Mandal Fotoklubb
 
t
                             
Mandal Fotoklubb
Fotohistorie hos Nomedal
Dobbelteksponering - en spennende utfordring
Stativ og lang lukkertid i høstmørket
Kompaktkamera fortsatt kjekt å ha
Dyr, fugler og folk i Afrika og Månedens bilde
Å finne sin egen signatur i bildene
Flott bildekveld i Mandal fotoklubb
Mandal fotoklubb starter opp høstsesongen
Siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Fotoklubben ute på tur igjen
Kontrast og fuglenes kveld
Lang bildekveld
Fototur med start fra Buen og målgang på La Strada
Møte med en allsidig naturfotograf
Tilbake til Husfliden - med komposisjon, perspektiv og linjer
Nytt møtelokale(?), kreative konkurransebilder og bilder fra luftballong
Spennende bildemøte med Ramon
Vi ble fanget av øyeblikket - og ble litt kreative
God start på det nye året i Mandal fotoklubb


Vis arkivérte
 

NSFF

Mandal Fotoklubb
Mandal Fotoklubb har nær 40 medlemmer. Vi møtes annen hver onsdag kl 19:00 i Husflidens lokale, Malmø(Langgata 10), til billeddiskusjon, dagens tema og sosialt samvære.
Nye og gamle medlemmer er hjertelig velkomne, se vårt program for nærmere informasjon.
Vel møtt!
Publisert: 15. Jan 2009 11:51, JTNG
Sist oppdatert: 7. Sep 2018 22:28, JTNG
 
Fotohistorie hos Nomedal
Denne siste onsdagskvelden i november, den 28., var Mandal fotoklubb samlet i Odd Arne Nomedals butikk/museum i sentrum av Mandal. Et slikt sted er jo rene «fotohimmelen» for mange, og fotoklubben har lenge ønsket å kunne besøke Odd Arne og se å høre om samlingene hans.

Vi ble tatt vel i mot av en opplagt innehaver som først fortalte litt om seg selv og om hvordan han kom inn i fotobransjen. Det vil si, aller først satte han i gang en 30 minutters eksponering av et hullkamera tilhørende Erik Kristensen, et tidligere medlem av fotoklubben. Dermed ville alle som var til stede bli foreviget, i alle fall de som satt mest stille, eller kanskje hadde sovnet?!

Odd Arne fortalte at han nå var tilbake der han startet. I 1976 begynte han nemlig hos Mjåland i Grand gården som snart flyttet til bygningen han nå holder til i. Ette 4 år begynte han hos Austrud sammen med Kristian Rein, og ble etter hvert butikksjef. Han kjøpte seg inn i foretaket og var der fram til 1990, og i 2001 ble det til slutt Mobildata som opptok han. I 2006 gikk han sammen med Øystein Ramstad og startet Fotofabrikken på Malmø. De holdt det gående til 2012, og så endelig kom han dit han nå er, igjen i sentrum av Mandal.

Hardt arbeid og tro på det en gjør vil gi resultater, mente han. Samtidig må en også ha det litt gøy, ellers vil en ikke tjene penger. Han har alltid hatt en drøm om å få til et Galleri og museum. Han har nemlig i mange år samlet og interessert seg for kameraer og fotohistorie. I 2005 kjøpte han en kamerasamling av vennen Trygve Kile. Han har også fått kameraer og fotoutstyr fra andre, bl.a. fra Per Frode Nilsen og havnefogd Johannessen.

Det er fantastisk å se rundt på alt han har utstilt, ca. 1200 kameraer. Egentlig kunne han tenkt seg et stort hus med galleri og plass til alt han hadde, et ordentlig fotomuseum i Mandal, fortalte han. Men han måtte jo også drive butikk for å tjene penger, så det var en balansegang. Han viste oss også hva han drev med overfor kunder, med bildelevering og fotooppdrag. Han tok dessuten i mot både smalfilm og VHS kassetter som ble digitalisert over til USB.

Odd Arne var ikke så opptatt av priser og verdien på utstyret han samlet på. Det var mer gleden av å samle og historien bak alt sammen. Selv om han hadde noen kameraer som han visste var verdt en del, var han like glad i vanlige hverdagskameraer som også fortalte en historie.

Det er umulig å få med alt han viste oss og fortalte om gamle kameraer og bilder. En liten kuriositet var et lite speilreflekskamera med blitz i 110 film format. Det ble visst ingen suksess, i følge Odd Arne. Derimot ble det enkle Kodak Brownie kamera med 127 film en stor salgsuksess i 1950-årene.

Praten gikk livlig under kaffen Odd Arne serverte oss, og sammen med deilig kake som Laila hadde tatt med, takk til begge to, ble det en særdeles hyggelig fotokveldsstund for fotoklubbens medlemmer.

Men det var likevel ikke riktig slutt ennå. Som en bonus denne kvelden fikk Egil Lehne, en veteran i klubben som også var med å starte den, ordet. Han er nemlig Canon patriot på sin hals, og har en stor samling Canonkameraer som han hadde tatt med og stilt ut. Han fortalte levende og entusiastisk om de forskjellige kameraene og hva som skilte de etter hvert som nye tekniske framskritt kom.

Sin første Canon fikk Egil som 9-åring. For sine konfirmasjonspenger kjøpte han riktig nok en Mamiya sekor. Men etter at en venn hadde kjøpt en helt ny Canon modell for ham i Japan, og han etterpå støtte på en importørrepresentant for Canon i Mandal som gjorde store øyne da han ikke hadde sett den før – ja da ble han Canonmann, fortalte han. Vi takker Egil så mye for dette innslaget om Canon, som jo mange andre i klubben også har et godt forhold til.

Helt til slutt fikk leder Laila ordet. Hun opplyste først at bildene innsendt til 4. runde i vår konkurranse Årets fotograf med tema «Høst» ikke var ferdig juryert ennå, og resultatet derfor ikke kunne vises i kveld som planlagt. Hun refererte også til en epost fra valgkomitéen i NSFF om ledige verv, bl.a. ledervervet, som interesserte kunne melde seg til.

Leder kunne så overrekke blomster til Odd Arne som takk for at han tok så godt i mot oss og delte all fotohistorie med oss. Det var virkelig en interessant kveld, også med mye «mimring», som Odd Arne selv uttrykte det.

Dermed var det bare å kaste seg ut i regnværet og begi seg på hjemvei etter nok en hyggelig fotokveld.
Sej

Publisert: 30. Nov 2018 20:48, SEJ
 
Dobbelteksponering - en spennende utfordring
Onsdagskvelden 14. november ble igjen en kveld med mange bilder for de frammøtte medlemmene. Leder Laila ønsket velkommen og hadde som vanlig en del på hjertet før programstart. Først overbrakte hun en hilsen fra Liv Anette. Hun hadde vært en tur på sykehus, var nå kommet hjem og hadde fått overlevert en blomsterhilsen fra fotoklubben. Vi ønsker Liv Anette god bedring, og at hun snart er på plass i klubben vår igjen.

Leder røpet så de 4 temaene for neste års Årets fotografkonkurranse: Sort/hvitt – Minimalistisk – Klimakrise – Håndverk og produksjon. Utfordrende tema å bryne seg på kanskje, men ikke helt umulige likevel forhåpentligvis? Leder fortsatte med å nevne noen av programmene ut over våren. Vi skal ha besøk av fotograf Kjartan Bjelland, vi skal ha juryeringskurs med Vidar Hoel fra Arendal FK og vi skal ha workshop ute med Magnus Wintersborg. Vi skal også på bedriftsbesøk, bl.a. til Kjettingen. Det er bare å glede seg til våren.

Til slutt kom leder med en liten påminnelse. Ikke lever bilder til konkurransene like før fristen går ut. Ved eventuelt kluss med internett, PC og passord, kan du fort risikere at du ikke får levert bildene dine. Dette gjelder både våre egne konkurranser og konkurransene til NSFF.

Så var det endelig Elisabeth sin tur til å fortelle og vise oss eksempler på dobbelteksponering. Elisabeth fortalte at hun liker og utforske ting. Det tror vi så gjerne. Hun er jo også en ivrig dykker med kamera, så det bekrefter vel utforskertrangen til fulle. Men det var visst et møte i Biofoto i 2015 som ga inspirasjon til å begynne med dobbelteksponeringer, ifølge henne selv.

I «gamle» dager (hun tenkte nok på lysbildealderen), fortalte hun, dukket dobbelteksponeringer ofte opp fordi en hadde glemt å trekke fram til neste bilde. Men i riktig gamle dager, på 1900-1920 tallet, var det populært å ta dobbelteksponeringer, ofte for å ta spøkelses- eller tullebilder. Vi fikk se det første dobbelteksponerte bilde tatt på fotoplate fra ca. 1890. Det viste et dobbeltgjengerbilde av Johannes Jaeger, og er absolutt ikke et tullebilde, mente Elisabeth.

Nå er dobbelteksponeringer som regel en funksjon vi kan stille inn på kamera, eller en kan gjøre noe etterpå i Photoshop som ligner. Flere bilder på hverandre kalles gjerne multieksponeringer. Hun foretok dobbelteksponeringene mest uten stativ, og hun brukte mest makro 105 mm eller 50 mm objektiver. En kunne ta et skarpt og et uskarpt bilde. Skjermen er til god hjelp for å se hvordan det blir. En må bare prøve seg fram og øve og øve, framholdt hun.

Hun hadde selv prøvd seg fram med forskjellige teknikker, mest med blomster som motiv. Noe av det som gjorde det litt gøy, fortalte hun, var at bildene ble litt mer «kunstneriske». Som avslutning på foredraget, viste hun oss mange gode bildeeksempler på dette. Bildene fikk et fint, mykt og lyst uttrykk som kledde blomstermotivene meget godt.

Vi takker Elisabeth som mye for denne fine inspirasjonen vi fikk til å prøve oss på nye tekniker.

Kaffepausen, mange takk til Arne som vert, fikk en ny dimensjon denne gangen. Mens vi satt og drakk vår kaffe med kake til, hadde leder satt i gang de innleverte bilden til 4. runde i Årets fotograf med tema «Høst» som en «loop» som surret og gikk. Dermed fikk vi sett bildene mange ganger, uten tittel riktignok. Det siste til ergrelse for noen, til glede for andre. Men juryen får se tittelen, trøstet leder. Det er fotoklubben Lukkertid i Stavanger som skal være jury for oss. Bildediskusjonen tar vi når vi får bildene igjen, fortalte leder.

Da var det bare Månedens bilde for oktober som gjenstod på programmet. Hele 15 bilder denne gangen ble vist på vanlig måte til avstemming. Da resultatet forelå, viste det seg at 3. plassen denne gangen ble delt mellom Arnes bilde «Hasselblad i høstbekk» og Elisabeths bilde «Høst i skogen». Torstein sikret seg 2. plassen med bildet «Spurvehauken viser seg», og helt til topps gikk Laila med bildet «Løvinnenes konge». Vi gratulerer alle fire. Bildene kan alle se her på hjemmesiden, og medlemmene kan se hele resultatlisten på Tavla.

Dermed kunne leder runde det hele av og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 22. Nov 2018 13:02, SEJ
 
Stativ og lang lukkertid i høstmørket
Et knippe fotoentusiaster fra Mandal fotoklubb hadde samlet seg foran Buen Kulturhus kl. 1800, denne siste onsdagskvelden i oktober, 31.10. Det var også Halloweenkveld, det så vi tydelig på alle utkledde barn som gikk til og fra kulturhuset. Kulturhuset var dessuten opplyst med mange forskjellig farger denne kvelden.

Målet for fotografene denne klubbkvelden var å øve seg litt på å ta bilder med lang lukkertid med kamera godt plantet på et stativ. Det var naturlig å begynne rundt Buen Kulturhus. Her var som sagt mange farger, til og med Rogna i elva var lyssatt med «tigerstriper?». Enkelte savnet litt regnvann på plassen som kunne gitt flott speiling av motivene. Heldigvis var det lite vind, noe som ga et fint speilbilde av byens lys i Mandalselva.

Etter hvert spredde fotografene seg, både ut på Malmøsiden og til sentrum. Hvor alle helt ble av og hvor de fant sine favorittmotiver, vet undertegnede foreløpig lite om. Men vi håper jo at alle som deltok snart legger noen av bildene sine inn i vårt Billedgalleri her på hjemmesiden, slik at det kan bli oppklart.

Etter avtale, skulle vi samles kl. 2000 på den nye Pizzarestauranten, tidligere La Strada, til «opptining og fotoprat» som leder uttrykte det i programmet. «Opptiningen» (de fleste hadde kledd seg godt) bestod hovedsakelig av rykende varm Pizza og kald cola fra restauranten, mens fotopraten klarte vi utmerket godt på egenhånd.

Da de fleste hadde fått nok av både varme og fotoprat, og restauranten dessuten snart stengte, fikk vi omsider betalt og bega oss på hjemveien. Vi takker alle som deltok denne fine høstkvelden for et hyggelig og lærerikt samvær ute med stativ og kamera, og inne med god mat og mye prat.
Sej

Publisert: 1. Nov 2018 12:19, SEJ
Sist oppdatert: 5. Nov 2018 18:13, SEJ
 
Kompaktkamera fortsatt kjekt å ha
Onsdagskvelden 17. oktober var igjen leder Laila på plass etter sin reise til Kenya, og kunne ønske alle velkommen til et nytt møte i Mandal fotoklubb. I forbindelse med et nylig avholdt styremøte, minnet hun forsamlingen på at frist for å komme med forslag til årsmøtet var 14. november. Årsmøtet avholdes 12. desember.

Vår utstillingen på Mandal Sykehjem vil snart bli skiftet ut, og alle medlemmer som vil delta i en ny utstilling, kan legge inn to bilder på et nyåpnet felt på hjemmesiden vår kalt «Til utstilling på Mandal Sykehjem». Temaet er fritt. Alle får med minst ett bilde. Etter utstillingen vil medlemmene få bildeutskriftene.

Leder var også godt fornøyd med NM i foto høst, og skrøt av medlemmenes innsats. Av 99 innsendte bilder fikk klubben 1 Hederlig omtale og 2o Antatte bilder. I klubbkonkurransen, der alle klubbene deltar med 20 bilder hver, ble Mandal fotoklubb nummer 12. Meget bra!

Hun minnet til slutt om neste møte som var utefotografering. Da vil vi øve oss på opptak med lang lukkertid. Husk å ta med stativ, formante hun.

Dermed var det klart for kveldens foredragsholder, Magne Storøy, som svært engasjert ville slå et slag for kompaktkamera. Disse mente han var svært gode, og egnet seg ypperlig til f.eks. reisebruk. De tar minst like gode bilder som speilrefleks, har mindre vekt og det er enklere å ta diskre bilder. Dessuten, mente han, hvor mye gidder du å dra på døgnet rundt i hverdagen og på ferie?

Som er fyrverkeri ramset han opp fordeler og muligheter, ledsaget av utfyllende tekst på lerretet. Han viste bilder og videosnutter, og det var tydelig at han hadde lang erfaring med denne kameratypen. Han viste og demonstrerte små stativtyper til disse kameraene, og sa også at det var viktig å beskytte kameraet med støtsikre vesker.

Han var innom hvordan en kunne fange hverdagslivet. Det var det viktig å dokumentere som minne, mente han. Komposisjon var ikke så viktig i denne sammenheng, men det var bildeskarpheten. Ta bildene først, spør etterpå, det blir som regel ja, mente han. Ta mange bilder, kanskje ikke hver dag, men dette gir bedre bilder. Og kom deg opp om morgenen og fang det flotte lyset.

Hvordan tar du bildene? Bruk gjerne autoinnstillingen, den er mye bedre enn sitt rykte. Husk forresten å ta med bruksanvisningen, var et godt råd han kom med. Tenk også på bakgrunnen ved oppstilte gruppebilder. Ta både Jpg og råfiler, anbefalte han. Fortell historier med bildene, eller lag serier/videoer. Ta ikke bare bilder av kjente turistattraksjoner, men også av ukjente ting. Prøv å få noe i forgrunnen som målestokk, f.eks. en colaboks eller annet kjent hvis du tar bilde av detaljer. Byfoto, hvor en vil fange folkelivet uten å vekke oppsikt, kan en enkelt skyte med kamera på hofta, foreslo han.

Vi takker Magne så mye for dette engasjerende foredraget han ga oss, og alle de gode tipsene han kom med denne kvelden. Godt å bli minnet på at en ikke alltid må dra på speilrefleks for å fotografere.

Etter en pause med fotoprat, kaffe og kaker, takk til Øyvind for trakteringen, gikk leder over til å vise resultatet fra Årets fotograf 3. runde med tema «Bevegelse». Det var Farsund FK som hadde vært Jury for oss. Leder berømmet de for å ha gitt kommentar til alle de premierte bildene, inkludert også de antatte. Juryen uttalte generelt at de syntes kvaliteten på bildene var meget god, langt over gjennomsnittet for tilsvarende konkurranser de hadde bedømt de siste årene. Det er jo svært oppløftende for klubben vår å høre.

Etter at leder arbeidet seg oppover på resultatlisten, viste det seg at Torstein med sitt bilde «God kveld» fikk Bronseplassen. På delt Sølvplass kom Steinar med sitt bilde «Folkebevegelse» og Hilde med bildet «Flaggspett med nøtt i nebbet», og helt på toppen, Gullplassen, tronet Knut-Inge med bildet «Mobile turistar». Vi gratulerer alle vinnerne. Alle bildene finner du her på hjemmesiden og medlemmer kan se resultatlista og juryens generelle kommentarer på Tavla.

Til slutt denne kvelden var det litt bildediskusjon rundt konkurransebildene, der fotografene først kommenterte bildene sine og andre deretter kunne ytre seg med å gi litt ros eller ris. Etter dette kunne leder avslutte kvelden og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 23. Oct 2018 18:09, SEJ
 
Dyr, fugler og folk i Afrika og Månedens bilde
Denne onsdagskvelden 3. oktober var vår leder Laila på fototur i Afrika, så derfor var det nestleder som kunne ønske medlemmene i fotoklubben velkommen. Han begynte først, som leder pleier, med noen opplysninger. Høstens NM i foto har god deltakelse fra vår klubb. Det er innsendt 99 bilder fordelt på 9 fotografer. Torstein i Konkurranseutvalget supplerte med å fortelle at bildene som skal delta i NM for fotoklubber, nå er plukket ut blant våre innsendte bilder. Unødvendig å si at vi venter i spenning på resultatene.

Nestleder gjorde også forsamlingen oppmerksom på at fotograf Peter Lucas, som vi har hatt som foredragsholder i klubben, vil torsdag 11. oktober kl. 1900 i Skutegalleriet i Andorsengården ha boklansering av sin siste bok «Forandring Mandal». Peter har laget flere slike bøker fra mange andre byer, der han tar for seg gamle bilder og fotograferer motivene på nytt fra nøyaktig samme posisjon. På boklanseringen vil Peter vise nye og gamle bilder fra Mandal og fortelle om bokprosjektet sitt.

Så var det tid for bildevisning. Siden leder er i Afrika og sikkert fotograferer og opplever dyrelivet der, passet det jo ganske kjekt at også vi hjemmeværende denne kvelden fikk en fototur dit. Det var nemlig Afrika som var tema for bildene Torstein skulle vise oss. Han hadde vært og besøkt Malawi i mai/juni. Det var egentlig ikke en fototur, fortalte han, men det skulle en ikke tro når vi så bildene. Men det hjalp veldig at vi fikk en dyre- og fotointeressert guide, mente han.

Torstein fortalte om et flott land med vennlige mennesker. Malawi er visstnok verdens mest fattige land, med 18 millioner innbyggere. To tredjedeler av arealet skal være dekt av vann. Landet er tidligere engelsk koloni, og engelsk er derfor fortsatt offisielt språk.

Han viste først bilder fra livet langs landveiene i Malawi. Det var et broket folkeliv med alt som kunne krype og gå, fortalte han. Bildene, som oftest var tatt fra bil, viste oss fargerike mennesker og salgsboder, et yrende folkeliv som er uvant for oss nordboere.

Torstein viste også bilder fra den store Malawi-innsjøen. Her fikk vi se nye fargerike bilder fra strendene, fiskere med garn og deres uthulte tømmerstokkbåter, og glade barn som lekte og badet.

Han hadde selvfølgelig også fått med mange flotte dyre- og fuglebilder. Særlig de mange forskjellige fuglebildene imponerte, og ikke minst det at han også hadde klart å finne fram navn på alle sammen. Vi takker Torstein så mye for denne innholdsrike turen til Afrika som han velvillig delte med oss denne klubbkvelden.

Etter en deilig kaffepause med lapper og syltetøy, mange takk til vertinne Hilde, gikk vi over til avstemmingen om Månedens bilde for september. Det var til sammen 13 innsendte bilder. Bildene ble vist som vanlig, først et par ganger i stor størrelse, deretter samlet. Stemmesedlene vil leder som vanlig ta seg av. Resultatet vil bli lagt ut på vår hjemmeside. Så følg med i dagene framover.

Til slutt ble det en bildediskusjon, der først fotografen kunne komme med sine kommentarer og deretter andre som ville bidra med ros og ris. En stadig nyttig øvelse de fleste setter pris på.

Dermed var fotokvelden over, og nestleder kunne takke for denne gang og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 4. Oct 2018 14:40, SEJ
 
Å finne sin egen signatur i bildene
Igjen var det godt frammøte i fotoklubben, onsdagskvelden 19. september. Det var nemlig duket for et nytt møte med en spennende fotograf, Synnøve Solberg, og hennes bilder.

Leder Laila ønsket alle velkommen, og særskilt til vår gjestefotograf. Hun fortsatte med noen opplysninger. Vår klubbkonkurranse «Bevegelse» fikk god oppslutning. Det deltar 56 bilder fra 14 medlemmer. Bildene sendes Farsund FK for juryering. Videre anbefalte hun å få NSFFs nyhetsbrev på epost. Mye nyttig informasjon der. Vår hjemmeside var nå gjort sikrere av vår webmaster. Det merkes ved at det nå står https først i adressen etter pålogging. Dessuten arbeider styret med å få ferdig og få lagt ut vår personvernerklæring slik den nye personvernopplysningsloven krever.

Da kunne leder endelig presentere kveldens foredragsholder, fotograf Synnøve Solberg, som skulle fortelle oss hvordan vi kunne finne vår egen signatur i bildene våre. Hun fortalte først litt om seg selv. Hun kom fra Geilo, bodde på Birkeland og jobbet med data, drift av servere og Microsoft. Hun drev med musikk og spilte i storband. Fotografering, litt beslektet med musikk, mente hun, hadde hun holdt på med lenge, og var også medlem i Lillesand fotoklubb.

Hun var svært opptatt av å finne sin egen stil i bildene sine, sin egen signatur, og ikke bare kopiere andre fotografer. Hun ville at folk skulle kunne se at bildene var tatt av henne, at de kjente igjen hennes uttrykksmåte og særegenhet. Det var viktig å se seg selv gjennom egne bilder.

I vår tid flommer det over av bilder over alt, mente hun, i blader, aviser, TV og på nettet, og ikke minst i sosiale medier. Det er så lett å ta bilder med mobilen, mange bilder. Hvert år tas det flere bilder enn det ble tatt i hele den analoge filmens levetid, fortalte hun. Hun syntes også bildene blir så like. Alle bruker de samme malene i Photoshop, så egen stil lett drukner i alle mulighetene der. Dessuten er bildene ofte også overbehandlede.

Hun mente vi burde stille oss selv noen spørsmål; Hvorfor har du et kamera? Hva vil du formidle? Vi må prøve å tenke hva vi vil og hva vi vil vise med bildene våre. Vi må ikke bare tenke på det tekniske rundt det å ta bilder, på blender, lukker og om det blir skarpt. Det skaper ingenting, framholdt hun. Men hvordan lage noe som utmerker seg? Det er det vi bør rette oppmerksomheten vår mot.

Inspirasjon var viktig og det hadde hun selv fått mye av, bl.a. på workshops med Morten Krogvold. Hos ham var – Hva vil du formidle? – nærmest som et grunnstoff å regne. Vi kan også tenke over hva en selv har opplevd og hva annet som påvirker og inspirerer oss. Andres bilder kan en trykt ta med her. Selv hentet hun masse inspirasjon fra de store fotografene på 1800-tallet. Hun hadde også skaffet seg mange fotobøker som ga inspirasjon.

Det kunne også være nyttig å se på bildekunst – også de store kjente malerne. Hun sa at i følge Morten Krogvold var det viktig å fylle seg med ting som ikke sløver oss. Musikk kan være berikende og bl.a. gi oss bilder i hodet. Disse kan vi prøve å lage med kamera. Vi kunne også lage tegninger og se om vi fikk fram ting som skygge, lys, form og linjer. Det kunne det være nyttig å vite litt om når bildet i søkeren komponeres.

Å lage en egen signatur, er ikke alltid så lett, men prøv å «klemme» det ut av kamera, som hun uttrykte det. Noen ganger kan for mye utstyr være et faresignal, og av og til stå i veien for et godt bilderesultat. Det er lett å bli opphengt i de mange mulighetene og glemme det viktigste – motivet. Hun oppfordret til å lage seg fotoprosjekter der en hadde et bestemt mål og ikke bare knipset alt en kom over. Det kunne også være en idé og konsentrere seg om å bruke bare ett objektiv, f.eks. et normalobjektiv.

Ofte kunne det være slik, opplevde hun, at det første en ser av motivet kanskje blir det beste bildet. Vær heller ikke redd for å bryte reglene, det gyldne snitt osv. Hun hevdet videre at det kunne være mye inspirasjon i negative ting, og motgang en opplevde i livet. Hennes bilder kunne da bli nokså mollstemte, medgikk hun.

Til sist i foredraget oppsummerte hun noen gode råd og tips vi kunne ha nytte av:
• Sett deg godt inn i fotofaget
• Se på de store mesterne
• Les fotobøker og kunstbøker
• Se utvalgte steder på nettet (men ikke baser deg på «Likes»)
• Velg et prosjekt (og gjerne ett objektiv)
• Sørg for å ha noe å si, noe å fortelle
• Ha en bok å notere i
• Lag bildeserier
• Lag mange fotobøker selv
• Lag utstillinger
• Heng opp egne bilder hjemme og studer de nøye
• Fotografer familien din, gjør portretter
• Delta på workshops
• Øv mye, ut av sofaen, gå ut og fotografer

Synnøve Solberg viste også fantastiske bilder i løpet av foredraget, ledsaget av velvalgt musikk som passet godt til stemningen i bildene. Hun viste først en serie med berømte bilder av de store fotografene opp gjennom tidene. De fleste var i monokrom og var en utrolig flott opplevelse. Det er ikke plass til å ramse opp alle her, men Eugene Smith sitt bilde «Walking to paradise» var heldigvis med, et av undertegnedes favoritter.

Til sist viste hun en serie med egne bilder fra en fotobok kalt «Menneske, stemninger og følelser». Flotte bilder som viste at hun kan sitt håndverk. Hun likte bilder med litt «blur», og bilder som kommuniserte med hverandre. Derfor var mange portretter og selvportretter satt opp i en slik kommunikasjon med hverandre.

Det ble også tid til spørsmål og en liten bildediskusjon sammen med foredragsholder, om bl.a. kunstbilder, om monokrombilder og om titler på bilder. Til slutt rundet leder det hele av med å takke henne for en fin og lærerik kveld. Hun fikk som takk overrakt klubbens Mandal-DVD fra 2007.

Det det ikke ble tid til, og som var oppsatt i programmet, var å se gjennom og få en bildediskusjon på våre egne innleverte bilder til 3. runde i Årets fotograf med tema «Bevegelse». Men det tar vi heller når vi får bildene tilbake fra Juryen i Farsund FK, foreslo leder. En helaften med Synnøve var vel verdt en slik utsettelse. Før alle gikk hjem hver til sitt, minnet leder om neste møte 3. oktober. Der skal Torstein vise bilder fra sin reise i Afrika.

Vi takker til slutt også Nils som kveldens vert, og som sørget for kaffe og gode kaker til alle på denne vellykkede kvelden i Mandal fotoklubb.
Sej

Publisert: 25. Sep 2018 15:49, SEJ
Sist oppdatert: 27. Sep 2018 00:22, SEJ
 
Flott bildekveld i Mandal fotoklubb
Onsdagskvelden 5. september var det godt frammøte i fotoklubben. Mange ville nok være med, og var spent på, å se bildene vårt forholdsvis nye medlem, Trine Kvalnes, skulle vise denne kvelden.

Kvelden begynte med at leder Laila ønsket alle velkommen. Også denne kvelden minnet hun oss om aktuelle saker. NSFFs NM i foto, frist 15. september, og vår egen klubbkonkurranse med frist 18. september. Sistnevnte er det Farsund FK som skal være jury for.

Så ga leder ordet til Trine. Trine fortalte først litt om seg selv. Hun kom fra Modum, og var med i fotoklubben der. I 13-årsalderen fikk hun et fotografiapparat av sin bestemor, og fattet da interesse for fotografi. Hun har gått to år på ei fotolinje og har jobbet litt i butikk med foto. Hun er også utdannet grafisk designer og illustratør, gir ut bøker, og har eget foretak kalt Sela Design. Dessuten har hun en bachelor i teologi. En allsidig bakgrunn for en fotograf, kan en trygt si.

Deretter gikk hun over til bildene hun skulle vise. Hun leste først et forord til en bok hun hadde utgitt. Det var for at vi skulle fornemme stemningen i bildene. De var nemlig satt sammen på bakgrunn av bildene i boka. Mellom bildene kom det tekster som anga tema bildene illustrerte. Tekstene tok for seg de store og viktige ting i livet, nesten i stikkordsform, og sammen med velvalgt musikk, ble bildene en vakker og stemningsfull opplevelse til ettertanke.

Bildene var helt uten mennesker, det var bare sporene, alt det vi etterlater oss, ofte i forfall, som var i fokus. Bildene var tatt over en tiårsperiode, fortalte hun. De var flott eksponert, hadde en litt melankolsk fargetone som passet godt til motivene de viste. Vemodig vakkert er kanskje en passende beskrivelse. Bildene ble også vist uten den vanlige overtoningen, noe som fotografen mente passet best til denne visningen med ledsagende tekster. Vi takker Trine for denne fine bildekvelden.

Men bildekvelden var ikke helt slutt enda. Etter at kaffe og kakepausen var ferdig, takk til Ole Kristian for denne, var det avstemming over Månedens bilde for august. Igjen var det mange varierte motiver å stemme over. Som vanlig viste Laila bildene ett for ett mens tittel ble opplest, deretter ny visning uten tittel, og til sist fikk vi se alle bildene samlet. Det forutsettes også at alle har studert bildene litt hjemme i ro og mak. Alle bildene gis poeng fra 1 til 10.

Da resultatet fra avstemmingen ble kjent, viste det seg at Ramons bilde med tittelen «Hvitetroll» sikret seg førsteplassen, tett fulgt av Brits fuglebilde «En glad fisker». Tredjeplassen fulgte like etter der igjen med Torsteins konsertbilde fra Buen «Homemade sin». Vi gratulerer de tre poengvinnerne. Etterpå var det bildediskusjon der fotografene først fikk fortelle om bildene sine før andre slapp til med ris og ros. Alle bildene ligger her på vår hjemmeside.

Dermed var nok en flott fotokveld over i Mandal fotoklubb. Leder takket for frammøte og kvelden, og minnet om neste møte 19. september med fotografen Synnøve Solberg.
Sej

Publisert: 10. Sep 2018 10:53, SEJ
 
Mandal fotoklubb starter opp høstsesongen
Onsdag 22. august var det på’an igjen. En god del av klubbens medlemmer hadde møtt fram for å få ny inspirasjon og for å dele fotoprat og bilder med likesinnede etter en usedvanlig lang og fin sommer.

Vår leder Laila ønsket alle velkommen og som vanlig ga hun en orientering om aktuelle saker. Den største nyheten var at nå kan vi beskue våre bilder på storskjerm. Ingen tvil om at kvaliteten her overgår hva en projektor kan oppvise. Vår leder fikk rede på at vår husvert, Husfliden, hadde planer om å investere i en 65 tommers TV-skjerm, og hun inngikk da en avtale om at hvis fotoklubben monterte den, var den til fri benyttelse for oss. Monteringen ble utført av våre gode medlemmer, Gjermund og Tor Anders, og dermed var det første høstmøtet sikret en god bildeopplevelse.

Videre minnet hun om innlevering til NM i foto, fristen er 15. september. De som skal levere papirbilder må levere til Styret innen 5. september, da det skal være felles innsending av disse. Hun minnet også om vår egen klubbkonkurranse, frist 18. september, med tema «Bevegelse».

Leder opplyste om Fototreff Sør, i regi av NSFF og Drammen FK, Holmestrand FK og Lier FK, helga 7. til 9. september. Dette burde være midt i blinken for de som har lyst til å lære mer og treffe likesinnede. Se nærmere om dette på NSFFs nettside.

Leder minnet også om avisen Lindesnes fotogalleri, og primus motor for dette, Ole Kristian, ba særlig medlemmer som ikke hadde lagt inn bilder på vår hjemmeside klargjort for dette, om å gjøre det nå. Til sist minnet leder om neste møte, 5. september, der Trine skal vise bilder.

Deretter gikk leder gjennom resten av høstens program. Programmet finner du selvfølgelig på vår nettside. Se dette.

Leder gikk så over til praktisk info om NM i foto. Hun gikk først gjennom reglene. Disse er det viktig å vite litt om så en bl.a ikke risikerer å bli diskvalifisert eller å få bildene i retur. Hun viste også hvordan en logger seg på NSFFs sin nettside, og hvordan bilder legges inn i de ulike kategorier. Avgiften, kr 150, kan det være litt trøblete å få betalt, mente noen, men leder fikk det til rimelig greit.

Så var det pause med deilig kaffe og kaker, takk til Liv Anette for dette.

Siste post på programmet denne første høstkvelden i Mandal fotoklubb var avstemming over Månedens bilde for juni og juli. Det var mange flotte og forskjellig bilder som hadde samlet seg opp i løpet av sommeren. Det viste seg at for juni ble Ramons bilde med Musikknotater valgt som best, etterfulgt av bildene til Torstein på 2. plass og Brit og Elisabeth på 3. plass. For juli ble Brit med bildet av en spisende Blåvingevannymfe best. På de neste plassene fulgte Elisabeth og Arne med sine bilder. Vi gratulerer! Alle bildene finner du her på vår hjemmeside.

Etterpå fulgte en bildediskusjon der Liv Anette innledet. Deretter fikk fotografene ordet. Dette er en nyttig og lærerik øvelse som klubben stadig blir bedre på og som alle kan delta i.

Dermed var det igjen blitt sent på kveld og leder kunne takke for denne gang og ønske alle vel hjem og vel møtt om 14 dager.
Sej

Publisert: 26. Aug 2018 22:06, SEJ
Sist oppdatert: 6. Sep 2018 18:15, LB
 
Siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Onsdag 6. juni samlet mange av våre mest ivrige medlemmer seg til det siste møtet før klubben tok sommerferie. Leder Laila åpnet som vanlig møtet og ønsket velkommen. Hun takket for fine fototurer i det siste, både i Furulunden og ikke minst til Reime i Spangereid. Hun gratulerte også de fire - Brit, Arne, Torstein og Ole Kristian – som fikk med hvert sitt bilde i Årboka for 2017. Ellers minnet hun om at flere måtte legge inn bilder i «Til Lindesnes» på vår hjemmeside, til bruk i avisen Lindesnes «Galleri» serie. Til sist fortalte hun at klubbens program for høsten nå lå på vår hjemmeside. Første møte er 22. august.

Deretter gikk leder over til å presentere resultatet fra 2. runde i vår fotokonkurranse Årets fotograf med tema «Kontrast». Tolv fotografer med 48 bilder deltok. Moss FK hadde vært jury for oss. Etter å ha sett med spenning gjennom bildene «Antatte» og «Hederlige omtalte», fikk vi til slutt se at på bronseplassen kom Knut-Inge med bildet «Temporitt». Han kom også på sølvplassen med «Something old, something new», men på gullplassen tronet Trine med bildet «Sommerkledd om vinteren». Vi gratulerer vinnerne! Bildene finner du som vanlig her på hjemmesiden.

Så var det Månedens bilde for mai som stod for tur. Til sammen 15 bilder var sendt inn denne gangen, med motiver av både fugler, dyr, planter, landskap, menneskeaktiviteter og gjenstander. Etter avstemmingen ble det Magne som fikk æren av å lose oss gjennom bildekritikken, og han fikk flere til å komme med ris og ros til bildene. Vi retter en takk til Magne for dette. Da resultatlista forelå, viste det seg at 3. plassen gikk til Elisabeth med bildet «Odd», 2. plassen til Magne med bildet «- Og roen senka seg» og 1. plassen gikk til Hilde sitt bilde «Hoggorm i furua». Vi gratulerer alle tre! Alle bildene kan sees på hjemmesiden.

Etter halvgått løp i Årets fotograf, er det naturlig å se hvordan stillingen er på sammenlagtlista. Som kjent er det poengene hver enkelt fotograf har fått samlet fra rundeomgangene, månedens bilde og NM i foto (NSFF sin konkurranse) som teller. Leder har kontroll med dette, og hun kunne avsløre at på 3. plass lå nå Knut-Inge med 15 poeng, på 2. plass Brit med 21 poeng og på 1. plass Trine med 26 poeng. Men det er langt fram, mye kan skje, så det er bare for alle og stå på videre. Lykke til!

Da var det endelig tid for mat, denne gangen ble det pizza. Torstein bestilte, og Magne hentet, og det ble spist og pratet på denne fine sommerkvelden i fotoklubben. Før kvelden var omme, reiste Knut-Inge seg og takket for sin tid i klubben. Han flytter nå til Drammen, og det er vel ikke utenkelig at vi kan treffe på han igjen via Drammen FK? Vi sier også takk til Knut-Inge og ønsker han lykke til videre med fotosysler i Drammen.

Mandal fotoklubbs vårsemester var dermed over, leder takket for nå og ønsket alle en god sommer. Aktiviteten på hjemmesiden behøver likevel ikke å opphøre. Vi har jo månedens bilde for juni og juli, og vi håper mange legger inn bilder og kommentarer i vårt Billedgalleri. Det kan jo bli noen regnværsdager som kan være fine å bruke til slikt. God fotosommer til alle!
Sej

Publisert: 11. Jun 2018 21:22, SEJ
 
Fotoklubben ute på tur igjen
Denne fine maikvelden etter pinse, onsdag den 23., var en passe flokk medlemmer (og et par tidligere medlemmer), igjen ute og luftet sine objektiver og kameraer. Turen gikk i vårt nærmiljø, i byens grønne lunge og apotek, Furulunden.

Møteplassen var Lysthuset, og etter hvert beveget vi oss over til Arboretet, til fuglebadet og fóringsplassen der. Guiden for kvelden, Arne, pekte seg vel neste ut selv. Ingen er mer kjent og har mer erfaring med å fotografere i Furulunden enn han. Han startet med å ønske velkommen, og som turkomitémedlem benyttet han anledningen til å reklamere for klubbens sommeravslutningstur til Katnesbukta lørdag 3. juni. Deltakere skal møtes senest kl. 10.00 ved klubblokalet på Malmø med mat og drikke, varme klær og selvsagt kamerautstyr. Hvis været slår seg vrangt, prøver de igjen dagen etter, søndag, til samme tid.

Arne foreslo at kveldens turdeltakere først skulle bevege seg mot Kallhammeren. Dermed ruslet vi småpratende, i sakte tempo, gjennom en Furulund som viste seg fra sin beste side, med varm kveldssol som sildret lyset sitt gjennom lysegrønne nyutsprungne blader på de mange trærne der. En magisk stemning som nesten fikk oss til å glemme at vi skulle fotografere, og heller fikk oss til bare å nyte tilstedeværelsen der og da.

Vel framme ved vannet og stranden fant de fleste etter hvert noe å ta bilde av, og vi ble litt mere spredt i terrenget. Noen svaner (og mange joggere) dukket opp, noen traff folk de kjente, og noen trakk seg tilbake tidlig for å rekke andre gjøremål. Været var kanskje for godt for fotografering denne kvelden, en ble faktisk fristet til bare å nyte den.

Selv om det kanskje ikke ble en av de store fotograferingsturene (med litt forbehold, referenten gikk tidlig) denne kvelden, ble det likevel en svært hyggelig og sosial tur. Det er alltid trivelig å være sammen med likesinnede på avslappet tur i Mandals flotte nærmiljø. Vi retter stor takk til Arne som kveldens guide, og til Turkomitéen som er flinke til å få i stand slike fototurer.
Sej

Publisert: 24. May 2018 15:12, SEJ
 
Kontrast og fuglenes kveld
Onsdagskvelden 2. mai var Mandal fotoklubb igjen på plass i Husflidens lokaler, selv om det for leder, som kom først til døren, ikke syntes der og da at det ville bli lett å få til. Husflidens folk hadde nemlig byttet lås. Etter noen telefonsamtaler ordnet det seg heldigvis, alle kom inn, og en lettet leder Laila kunne ønske alle vel møtt til en ny fotokveld med bilder fra to fotokonkurranser, Månedens bilde og 2. runde i Årets fotograf.

Før kveldens program kom helt i gang, minnet leder om neste møte. Da er det oppmøte ved Lysthuset kl. 1800 til fotografering i Furulunden og med Arboretet som base. Hun fortalte ellers at høstens program er ferdig og vil bli lagt ut litt nærmere sommeren. Turkomitéen jobber med en sommertur, og den kan du finne allerede litt info om på Tavla.

Aller først denne kvelden fikk Magne ordet. Han ville vise og fortelle om et kjekt gratisprogram, Microsoft Ice, som svært enkelt kunne lage flotte panoramabilder ved å sette sammen flere bilder. Objektiver med brennvidde 50 mm var perfekt til dette, mente han. Vi fikk også se eksempler på de mange mulighetene programmet ga oss. Før programmet ble lastet ned, var det viktig å vite om det var PC med 32 eller 64 bits. Vi takker Magne så mye for denne greie innføringen i Microsoft Ice.

Så var det Årets fotograf som gjaldt. Med tema «Kontrast» i denne 2. runden, var alle spente på bildene som var innlevert, 48 i alt i følge leder. Det er Moss FK som skal være jury for oss. Alle har vel kanskje strevet litt med dette temaet, derfor var det under bildevisningen interessant å høre fotografene kort fortelle hva de hadde tenkt og ment med bildene sine. En tanke streifet undertegnede under seansen, at det samme kunne vi egentlig sagt om nesten alle de andre bildene våre også, da det i alle gode bilder som oftest finnes kontraster. Det blir spennende å se hva juryen finner ut.

Etter en kjærkommen kaffe- og kakepause, mange takk til Elisabeth for den, gikk leder over til presentasjon og avstemming over Månedens bilde for april. Det var 14 bilder som skulle bedømmes med poeng fra 1 til 10. Tema er fritt, men det skulle vise seg at det lønner seg å satse på fugl som motiv. Av alle de deltagende bildene, var det 5 fuglebilder, og alle disse kom på de 5 første plassene. Det ble en skikkelig fuglenes seierskveld. Både dyr, blomst, trær, landskap, speiling og ikke minst gammelt tauverk, måtte se seg ettertrykkelig slått av våre flaksende venner.

En flaggspett med nøtt i nebbet sikret 3. plassen for Hilde, en skarv på vingene avgjorde 2. plassen for Torstein, og helt på toppen bruste en hormonfull svane inn til 1. plassen for Brit. Vi gratulerer vinnerne. Så er det bare å håpe for oss andre, at i mai er fuglene så opptatt med hekking at de ikke en gang har tid til bare å tenke på og plassere seg i toppen da også.

Denne kvelden fikk leder Laila avsluttet møtet i «skjebelig» tid. Hun takket for en hyggelig klubbkveld og ønsket alle vel hjem, og velkommen til utefotografering om 3 uker i Furulunden.
Sej

Publisert: 4. May 2018 11:04, SEJ
 
Lang bildekveld
Det skulle vise seg å bli en lang og god bildekveld i Mandal fotoklubb, denne onsdagen 18. april. Aller først hadde leder Laila, etter at hun hadde ønsket alle velkommen, en del informasjon hun gjerne ville formidle til klubbens medlemmer.

Først gjaldt det et bilde som lokalavisa på sin nettside hadde brukt i et leserinnlegg uten at vårt medlem som eide bildet var kontaktet. Det var heller ikke noen tekst med fotografens navn. Leder fortalte at dette var det nå ordnet opp i. Klubben har en avtale med avisa om bruk av våre medlemmers bilder.

Deretter refererte hun litt fra NSFFs landsmøte som hun deltok på. Der hadde de tatt opp fotojuss; Om åndsverkloven, opphavsrett, og retten til eget bilde. Det er forbudt å gjengi en person uten samtykke. Det vil si, skal du offentliggjøre et bilde der en person er lett gjenkjennelig, må du spørre avbildede om lov først. Særlig varsom skal en være når det gjelder barn. Foreldrene må spørres.

Når det gjelder bilder på vår hjemmeside, er det viktig å huske at det er hvert enkelt medlem som har ansvar for at loven følges, og ikke fotoklubben som sådan. Det er medlemmene som eier bildene, ikke fotoklubben.

Leder fortalte også om en ny personvernlov som trer i kraft i mai. Den sier noe om hvordan organisasjoner/firma/foreninger, alle som har personopplysninger, skal lagre og behandle disse og hvilke rettigheter enkeltpersoner har for å se disse og eventuelt få de slettet. Fotoklubben påvirkes bare i liten grad, vi har få opplysninger om våre medlemmer og deler de ikke med noen. Vi vil legge ut en liten setning om loven på vår hjemmeside.

Ellers minnet leder om å legge inn bilder til vår konkurranse i Årets fotograf 2. runde med tema «Kontrast» før neste møte. Hun fortalte at Årboka til NSFF snart var i utsendelse. Leder hadde dessuten vært med på å stemme over bildene som skulle være med. Boka med vinnerbildene fra NM i foto våren 2018 (gull, sølv, bronse og Hederlig omtale) har mange deltakere allerede mottatt fra NSFF.

Det siste hun tok opp var om medlemmene syntes det var greit at et medlem kunne ha med sin lille hund på møtene. Hun hadde ingen hundepasser. Hunden var ikke allergifremkallende og den ville sitte på fanget i bur!? Det ble OK. Helt til sist ble Ramon spurt om han ville bli med i Konkurranseutvalget. Der var det behov for et nytt mannlig medlem. Og det ville han heldigvis.

Så kunne programmet for kvelden begynne. Først med at leder viste vårens NM-bilder som våre medlemmer hadde fått med på resultatlistene. Det var 9 av våre medlemmer som hadde deltatt, og best plassering fikk Elisabeth med en flott 3. plass i klassen «Natur». Hun fikk også et bilde Antatt i denne klassen. Deretter fulgte Torstein med Hederlig omtale for en flott fem bilders serie i klassen «Kolleksjon». Han fikk også et av disse bildene Antatt i klassen «Natur». Ellers var det flere av våre medlemmer som fikk Antatt i diverse klasser. Alle NM-bildene våre kan du se samlet her på hjemmesiden vår.

Det mest bemerkelsesverdige var vel at Mandal fotoklubb med sine 20 utplukkede bilder til NM-våren 2018 for klubber, kom på en meget sterk 7. plass. Mange store og sterke konkurranseklubber var bak oss på resultatlista. Kjempebra innsats! Vi gratulerer alle vinnerne og alle våre deltagere.

Denne kvelden var det Liv Anette som skulle vise oss bilder. Hun innledet med å si at hun ville ta oss med på tur og vise oss sine gleder, ta oss med inn i sin boble. Og det ble en hyggelig og vakker tur. Vi fikk se mange varierte, flotte bilder rundt omkring fra nærmiljøet. Særlig imponerte Liv Anette med mange utsøkte makrobilder, noe hun har en stor forkjærlighet for. Hun fortalte også litt rundt hvordan hun tok disse bildene. Vi takker Liv Anette så mye for denne fine opplevelsen.

Siste post på programmet denne aprilkvelden, var avstemming over Månedens bilde for mars. Før denne kom i gang, fikk Knut-Inge ordet og ga oss noen tanker om det å stemme over bilder. Medlemmene har ulik bakgrunn og erfaring, og er dermed på ulike nivå i vurderingen av bildene. Bildene er også på ulike nivå, mente han, da noen jobber lenge med bildene og andre kanskje bare slenger med et bilde for å delta. Dette kan vi jo ha litt i bakhodet, forstod vi han rett.

Som vanlig viste leder bildene et par ganger, før alle etterpå i ro og mak kunne gi sine mulige 10 poeng til hvert bilde på stemmeseddelen. Det viste seg at det var Arne som igjen stakk av med 1. plassen. Hans snøballkrigende ekorn vant en soleklar seier, bokstavelig talt. Plassen etter var også preget av dyr i utfoldelse, denne gangen en sporty blåmeis på snowboard i fint driv. Sportsfotografen var Hilde. Til slutt på 3. plassen hadde Elisabeth fanget årets nesten evigvarende lange sørlandsvinter. Vi gratulerer de tre vinnerne. Månedens bilder kan du se her på vår hjemmeside.

Etter avstemmingen hadde vi, kanskje også på grunn av Knut-Inges innledning, en usedvanlig lang og interessant bildediskusjon som vi tror mange, og særlig de deltakende fotografene, hadde stor nytte av. Knut-Inge var også kveldens bildediskusjonsleder. Vi takker han for innsatsen.

Vi takker også kveldens vert, Hilde, som stod for kaffe og deilig kake.

Selv om det nå nærmet seg sengetid da leder Laila takket for en fin kveld og ønsket alle vel hjem, tror vi likevel at de fleste syntes det var verdt det og at det hadde vært en lærerik fotokveld.
Sej

Publisert: 24. Apr 2018 16:26, SEJ
 
Fototur med start fra Buen og målgang på La Strada
Foto: Steinar Jostedt
Mandal fotoklubb er på tur igjen. Denne onsdagskvelden 4. april ble det utefotografering med håp og stor spenning om å finne gode motiver i vårt nærområde.

Det var en passe stor og ivrig gjeng, tross litt småkaldt og grått vær, som møtte opp kl. 18.00 ved Buen Kulturhus. Etter litt prat og rådslagning om strategien, ble vi enige om fritt motiv, og om å samles til slutt kl. 20.00 på La Strada.

Vi spredte oss straks i terrenget, og det gjaldt selvfølgelig å komme først til et nøye planlagt motiv. For ikke å avsløre dette, hadde de fleste en litt avslappet og diltende gange i starten mens de småpratet med en konkurrerende kollega.

Etter hvert hadde området rundt Buen slukt alle, det var ikke lenger lett å se at stedet der i virkeligheten var invadert av hardt arbeidende fotografer. Våre pålitelige kilder kan likevel berette om stor aktivitet, der det både ble krabbet, klatret og sågar hengt ut over åpent vann for å komme i rett posisjon for å få det rette perspektivet. Til og med stengte gjerder og forbudte hager (to fotografer ble bortvist) ble forsert for den gode sak. Steinars foredrag om at du må ta bena fatt for å endre perspektivet, hadde tydeligvis slått inn.

Da klokken nærmet seg avtalt sluttid, klarte alle, selv om mange nå var både kalde og utslitte, å finne fram til samlingsplassen, restauranten La Strada. At de også var sultne, var selvfølgelig til god hjelp. For på La Strada ble vi tatt godt i mot. De rigget til et langbord for oss, og humør og stemning var på topp da det kom mat og drikke på bordet. Det ble pizza og mye annet godt som smakte fortreffelig.

Etter et langt og hyggelig måltid med mye fotoprat, begynte mange å betale regningen og å begi seg på hjemveien. Det er alltid nyttig og trivelig med slike fotoutflukter, og de fleste medlemmene etterspør disse. Dessuten er det fint å kunne utforske nærområdene på denne måten.

Leder Laila takket til slutt for den hyggelige kvelden, og oppfordret alle om å legge inn bilder fra seansen i vårt eminente Billedgalleri. Glem heller ikke kommentaren.
Sej

Publisert: 6. Apr 2018 02:07, SEJ
Sist oppdatert: 7. Sep 2018 22:34, JTNG
 
Møte med en allsidig naturfotograf
Leder Laila kunne onsdagskvelden 21. mars ønske velkommen til en spennende kveld med naturfotograf Dag Wennesland. Det var også godt frammøte av våre medlemmer, som vi vet er svært interessert i naturfoto.

Dag presenterte seg sjøl og fortalte han var lærer, i matte og naturfag. Han likte å gå turer i skog og hei, og hadde alltid et kamera med seg. Han likte også å reise, og tok som andre vanlige reisebilder.

Han tok oss først med til Tokyo i Japan, og viste oss glimt fra denne travle og imponerende metropolen. Dag og noen andre fotovenner tok tog der, og det var ingenting å utsette på punktligheten. Togene suste inn og ut fra stasjonene med nærmest sekunders presisjon. Men å finne rett tog kunne saktens by på problemer for norske turister.

I Japan besøkte han et naturreservat hvor de berømte snøapene levde. Det var visst bare ca. 200 stykker igjen av disse, og det var interessant og se de i sitt naturlige miljø. Vi fikk også se bilder fra et tranesenter hvor det levde 2-3 tusen hvite traner. Det var spesielt å se disse bildene med hvite traner mot hvit snø.

Dag hadde også fotografert hjort, rev og verdens største fiskeugle. Vi fikk videre se flotte havørner og etter sigende verdens største fiskeørner. Disse levde langt nord i Japan, opp ved de omstridte øyene Kurilene. Her kunne også drivis fra Arktis forekomme. Noen praktfulle sangsvaner som levde i et vulkansk område med mye damp og skodde ble til nydelige bilder gjennom Dags fotolinser.

Dag tok oss også med til Karelen, Finland, der vi fikk se bjørn, ulv og ørner i trolske omgivelser. Norge var heller ikke glemt. Hubro, i Boknafjorden i Rogaland, og fra Nord-Norge, Hornøya ved Vardø, fikk vi se Toppskarv i snøvær. Lomvier og Lundefugler var også representert, og fra Pasvik fikk vi se bilder av et artig revepar.

Det var virkelig et mangfold av dyr og landskaper vi fikk oppleve gjennom Dags bilder denne kvelden. Han besvarte mange spørsmål fra våre medlemmer og fikk til slutt en velfortjent takk og blomster fra leder Laila. (Dag hadde med sin egen gode projektor, som vi ville sammenligne med vår egen. Vår har jo av enkelte fått litt negativ kritikk. Men ingen kunne vel egentlig se noen forskjell?)

Etter dette passet det godt med kaffepause, med gode kaker og boller, framskaffet av Øyvind og Brit.

Deretter satte leder i gang med å offentliggjøre resultatet fra vår 1. runde i Årets fotografkonkurranse med tema «Kreativt». Drammen FK hadde vært jury for oss. Etter først å ha sett antatte og hederlig omtalte bilder, kom vi til de tre første plassene. Det viste seg at Steinar fikk bronseplassen med bildet «Skiflyging», Trine sølvplassen med bildet «Fortapt i eget sinn» og Brit den gjeve gullplassen med bildet «Soldogg – lek med lys». Etterpå kunne alle fotografene kommentere sine bilder. Vi gratulerer vinnerne! Hele resultatlista med alle bildene finner du her på vår hjemmeside.

Til slutt kom leder med litt informasjon; NSFFs landsmøte, som hun deltok på, der innså NSFF at nettsiden kunne bli bedre. De jobbet nå med brukervennligheten. For lettere å kunne følge med, ville de sende ut et nyhetsbrev månedlig. Hun oppfordret alle til å gå inn og se på siden også. Pass også på at du har krysset av på din profil for å motta nyhetsbrev.

Leder fortalte at Årbøkene nå ligger på NSFFs nettside. De har også en bildekritikkservice, der en kan gå inn og laste opp et bilde og få det bedømt.

Før leder takket for kvelden og ønsket alle vel hjem, minnet hun om neste møte. Da blir det utefotografering og pizza i vårt nærområde. Møt ved Buen Kulturhus kl. 1800.
Sej

Publisert: 27. Mar 2018 10:49, SEJ
 
Tilbake til Husfliden - med komposisjon, perspektiv og linjer
Onsdag 7. mars kunne leder Laila ønske Mandal fotoklubbs medlemmer velkommen til møte, igjen i Husflidens lokaler, etter en liten visitt for fjorten dager siden borte hos Mandal VGS. Leder fortalte at nå blir vi her hos Husfliden. Både styret og medlemmene ønsket det.

Før kveldens program kom i gang, minnet leder som vanlig om en del saker: Innlevering av papirbildene til NM var denne kvelden. De sendes samlet fra klubben. Hun håpet samtidig at fokuset på konkurranser ikke presser eller skremmer noen. Det er selvfølgelig like greit å være glad i å se på bilder og fotografere uten nødvendigvis å sende de til konkurranser. Vi setter pris på alle medlemmene våre.

Torstein ville ha ordet og fortalte at han var kontaktet av en bank som ville ha et samarbeid med fotoklubben. Kanskje med et program, en sammenkomst, en utstilling e.l. Kanskje bli sponsor? Medlemmene var interesserte og styret vil forhøre seg nærmere om dette.

Leder minnet også om bildene til Bildegalleriet i Lindesnes avis. Medlemmene våre bør legge inn flere på vår hjemmeside, under «Til Lindesnes», slik at flere er klare til trykk i avisa. Og når kommer egentlig de første på trykk i avisa? Også infobilder til Nye Lindesnes kommune og vår bildekommentarstafett i vårt eget billedgalleri ble etterlyst. Leder lurte også på hva medlemmene ville at hun skulle ta opp på det nær forestående landsmøte i NSFF. Til slutt konstaterte hun at på Tavla vil rekkefølgen på alle de deltakende bildene i månedens bilde bli lagt ut, ikke bare de ti første.

Så kunne kveldens program endelig starte. Det var Steinar som skulle ha et innlegg om begrepene komposisjon, perspektiv og linjer – ganske viktig uansett hvilke motiver vi strever med i bildene våre. Han begynte med noen synspunkter på hva som kan bidra til et «godt» bilde. Vi kan lære oss mange fastlagte regler for dette, men han framholdt at disse kanskje bare bør betraktes som en samling gode idéer vi kan ha nytte av på veien mot bedre bilder. Vit om reglene, men vær ikke redd for å bryte de. Husk også at komposisjon er et subjektivt håndverk.

Skal vi ha høyde eller breddeformat? Bildeformatet bør understøtte det bildet skal uttrykke. Framhev motivet og la det fylle bildeflaten, skap dybde. Forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn er særlig viktig for dybdevirkning i landskapsbilder. Lys, skygge og farger bidrar også. Linjer i motivet som løper mot et forsvinningspunkt vil gi bildet et sterkt sentralperspektiv og dermed god romvirkning og dybde. Perspektivet hjelper oss til å bevare romvirkningen fra den tredimensjonale virkelige verden til det todimensjonale flate fotografiet.

Perspektivet blir ofte definert som forholdet mellom de forskjellige elementene i et motiv. Steinar viste en gammel bildemontasje, der det nå fjernede soluret foran Risøbankhovedhuset spilte hovedrollen. Når fotograferingsavstanden til soluret endret seg, endret også størrelsesforholdet mellom solur og hovedhus seg, og dermed endret også perspektivet i bildet seg. Særlig tydelig ble dette hvis en samtidig også byttet objektiver med ulike brennvidder. Hvis en derimot beholdt samme fotograferingsavstand og bare foretok objektivbytte med ulike brennvidder, endret ikke perspektivet i bildene seg. Størrelsesforholdet mellom soluret og hovedhuset forble helt likt. Det ble bare forskjellige utsnitt av samme bilde vi fikk.

Konklusjonen til Steinar var dermed klar; Vil du endre perspektivet i bildet du holder på å komponere, hjelper det lite å dreie på zoomringen eller å skifte objektiv med annen brennvidde. Du må nok ta bena fatt og bevege deg litt, det er det eneste som hjelper her. Dermed er det egentlig tull og snakke om vidvinkel- og teleperspektiv. Myten er herved avlivet.

Til slutt viste Steinar en bildeserie med eksempler på noe av det som han hadde fortalt om og framhevet.

Etter en god kaffepause med deilig kake til, kunne leder sett i gang kveldens siste programpost, nemlig avstemming for Månedens bilde for februar. Igjen var det bra deltakelse. Resultatet viste at denne gangen var det ikke tvil. Klubbens mestvinnende gjennom tidene, Arne, tronet igjen på toppen med sitt praktfulle bilde av en storfugl med vårfornemmelser. Vi gratulerer så mye. På andreplassen kom Trine med sitt artige bilde «A man and his dog», og tredjeplassen besatte Torstein med det kraftfulle bilde «Kongeørnkamp». Gratulasjoner også til disse to. Bildene finner dere her på hjemmesiden og fullstendig resultatliste finner medlemmer under Tavla.

Etter avstemming, og før resultatet var kjent, ble det en svært interessant og nyttig bildediskusjon som mange deltok i. Kanskje takket være Arne som leder utnevnte på stedet til kveldens bildediskusjonsleder. Vi takker Arne for denne gode jobben. Dermed var det en fornøyd leder, selv om det nå var blitt ganske sent, som kunne takke for denne kvelden og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Mar 2018 00:00, SEJ
Sist oppdatert: 14. Mar 2018 07:55, LB
 
Nytt møtelokale(?), kreative konkurransebilder og bilder fra luftballong
Onsdagskvelden 21. mars kunne leder Laila ønske de frammøtte velkommen på et helt nytt sted; Nemlig i et klasserom på Mandal VGS. Dette er en test i vårt forsøk på kanskje å finne et nytt og rimeligere og like bra møtelokale for fotoklubben. Styret vil på bakgrunn av erfaringer og tilbakemeldinger ta en beslutning om et eventuelt lokalbytte.

Før kveldens program begynte, minnet leder om følgende saker: Kontingenten bør nå betales. Hvis ikke, kan du risikere bl.a. ikke å få årboka for 2017 fra NSFF. Husk bildestafetten i vårt Billedgalleri. Legg inn bilder der så ukens kommentator Trine får masse å gjøre. Leder ønsket også innspill på hva vi ønsker av informasjon fra NSFF på deres nettside. Dette tar hun med seg til NSFFs nært forestående landsmøte. Eventuelle papirbilder til vårens NM må leveres senest på neste klubbmøte 7. mars.

Leder opplyste også at vi er invitert til Fotomax KK 1. mars til et sterkt møte med en fotograf som har laget bok og bildeserie om sin egen multifunksjonshemmede datter. Videre fortalte leder at bildene våre lagt ut Facebook nå var krympet for å hindre misbruk. Hun lurte også på om noen av medlemmene hadde motforestillinger om å rangere samtlige månedens bilder, eller om ned til tiendeplass var nok. Til slutt informerte hun om at håpet var å få resultatet av konkurransebildene våre «Kreativt» tilbake før fristen for vårens NM, slik at vi fikk en tilbakemelding før vi eventuelt også sendte de til NM.

Så var det kveldens program, som startet med å vise nettopp de innleverte bildene til vår første konkurranse i Årets fotograf med tema «Kreativt». Femten fotografer med 57 bilder deltar, det må sies å være bra. Dessuten var det stor spredning på motiver og bildeuttrykk, så juryen vil få en tøff jobb.

Og mer bilder skulle det bli denne kvelden. Hilde gikk i gang med å vise bilder fra en reise til Tyrkia, til byen Kappadokia. Dette var en meget spesiell oldtidsby, en levende huleby, som likevel rommet det en vanligvis finner i byer. Den så mest ut som en skulpturpark laget av naturen selv. Hilde ga oss et godt inntrykk av byen da hun hadde seilt over landskapet i luftballong og fotografert flittig. Stedet var selvfølgelig med på Unescos verdensarvliste. Vi takker Hilde så mye for disse interessante bildene.

Endelig var det kaffepause med deilig sjokoladekake. Kjøkkentjenesten denne kvelden kunne vi takke Elisabeth for.

Bildevisningen var langt fra slutt etter kaffepausen. Som et ekstraprogram fikk vi et fyldig innblikk i Øyvinds bildeverden. Her var et imponerende utvalg bilder fra nærmiljøet, familie, venner, reiser og også fra gamle fotoklubbmøter. Vi takker Øyvind for denne fine avslutningen på fotokvelden.

Helt til slutt takket leder for møtet, og på hjemvei var det vel kanskje noen som grublet på om dette lokalet burde bli fotoklubbens framtidige møteplass?
Sej

Publisert: 22. Feb 2018 22:21, SEJ
 
Spennende bildemøte med Ramon
Igjen var det et godt frammøte, denne gang på onsdagen 7. februar, i Husflidens lokaler på Malmø. Leder Laila ønsket velkommen, og var, i tillegg til det gode frammøte, også godt fornøyd med at deltakelsen på Månedens bilde nå var økt. Kanskje det betyr at det også vil bli god deltakelse på 1. runde i Årets fotograf med tema «Kreativt»? Vi krysser fingrene for det.

Leder gikk dermed i gang med å vise alle bildene innlevert i januar som forsamlingen etter hvert skulle stemme over for å kåre Månedens bilde. De fleste hadde vel allerede gjort seg opp en mening når de tittet på bildene hjemme, men nå gjaldt det jo å få poengene, fra 1 til 10, ned på stemmeseddelen.

Det ble to nokså nye medlemmer som havnet på toppen av lista. Trine tok førsteplassen med sitt dekorative speilbilde med høstblader, andreplassen gikk til Magne med sitt storslagne landskapsbilde og tredjeplassen besatte Hanne med den flotte fuglen som var på bærtur. Vi gratulerer! Bildene og hele resultatlista finner dere her på hjemmesiden.

Etter visningen ble det en interessant og lærerik bildediskusjon. Fotografene til Månedens bilde fikk mye skryt og også forslag til ytterlige forbedringer av bildene. Bildekritikk og tilbakemelding er vel noe de fleste setter pris på. Dette tar en med seg når nye bilder skal tas og en blir dermed nokså sikkert en bedre fotograf etter hvert. Konvertering til svart/hvitt bilder ble også et tema i denne seksjonen.

Kaffepausen med deilig krydderkake var det Ole Kristian som stod for. Som vanlig gikk fotopraten livlig rundt bordene.

Siste post på programmet denne kvelden var bildevisning ved vårt nye medlem Ramon Fernandez Peres. Det ble et spennende bildemøte. Ramon kommer opprinnelig fra nord i Spania, men har bodd lenge i Norge. Og bildene han viste var da også fra Nord Spania og Norge.

Og hvilke bilder han viste! Utsøkte landskapsbilder med delikate, varme farger, fint lys, og fin kontrast. Også flotte bilder av landsbyer, arkitektur og mennesker. Bildene hadde også fine utsnitt.

Han presenterte dessuten bildene sine veldig fint. De hadde en smal hvit kant rundt seg mot en grå bakgrunn og ble ledsaget av velvalgt musikk. Dette var et lysbildeprogram som var laget i Lightroom.

Bildene tok han i råformat og han bearbeidet de så i nevnte Lightroom. Det var tydelig at han kunne sine ting der. I det hele tatt imponerte han alle med sin flotte bildevisning. Han fikk etterpå mange spørsmål om bildene og svarte velvillig på dette.

Leder takket til slutt Ramon for bildevisningen og håpet han kunne vise oss flere bilder ved en senere anledning også. Fotoklubben er glad for å ha fått Ramon som medlem. Helt til slutt rundet leder av ved å takke for frammøte og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Feb 2018 10:10, SEJ
 
Vi ble fanget av øyeblikket - og ble litt kreative
Denne onsdagskvelden 24. januar kunne en fornøyd leder Laila ønske en sjelden stor forsamling velkommen til fotoklubbmøte i Husflidens lokaler. Hun ga uttrykk for at det var nok kveldens foredragsholder, fotograf og journalist Espen Sand fra Lindesnes Avis, som var et godt trekkplaster.

Han hadde kalt foredraget sitt «Hvordan fange øyeblikket» og viste oss mange praktfulle bildeeksempler på at det er mulig. Avisfotografer har ofte kort tid på seg når de skal dekke hendelser/ulykker. De kommer jo nesten alltid etter dette har skjedd, men det gjelder, som de sier: «Å komme for sent tidligst mulig». Tidspress er noe de kjenner godt til som vi amatører sjelden har.

Espen begynte å ta bilder som 18-åring, ble først frilanser, men senere fast både som journalist og fotograf. Han mener et godt bilde skal fortelle en historie og være et supplement til teksten. Det skal vise virkeligheten – uten manipulering. Han liker ikke oppstilte bilder, folk bør heller være opptatt med noe når han tar bildet. De gode øyeblikkene vil han gjerne fange. Han tar bildet først og spør etterpå om han kan bruke det. Han var opptatt av å behandle folk med respekt.

I løpet av kvelden fikk vi se mange flotte reportasjebilder fra mange forskjellige steder og hendelser i og rundt Mandal. Bildene hadde ofte med personer som vi kunne nikke gjenkjennende til. Kameraet likte han best å stille inn manuelt. Han la vekt på komposisjonen i bildet, men tidspress gjorde at han ofte måtte endre utsnitt i ettertid. Til sportsbilder brukte han objektiver fra 70-200 opp til 400 mm. Bildene ble vanligvis tatt i råformat, da var det enkelt å endre hvitbalansen. Stort sett justerte han bare kontrast, skarphet, lys og fargemetning i sine bilder.

Vi er takknemlige for at han ville komme til fotoklubben og fortelle om sitt virke som fotograf i Lindesnes avis. Han fortalte for øvrig at avisen var svært glad for samarbeidet med fotoklubben, og at de setter stor pris på medlemmenes flotte naturbilder som regelmessig pryder avissidene. Leder overleverte han som takk klubbens DVD «Mandal gjennom fire årstider» fra 2007.

Etter kaffepausen, som Steinar stod for, minnet leder om vårt billedgalleri og «kommentarstafetten» som der pågår. Så legg inn bilder, folkens! Hun fortalte også om at møtet 21. februar skal flyttes til Videregående som en test på et eventuelt nytt og billigere lokale. Til slutt fortalte hun om en henvendelse fra Nye Lindesnes om bilder som kunne presentere den nye kommunen. Det kan bli en fin mulighet for våre medlemmer til å vise sine bilder på deres hjemmeside, sannsynligvis for et honorar. Vi kommer tilbake til dette.

Så var det rett over til et nytt hyggelig innslag. Leder hadde nå – endelig – fått de 16 diplomene fra NSFF som gjaldt høstens NM-runde i foto 2017. Ole Kristian var den som fikk det ærefulle oppdraget med å dele de ut. Vi gratulerer alle som fikk diplomer for sine bilder, og særlig Torstein som i tillegg fikk gullmedalje for sitt flotte vinnerbilde i klassen Natur. Alle bildene/fotografnavnene finner du her på hjemmesiden. Det er forresten nå åpnet for innlevering av NM-bilder for våren 2018.

Det som gjenstod på kveldens program, var tre korte inspirasjonsforedrag om kreative bilder, med tanke på årets første konkurranse i Årets fotograf med tema «Kreativt». Drammen FK skal være jury for oss.

Først ut var Arne, som ga seg ut på å definere begrepet kreativ. Han kommenterte også egne bilder som viste forskjellige teknikker i opptaksøyeblikket en kunne bruke for å gjøre bildene kreative. Nevnes kan zooming, tilting og lang lukkertid. Deretter kom Steinar som hadde samlet og avfotografert kreative bilder fra fotobøker og blader av fotografer som hadde gjort seg bemerket med bildene sine. Alt fra broderte bilder til superfisheyebilde over Paris. Til slutt var det Laila som viste egne bilder med forskjellige teknikker som kunne gjøre bildene litt utenom det vanlige og dermed kreative. Også hun hadde benyttet seg av zooming, tilting og lang lukkertid.

Vi sier takk til de tre siste aktørene, og håper hele kveldens program var en aldri så liten inspirasjon til selv å gå ut og fange et øyeblikk – gjerne kreativt.
Sej

Publisert: 28. Jan 2018 01:05, SEJ
 
God start på det nye året i Mandal fotoklubb
Leder Laila kunne ønske velkommen og godt nytt år til en god forsamling fotointeresserte i klubbens lokaler denne onsdagskvelden 10. januar 2018. Oppmøte lover godt for det nye året.

Leder begynte først med å presentere det nye styret, før hun ga seg i kast med vår hjemmeside. Det kan være nyttig, både for nye og gamle medlemmer, å bli minnet på nettsidens mange muligheter. Hun var innom de fleste fanene og funksjonene, og forklarte hvordan bilder lastes opp. Medlemmene kan selv gå inn og redigere sin profil, skrive ut medlemskort og skrive noe på Tavla.

Så var det Ole Kristians tur til å vise hvordan det går an å bli kvitt irriterende urenheter på kameraets bildebrikke som stadig dukker opp på bildene. Dette er vel noe de fleste av oss har erfart. Med rensevæske og en slags spatel fjernet han forsiktig urenhetene på brikken med kamera opp ned og speilet oppslått. Viktig med full-ladet kamera for å få opp speilet, informerte han. Vi takker Ole Kristian for en nyttig praktisk demonstrasjon.

Klubben har fått nye stemmesedler for Månedens bilde i år. Leder gikk derfor nøye gjennom disse så det ikke skulle være tvil om bruken. Vi skal nå gi poeng til alle bildene som deltar, fra 1 til 10. Av tekniske grunner gir alle 10 poeng til eget bilde. Alle som deltar med bilde må også være med på avstemmingen. Det er mulig å forhåndsstemme med egne stemmesedler, og leder viste oss også disse.

Dette var svært så nyttig og aktuell informasjon, da leder like etterpå gikk over til avstemmingen av månedens bilde for desember 2017. Det viste seg at det var Henrik som tok seieren med sitt Manhattanbilde, etterfulgt av Elisabeth med bildet Magic og deretter Brit med bildet Kveldslys ved havet. Etter avstemmingen var det som vanlig litt bildediskusjon. Vi gratulerer de tre vinnerne. Hele resultatlista finnes under Tavla og bildene under fanen Bilder.

Kveldens deilige kake i kaffepausen var det Line som sørget for. Hun hadde ikke anledning til å være til stede, men kom likevel ens ærend for å levere den. Vi takker så meget.

Som en fin avslutning på fotokvelden, viste Ole Kristian oss to flotte bildeserier. Den første var fra Svalbard. Her tok han oss med på en tur ned i en isbre. Fantastiske former og farger åpenbarte seg i de buktende gangene der nede. En spennende verden de fleste av oss ikke har sett før.

Den andre bildeserien tok oss med på tur til Jordan, til oldtids- og ørkenbyen Petra. Den ligger i en smal kløft og er hugd ut i sandstein. Innbyggerne hadde laget vannrenner og fikk dermed en kunstig oase. Ole Kristians bilder viste oss bl.a. de flotte fasadene som var hugd direkte ut fra fjellet. Imponerende hva menneskene den gang kunne få til.

Stor takk til Ole Kristian som viste oss både noe natur- og menneskeskapt i disse to bildeseriene.
Sej

Publisert: 17. Jan 2018 10:58, SEJ
 
Fra galleriet:
Bildet vises i lav oppløsning da du ikke er logget inn