Mandal Fotoklubb
 
t
                             
Mandal Fotoklubb
Spennende møte med fotograf Peter Lukas
Rød 4. runde i "Årets fotograf" med billeddiskusjon
God bildekveld - med både "NM-bilder", "Oktoberbilder" og "Årbokbilder"
Svalbard ganger to
På konsert med Svein Frydnes
Salgsutstillingen Øyefryd i Endringshuset
Årets fotograf 3.runde og fotosprint
Fotoklubben på kulturkveld hos Spilling Rivefabrikk
Flott høststart for Mandal fotoklubb
Hyggelig sommeravslutning i Mandal fotoklubb
Fototur til Ny-Hellesund lørdag 27. mai
Vårkveld på Risøbank med utefotografering
Histogrammet - et svært nyttig hjelpemiddel
En fantastisk kveld med Elin
5. april 2017 - bilder i kø ... og turplaner for medlemmene
Ut til dører, vinduer og rust!
Et fotoklubbmøte med stort bildeomfang
Havets hemmeligheter og iskalde bilder
"America first", månedens bilder og fugler
Nytt år, ny leder og nye flotte bilder i Mandal fotoklubb
Juleavslutning, årsmøte og årets fotograf
4. runde årets fotograf, Mine 10 minutt
Besøk hos Hageland kunst og metallstøperi
Jubileumskonkurranse, resultat 3. runde årets fotograf
Fugl og Speiling
Mnd bilde, 3.runde årets fotograf og 2 bildevisninger i «mine 10 minutter
Studiofotografering
Foredrag med Svein Bringsdal og mnd bilde for august
Oppstart høsten 2016


Vis arkivérte
 

NSFF

Mandal Fotoklubb
Mandal Fotoklubb har nær 40 medlemmer. Vi møtes annen hver onsdag kl 19:00 i Husflidens lokale, Malmø(Langgata 10), til billeddiskusjon, dagens tema og sosialt samvære.
Nye og gamle medlemmer er hjertelig velkomne, se vårt program for nærmere informasjon.
Vel møtt!
Publisert: 15. Jan 2009 11:51, JTNG
Sist oppdatert: 3. Mar 2014 22:33, OKR
 
Spennende møte med fotograf Peter Lukas
Onsdagen 29. november i auditoriet til Sandens Treningssenter ble en svært interessant og hyggelig kveld med Grimstadfotografen Peter Lukas. Mandal fotoklubb hadde som forrige gang i dette lokale invitert med de andre fotoklubbene i Vest-Agder. En nesten fullsatt sal er vi godt fornøyd med, men litt skuffet over at ikke flere av våre egne medlemmer møtte opp.

Uten tekniske problemer av noe slag denne gangen, kunne en lettet leder Laila ønske alle, og særlig kveldens fotograf, Peter Lukas, velkommen til denne fotokvelden. Hun fortalte innledningsvis litt om klubben vår, og etter en kort presentasjon av kveldens gjest, ga hun ordet til Peter.

Foto: Ole Kristian Ruud
Han sa ikke så mye til å begynne med, men fortalte at han skulle vise en bildeserie fra New Zealand fra 2016 som bestod av 48 svart/hvitt bilder. Hvert bilde ville stå i et halvt minutt før de skiftet, ledsaget av gitarmusikk. Etterpå kunne vi spørre ham om bildene.

Det ble tjuefire innholdsrike, spennende og annerledes minutter som det kanskje er lenge siden fotoklubbmedlemmer har opplevd. Bildene var detaljrike og skildret mange miljøer, personer og landskaper i New Zealand, ledsaget av slidegitarmusikk som passet godt til stemningen bildene satte. Det at bildene stod såpass lenge på lerretet, gjorde også at vi fikk god tid til å studere og nyte bildene. Det var tydelig at fotografen var bevisst på hvordan han ville ha presentasjonen.

Og det skulle da også vise seg etter at bildesekvensen var over, at det var en meget bestemt og bevisst fotograf vi hadde på besøk. Spørsmålene ble mange og Peter fortalte villig vekk om hvordan han tenkte som fotograf og hvordan han jobbet. Det ble nok en liten overraskelse for mange, men ble likevel også til både inspirasjon og ettertanke for de fleste.

Det er umulig å gjengi alt han var inne på, men utstyret han brukte var en Leica med 35 mm objektiv ladet med svart/hvit film. Han tok bare ett bilde av hvert motiv, situasjon, og komponerte bildet nøye i søkeren. Han brukte aldri blits og redigerte aldri bildene etterpå de var skannet. Var det blitt en feil eller kommet med noe uønsket, så var det bare sånn. Han ville ikke ødelegge eller forandre på øyeblikket bildet ble tatt. Det var det opprinnelige ekte han søkte og lot bildene ha sin egen sjel.

Poenget var at han lærte seg et håndverk slik han jobbet – og i det håndverket han hadde lært seg, ville han bli best mulig. Han kunne ikke annet sa han, og påstod han var lite teknisk. At andre fotografer tok masse bilder av motivene og redigerte bildene var helt greit, han ville ikke kritisere noen for det, eller fortelle hva andre skulle gjøre. Det var bare ikke noe som passet for ham.

Det var nesten vanskelig å gi slipp på Peter, men til slutt ble det hele rundet av med at nestleder takket ham for en spennende og interessant kveld. Han fikk overlevert Mandal fotoklubbs DVD ”Mandal gjennom fire årstider” fra 2007. Det passet nokså greit håper vi, da Peter er svært opptatt av å fotografere byer på nytt, og sammenstille bildene med de gamle bildene, slik at forandringen trer tydelig fram. Inntil nå har han fotografer 24 byer på denne måten, noen av dem også i utlandet.

Det var mange som pratet med Peter etterpå, og så på og kjøpte noen av bøkene han hadde tatt med seg og fikk de signert. Vi takker Peter Lukas så mye for denne fine og sjeldne fotokvelden han ga oss.

Før hver gikk til sitt, minnet leder om årsmøtet 13. desember og møte med ”Manneraak” på Lista helga 8.-10. desember. Hun takket til slutt alle for frammøte.
Sej

Publisert: 30. Nov 2017 21:24, SEJ
Sist oppdatert: 5. Dec 2017 23:50, JTNG
 
Rød 4. runde i "Årets fotograf" med billeddiskusjon
Klubbkvelden denne onsdagen i november, den 15. for øvrig, hadde som vanlig en god gjeng fra Mandal fotoklubb samlet seg i lokalet hos Husfliden på Malmøsiden av byen. Leder Laila åpnet møtet og ønsket velkommen, spesielt til to nye medlemmer som dukket opp. Dermed benyttet hun også anledningen til å fortelle litt om klubben, om våre aktiviteter, utstillinger osv. Videre minnet hun om det nært forestående fototreffet på Lista 8. – 10. desember med fotograf Svein Bringsdal og hans Manneraak-utstilling. Her er det mulighet til å overnatte på Stave gård.

Leder minnet også om neste møte, 29. november, i møtesalen på Sandens treningssenter med fotograf Peter Lukas. Vi har invitert de andre fotoklubbene i Vest-Agder til å delta. Husk også fristen, 31. desember, hvis du har tenkt å sende to bilder til NSFF-årboka. Hun tok også like godt med fristene for NSFFs NM i foto som er 15. mars og 15. september.

Til slutt nevnte hun at temaene for våre fire delkonkurranser i 2018 er: «Kreativt», «Kontrast», «Bevegelse» og «Høst». Det er bare å begynne å ta bildene.

Dermed satte hun i gang det egentlige programmet, nemlig med å vise de 44 innleverte bildene til siste delkonkurranse med tema «Rød». Det var stor spredning i motivene og i rødfargebruken. Fra helt røde bilder til bilder med bare en liten rød prikk. Det blir spennende å se hvordan juryen vurder dette. Bildediskusjonen som fulgte ble vi kanskje ikke så mye klokere av, men de fleste valgte seg nok ut noen favoritter.

I kaffepausen, med deilige boller fra Liv Anette, orienterte Arne litt om møtet han og Ole Kristian hadde med Lindesnes avis. Fotoklubben er invitert til å levere et bilde hver lørdag i 2018 til en ny spalte kalt «Galleriet». I den forbindelse fikk de til en avtale som regulerer bruken av medlemmenes bilder og som gir klubben en sum penger for tjenesten. Vi oppfordrer alle allerede nå til å begynne å samle bilder til bruk i «Galleriet». Vi håper mange blir med og vi vil komme med mer informasjon etter hvert.

Til sist denne klubbkvelden ble det en rask billeddiskusjon på de to siste bildene medlemmene hadde blitt oppfordret til å legge inn i vårt Billedgalleri på vår nettside. Her var det også spredning i motivene, og også noen «røde» bilder som fotografene hadde vurdert til konkurransen, men som altså ikke havnet der. Kanskje dumt, syntes noen, men det får vi nok aldri svar på.

Leder takket for et godt møte og ønsket alle vel hjem og vel møtt igjen neste gang på Sanden.
Sej

Publisert: 17. Nov 2017 22:19, SEJ
 
God bildekveld - med både "NM-bilder", "Oktoberbilder" og "Årbokbilder"
Denne onsdagskvelden 1. november ble en kveld for de bildeglade. Her fikk vi se et rikt utvalg bilder med forskjellige motiver og som våre medlemmer godt kan være stolte av.

Vår leder Laila åpnet som vanlig møtet og begynte med å vise klubbens resultat fra høstens NM i foto, i regi av Norsk Selskap For Fotografi (NSFF), vår paraplyorganisasjon.

Det ble en suksess for klubben vår. Et gull og 15 antatte bilder, som resulterte i at Mandal FK ble best av alle i kategorien «Natur». Det ble vi forresten også i vårens NM, og da også med gull. Denne gangen var det Torstein som sikret oss gullet, i vår var det lederen vår, Laila. Gratulerer fotografer og MFK! Bildene kan du se her i vårt Billedgalleri.

Deretter gikk leder over til avstemmingen av Månedens bilde for oktober. Av de innleverte bildene, måtte dessverre ett bilde avvises, da, ifølge våre bestemmelser, fotografen ikke hadde forhåndsstemt og heller ikke var til stede og kunne avgi stemme. Sørgelig! Så husk forhåndsstemming, folkens, hvis du ikke kan være der når avstemmingen foregår.

Vinner for oktober ble Brit, etterfulgt av Torstein og Elisabeth på de neste plassene. Vi gratulerer de dyktige fotografene og viser til bildene som du finner her under vårt Billedgalleri.

Etter dette passet det greit med kaffepause og Liv Anettes herlige sjokoladekake. I pausen minnet leder om fototreffet på Lista helga 8.-10. desember med mulighet for overnatting på Stave Gård. Her vil fotograf Svein Bringsdal ha utstilling og være til stede. Ole Kristian fortalte at bildene til kafé Hjerterom var ankommet og klare til å henges opp. Det anbefales å ta en tur og se de flotte utvalgte bildene.

Så gikk leder over til siste del av programmet for kvelden. Alle medlemmene var oppfordret til å legge inn fire bilder som de eventuelt kunne tenke seg å levere til NSFFs Årbok for 2017. Hver kan levere to bilder, dermed kunne vi gi hverandre konstruktiv kritikk og hjelp til å plukke ut de to bildene som var best.

Det ble en morsom og givende visning, og vi tror at alle ble litt klokere i valget av sine to beste Årbokbilder. Dermed kunne leder runde av et hyggelig og bilderikt møte i Mandal fotoklubb.
Sej

Publisert: 8. Nov 2017 15:09, SEJ
 
Svalbard ganger to
To av Mandal fotoklubbs medlemmer hadde vært på Svalbard, til ulike årstider, og onsdagskvelden 18. oktober fikk vi se hva de hadde tatt med seg hjem av bilder.

Først ut var Torstein. For ham var det første gang på Svalbard. Han hadde vært der på høsten sammen med Nordland Biofoto om bord i den gamle hurtigrutebåten Nordstjernen. Til sammen var de om lag 100 passasjerer. Det var mer cruise enn fototur, mente han. De hadde vært innom bl.a. Barentsburg og Ny Ålesund.

Torstein viste først bilder fra en nedlagt gruve ovenfor Longyearbyen. Den ble åpnet i 1927 og var i drift til 1964. Det var spennende bilder fra en nær fortid. Alt var fredet og skulle ikke røres. Det viste seg at det heller ikke var helt ufarlig å bevege seg på området. Da de skulle forlate stedet, fikk de se et skilt som påpekte at all ferdsel der var forbudt.

Ellers syntes han de generelt fikk se lite dyr og fugler. Han viste likevel flotte fuglebilder, bl.a. ryper, og bilder av havhester som hele tiden fulgte båten. Og han fikk også tatt bilder av isbjørn, og det er vel noe av hovedmålet for mange Svalbardfotografer.

Til sist viste han et par bildespill med musikk som var helt nydelig både å se og høre på. Fantastiske bilder av is og isbreer, med farger og former som bare Svalbardnaturen klarer å frambringe.

Neste Svalbardfarer ut var Brit. Hun er nærmest for veteran å regne med sitt tredje besøk på øyene. Hun hadde et sterkt ønske om å komme på sommeren for å fotografere den intense floraen på Svalbard. Også hun reiste med Nordstjernen, sammen med 70 andre fotointeresserte under ledelse av kjente fotografer.

Brit viste mange flotte bilder av de spesielle Svalbardplantene som ofte har kraftige farger. Blomstene har kort tid på å vise seg fram før de igjen må forberede seg på at vinteren setter inn.

Vi fikk også se mange fine fuglebilder og is- og isbrebilder fra Brits hånd. Også knølhval hadde hun fått fanget med linsa under en av de mange turene med lettbåten fram og tilbake mellom hovedbåten og land.

Været hadde vært skiftende, en del dis og tåke, men det gjorde at det ble spennende lys der oppe. Og bildene viste at Brit mestret lyset på en utmerket måte. På hjemturen hadde det vært mye bølger og sjø, fortalte hun.

Vi takker de to Svalbardfarerne for at vi fikk ta del i deres flotte natur- og fotoopplevelser fra Svalbard. Flere av tilhørerne ga utrykk for at de kunne tenke seg en tur dit, så det spørs om ikke fotoklubben snart må arrangere en ny fototur til Svalbard?(Fotoklubben var der 20.-23. august 2009).

Så var det kaffepause med deilig kaffe og kake som Torstein stod for. Leder Laila benyttet pausen til å komme med aktuell informasjon; Neste møte, ta med 4 årbokbilder til diskusjon - husk Bringsdal på Lista 9./10. desember - siste frist for forslag til årsmøte 16. november - endring av stemmingen på månedens bilde fra nyttår. Elisabeth minnet om Sørlandet Biofoto sitt arrangement 4. november i Kristiansand og om fotoutstillingen i Endringshuset som er åpen 12.november. Ole Kristian orienterte om utstillingen på sykehjemmet og på Fiskelagveggen.

Da skulle vi endelig få vite resultatene fra 3. runde i Årets fotograf med tema «Linjer». Leder satte i gang med en flott Powerpointpresentasjon på grunnlag av resultatet fra Hidra fotoklubb som hadde vært jury for oss. Det deltok 13 fotografer med 49 bilder. Det resulterte i 15 premierte bilder, derav 9 antatt og 3 hederlig omtale utenom gull, sølv og bronse.

Det viste seg at gullet gikk til Brit, sølvet til Steinar og bronsen til Trond Arne. Vi gratulerer! Vinnerbildet og resten av bildene kan du se her på hjemmesiden, og medlemmer kan finne fullstendig resultatliste under Tavla.

Helt til slutt presenterte leder poengstillingen i Årets fotograf til og med august. Den viste at det er tett i toppen. Mellom første- og femte plass skiller det bare 5 poeng. Det blir dermed en spennende innspurt i Årets fotograf i Mandal fotoklubb.

Så rundet leder det hele av og takket for et godt møte og ønsket alle vel hjem.
Sej

Publisert: 23. Oct 2017 22:21, SEJ
 
På konsert med Svein Frydnes
Onsdagen 4. oktober fikk Mandal fotoklubbs medlemmer sett mange flotte bilder med motiver de fleste ikke så ofte prøver seg på. Denne kvelden hadde vi nemlig besøk av Svein Frydnes – kjent fotograf og skribent når det gjelder mye av konsertlivet i byen vår – og da særlig fra blues- og rockemiljøet.

Leder Laila åpnet møte og ønsket velkommen og spesielt velkommen til Svein Frydnes som ville vise konsertbilder og fortelle oss litt om hvordan han går fram for å ta disse. Svein presentert seg selv og det viste seg at han hadde vært medlem av fotoklubben før noen av oss andre som var til stede. Han beviste det med å vise et gruppebilde av medlemmene der han var med tatt våren 1977. (Han har nå meldt seg inn igjen. Velkommen skal han være).

Svein har dermed drevet med foto fra 70-tallet og kjente godt til mørkeromsarbeid. Han fortalte om sin musikkinteresse og at han begynte med konsertfoto på 90-tallet. Han viste eksempler i sort/hvitt fra gamle grupper som Stratos. De backet bl.a. størrelser som Bjøro Håland.

Svein fortalte videre at det var veldig viktig å ta kontakt med festivalledelsen for å få fotogodkjenning (kreditering). Da fikk en bedre fotoarbeidsforhold og det ble lovlig. Han anbefalte dessuten ørepropper som en del av utstyret, da jobben foregikk nært opptil store forsterkere.

Fotoutstyret bestod av fullformat speilrefleks og objektiver fra 24 til 105 mm. Det var bra med en god vidvinkel for artige effekter, mente han. ISO-innstillingen var gjerne mellom 1600 til 5000. Blitz var bannlyst. Han brukte ikke mye tid i Photoshop. Han tilstrebet øyeblikksfotografiet, og søkte å få det så ekte som mulig.

Bildene tok han i råformat og hvitbalansen var stilt på dagslys. Da var det enklere å justere alle etterpå i Lightroom. Han hadde også et godt, lite kompaktkamera som han brukte på konserter der han ikke fikk kreditering. Det ble ikke regnet som et proffkamera, og dermed kunne han ta bilder likevel, og som oftest ble også de bra.

Innimellom pratingen viste han masse flotte bilder av interessante og fargerike musikere i fri utfoldelse på scenen. Han har vært til stede og fotografert de fleste store norske artistene og også mange utenlandske berømtheter. Blant bildene vi så kan nevnes Bjøro Håland, Sigvart Hoem, Magnus Berge, Reidar Larsen og Ingrid Olava. Også lokale artister var med, bl.a. Kenneth Bringsdal i Violent Years. Av utenlandske kjente artister merket vi oss et fint portrett av Elton John.

Svein er fast fotograf for Mandal Bluesklubb og har tatt ufattelig mange bilder fra alle konsertene som bluesklubben har arrangert opp gjennom årene. Han la heller ikke skjul på at blues er den musikkformen som ligger hans hjerte aller nærmest. Vi takker Svein så mye for hans inspirerende bilder og innføringen i kunsten å ta gode konsertbilder. Svein fikk overrekt blomster av leder og han fikk også med seg klubbens DVD «Mandal gjennom fire årstider».

Så var det kaffepause. Siden kveldens utvalgte kokk var blitt syk og ikke kunne møte, ble det bare kjeks til kaffen. Leder benyttet noe av pausen til å orientere litt om noen av sakene som var tatt opp på styremøtet i forkant av medlemsmøtet. Bl.a. om salgsutstillingen i Endringshuset, utstillingen på Fiskelagsveggen og om utstillingen på Kafé Hjerterom i Mandal sykehjem.

Bildevisning ble det også i kaffepausen. Bilder tatt av Øyvind rullet og gikk med motiver fra Setesdalsbanen og rivefabrikken. Vi takker Øyvind for dette pauseinnslaget.

Etter kaffepausen gikk leder over til Månedens bilde og avstemmingen for september. Fjorten bilder ble med på avstemmingen denne gangen. Det viste seg at Arne vant overlegent med sitt morsomme fotograferende ekorn. På andre og tredje plass var det fuglemotiver, tatt av henholdsvis Ole Kristian og Torstein. Vi gratulerer de tre vinnerne! Bildene finner du her på hjemmesiden, og medlemmer kan se hele resultatlisten på «Tavla».

Til slutt ble det som vanlig bildediskusjon på månedens bilder, der alle kunne ytre seg litt om bildene og der fotografen kunne komme med fakta og si litt om meningen med bildet. Dette er kanskje den viktigste øvelsen vi har i klubben for å kunne hjelpe hverandre til å ta bedre bilder. Helt til slutt takket leder for et godt møte og ønsket alle vel hjem.
Sej

Publisert: 12. Oct 2017 01:01, SEJ
 
Salgsutstillingen Øyefryd i Endringshuset
Søndag 1.oktober kl. 12-15 blir det offisiell åpning av Endringshuset i Mandal (Mikkelsmyrveien 6 på Skinsnes), og fotoklubben er blitt invitert til å ha salgsutstilling.
9 fotografer stiller ut 57 fotografier. Det er en spennende utstilling med varierte motiver. Vi i fotoklubben kommer til å være tilstede søndag 1.oktober for å fortelle litt om oss og bildene våre i salgsutstillingen Øyefryd.

Velkommen til åpningen av Endringshuset


Elisabeth

Publisert: 28. Sep 2017 22:13, ES
 
Årets fotograf 3.runde og fotosprint
11 klubbmedlemmer stilte denne regntunge septemberkvelden. Noen med tro på at vi kanskje kunne gjennomføre fotosprint, men det ble rett og slett umulig da det var skikkelig hufsete vått septembervær ute. Denne kvelden var det mye bedre å være inne i godt varmt lokale med mye flott å se på fotolærretet. Fotosprinten tar vi en annen gang

Laila startet med litt informasjon. Levering av bilder til utstillingen på fiskelaget er fremdeles mulig. Har du ikke levert så ta en ekstra titt i arkivet ditt, eller kanskje du kan ta et nytt bilde med tema "Motiv fra Mandalsområdet". Ole Kristian har skrevet litt mer informasjon på tavla. Levering til utstillingen på sykehjemmet er også fremdeles åpen.

Det har nettopp vært innlevering til Nm i Nsff, og da er det kjekt å se de innlevert bildene fra våre medlemmene. I høst er det 7 av klubbens fotografer som har levert tilsammen 73 bilder. Hver fotograf kan levere inntil 3 bilder i hver av temaklassene, og 12 bilder totalt. Det blir spennende å se hva juryen kommer fram til, da vi har Lailas gull fra i vår i naturklassen friskt i minne. Kan noen klare å "hente hjem" medalje i høst?

Årets fotograf 3.runde med tema "Linjer" stod også på programmet. Disse bildene blir sendt til Hidra Kameraklubb for juryering, og det er alltid artig å se hvordan juryen tolker temaet i forhold til slik vi har tenkt.

I pausen fikk vi servert herlig gulrotkake bakt av Laila, og etterpå var det tid for månedens foto for august.
Til gullplassen stemte medlemmene fram Brit Indahl Lande sitt bilde fra Svalbard med tittelen "Morgenstemning". Sølv ble det til Laila Buø med bilde "Stille vann", og bronse ble det til Elisabeth Syvertsen med bildet "På den grønne gren". Gratulerer så mye til topp tre. Resten av resultatlista kan medlemmer se på tavla. Har du lyst til å se alle bildene som er med i månedens foto kan disse sees i galleriet for "Månedens bilde, avstemming"

Morgenstemning - Brit Indahl Lande

Stille vann - Laila Buø

På den grønne gren - Elisabeth Syvertsen

-Elisabeth

Publisert: 25. Sep 2017 12:46, ES
Sist oppdatert: 29. Sep 2017 10:12, ES
 
Fotoklubben på kulturkveld hos Spilling Rivefabrikk
Foto: Steinar Jostedt
Denne kvelden, onsdag 6. september, dro tretten av Mandal fotoklubbs medlemmer av sted i privatbiler opp Audnedalen til Spilling Rivefabrikk i Vigmostad. På denne, som andre utflukter, var kameraene selvfølgelig med, og vi gledet oss til hva vi her kunne få og fotografere.

Vel framme ble vi straks tatt i mot av to hyggelige karer, Erling Berntsen og Olav Spilling. Sistnevnte var barnebarn av mannen som startet rivefabrikken på 1800-tallet, Askild O. Spilling. Vi ble tatt med inn i et nokså nytt servicebygg der vi fikk en kort innføring i Spillingrivas historie, og der vi fikk sett en halvtimes lang interessant film om rivefabrikken.

Etterpå ble vi med på en omvisning og delvis demonstrasjon av alt det mangfoldige maskineri og verktøy som fantes i den gamle treetasjes bygningen. Smia i første etasje, fra 1850, var intakt og så ut som om arbeiderne bare var gått for dagen. Fantastisk var det også å ha omvisere som kjente så gått til hele historien.

Foto: Steinar Jostedt
Spillingriva var kjent for sin gode kvalitet og ble solgt fra Flekkefjord i vest til Langesund i øst. Hvor mange river som er produsert vites ikke, men årsproduksjonen var på det meste oppe i 4000 river. Produksjonen sysselsatte 3 – 4 mann i vinterhalvåret. Fabrikken ble drevet fram til 1982. I 1997 ble Spilling Sag og rivefabrikk valgt til Lindesnes kommunes kulturminne.

Etter omvisningen og fotograferingen inne, ruslet de fleste litt rundt på området og prøvde å fotografere også miljøet omkring; Bygningen , vannturbinen, bekken og landskapet. Mange ga uttrykk for at de ønsket seg tilbake for å fotografere mer på dette unike kulturminne.

Før vi satte kursen mot Mandal igjen, takket leder Laila for oss og overrakte fotoklubbens berømte DVD; «Mandal gjennom fire årstider» til de gode omviserne. Vi tror fotoklubbens medlemmer fikk med seg ikke bare gode bilder, men også stor respekt for folkene som den gang startet og drev dette eventyret her oppe i Audnedalen.
Sej

Publisert: 12. Sep 2017 13:11, SEJ
Sist oppdatert: 12. Sep 2017 23:15, JTNG
 
Flott høststart for Mandal fotoklubb
Onsdag 23. august var vi i gang igjen, forhåpentligvis til glede for alle fotointeresserte medlemmer som gjennom en lang sommer sikkert har samlet blinkskudd både her og der.

Vår leder Laila ønsket alle velkommen til det første høstmøtet og orienterte deretter om en del aktuelle saker. Først om et samarbeid mellom Mandal FK, Fotomax KK og Fokus FK som bl.a. vil gi noen felles møter. Allerede 31. august kan vi bli med til Fotomax KK og høre om «Gatefoto». 1. til 3. september er det Regionalt fototreff i NSFF regi i Arendal, og med fotoklubben der som vert.

Ellers minnet leder om alle våre bildeinnleveringer for tiden; Bildeutstillingene til Sykehjemmet og Fiskelagsveggen, og til våre to konkurranser, «Linjer» og «Rød», senere i høst. Fristene ligger her på hjemmesiden.

Klubben vår har også fått invitasjon til en salgsutstilling i Endringshuset til åpningen 1. oktober. Interesserte medlemmer kan få hjelp til både print og rammer hos vårt medlem Trond Arne.

Deretter gikk leder over til kveldens program. Først ute var Arne Kvåle som tok for seg en del basiskunnskaper i foto. Det var ikke så dumt i en digital fotoverden der alt foregår via automatikk og der mange lurer på hva som egentlig ligger bak.

Arne viste oss sammenhengen mellom blender og lukker, om dybdeskarphet og kontrollert skarphet i bildet. Denne kunnskapen kan vi bruket til å stille kamera riktig, og dermed gi oss det bildeuttrykket vi ønsker. Kort sagt bedre bilder. Han ga oss flere gode tips, og understreket viktigheten av å teste fotoutstyret vårt for å bli kjent med det og se forskjellene i bildene. Til slutt viste han en rekke bildeeksempler på hva han hadde snakket om. Vi takker Arne for denne basiskunnskapen som alle bør minnes om av og til.

Nestemann ut var Knut-Inge Paulsen som tok for seg bruk av Instagram. Dette er et sosialt medium som formidler bilder primært på mobiltelefoner og nettbrett. Han viste oss hvordan vi kunne bli medlemmer – enten som offentlig eller privat. Populære medlemmer kan ha millioner av såkalte «følgere». Han laget en konto for Mandal fotoklubb, så nå kan kanskje vi også håpe på mange følgere?! Takk til Knut-Inge som innviet oss i denne måten å formidle bilder på.

Etter en hyggelig kaffepause med deilig sjokoladekake fra Elisabeth, gikk leder over til «Månedens bilde». Denne kvelden gjaldt det for sommermånedene juni og juli. Som vanlig ble bildene vist og titler opplest før medlemmene kunne skrive ned sine endelige valg av fem bilder de mente var best.

Leder har laget fullstendige resultatlister, som medlemmer kan finne under «Tavla». Vi røper likevel her at for juni ble vinneren Torstein, etterfulgt av Laila og Liv Anette. For juli var vinneren Ole Kristian, fulgt av Brit og Laila. Vi gratulerer! Alle bildene kan du finne her på hjemmesiden.

Til slutt ønsket leder alle vel hjem og minnet om neste møte 6. september som går til Spilling rivefabrikk. Da møtes vi senest med kamera utenfor klubblokalet kl. 1730.
Sej

Publisert: 25. Aug 2017 15:43, SEJ
 
Hyggelig sommeravslutning i Mandal fotoklubb
Onsdag 7. juni var de mest ivrige medlemmene samlet i det siste møtet før sommerferien. Leder Laila åpnet møtet og ønsket velkommen og benyttet anledningen til å takke for fin fototur til Høllen lørdag 27. mai. Noen av bildene finner du i Bildegalleriet. Hun roste samtidig en aktiv turkomité for fint opplegg.

Leder fortsatte med å informere litt om sakene fra et nylig avholdt styremøte. Det blir i høst en ekstrautstilling på sykehjemmets kafe Hjerterom. Medlemmene kan legge inn ett bilde hver på hjemmesiden innen 31. august. Det er fritt motiv. Også på Fiskelagsveggen blir det nye bilder. Her har vi tenkt oss motiver fra Mandalsområdet. Ett bilde fra hver kan legges inn innen 31. august.

Ellers fortalte hun at programmet for høsten nå var ferdig og kan finnes på hjemmesiden. Hun nevnte også et påbegynt samarbeid med Fokus FK. Dessuten vil vi prøve å få til en side sammen med andre nabofotoklubber der en kan kjøpe og selge brukt fotoutstyr.

Så var det Månedens bilde for mai som stod for tur. Igjen var det fugler som dominerte, og det var vel ikke overraskende når leder avslørte resultatet av avstemmingen, at det var fugler på de to første plassene. Arne vant med sin snødekte tiur uten røy, på andreplassen kom Torstein med en kjernebiter, og på tredjeplassen kom Ole Johan med et morsomt bilde av en mann som utvilsomt ikke når båten. Vi gratulerer vinnerne. Bildene finner du her på hjemmesiden, og medlemmer kan se resultatlisten på Tavla.

Deretter var det framsyning av bildene våre medlemmer hadde fått med i NM i foto. Syv medlemmer hadde fått med til sammen tretten bilder, ett gull og tolv antatte. Veldig bra resultat. At leder skaffet oss gullet i klassen «Natur» var jo prikken over i’en, dyre- og naturinteressert som klubben er. Gratulerer til leder og de andre heldige. Noen av bildene kan du se her på hjemmesiden, og medlemmene finner fullstendig liste på Tavla.

Til slutt presenterte leder halvårsresultatet i Årets fotograf 2017. Det var jo ganske spennende for mange hvordan de lå an. Hittil har tretten medlemmer samlet poeng. Øverst tronet Laila og Elisabeth med 22 poeng hver, tett fulgt av Knut-Inge med 20 poeng. Han har allerede to napp i vandrepokalen som er satt opp. Det tegner til å bli en spennende høstkamp. Hele lista kan medlemmene finne på Tavla.

Helt til slutt var Ole Kristian ute og hentet pizza og mineralvann som smakte godt, og som ble en fin sosial avslutning på klubbens vårsemester. Litt vemodig kanskje, nå må vi klare oss på egen hånd helt til fotoklubben starter opp igjen onsdag 23. august. Alle ønsket hverandre god sommer før hver gikk til sitt. Og vi kan legge til, god fotofangst til deg der du nå enn måtte befinne deg i sommer. Vi sees med nye bilder i august.
Sej

Publisert: 9. Jun 2017 16:59, SEJ
 
Fototur til Ny-Hellesund lørdag 27. mai
Tusen takk til turkomiteen ved Hilde, Liv-Anette og Arne for en kjempefin tur til Kapelløya i Ny-Hellesund. I tillegg til disse tre var Line, Ole-Johan og undertegnede med, så vi var seks fornøyde fotovenner som koste oss på tur en hel dag i flott sommervær.

Foto: Laila Buö
Etter å ha tatt båten fra Høllen til Ny-Hellesund og ut gjennom det flotte Olavsundet, gikk vi i land på Kapelløya. Derfra krysset vi øya på kultur-, kunst- og kyststien som kunstneren Per Fronth fra Kristiansand har vært primusmotor for å anlegge. Den går gjennom øyas vakre natur med plankeganger, steintrapper, broer og stier over knauser, ut til strender og gjennom øyas mange små juv.

Første stopp var stranda ytterst i havgapet hvor Claus Ørntofts skulptur Innadvendt Stranding ligger. Den ble foreviget fra alle bauer og kanter og innrammet med knallrosa strandnelliker. Derfra fotograferte vi oss over øya og det ble knipsa både høyt og lavt, kanskje mest lavt i makroperspektiv. Mye kreativitet å se, og praktiske og tekniske erfaringer ble delt i flere mat- og kaffepauser.

Stien endte opp på kaia ved Verftet leilighetskompleks og Bølgen og Moi gourmetrestaurant. Per Fronth har vært pådriveren for etablering av dette også, samt den spesielle tanken han har innredet til leilighet. Den var utrangert, nedslitt og full av dieselolje og sto igjen etter nedleggelsen av skipsverftet i 1956. Fra 2012 har den vært en kjempekul leilighet med drømmeutsikt, som han og familien bruker som feriebolig. Vi var heldige å få møte på ham og fikk da fortalt stedets historie fra nedlagt skipsverft til dagens fine sted med ferieleiligheter med navn etter båtene som ble bygd på verftet. Mye spennende å ta bilder av, men så kom ferja og vi ble med tilbake til Høllen.

Siden minnebrikkene ikke var helt fulle og kvelden enda var varm, eller ingen ville gå hjem, avslutta vi turen med gakkefotografering i Kvisla. Tusen takk for en kjempefin tur alle sammen - heilt topp både sosialt og natur- og fotomessig. Håper på flere sånne! Legg gjerne bilder fra turen i Billedgalleriet.
Laila


Foto: Laila Buø


Foto: Laila Buø

Publisert: 29. May 2017 13:00, LB
Sist oppdatert: 7. Jun 2017 11:02, ES
 
Vårkveld på Risøbank med utefotografering
Denne flotte kvelden 24. mai dro Mandal FK til Risøbank for å lufte sine kameraer, og for å nyte våren sammen med andre som mest luftet sine hunder. Det ene etter det andre medlemmet dukket opp og etter hvert ble vi ca. 15 fotografer fra klubben vår.

Foto: Steinar E. Jostedt
Heldigvis for de mange kameraene, så var rodondendronbuskene i skråningen ved veksthuset i full blomst med mange sprakende farger. Så de fleste fotografene fulgte med dit. Det ble tatt både makrobilder og oversiktsbilder av fargefloret, med og uten stativ.

Praten gikk livlig i forskjellige små grupper og det virket som fotofolket koste seg storlig på området. Noen ålte seg også rundt på plenen for å komme i rett posisjon i forhold til et motiv. Vi ble nokså stedbundne til plenområdet, men etter hvert dristet noen seg også ned mot stranden for å se etter andre motiver.

Foto: Ole Kr. Ruud
Vi la også merke til at en av de mest erfarne i klubben, Arne, tok seg tid til å veilede og forklare litt om kamera og fotografering til en av de nye og mindre erfarne medlemmene. Veldig bra! Det er sånt som gjør det hyggelig å være med i en fotoklubb.

Etter hvert forsvant noe av det fine lyset, og dessuten følte vel de fleste at de nå hadde gjort sitt for å fange det gode bildet. Derfor var det greit at leder til slutt takket for en fin fotokveld, og at hver og en tok hjemveien fatt via bil, sykkel eller til fots.

Tipper at de fleste kan tenke seg flere slike turer i nærområdet vårt.
Sej

Publisert: 25. May 2017 22:46, SEJ
Sist oppdatert: 30. May 2017 10:26, JTNG
 
Histogrammet - et svært nyttig hjelpemiddel
Igjen var vi tilbake i vårt vanlige klubblokale, her hos Husfliden, onsdag 10. mai, etter å ha vært på stormøtet på Sanden sammen med Elin og flere andre, både fra nabofotoklubber og folk fra Mandal.

Leder Laila ønsket velkommen til en innholdsrik fotoklubbkveld, og jammen hadde det ikke også dukket opp to nye medlemmer. Kanskje som et resultat fra forrige møte? I alle fall, svært hyggelig å se nye ansikter.

Leder orienterte kort om noen av sakene fra styremøtet, som ble avholdt før medlemsmøtet, og om hva som skulle foregå framover. Deretter presenterte hun kveldens foredragsholder, Brit, som skulle fortelle oss om den praktiske bruken av histogrammet. Brit er en erfaren naturfotograf i klubben vår, og er kjent for det fine lyset hun får i bildene sine og den perfekte eksponeringen. Derfor ble det en lydhør forsamling som gjerne kunne tenke seg å få avslørt hemmeligheten bak dette.

Hun begynte med å fortelle hva histogrammet var, og hvordan den ideelle kurven i histogrammet bak på kamera helst skulle se ut. På en tavle tegnet hun det hele opp. Kurven måtte ikke bli kuttet i ytterkantene. Da ble det til høyre helt utbrent og det til venstre helt svart uten tegning. På denne måten kunne en raskt se om bildet var riktig eksponert etter de ønskene en hadde med motivet. Hun fortalte også at det var best å få kurven litt mot den lyse siden i histogrammet, her var det mest informasjon å hente når bildet skulle behandles videre.

Så var det altså ikke så hemmelig likevel. Hun er bare dyktig og har satt seg skikkelig inn i gode hjelpemidler som alle har tilgang til. Til sist viste hun mange flotte bildeeksempler og forklarte hva hun hadde lagt vekt på i bildene sine. Vi takker Brit så mye for denne lærerike kvelden.

Deretter gikk leder over til Månedens bilde for april. Alle de elleve bildene (det skulle gjerne vært flere) ble behørig presentert, og folk valgte sin fem favoritter. Etter avstemmingen ble det litt bildediskusjon som vanlig. Resultatet ble at Elisabeth vant, med Knut-Inge og Arne på de neste poengplassene. Vi gratulerer! Vinnerbildene og resultatlista har leder sørget for at du kan finne her på hjemmesiden.

Så satte leder i gang med å vise alle de 34 innsendte bildene fra ni medlemmer til vår 2. runde i Årets fotograf med tema «Natt». Men hun ville ikke avsløre noe mer før vi hadde hatt en deilig kaffepause, sørget for av Hilde, med dertil hørende gode kaker.

Etter pausen var vi mer enn klare til å få spenningen utløst. Skodje FK hadde vært jury for oss og hadde valgt ut bare ni bilder som de beste. Blant disse var to Hederlig omtale og fire Antatte. Gullet gikk til Steinar, sølvet til Knut-Inge og bronse til Torstein. Gratulerer til alle vinnerne! Også disse ni bildene har leder sørget for at allerede ligger her på hjemmesiden.

Dermed kunne leder nok en gang runde av en trivelig fotokveld i Mandal fotoklubb. Hun minnet om neste gang, som er utefotografering ved Risøbank. Men før det er det mulig å bli med 18. mai til møte i Kvinesdal FK for å høre på naturfotograf Kai Jensen. Se epost som er sendt til medlemmene.
Sej

Publisert: 12. May 2017 00:15, SEJ
 
En fantastisk kveld med Elin
Onsdag 19. april ble litt av en merkedag for Mandal fotoklubb. Vi hadde invitert den anerkjente fotografen, og mandalskvinnen, Elin Høyland til å komme og holde foredrag for oss. Vi hadde invitert alle fotoklubbene i Vest-Agder via mail og alle mandalitter via annonse. Og vi hadde leid auditoriet til Sandens Treningssenter. Gjett om vi var stolte og spente denne onsdagskvelden.

Foto: Steinar E. Jostedt
Det ble full klaff! Til tross for noen nervepirrende minutter før det hele startet som skyldtes tekniske problemer, og som til slutt elegant ble løst av Henrik, kom det hele i gang bare noen få minutter forsinket. Vår leder Laila kunne dermed ønske foredragsholder og en fullsatt sal velkommen til denne fotofestkvelden. Hun orienterte deretter litt om Mandal fotoklubb og presenterte kort merittene til Elin før hun ga ordet til henne.

Elin startet med å fortelle om det hun gjorde til daglig, nemlig om det å være fotograf i Dagens Næringsliv. I en travel hverdag fotograferte hun næringslivtopper, politikere og andre kjendiser, og hun viste oss mange artige bilder av disse. Hun var rundt på møter og konferanser av alle slag, og var også på reportasjer i utlandet. Hun viste bilder bl.a. fra Volkswagenfabrikken og fra Detroit i USA.

Deretter gikk hun over til det hun virkelig brant for, egne prosjekter. Dette var noe hun gjorde på fritiden, fortalte hun. Hun var opptatt av tosomhet, og utforsket dette temaet gjennom en rekke prosjekter. Hvordan har de det sammen, hva er de opptatt av og hva er det som omgir de, bomiljø, interiør osv.?

Hun viste mange nydelige og rare bildeeksempler på dette; forskjellig parforhold, og til og med barn som var kledd ut i DDR-nostalgi. Vi fikk også se bilder av et originalt eldre nederlandsk par som reiste rundt og var opptatt av ting i naturen. Det resulterte i en bildeutstilling i Son i 2014.

Foto: Elisabeth Syvertsen
Så gikk hun over til det hun er mest kjent for, boken «Brothers» som kom i 2011. Den ble kåret til en av de 12 beste fotobøkene det året av avisen The Guardian. Boken handler om livet til brødrene Mathias og Harald Ramen på et lite småbruk i Vågå. Med stor kløkt og menneskelighet kom hun tett inn på disse to originale eldre brødrene og skildret deres enkle liv og nøysomhet. Miljøet og omgivelsene de levde i er også viktige elementer i disse bildene. Bildene var alle i sort/hvitt.

Senere ga hun ut boken «Brother/sister». Boken og bildene handler først og fremst om Edvard Bjelland som på Jæren drev en 200 år gammel gård på gamle måten. Her har hun med sine bilder vist oss en livsstil som forsvinner. Bildene skildrer også en mann som er fornøyd og med et glimt i øyet. Edvard opplevde selv å se bildene samlet i en utstilling på Hå gamle prestegård i 2013.

Søsteren hans, Bergit, hadde bodd i et hus hun bygde på gården like ved Edvards hus. Hun døde før Elin begynte på fotoprosjektet, men huset stod fortsatt uberørt etter henne. Dette fikk Elin tilgang til å fotografere, og dermed også innsikt i hennes liv. Hun var lidenskapelig interessert i å samle på nisser og var mildt sagt veldig glad i farger, ruter og alle slags mønster på både tapeter og annet interiør. Elin fortalte at hun egentlig ikke ble ferdig med å fotografere i huset, da Edvard plutselig solgte det og alt ble ryddet.

Foto: Ole Kristian Ruud
Til slutt viste Elin en flott video om Edvard der han bl.a. fortalte om sin barndom og ungdom.

Elin fikk mange spørsmål fra salen etter sitt bildeforedrag, og det var tydelig at publikum hadde likt det de hørte og så. Hun fortalte at hun var opptatt av det tilstedeværende naturlige lyset. Blitz ville ødelagt stemningen i bildene. Komposisjonen lå hele tiden i tankene under opptak. Hun bestrebet seg på å gjøre opptakene mest mulig ferdig så det ikke ble mye etterarbeid. Brukte hele bildet uten beskjæring. Hun passet også på å få med ting rundt personene som var med på å få fram personligheten til de portretterte.

Helt til slutt fortalte hun om hvordan hun begynte å ta bilder. Det var en lang historie og kunne nesten egnet seg som et eget foredrag, sa hun for spøk. Hun startet i voksen alder. Hun var glad i å reise rundt i verden, og oppdaget at med et kamera kom hun i god kontakt med folk flest. Dermed ble hun interessert og ville lære mer om foto, og tok etter hvert fotolinjen på Sogn folkehøyskole. Hun har arbeidet som fotograf siden 1994.

Foto: Elisabeth Syvertsen
På vegne av Mandal fotoklubb takket Ole Kristian Elin for at hun ville komme til klubben og holde det interessante og spennende bildeforedraget for oss. Han overrakte blomster og ikke minst fotoklubbens DVD fra 2007, «Mandal gjennom fire årstider». Ole Kristian var forresten initiativtaker til å få Elin til fotoklubben.

Elin hadde også med seg flere eksemplarer av bøkene hun hadde utgitt, og mange benyttet sjansen til å kjøpe med seg en bok samtidig som de fikk den signert.

Så var møtet i Mandal fotoklubb over for denne gang. Leder Laila takket for frammøtet, og særlig våre venner fra nabofotoklubbene, og ønsket alle vel hjem. Hun minnet også om neste møte 10. mai og ønsket på gjensyn da i vårt vanlige lokale hos Husfliden i Langgata 10 på Malmø.
Sej

Publisert: 25. Apr 2017 17:49, SEJ
Sist oppdatert: 26. Apr 2017 21:17, JTNG
 
5. april 2017 - bilder i kø ... og turplaner for medlemmene
Den faste posten på første møte i måneden er å velge månedens bilde(r), og etter avstemming ble bildene diskutert med både ros og tips til forbedring. Gratulerer til vinner som denne måneden påny ble Torstein. Deretter fulgte Elisabeth og Hilde. Hele resultatlista finner medlemmer på «Tavla» og alle kan se bildene under «Månedens bilde, resultater».

Aktiviteten på hjemmesida håper vi øker og derfor hentet vi frem de 2 siste bildene fra hver fotograf for diskusjon og gode tips til mulig forbedring. Fotografene fikk her mulighet for å informere om bildene og om teknikk som var benyttet. Dette var en spennende og lærerik del av visningen.

Arne fra turgruppa la fram 3 alternative turplaner og etter avstemning ble det valgt å forsøke med en dagstur, 27. mai, til «Høllen brygge og båttur til Ny-Hellesund» med foto-opphold på en av øyene. Senere, 15-17. september, vil det blir arrangert en week-end tur til Lindesnes Fyr med mulighet for overnatting. Detaljer kan medlemmer lese på «Tavla» under medlemssider.

Flere bilder ble vist og i denne omgang var det papirbilder til 2.runde i NM (NSFF).

Laila informerte om regionalt treff (NSFF) som skal avholdes i Arendal 1-3. september 2017 og håpet at det var noen som ønsket å delta.

Takk til Laila som denne gangen ordnet med deilig kake og kaffe.
okr

Publisert: 24. Apr 2017 09:49, SEJ
 
Ut til dører, vinduer og rust!
Kveldens møte i fotoklubben denne onsdagen midt i mars, den 15., startet med utendørsfotografering. Vi møttes kl. 1800 ved klubblokalet, og vår turkomité hadde pønsket ut tre temaer som vi skulle prøve å fokusere på. Det var dører, vinduer og rust. Alle de 9 frammøtte regnet med å finne dette i det slitne industriområdet på Malmø, og satte derfor kursen straks dit. Vi fikk ca. en times frist, eller til det ble mørkt som leder sa.

Det ble en givende og gøy stund for fotofrelste. Deltakerne spredte seg etter hvert i terrenget og fant sine favorittmotiver som de ville jobbe litt med. Ingen ble så ivrige, heldigvis, at de gikk seg bort, men kom seg greit tilbake.

Etter fotoseansen ute samlet vi oss i klubblokalet, og kom til hektene igjen ved hjelp av kaffe og deilige spesiallagede vafler med brunost og syltetøy fra Liv Anette. Takk, takk, det smakte fortreffelig!

Der etter vi fikk sett gjennom bildene til de fleste. Deltakerne fikk selv kommentere bildene sine. Det viste seg at mange hadde vært svært kreative og eksperimenterende, riktig lekt seg med forskjellige teknikker og linser. Det ga seg utslag i mange forskjellige uttrykk av samme motiv. Dører, vinduer og rust fikk virkelig kjørt seg denne kvelden!

Kvelden ble avsluttet med fotoprat, og det virket som alle var ivrige på at dette burde gjentas. All ære til Hilde, Liv Anette og Arne i turkomitéen. Vi regner med at de pønsker ut nye fototuroppdrag.

Sej

Publisert: 16. Mar 2017 15:18, SEJ
 
Et fotoklubbmøte med stort bildeomfang
Denne fotoklubbkvelden 1. mars skulle vise seg å by på et stort og ganske forskjellig bildeutvalg. Aller først ble møtet åpnet av leder Laila. Hun benyttet også anledningen til å orientere litt om de viktigste sakene som var tatt opp i styremøtet i forkant av medlemsmøtet.

Nytt er at forhåndsstemmer kan avgis når innleveringen er stengt, dvs. fra første dag i ny måned, og fram til kl. 19 på dagen for påfølgende medlemsmøte.

Deretter var det Steinar som skulle vise sine utvalgte bilder. Litt overraskende var det vel at det ikke var hans egne bilder. Det var en samling svært forskjellige bilder, både kjente og ukjente, som var tatt av mer eller mindre berømte fotografer. Han fortalte litt om bildene og fotografene. Meningen var at det skulle gi inspirasjon ved å se mange gode og kanskje litt annerledes bilder, men ikke gi inspirasjon til hvordan man sniker seg unna å vise egne bilder :-).

Etter en god kaffepause - mange takk til Torstein som stod for trakteringen denne kvelden - gikk leder over til Månedens bilde for februar. Denne gangen var det kun 10 bilder som vi skulle stemme over. Kanskje litt skuffende at så få deltok. Vi fikk sett bildene i stor størrelse et par ganger, før vi noterte ned våre 5 beste bilder på stemmeseddelen.

Like etter avstemmingen viste Knut-Inge oss, med et par av bildene, hvordan vi i Lightroom kunne forbedre/framheve motivet i bildene. Det ble livlig prat rundt dette, så takk til Knut-Inge som også tidligere har vist oss mange nyttige funksjoner i dette bilderedigeringsprogrammet. I tillegg viste Jørn-Terje oss at det med fjernkontrollen var enkelt å stille projektoren slik at bildet fikk mer kontrast og ble mer mettet i fargene hvis det skulle være ønskelig. Kjekt å vite, takk Jørn-Terje.

Det ble for øvrig Arne som vant Månedens bilde, med Elisabeth på andre plass og Hilde på tredjeplassen. Resultatlista ligger på «Tavla» her på hjemmesiden vår, og bildene kan du se under «Månedens bilde, resultater». Vi gratulerer vinnerne!

Til slutt denne kvelden var det Torstein som presenterte resultatet fra Ålesund kameraklubb som hadde vært jury for oss, i vår første Årets fotograf-runde med tema «Kulde». De hadde tydeligvis gjort en god jobb, vi fikk en fin PowerPoint-presentasjon tilbake. Etter i spenning å ha sett gjennom alle antatte og hederlig omtalte bilder, endte vi til slutt på toppen, på gullplassen, med et flott bilde tilhørende Elisabeth. Sølvplassen inntok Knut-Inge og bronseplassen var Brit sin. Vi gratulerer de heldige vinnerne!

Alle de premierte bildene finner du her på hjemmesiden under «Bilder», og resultatlista ligger på «Tavla».

Sej

Publisert: 3. Mar 2017 12:23, SEJ
Sist oppdatert: 4. Mar 2017 16:29, SEJ
 
Havets hemmeligheter og iskalde bilder
Igjen ønsket leder Laila velkommen til medlemsmøte, onsdag 15. februar. Av en eller annen grunn var vi forbausende få frammøtte denne kvelden, men tross det ble det som vanlig en svært hyggelig kveld.

Leder ytret ønske om å få noe mer liv i vårt bildegalleri på hjemmesiden, og oppfordret medlemmene til å legge inn bilder der. Vi har tidligere hatt et fast innslag på møtene med å laste ned de to siste innlagte bildene fra hvert medlem og ha bildediskusjon. Det er en god ide å begynne med dette igjen. Ellers ble det fra Ole Kristian nevnt at de innlagte bildene til Månedens bildekonkurranse kanskje burde være unntatt tallene som viser antall visninger, slik at dette ikke kan være med og påvirke stemmegivningen.

Først ut i kveld var Elisabeth. Hun ville vise oss havets hemmeligheter. Elisabeth er vel den eneste av våre medlemmer som driver med dykking og undervannsfotografering, så dette gledet vi oss til. Hun fortalte at hun var spesielt interessert i marin arkeologi. Derfor tok hun oss med på en spennende undervannsreise for å vise oss hva en kunne finne der. Båtvrak, kjettinger, anker, krukker, kvernsteiner og krittpiper var blant de tingene hun fant. Disse tingene forteller oss om tidligere tider, og kan ikke uten videre fjernes, fortalte hun.

Etter denne sekvensen viste hun oss et fantastisk flott bildespill, der bildene gled over i hverandre, ledsaget av nydelig musikk som forsterket bildenes form og farge. Det var utrolige mange forskjellige planter og dyr med vakre farger under havoverflaten der ute i skjærgården. Ja, for det var fra vår skjærgård, noe kanskje de færreste ville trodd. Det var virkelig fine bilder du viste oss, Elisabeth, med lekre farger og lekkert lys. Tusen takk til deg for at du delte de med oss, vi som oftest bare opererer over vannflaten.

Så var det den etterlengtede kaffepausen med fri fotoprat, og ikke minst med deilige lapper med tilhørende syltetøy. Takk Hilde, det smakte fortreffelig.

Til slutt denne kvelden viste leder alle bildene som var levert til årets første delkonkurranse i Årets fotograf 2017. Tema var «Kulde». Det var 13 fotografer som hadde levert til sammen 52 bilder. De skal sendes til Ålesund kameraklubb som skal være jury for oss. Etter at vi hadde sett de en gang igjennom, fikk vi en ny runde og det ble en forholdsvis livlig bildediskusjon på de bildene som tilhørte fotografer som var til stede. Vi var enige om at det var mange bra bilder, men vi er spente på hvordan juryen tolker begrepet kulde.

Sej

Publisert: 18. Feb 2017 13:42, SEJ
 
"America first", månedens bilder og fugler
Møtet 1. februar i Mandal fotoklubb hadde mange bilder på programmet denne kvelden. Medlemmene koste seg både med de mange flotte bildene fra «over der» og med norske bilder av fugler, og ikke minst norske rovfugler.

Vår leder Laila åpnet møtet og ønsket alle velkommen. Hun minnet deltakerne som tok bilder ved Hageland støperi om å legge et par utvalgte av disse inn på vår innleveringsside før 13. februar. Vi fikk også opplyst at valgkomitéen i NSFF gjerne kunne tenke seg at kandidater meldte seg til ledige poster i vår paraplyorganisasjon.

Først ute med bilder fra Amerika var Hanne. I «Minne 10 minutter» viste hun bilder fra Route 44 i Florida. Både fugler og alligatorer hadde hun funnet på sin vei. Men også slanger og fredelige sommerfugler. Mesteparten er slett ikke vanlige motiver her i Mandal, heldigvis vil kanskje noen si. Vi takker i alle fall Hanne for at hun viste oss disse flotte bildene fra dyrelivet i Florida.

Så var det månedens bilder fra januar sin tur. Leder viste som vanlig de 13 innkomne bildene et par ganger i stor størrelse på lerretet før forsamlingen kunne skrive ned sine fem utvalgte på stemmesedlene. Det ble Torstein som seiret, deretter kom Steinar og Arne. Vi gratulerer! På vår hjemmeside ligger resultatlista på Tavla og vinnerbildene finner du under Bilder.

Etter kaffepausen med deilige boller fra Brit, gjorde nestleder et forsøk på å fortelle og vise innlevering av bilder til NM i foto som arrangeres hver vår og høst av NSFF. En litt trøblete nettside førte kanskje til at det ble mer forvirring enn veiledning. En trøst er at det går an, mange i klubben har klart det, og det er egentlig ikke så ulikt vår egen innlevering. Oppfordrer alle til å gå inn på NSFF sin nettside, logge seg inn der, og bli mer kjent der.

Til slutt var det Torstein som skulle vise bilder denne første februarkvelden. Han startet opp med et bildespill med musikk til fra Amerika, fra en motorsykkeltur med Harley Davidson sykler gjennom mange kjente steder, bl.a. Los Angeles, Las Vegas, San Fransisco og langs Route 66. Det var tøffe bilder og tøff musikk, og utrolige flotte steder. Mange går sikkert med en hemmelig drøm om å kunne gjennomføre en lignende tur.

Torstein viste oss også noe av fuglelivet derfra, og etterpå fra det norske fuglelivet. Og til slutt noen utsøkte flotte bilder av norske rovfugler. Han fortalte at han bare har holdt på med fuglefotografering i et år. Det er ganske imponerende, og vi gleder oss og er veldig spente på fortsettelsen. Stor takk til Torstein!

Sej

Publisert: 3. Feb 2017 18:20, SEJ
 
Nytt år, ny leder og nye flotte bilder i Mandal fotoklubb
Onsdag 18. januar startet fotoklubben opp igjen i Husflidenes lokaler på Malmø etter en vel fortjent juleferie. Vår nye leder Laila ønsket alle velkommen til møtet og til et godt nytt fotoår.

Hun gikk først gjennom programmet ut over vinteren og våren og fortalte litt om diverse saker som var tatt opp i det nye styrets første møte. Bl.a. at vi skulle, ved hjelp av Trond Arne, få laget en print eller to av utvalgte bilder fra fotoutflukten til Hageland kunst og metallstøperi i fjor høst, og få de overrekt som gave til støperiet. Bildeinnlevering til dette er åpnet på vår hjemmeside.

Den såkalte «kjølefolksaken» var endelig kommet til en ende fortalte leder. Av våre innleverte bilder hadde de nå plukket ut et flott bilde som Torstein hadde tatt. Vi gratulerer! Til slutt informerte hun om det nye en må passe på for å kunne delta i månedens bilde. Elisabeth har sendt mail til medlemmene om de nye reglene om forhåndsstemming hvis du ikke kan stemme på møtet.

Deretter fikk Gjermund ordet, og han viste oss en genial nettside, the-digital-picture.com, der en kunne sammenligne kvaliteten på objektiver. Ved å legge inn forskjellige parametere som f.eks. blender og brennvidde, kunne en fort se hvilken av to objektiver som ga det skarpeste bildet. Han fastslo at fast optikk er bedre på skarphet enn zoom optikk. Nettsiden kunne også gi svar på mange andre egenskaper ved objektivene, men Gjermund viste oss denne gang særlig hvordan vi kunne sjekke hvor skarptegnende objektivene våre egentlig var. Takk til Gjermund som delte dette med oss.

Etter en kaffepause med deilig sjokoladekake fra Elisabeth, gikk leder løs på avstemmingen over månedens bilde fra desember. Dessverre måtte et bilde utelukkes, da autor hverken hadde forhåndsstemt eller var til stede for å avgi stemme. Bildene ble vist et par ganger, før de frammøtte kunne skrive ned sin foretrukne rekkefølge av fem bilder. Det ble Elisabeth som vant, deretter kom Laila og Henrik. Vi gratulerer. Resultatet er lagt ut på Tavla.

Til slutt på denne første møtekvelden i det nye året i Mandal fotoklubb, viste Laila bilder av «Dyrene i Afrika» som hun innledet med å si. Og det var det virkelig, det virket som hun hadde fått med alle. Det var flotte bilder med et imponerende antall forskjellige dyrearter samlet på et brett. Bildene var fra Kruger national Park i Sør-Afrika. Laila hadde vært der på en ti dagers fototur sammen med venner fra Svalbard fotoklubb i månedskiftet september/oktober i fjor. Takk til Laila som viste oss mangfoldet av dyr og landskapet i dette store landet.

Sej

Publisert: 30. Jan 2017 15:33, SEJ
 
Juleavslutning, årsmøte og årets fotograf
Onsdag 14.12.2016 var det duket for Mandal Fotoklubbs årsmøte og juleavslutning. Begivenheten fant tradisjonen tro sted i Husflidens lokaler på Malmø.

Nestleder, Henrik, åpnet møtet, ønsket alle frammøtte velkommen og listet opp hovedpunktene i sakslisten.
Først ut var en gjennomgang av årsberetningen som viser at årets 2016 har vært et aktivt år med mange møter og gode tekniske foredrag. Deretter gikk klubbens kasserer, Ole Kristian, gjennom klubbens økonomi, som igjen viste seg å være solid.

Neste post på programmet var valg av nytt styre da leder Hildegunn, nestleder Henrik, styremedlem Torstein og varamedlem Hanne var på valg. Liv Anette, som er i valgkomitten med Steinar, fikk med dette ordet og ledet de fremmøtte gjennom sine forslag til kandidaturene.
Laila ble valgt som ny leder, Steinar ble ny nestleder, Torstein sa ja til å fortsette som styremedlem og Hanne fortsatte som vara. Gratulerer!

Henrik gikk inn og erstattet Steinar i valgkomiteen.

Under posten "Inkomne forslag" var det i år to punkter som ble tatt opp på møtet.
Første sak gjaldt hvordan det stemmes på månedens bilde. Dette var en sak styret, som tidligere år, er satt til å håndtere og hadde parallellt med det inkomne forslaget utarbeidet samme løsningsforslag med å belønne medlemmene som deltar på klubbmøtene eller tar seg tid til å sende inn sin forhåndsstemme.
Neste sak ut gikk på forslaget om å opprette et budsjett for at styret skal kunne ha litt klarere rammer hva angår driften av klubben. Flertallet var positive til sistnevnte forslag.

Den formelle delen av årsmøte var dermed avsluttet, og vi gikk over til julemøtet som begynte med å takke avtroppende leder Hildegunn og nestleder Henrik for deres engasjement i året som var gått. Torstein kunne på vegne av klubben overrekke blomster og gavekort.

Til servering hadde Ole Kristian ordnet med utsøkte bløtkaker fra Kafé Hjerterom .

Så kom vi til resultatene av vinneren av 4. og siste delkonkurranse i årets fotograf hvor tema var "Speiling". Knut-Inge og Brit stakk av med topp tre, hvor fordelingen var som følger: 1. plass - Knut-Inge med sitt bilde "Ut mot verden". På 2. plass endte Brit med sitt bilde "Speiling". Knut-Inge og Brit delte 3. plassen med bildene "Panserkatt" og "Speilbilde".

Det ble så premieutdeling til vinnerbildene i de fire delkonkurransene av årets fotograf. 1. runde fikk Henrik gull med sitt bilde "We'll drive in fields of green" med tema ”Spor”, Wenche fikk gull i 2. runde med bildet "Vandring i et spennende landskap" med tema "Små mennesker i stor natur", i 3. og 4. runde tok Knut-Inge gull med bildene "Eg har fått auge for sola" og "Ut mot verden, hvor tema var hhv. "Menneskeportrett" og "Speiling". Vi gratulerer alle vinnerne!

Dermed var det tid for å kåre Årets fotograf 2016. Det var 20. gang konkurransen ble avholdt og den som gjennom året hadde samlet seg flest konkurransepoeng, viste seg å være Knut-Inge. Med sine 70 poeng, 2 poeng fra mnd bilde, 7 poeng fra NM og 61 poeng fra de 4 delkonkurransene, var han soleklar vinner. På delt 2. plass endte Torstein og Henrik med 38 poeng. Gratulerer!

Det vanket gavekort og diplom til vinnerne, og selvsagt vår eminente pokal til Årets fotograf


Foto: Ole Kristian Ruud

Vi takker alle som har deltatt i møter og konkurranser i 2016, og ønsker alle velkommen til nye spennende aktiviteter i 2017.

Ny leder ble så ønsket lykke til i sitt nye verv!

Publisert: 18. Jan 2017 15:21, HD
Sist oppdatert: 7. Feb 2017 15:50, HD
 
4. runde årets fotograf, Mine 10 minutt
Onsdag, 16. november 2016, var siste innlevering i konkurransen årets fotograf for 2016. Vi startet møte med en gjennomgang og bildediskusjon av alle de innleverte bidragene. Det var levert inn totalt 55 bilder, og det var 15 medlemmer som hadde levert bilder - meget bra innsats!

Etter gjennomgangen serverte Liv Anette god kake og kaffe, og praten summet som vanlig godt i lokalene i pausen.

Avslutningsvis holdt Laila en kjempefin bildevisning fra forskjellige turer på og rundt Svalbard. Hun tok oss gjennom alle årstidene, "bamsene", isfjell, plante og dyreliv. Takk for en kjempefin presentasjon.
Publisert: 28. Nov 2016 21:29, HD
 
Besøk hos Hageland kunst og metallstøperi
Den siste dagen i november, onsdag den 30., dro på kvelden noen dedikerte medlemmer av Mandal fotoklubb på fotoutflukt til et nytt spennende sted i vårt nærmiljø. Målet var Hageland kunst og metallstøperi i Holum. Disse er det ikke mange av i landet vårt, så en fotodokumentasjon av et slikt miljø er vel verdt turen.

I to biler la vi i veg, med sjåførene Arne og Torstein. Etter en rask konsultasjon Arne hadde med en tilfeldig nabo, svingte Arne like etterpå inn på riktig tun. Der ble vi straks møtt av to hyggelige karer, Jan Sverre og Øystein Hageland.

Vi ble invitert inn i støperiet og der ble vi møtt av utrolige mengder verktøy og utstyr. Det manglet ikke på motiver og de fleste startet fotograferingen. Men det var selve støpeprosessen som vi så fram til å overvære. Karene hadde forberedt dette for oss, støpemassen sto i ovnen og ventet, og de var ikke sene med å sette i gang.

Med kraftig, beskyttende overtrekksklær mot varm og glødende masse, begynte de å helle smeltemassen ned i diverse former. De jobbet raskt og effektivt, det var tydelig at de var rutinerte på dette. På betryggende avstand fra varmen var de omkranset av ivrige fotografer som også lot kameraene sine, på høygir, gå varme.

Etter denne seansen ble det rikelig med tid til å se seg om i støperiet, stille spørsmål og høre innehaverne fortelle om arbeidet sitt. Vi fikk et godt innblikk i dette, og ble imponert over alt de kan få til. Av Ole Kristian fikk de takk for at fotoklubben fikk komme, og ble overrakt hver sin DVD fotoklubben laget i 2007; «Mandal gjennom fire årstider».

Vi i fotoklubben setter stor pris på slike utflukter, og vi håper jo at det ble noen blinkskudd, slik at vi også kan få oversendt en forstørrelse de kan ha på veggen. Tror kanskje at det er slike bilder som viser mennesker og miljøet ettertiden vil takke oss mest for.


Foto: Ole Kristian Ruud

Sej

Publisert: 5. Dec 2016 14:57, SEJ
Sist oppdatert: 6. Dec 2016 22:48, HD
 
Jubileumskonkurranse, resultat 3. runde årets fotograf
Denne onsdagen skulle vi ha en gjennomgang av innleverte bidrag til Jubileumskonkurransen i regi av NSFF, stemme på mnd bilde for oktober og avsløre resultatet fra 3. runde i konkurransen om å blir årets fotograf.
Posten som omhandlet Jubileumskonkurransen ble en kortvarig affære, da det kun var Henrik som hadde levert inn bilder, forøvrig innen temaene "Urbane landskap" og "Kulturlandskap". Den lave deltakelsen har nok en sammenheng med at NSFF var litt sent ute med å informere om at NM rundene nå skal følge kalenderåret, slik at mange kan ha valgt å avvente innleveringen til nyåret.

I 3. runde av årets fotograf hadde vi temaet "Menneskeportrett", og det var levert inn totalt 35 bilder fordelt på 10 medlemmer.
Og denne runder var det Knut-Inge som stakk av med storeslem. Han sikret seg både 1. og 2. plass med hhv. bildene "Eg har fått auge for sola" og "Stemningsstudie". På 3 plass havnet Wenche Ødegård med "Lykkelig brud".

Gratulerer!
For å se bildene og de andre HO og Antatt, vennligst se galleriet «Menneskeportrett»
Når avstemmingen og resultatet forelå kunne vi igjen gratulere Torstein Wremer med 1. plassen i mnd bilde for oktober med bildet "Med døden i øye!"


2. plass ble tildelt Arne Kvåle med sitt "Røsslyng og libelle".


På 3. plass havnet Wenche Ødegård med "Høsten er 'over' oss"


Og til slutt, takk til Ole Kristian for god kake og koking av kaffe!
Publisert: 28. Nov 2016 20:49, HD
 
Fugl og Speiling
Medlemsmøtet onsdag, 19. oktober var satt av til foredrag av to av klubbens medlemmer, Arne og Knut-Inge.

Først ut var Arne Kvåle med sitt foredrag «Fugl». Arne ga med sin fortellerglede og entusiasme alle medlemmer en kjempeflott skildring av å fotografere tiurleik, praktiske tips og rekvisitter man kan lage selv for å få lyssatt fugler for fotografering.
Han viste mange bilder som fokuserte mindre på det tekniske aspektet, men mer på gleden over å eksperimentere med billeduttrykk. Med bildene Arne viste i siste kategori kan en vel si at noen ganger gjør det seg å tenke litt utenfor fugleboksen.

Mellom to flotte foredrag var det Brit som stod for serveringen av kjempegod kake og kaffe.

Etter pausen var det duket for et inspirasjonsforedrag i anledning klubbens 4. runde i årets fotorgraf. Tema for delkonkurransen er «Speiling» og i den anledning var Knut-Inge nok en gang rett mann til å ta et dypdykk i arkivet.
Han loset oss gjennom mange forskjellige varianter av speiling i bilder, hvor bla. kategorien «Pytt» viser at man kan finne flotte motiver overalt hvor man ferdes så lenge man er litt kreativ og konsentrert.
Knut-Inge har i denne kategorien hentet inspirasjon fra Anton Soggiu, som du i artikkelen «Slik har du aldri sett Oslo før» kan se ga et nytt perspektiv på Oslo by.

Til slutt hadde Henrik litt praktisk informasjon ifm endringen fra NM i Foto til Jubileumskonkurranse til NSFF.
Publisert: 1. Nov 2016 19:45, HD
 
Mnd bilde, 3.runde årets fotograf og 2 bildevisninger i «mine 10 minutter
En herlig gjeng med glade klubbmedlemmer møtte denne onsdagen opp i husflidens lokaler med mål om å se mange flotte bilder. Og det fikk vi til gangs.

Kveldens møteleder Torstein satte kvelden i gang med posten «mine 10 minutter». Her får man rundt 10 minutter til å vise noe av bildematerialet sitt. Man velger selv tema, antall bilder, med og uten musikk, osv. Det er veldig kjekt for oss tilhørere å se hva andre kan trylle fram av bilder med kameraet sitt.

Ole-Johan Grønstøl viste oss sitt flotte prosjekt om Båtservice, og rivingen av bygningene. Dette var et fotoprosjekt han hadde holdt på med i flere år, et prosjekt av den skikkelig lange sorten i og med at det første bildet ble tatt for fire år siden, ca i 2012. Ikke bare Ole-Johan, men alle de frammøtte synes det var veldig interessant og et veldig viktig dokumentasjonsarbeid som er blitt gjort. Vi fikk se bilder fra innsiden av verftet, og fra hele bygningsmassen stod der intakt til området sakte men sikert forandret seg til et stort flatt område uten bygninger. Båtservice var borte. En flott bildeserie og viktig dokumentasjon for ettertiden. Tusen takk for bildevisningen Ole-Johan.

Ole Kristian Ruud ønsket å vise oss en bildeserie fra en reise til Peru. Vi fikk se bilder tatt allerede rett etter landingen i Arequipa, dvs bilde tatt fra flytrappen. Fra reisen som startet i Arequipa til fantastiske Machu Picchu fikk vi se mange flotte og interessante bilder. Noe spesielt var det å se at folk bodde på håndlagde flytende øyer av siv. Det var forresten fra dette området at Tor Heyerdal innhentet ekspertise da han skulle bygge sivbåt. Tusen takk for ditt reisebrev, Ole Kristian.

I pausen gikk praten lett og ledig som alltid, og kaka som undertegnede hadde bakt falt heldigvis i smak. Og det til stor glede for kakebakeren.

På programmet denne onsdagen stod også månedens bilde og gjennomgang av bildene til 3.runde av årets fotograf.
Tema for 3.runde var portrett, og det ble levert flotte portrettbilder som vil bli juryert av en ekstern fotoklubb. Vi venter i spenning til resultatene foreligger.

Avstemming av månedens bilde for september ble gjennomført. Da resultatene forelå, samsvarte disse ganske godt med bildekritikken vi pleiere å ha etter avstemmingen.
Takk til Torstein som loset oss gjennom en hyggelig fotokveld.

Nok en gang kan vi gratulere Torstein Wremer som gikk til topps med fuglebildet «Spurvehauk i høstlyng».Andreplassen gikk til Steinar Jostedt med sitt bilde «Blomstervaktene».Tredjeplassen gikk til Brit I. Lande med sitt bilde fra Svalbard «Skiftende skydekke».Vi gratulerer med flott plassering

Elisabeth
Publisert: 12. Oct 2016 14:01, HD
Sist oppdatert: 1. Nov 2016 19:45, HD
 
Studiofotografering
Onsdag 21. september var vi samlet i Kjetil sitt studio i Kulturfabrikken, hvor målet var å ta opp litt av teorien vi ble presentert i oppstartsmøte for høsten, onsdag 24. august, og forberede medlemmene til 3. runde av årets fotograf, «Menneskeportrett».
Her fikk vi forsøke oss med ferdig oppsatt studioutstyr og det ble mulighet for litt praktisk erfaring med å sette opp og stille inn lys da vi også benyttet klubbens eget utstyr.
Publisert: 1. Nov 2016 19:40, HD
 
Foredrag med Svein Bringsdal og mnd bilde for august
Onsdag 7. september var Mandal Fotoklubb så heldige å få et eksklusivt innblikk i Svein Bringsdals hverdag som fotograf og kunstner.

Utsnitt fra Lindesnes avis, 21.02.90, der Svein Bringsdal deltok i Ungdommens kultutmønstring og gikk videre til fylkesmønstringen.

Svein Bringsdal er, som for mange kjent, oppvokst på Nedre Bringdal i Holum og tidligere medlem i Mandal Fotoklubb. Han startet opp eget fotostudio i Mandal i 1996, men flyttet tidlig dette til Kristiansand for å få et større marked å arbeide i. Her jobbet han et par år før studioet ble solgt og turen gikk videre til Oslo og ganske straks Milano for å følge drømmen om å få en internasjonal forside. Svein nådde målet sitt etter ca. 3 år og returnerte så til Norge og landet til slutt i Bergen hvor han bygde seg opp et kjent navn som fotograf. I ni år drev han med foto, utleie av studio osv før han begynte å jobbe mer internasjonalt. Han har hatt utstillinger i New York, Milano, Paris, London og sist, men ikke minst, Mandal.
For å se mer av Svein sitt arbeid, anbefaler vi å besøke hjemmesiden SVA Magazine og tilhørende instagramkonto @svamag, hvor han er ansvarlig redaktør, hans hjemmeside Fashion Images og/eller instagramkontoene @svaart og @manneraakgallery.

Mandal Fotoklubb vil gjerne takke Svein for et flott, inspirerende foredrag!


Avslutningsvis var det også denne kvelden tid for å stemme på mnd bilde, denne gangen for august mnd. Igjen var fuglebildene godt representert blant de innsendte bidragene, og det sterkeste kortet var det Torstein Wremer som hadde på hånd. Torsteins bilde "Stor Lom i morgenlys!" fikk 105 poeng:


Brit sikret med sine 72 poeng 2. plassen med bildet "Fiskeren med dagens fangst!


På 3. plass endte Henrik Dalan med sitt bilde av stjernehimmelen, "Perseidene ligt".Gratulerer!

Publisert: 11. Sep 2016 22:48, HD
Sist oppdatert: 21. Sep 2016 21:34, HD
 
Oppstart høsten 2016
Onsdag, 24. august var medlemmene i Mandal fotoklubb på ny samlet i Husflidens lokaler på Malmø for å ta fatt på høstsesongen 2016, hvor fotoglede, livlig prat og gode smaksopplevelser står i kø.

Først ut denne onsdagen stod en innføring i klubbens eget studioutstyr, tett etterfulgt av en introduksjon i lyssetting - begge vel gjennomført med Kjetil i spissen.

I pausen ble Brit overrasket med en liten oppmerksomhet for å ha prydet forsiden til NSFF sin årbok med sitt svanebilde. Styret hadde også kjøpt inn blaudis for å feire mange gode bidrag til NM i foto.

Tiden etter pausen ble brukt til å stemme frem mnd bilde for både juni og juli, og det var hhv. 10 og 13 innleverte bidrag ila sommermånedene.

Mnd bilde for juni endte som følger:
1. Plass, med 114 poeng, Arne Kvåle - Damen med kavaleren
2. Plass, med 79 poeng, Brit Indahl Lande - Hei! Hvem er du?
3. Plass, med 73 poeng, Torstein Wremer - Storskarv i farta!
Mnd bilde for juli ble tildelt Henrik Dalan med sitt bilde RK, med 85 poeng.
På 2. Plass endte Brit Indahl Lande med sitt bilde Sommerregn og 60 poeng, og på 3. Plass kom Elisabeth Syvertsen med Nettets univers fanger og 58 poeng.Publisert: 11. Sep 2016 22:42, HD
Sist oppdatert: 13. Sep 2016 07:12, HD
 
Fra galleriet:
Bildet vises i lav oppløsning da du ikke er logget inn