

Vinner for oktober ble Brit, etterfulgt av Torstein og Elisabeth på de neste plassene. Vi gratulerer de dyktige fotografene og viser til bildene som du finner her under vårt Billedgalleri.

Etter dette passet det greit med kaffepause og Liv Anettes herlige sjokoladekake. I pausen minnet leder om fototreffet på Lista helga 8.-10. desember med mulighet for overnatting på Stave Gård. Her vil fotograf Svein Bringsdal ha utstilling og være til stede. Ole Kristian fortalte at bildene til kafé Hjerterom var ankommet og klare til å henges opp. Det anbefales å ta en tur og se de flotte utvalgte bildene.

Så gikk leder over til siste del av programmet for kvelden. Alle medlemmene var oppfordret til å legge inn fire bilder som de eventuelt kunne tenke seg å levere til NSFFs Årbok for 2017. Hver kan levere to bilder, dermed kunne vi gi hverandre konstruktiv kritikk og hjelp til å plukke ut de to bildene som var best.

Det ble en morsom og givende visning, og vi tror at alle ble litt klokere i valget av sine to beste Årbokbilder. Dermed kunne leder runde av et hyggelig og bilderikt møte i Mandal fotoklubb.
Sej

Publisert: 8. Nov 2017 15:09, SEJ
 
Svalbard ganger to
To av Mandal fotoklubbs medlemmer hadde vært på Svalbard, til ulike årstider, og onsdagskvelden 18. oktober fikk vi se hva de hadde tatt med seg hjem av bilder.

Først ut var Torstein. For ham var det første gang på Svalbard. Han hadde vært der på høsten sammen med Nordland Biofoto om bord i den gamle hurtigrutebåten Nordstjernen. Til sammen var de om lag 100 passasjerer. Det var mer cruise enn fototur, mente han. De hadde vært innom bl.a. Barentsburg og Ny Ålesund.

Torstein viste først bilder fra en nedlagt gruve ovenfor Longyearbyen. Den ble åpnet i 1927 og var i drift til 1964. Det var spennende bilder fra en nær fortid. Alt var fredet og skulle ikke røres. Det viste seg at det heller ikke var helt ufarlig å bevege seg på området. Da de skulle forlate stedet, fikk de se et skilt som påpekte at all ferdsel der var forbudt.

Ellers syntes han de generelt fikk se lite dyr og fugler. Han viste likevel flotte fuglebilder, bl.a. ryper, og bilder av havhester som hele tiden fulgte båten. Og han fikk også tatt bilder av isbjørn, og det er vel noe av hovedmålet for mange Svalbardfotografer.

Til sist viste han et par bildespill med musikk som var helt nydelig både å se og høre på. Fantastiske bilder av is og isbreer, med farger og former som bare Svalbardnaturen klarer å frambringe.

Neste Svalbardfarer ut var Brit. Hun er nærmest for veteran å regne med sitt tredje besøk på øyene. Hun hadde et sterkt ønske om å komme på sommeren for å fotografere den intense floraen på Svalbard. Også hun reiste med Nordstjernen, sammen med 70 andre fotointeresserte under ledelse av kjente fotografer.

Brit viste mange flotte bilder av de spesielle Svalbardplantene som ofte har kraftige farger. Blomstene har kort tid på å vise seg fram før de igjen må forberede seg på at vinteren setter inn.

Vi fikk også se mange fine fuglebilder og is- og isbrebilder fra Brits hånd. Også knølhval hadde hun fått fanget med linsa under en av de mange turene med lettbåten fram og tilbake mellom hovedbåten og land.

Været hadde vært skiftende, en del dis og tåke, men det gjorde at det ble spennende lys der oppe. Og bildene viste at Brit mestret lyset på en utmerket måte. På hjemturen hadde det vært mye bølger og sjø, fortalte hun.

Vi takker de to Svalbardfarerne for at vi fikk ta del i deres flotte natur- og fotoopplevelser fra Svalbard. Flere av tilhørerne ga utrykk for at de kunne tenke seg en tur dit, så det spørs om ikke fotoklubben snart må arrangere en ny fototur til Svalbard?(Fotoklubben var der 20.-23. august 2009).

Så var det kaffepause med deilig kaffe og kake som Torstein stod for. Leder Laila benyttet pausen til å komme med aktuell informasjon; Neste møte, ta med 4 årbokbilder til diskusjon - husk Bringsdal på Lista 9./10. desember - siste frist for forslag til årsmøte 16. november - endring av stemmingen på månedens bilde fra nyttår. Elisabeth minnet om Sørlandet Biofoto sitt arrangement 4. november i Kristiansand og om fotoutstillingen i Endringshuset som er åpen 12.november. Ole Kristian orienterte om utstillingen på sykehjemmet og på Fiskelagveggen.

Da skulle vi endelig få vite resultatene fra 3. runde i Årets fotograf med tema «Linjer». Leder satte i gang med en flott Powerpointpresentasjon på grunnlag av resultatet fra Hidra fotoklubb som hadde vært jury for oss. Det deltok 13 fotografer med 49 bilder. Det resulterte i 15 premierte bilder, derav 9 antatt og 3 hederlig omtale utenom gull, sølv og bronse.

Det viste seg at gullet gikk til Brit, sølvet til Steinar og bronsen til Trond Arne. Vi gratulerer! Vinnerbildet og resten av bildene kan du se her på hjemmesiden, og medlemmer kan finne fullstendig resultatliste under Tavla.

Helt til slutt presenterte leder poengstillingen i Årets fotograf til og med august. Den viste at det er tett i toppen. Mellom første- og femte plass skiller det bare 5 poeng. Det blir dermed en spennende innspurt i Årets fotograf i Mandal fotoklubb.

Så rundet leder det hele av og takket for et godt møte og ønsket alle vel hjem.
Sej

Publisert: 23. Oct 2017 22:21, SEJ
 
På konsert med Svein Frydnes
Onsdagen 4. oktober fikk Mandal fotoklubbs medlemmer sett mange flotte bilder med motiver de fleste ikke så ofte prøver seg på. Denne kvelden hadde vi nemlig besøk av Svein Frydnes – kjent fotograf og skribent når det gjelder mye av konsertlivet i byen vår – og da særlig fra blues- og rockemiljøet.

Leder Laila åpnet møte og ønsket velkommen og spesielt velkommen til Svein Frydnes som ville vise konsertbilder og fortelle oss litt om hvordan han går fram for å ta disse. Svein presentert seg selv og det viste seg at han hadde vært medlem av fotoklubben før noen av oss andre som var til stede. Han beviste det med å vise et gruppebilde av medlemmene der han var med tatt våren 1977. (Han har nå meldt seg inn igjen. Velkommen skal han være).

Svein har dermed drevet med foto fra 70-tallet og kjente godt til mørkeromsarbeid. Han fortalte om sin musikkinteresse og at han begynte med konsertfoto på 90-tallet. Han viste eksempler i sort/hvitt fra gamle grupper som Stratos. De backet bl.a. størrelser som Bjøro Håland.

Svein fortalte videre at det var veldig viktig å ta kontakt med festivalledelsen for å få fotogodkjenning (kreditering). Da fikk en bedre fotoarbeidsforhold og det ble lovlig. Han anbefalte dessuten ørepropper som en del av utstyret, da jobben foregikk nært opptil store forsterkere.

Fotoutstyret bestod av fullformat speilrefleks og objektiver fra 24 til 105 mm. Det var bra med en god vidvinkel for artige effekter, mente han. ISO-innstillingen var gjerne mellom 1600 til 5000. Blitz var bannlyst. Han brukte ikke mye tid i Photoshop. Han tilstrebet øyeblikksfotografiet, og søkte å få det så ekte som mulig.

Bildene tok han i råformat og hvitbalansen var stilt på dagslys. Da var det enklere å justere alle etterpå i Lightroom. Han hadde også et godt, lite kompaktkamera som han brukte på konserter der han ikke fikk kreditering. Det ble ikke regnet som et proffkamera, og dermed kunne han ta bilder likevel, og som oftest ble også de bra.

Innimellom pratingen viste han masse flotte bilder av interessante og fargerike musikere i fri utfoldelse på scenen. Han har vært til stede og fotografert de fleste store norske artistene og også mange utenlandske berømtheter. Blant bildene vi så kan nevnes Bjøro Håland, Sigvart Hoem, Magnus Berge, Reidar Larsen og Ingrid Olava. Også lokale artister var med, bl.a. Kenneth Bringsdal i Violent Years. Av utenlandske kjente artister merket vi oss et fint portrett av Elton John.

Svein er fast fotograf for Mandal Bluesklubb og har tatt ufattelig mange bilder fra alle konsertene som bluesklubben har arrangert opp gjennom årene. Han la heller ikke skjul på at blues er den musikkformen som ligger hans hjerte aller nærmest. Vi takker Svein så mye for hans inspirerende bilder og innføringen i kunsten å ta gode konsertbilder. Svein fikk overrekt blomster av leder og han fikk også med seg klubbens DVD «Mandal gjennom fire årstider».

Så var det kaffepause. Siden kveldens utvalgte kokk var blitt syk og ikke kunne møte, ble det bare kjeks til kaffen. Leder benyttet noe av pausen til å orientere litt om noen av sakene som var tatt opp på styremøtet i forkant av medlemsmøtet. Bl.a. om salgsutstillingen i Endringshuset, utstillingen på Fiskelagsveggen og om utstillingen på Kafé Hjerterom i Mandal sykehjem.

Bildevisning ble det også i kaffepausen. Bilder tatt av Øyvind rullet og gikk med motiver fra Setesdalsbanen og rivefabrikken. Vi takker Øyvind for dette pauseinnslaget.

Etter kaffepausen gikk leder over til Månedens bilde og avstemmingen for september. Fjorten bilder ble med på avstemmingen denne gangen. Det viste seg at Arne vant overlegent med sitt morsomme fotograferende ekorn. På andre og tredje plass var det fuglemotiver, tatt av henholdsvis Ole Kristian og Torstein. Vi gratulerer de tre vinnerne! Bildene finner du her på hjemmesiden, og medlemmer kan se hele resultatlisten på «Tavla».

Til slutt ble det som vanlig bildediskusjon på månedens bilder, der alle kunne ytre seg litt om bildene og der fotografen kunne komme med fakta og si litt om meningen med bildet. Dette er kanskje den viktigste øvelsen vi har i klubben for å kunne hjelpe hverandre til å ta bedre bilder. Helt til slutt takket leder for et godt møte og ønsket alle vel hjem.
Sej

Publisert: 12. Oct 2017 01:01, SEJ
 
Salgsutstillingen Øyefryd i Endringshuset
Søndag 1.oktober kl. 12-15 blir det offisiell åpning av Endringshuset i Mandal (Mikkelsmyrveien 6 på Skinsnes), og fotoklubben er blitt invitert til å ha salgsutstilling.
9 fotografer stiller ut 57 fotografier. Det er en spennende utstilling med varierte motiver. Vi i fotoklubben kommer til å være tilstede søndag 1.oktober for å fortelle litt om oss og bildene våre i salgsutstillingen Øyefryd.

Velkommen til åpningen av Endringshuset


Elisabeth

Publisert: 28. Sep 2017 22:13, ES
 
Årets fotograf 3.runde og fotosprint
11 klubbmedlemmer stilte denne regntunge septemberkvelden. Noen med tro på at vi kanskje kunne gjennomføre fotosprint, men det ble rett og slett umulig da det var skikkelig hufsete vått septembervær ute. Denne kvelden var det mye bedre å være inne i godt varmt lokale med mye flott å se på fotolærretet. Fotosprinten tar vi en annen gang

Laila startet med litt informasjon. Levering av bilder til utstillingen på fiskelaget er fremdeles mulig. Har du ikke levert så ta en ekstra titt i arkivet ditt, eller kanskje du kan ta et nytt bilde med tema "Motiv fra Mandalsområdet". Ole Kristian har skrevet litt mer informasjon på tavla. Levering til utstillingen på sykehjemmet er også fremdeles åpen.

Det har nettopp vært innlevering til Nm i Nsff, og da er det kjekt å se de innlevert bildene fra våre medlemmene. I høst er det 7 av klubbens fotografer som har levert tilsammen 73 bilder. Hver fotograf kan levere inntil 3 bilder i hver av temaklassene, og 12 bilder totalt. Det blir spennende å se hva juryen kommer fram til, da vi har Lailas gull fra i vår i naturklassen friskt i minne. Kan noen klare å "hente hjem" medalje i høst?

Årets fotograf 3.runde med tema "Linjer" stod også på programmet. Disse bildene blir sendt til Hidra Kameraklubb for juryering, og det er alltid artig å se hvordan juryen tolker temaet i forhold til slik vi har tenkt.

I pausen fikk vi servert herlig gulrotkake bakt av Laila, og etterpå var det tid for månedens foto for august.
Til gullplassen stemte medlemmene fram Brit Indahl Lande sitt bilde fra Svalbard med tittelen "Morgenstemning". Sølv ble det til Laila Buø med bilde "Stille vann", og bronse ble det til Elisabeth Syvertsen med bildet "På den grønne gren". Gratulerer så mye til topp tre. Resten av resultatlista kan medlemmer se på tavla. Har du lyst til å se alle bildene som er med i månedens foto kan disse sees i galleriet for "Månedens bilde, avstemming"

Morgenstemning - Brit Indahl Lande

Stille vann - Laila Buø

På den grønne gren - Elisabeth Syvertsen

-Elisabeth

Publisert: 25. Sep 2017 12:46, ES
Sist oppdatert: 29. Sep 2017 10:12, ES
 
Fotoklubben på kulturkveld hos Spilling Rivefabrikk
Foto: Steinar Jostedt
Denne kvelden, onsdag 6. september, dro tretten av Mandal fotoklubbs medlemmer av sted i privatbiler opp Audnedalen til Spilling Rivefabrikk i Vigmostad. På denne, som andre utflukter, var kameraene selvfølgelig med, og vi gledet oss til hva vi her kunne få og fotografere.

Vel framme ble vi straks tatt i mot av to hyggelige karer, Erling Berntsen og Olav Spilling. Sistnevnte var barnebarn av mannen som startet rivefabrikken på 1800-tallet, Askild O. Spilling. Vi ble tatt med inn i et nokså nytt servicebygg der vi fikk en kort innføring i Spillingrivas historie, og der vi fikk sett en halvtimes lang interessant film om rivefabrikken.

Etterpå ble vi med på en omvisning og delvis demonstrasjon av alt det mangfoldige maskineri og verktøy som fantes i den gamle treetasjes bygningen. Smia i første etasje, fra 1850, var intakt og så ut som om arbeiderne bare var gått for dagen. Fantastisk var det også å ha omvisere som kjente så gått til hele historien.

Foto: Steinar Jostedt
Spillingriva var kjent for sin gode kvalitet og ble solgt fra Flekkefjord i vest til Langesund i øst. Hvor mange river som er produsert vites ikke, men årsproduksjonen var på det meste oppe i 4000 river. Produksjonen sysselsatte 3 – 4 mann i vinterhalvåret. Fabrikken ble drevet fram til 1982. I 1997 ble Spilling Sag og rivefabrikk valgt til Lindesnes kommunes kulturminne.

Etter omvisningen og fotograferingen inne, ruslet de fleste litt rundt på området og prøvde å fotografere også miljøet omkring; Bygningen , vannturbinen, bekken og landskapet. Mange ga uttrykk for at de ønsket seg tilbake for å fotografere mer på dette unike kulturminne.

Før vi satte kursen mot Mandal igjen, takket leder Laila for oss og overrakte fotoklubbens berømte DVD; «Mandal gjennom fire årstider» til de gode omviserne. Vi tror fotoklubbens medlemmer fikk med seg ikke bare gode bilder, men også stor respekt for folkene som den gang startet og drev dette eventyret her oppe i Audnedalen.
Sej

Publisert: 12. Sep 2017 13:11, SEJ
Sist oppdatert: 12. Sep 2017 23:15, JTNG
 
Flott høststart for Mandal fotoklubb
Onsdag 23. august var vi i gang igjen, forhåpentligvis til glede for alle fotointeresserte medlemmer som gjennom en lang sommer sikkert har samlet blinkskudd både her og der.

Vår leder Laila ønsket alle velkommen til det første høstmøtet og orienterte deretter om en del aktuelle saker. Først om et samarbeid mellom Mandal FK, Fotomax KK og Fokus FK som bl.a. vil gi noen felles møter. Allerede 31. august kan vi bli med til Fotomax KK og høre om «Gatefoto». 1. til 3. september er det Regionalt fototreff i NSFF regi i Arendal, og med fotoklubben der som vert.

Ellers minnet leder om alle våre bildeinnleveringer for tiden; Bildeutstillingene til Sykehjemmet og Fiskelagsveggen, og til våre to konkurranser, «Linjer» og «Rød», senere i høst. Fristene ligger her på hjemmesiden.

Klubben vår har også fått invitasjon til en salgsutstilling i Endringshuset til åpningen 1. oktober. Interesserte medlemmer kan få hjelp til både print og rammer hos vårt medlem Trond Arne.

Deretter gikk leder over til kveldens program. Først ute var Arne Kvåle som tok for seg en del basiskunnskaper i foto. Det var ikke så dumt i en digital fotoverden der alt foregår via automatikk og der mange lurer på hva som egentlig ligger bak.

Arne viste oss sammenhengen mellom blender og lukker, om dybdeskarphet og kontrollert skarphet i bildet. Denne kunnskapen kan vi bruket til å stille kamera riktig, og dermed gi oss det bildeuttrykket vi ønsker. Kort sagt bedre bilder. Han ga oss flere gode tips, og understreket viktigheten av å teste fotoutstyret vårt for å bli kjent med det og se forskjellene i bildene. Til slutt viste han en rekke bildeeksempler på hva han hadde snakket om. Vi takker Arne for denne basiskunnskapen som alle bør minnes om av og til.

Nestemann ut var Knut-Inge Paulsen som tok for seg bruk av Instagram. Dette er et sosialt medium som formidler bilder primært på mobiltelefoner og nettbrett. Han viste oss hvordan vi kunne bli medlemmer – enten som offentlig eller privat. Populære medlemmer kan ha millioner av såkalte «følgere». Han laget en konto for Mandal fotoklubb, så nå kan kanskje vi også håpe på mange følgere?! Takk til Knut-Inge som innviet oss i denne måten å formidle bilder på.

Etter en hyggelig kaffepause med deilig sjokoladekake fra Elisabeth, gikk leder over til «Månedens bilde». Denne kvelden gjaldt det for sommermånedene juni og juli. Som vanlig ble bildene vist og titler opplest før medlemmene kunne skrive ned sine endelige valg av fem bilder de mente var best.

Leder har laget fullstendige resultatlister, som medlemmer kan finne under «Tavla». Vi røper likevel her at for juni ble vinneren Torstein, etterfulgt av Laila og Liv Anette. For juli var vinneren Ole Kristian, fulgt av Brit og Laila. Vi gratulerer! Alle bildene kan du finne her på hjemmesiden.

Til slutt ønsket leder alle vel hjem og minnet om neste møte 6. september som går til Spilling rivefabrikk. Da møtes vi senest med kamera utenfor klubblokalet kl. 1730.
Sej

Publisert: 25. Aug 2017 15:43, SEJ
 
Fra galleriet:
Bildet vises i lav oppløsning da du ikke er logget inn