Mandal Fotoklubb
 
t
                             
Mandal Fotoklubb
Årsmøte i Mandal fotoklubb
Studiofotografering hos Kjetil Jøssang i Kulturfabrikken
En eventyrreise med Svein Bringsdal
Magnes Lofoten
Besøk hos Holum Trialklubb
Bildevisningskveld
Tur til Lista
Mandal fotoklubb med "vanlige" medlemsmøter igjen
Ramons Teams kveld
Nytt medlemsmøte på Teams
Utemøte med lysmaling
Års- og julemøte ble digitalt i 2020
Digitalt ekstramøte i MFK
Rovdyr, Salgado og sørlandssommer
Bilder fra Norge og resten av verden
Bilder, bildediskusjon og naturfototips
Bildediskusjonskveld
Sol og måne i sentrum
Sommeravslutning i Idrettsparken
Dobbelteksponering - en spennende utfordring
Stativ og lang lukkertid i høstmørket
Kompaktkamera fortsatt kjekt å ha
Dyr, fugler og folk i Afrika og Månedens bilde
Å finne sin egen signatur i bildene
Flott bildekveld i Mandal fotoklubb
Mandal fotoklubb starter opp høstsesongen
Siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Fotoklubben ute på tur igjen


Vis arkivérte
 

NSFF

Mandal Fotoklubb
Mandal Fotoklubb har nær 30 medlemmer. Vi møtes annen hver onsdag kl 18:00 i MKs klubbhus i Neseveien 67 (Idrettsparken), til billeddiskusjon, dagens tema og sosialt samvær.
Nye og gamle medlemmer er hjertelig velkomne, se vårt program for nærmere informasjon.
Vel møtt!
Publisert: 15. Jan 2009 11:51, JTNG
Sist oppdatert: 1. Jul 2020 10:07, LB
 
Årsmøte i Mandal fotoklubb
Tross pandemien fikk vi onsdag 8. desember kl. 1800 samlet nok medlemmer i klubblokalet i Idrettsparken til at årsmøtet var beslutningsdyktig. To stykker var riktignok bare digitalt til stede via Messenger. Leder Anne ønsket velkommen og gikk raskt over til sakslista.

Innkallingen ble godkjent, dog med en liten protokolltilførsel fra et medlem som gjorde oppmerksom på at den var sendt ut noen dager for sent og dermed ikke var i samsvar med vedtektene. Innkallingen ble likevel anbefalt godkjent, og det ble den.

Ordstyrer, referent, tellekorps og to til å underskrive protokollen ble valgt, og Laila som ordstyrer, kunne dermed gå raskt vider på sakslista. Årsmeldingen, som ble gjennomgått av nestleder/sekretær Steinar, ble godkjent, og regnskap pluss budsjett for neste år, som ble lagt fram av kasserer Ole Kristian, ble også godkjent.

Valgkomitéen bestod av Liv Anette og Laila, sistnevnte presenterte komitéens forslag til nytt styre. Årsmøtet var enig i forslaget, og dermed kunne vi gratulere Torstein som ny Leder. Han fikk med seg gjenvalgte kasserer Ole Kristian og gjenvalgte styremedlem Helene. Nestleder/sekretær Steinar og styremedlem Ramon var ikke på valg. Elisabeth ble gjenvalgt som varamedlem og Sissel erstattet Torstein som varamedlem. I valgkomitéen gikk avtroppende leder Anne inn og erstattet Liv Anette som var på valg. Vi ønsker alle lykke til i det nye året.

Årsmøtet økte kontingenten med kr 50 siden også NSFF har planlagt en slik økning. Det var ikke kommet inn noen forslag til behandling på årsmøtet. Den formelle delen av årsmøtet var dermed slutt. Avtroppende leder Anne takket for seg og ble selv takket for innsatsen i det vanskelige pandemiåret av nestleder Steinar. Også påtroppende leder Torstein tok ordet og takket for tilliten. Han håpet på et gøy fotoår. Ellers takk til Liv Anette som nå gikk ut av valgkomitéen og velkommen til Sissel som nytt varamedlem i styret.

Det ble heller ikke i år noe julemøte med kaffe og bløtkake, grunnet pandemien, men resultatet fra Månedens bilde fra november, utdeling av premier for de fire delkonkurransene gjennom året, og ikke minst kåringen av Årets fotograf, det måtte være med.

Dermed gikk leder av Konkurranseutvalget, Elisabeth, via Messenger og med hjelp av Anne, i gang med å presentere resultatet fra Månedens bilde fra november. Tema var «Fritt motiv» og medlemmene hadde selv stemt fram resultatet som du nå finner her på hjemmesiden. Vi nevner kort at Kjersti ble vinner, Bjørn Anders nummer to og tredjeplassen gikk til Anne. Vi gratulerer!

Så stod utdeling av diplomer og Flaxlodd for tur for hver av vinnerne i de fire rundene av Årets fotograf 2021. I 1. runde med tema «Vinterskogen» vant Arne, 2. runde med tema «Fritt motiv – kolleksjon» vant Elisabeth, 3. runde med tema «Uvær» vant Helene og i 4. runde med tema «Arkitektur» vant Magne. Vi gratulerer! Bildene og alle resultatlistene finner du her på hjemmesiden.

Foto: Ole Kristian Ruud
Da var det endelig tur for kveldens høydepunkt; Kåringen av Årets fotograf 2021 i Mandal fotoklubb. Poengene medlemmene har samlet i våre konkurranser Månedens bilde og Årets fotografs fire delkonkurranser, avgjør det hele. Som vanlig begynte opplesingen fra den lange lista nedenfra. Da Elisabeth kom til bronseplassen, var det Laila som kunne juble. Sølvplassen var det i år som i fjor Arne som fikk, denne gangen uten å behøve å dele den med noen. Og på toppen av lista, på gullplassen, som i fjor og for fjerde gang, der tronet Torstein som Årets fotograf 2021 i Mandal fotoklubb. Denne gangen med bare 1poeng mer enn sølvplassen. Likevel en sterk prestasjon. Vi tipper han kommer til å bite hardt fra seg også neste år for å få vandrepokalen til odel og eie. Vi gratulerer Torstein og de to andre vinnerne! Det vanket også diplomer og Flaxlodd på de heldige. Hele resultatlista ligger på Tavla her på hjemmesiden. Til slutt fikk Torstein overrakt vandrepokalen av avtroppende leder Anne.

Helt til slutt kom Laila med et interessant innspill om en workshop med fotograf Antje Meier med tema «Kreativ fotografering med kamera». Klubben vil diskutere dette videre i 2022.

Dermed var møtet over. Møtedeltakerne ønsket hverandre god jul og godt nyttår før klubblokalet ble slukket og låst for siste gang i år. Vi kan minne om første møte i 2022, som er planlagt 12. januar.
Sej

Publisert: 18. Dec 2021 17:27, SEJ
Sist oppdatert: 20. Dec 2021 13:54, JTNG
 
Studiofotografering hos Kjetil Jøssang i Kulturfabrikken
Onsdagskvelden 17. november, det siste medlemsmøtet denne høsten før årsmøtet, var vi invitert til Kjetils studio i annen etasje av Kulturfabrikken på Malmø. Vår leder Anne var dessverre forhindret i å kunne møte, så derfor var det nestleder Steinar som var stedfortreder denne kvelden.

Mandal fotoklubb er i den heldige situasjon at vi har et eget studioutstyr. Dette utstyret er det lenge siden vi har hatt i sving blant medlemmene. Derfor var det denne kvelden medbrakt, og Kjetil hadde lovet å demonstrere både opp-pakking, bruk og ned-pakking av dette studioutstyret. For de som ikke kjenner utstyret, er det en forutsetning at de har sett en slik demonstrasjon for å kunne leie det av fotoklubben. Det siste en pakker ned er lampene, så de får god tid til å kjøle seg ned, sa Kjetil. De kan ellers lett bli ødelagt ved rystelser når de er varme.

Etter en utfyllende opp-pakking, montering og demonstrasjon, stod utstyret der i all sin prakt og bare ventet på å bli prøvd av utålmodige medlemmer. Det var to radiostyrte lamper/blitzer med innstillingslys på hvert sitt stativ, med reflektorskjerm/softbokser. Med en «slave» plassert på kamera, gikk blitzene av når utløseren ble trykket ned. En pipetone fortalte når de igjen var ladet og klare til bruk.

Innstillingslyset var kjekt å ha, fortalte Kjetil. Da ser en jo hvorledes lys og skygge faller på motivet. Innstillingslyset slår seg av i det blitzen går av. Som regel brukes en lampe som hovedlys og den andre som utfyllingslys, fortalte han. Lyset bør også komme ovenfra, det blir rart og unaturlig hvis ikke.

Vi fikk også en omvisning inne i Kjetils eget studio. Der hadde han ordnet seg med god boltreplass. Han fortalte at mange bilder han tok krevde lys bakgrunn, dermed hadde han en helt hvit vegg som bakgrunn. Trengte han grå eller mørkere bakgrunn, kunne han trekke motivet lenger vekk fra bakgrunnen og ikke belyse denne. Han hadde også en stor softboks som kunne egne seg til silhuettbilder. Når det gjaldt lysmåling, fortalte Kjetil at han ikke var så opptatt av det. Det beste var å prøve seg fram, se på resultatet og justere innstillingene til en var fornøyd.

Etter mange gode tips fra Kjetil, fikk medlemmene prøve selv. Vi kunne også prøve oss litt i hans studio, sa han. Inntrykket var vel at de fleste ville prøve vårt eget utstyr for å bli kjent med det. Det ble knipset i vei, med kamera manuelt innstilt, med hvitbalansen stilt på blitz og med «slaven» på plass. Noen av oss var modeller, men til slutt fant medlem Magne en kjærkommen avløsning i form av en kvinnelig byste med hatt. Også silhuettfotografering fikk vi prøvd oss på. Innimellom kunne vi nyte kaffe, pepperkaker og smultringer som Kjetil hadde satt fram.

Denne morsomme og interessante kvelden gikk fort, og til slutt var det demontering av utstyret som stod for tur. Alle delene fikk plass i vår store koffert, og ingenting var uteglemt når glidelåsene ble dradd igjen. De fleste ble inspirert til å prøve mer med vårt lenge bortgjemte studioutstyr.

Nestleder overrakte Kjetil blomster som takk fra klubben for at vi fikk komme på besøk til studioet hans, og for at han ville bruke sin tid og kunnskap på oss. Vi er særlig godt fornøyd med at han fikk klubbens studioutstyr endelig ut av dvalen og fikk vist oss dets mange muligheter.
Sjo

Publisert: 20. Nov 2021 00:45, SEJ
 
En eventyrreise med Svein Bringsdal
Endelig var kvelden her, onsdagen 3. november, da alt klaffet og Svein var til stede hos oss her i Mandal fotoklubb. Møtet har vært utsatt flere ganger på grunn av den langvarige pandemien. Nå hadde mange medlemmer møtt opp og gledet seg til å høre Svein fortelle og vise bilder. Svein stod ved døra da folk strømmet inn, og hilste på og slo av en hyggelig liten prat. Dette tegnet bra til å bli en fin kveld.

Vår leder Anne ønsket alle og spesielt Svein velkommen til kveldens møte, og ga straks ordet videre til vår lenge ønskede gjest. Svein begynte med å fortelle litt om seg selv og hvordan det hele startet. Etter den suksessen han har hatt, er jo Mandal fotoklubb ganske stolte av at han som 13-14 åring kom med i klubben vår og nærmest startet sin fotografiske løpebane her. Han fortalte at han hadde kjøpt et Praktica fotoapparat hos fotograf Arne Jensen i Mandal med stativ og tilbehør, og ivrig satt i gang. Nødingfossen var blant annet et yndet motiv, fortalte han. Han hadde også mange gode minner fra klubbens mørkerom som han var en flittig bruker av.

Han kommer fra Manneråk i Marnardal, og det ble også kunstnernavnet, «Manneraak», han etter hvert tok i bruk. For tiden bor han nå i Oslo, fortalte han, pandemien har jo hindret reisingen og utstillingsvirksomheten. Han hadde mange bilder og foredrag på PC én sin, og på spørsmål om hva medlemmene ville høre om først, ble det ropt kunst. Det er han jo kjent for og det ble det.

Men det begynte i Mandal og etter hvert i Kristiansand der han var assistent hos fotograf Odd Jensen. Etter en tid skaffet han seg lokale i Mandal og begynte på egen hånd. I 1999 var han modig nok til å reise ned til Milano og prøve å slå seg opp som motefotograf. Han bygde seg opp, var heldig og traff en eldre fotograf som han lærte mye av, og etter hvert fikk han en fot innenfor i det tøffe motefotografmiljøet. Han oppholdt seg der til 2014. Han drev også en virksomhet i Bergen en tid.

Siden har det gått slag i slag, og han har reist, bodd, arbeidet og hatt utstillinger i mange byer. New York, og også Paris, var der han trivdes best, fortalt han. Han deltok på Høstutstillingen i 2004, hadde der forsidebildet. Han viste oss flere flotte kunstbilder. I 2008 startet han et eget motemagasin, SVA. Det ble distribuert til 25 land. Her fikk han vist nordiske farger. Mange var interessert i hva som forgikk i Skandinavia, sa han. Han jobbet med mange kunder. Chanel, Paris, hadde han samarbeid med fra 2009 til 2014, og han viste en filmsnutt om dette samarbeidet. Noe av Nødingfossen hadde han blandet inn i Chanel bildene, sa han med et smil. Det var også alltid mye arbeid etter at en fotoshoot var over, fortalte han.

I 2012 begynte han teknikken med å male på de store lerretsfotografiene sine, for deretter å avfotografere de. Han brukte sparkel ved påføringen og hadde som regel en følelse for hvordan han ville uttrykke seg. Men han brukte lang tid, gjerne flere måneder, og vurderte hele tiden hva han hadde gjort. Bildet ble til under veis, mente han. Bildene hans kan ofte være en kommentar til hvordan vi lever i dag.

Han viste også bilder fra den store kunstutstillingen han hadde i New York for en tid tilbake, der den flotte åpningen med alle folkene imponerte. Det nyttet ikke å holde utstilling hvis ikke mange av bildene var solgt på forhånd, fortalte han. Derfor krever en utstilling mye forarbeid. Også i Roma har han hatt en stor utstilling. Videre har han hatt samarbeid med Gaute Ubostad i restauranten Under, og han har vært ved filmfestivalen i Provence. Artig var det å høre at han mente galleriet i vår by, i Buen, der han hadde en flott utstilling i 2018, var et av de beste i verden.

Etter en velfortjent kaffepause med nydelig kake til, mange takk til Ramon for det, fikk medlemmene sitt ønske oppfylt om å få Svein til å fortelle og demonstrere om lyssetting. Han fortalte først litt om lysteori: om lyskildens avstand – om lysets retning – og om lysets form. Dette mente han var svært viktig. Ved å kjenne til dette kunne en kontrollere om motivet og dermed bildet, fikk hardt eller mykt lys. En måtte skille dette fra hard eller bløt kontrast, det var noe annet, sa han. Det siste har vel mer med eksponeringen å gjøre. Han innførte begrepet «skyggekant». Når bildet hadde bred skyggekant, altså lang overgang mellom lyse og mørke partier, var bildet og lyset mykt, som ved en overskyet dag eller ved bruk av softboks. Omvendt, hadde bildet smal skyggekant, kort overgang mellom lyse og mørke partier, var bildet og lyset hardt, som i sterkt sollys.

Hardt lys fikk en når en benyttet liten størrelse på lyskilden, eller eventuelt stor avstand mellom motivet og lyskilden. Da blir lyskilden også liten. Mykt lys kunne oppnås når en benyttet en stor lyskilde som softboks, eventuelt refleksjon i isopor, vegg o.l. Liten avstand mellom lyskilde og motiv gjør også lyskilden stor. Lyskildenes avstand, retning og form har altså mye å si for hvordan bildet blir, sa han. Hvis en vil ha mange og tydelige detaljer i motivet, kunne en bruke harde metalliske refleksskjermer, ved myke refleksskjermer ble teksturen i bildet svakere.

Han fortalte også om defleksjon. Ved å sette to svarte plater på hver side av en persons ansikt, ble det et helt spesielt lys i portrettet, da de svarte platene «sugde» til seg lyset, som han sa. Han mente også at det var fint å bruke kunstig lys, f.eks. blitz, ute sammen med naturlig lys, Det kunne gi en ekstra smell i bildene. Til slutt fortalte han litt om HSS. Det var en ny teknikk med en blitz som tillot kamera stilt på 1/8000 dels sekund, og det ga nye muligheter.

Etter en liten spørsmålsrunde til Svein, var dermed en fantastisk fin fotokveld over. Leder takket han på vegne av klubben og overrakte en champagneflaske. Svein fortalte at han nå hadde atelier og lokale i Spigeren Næringspark, den siste gamle bevarte buen, og at vi var hjertelig velkommen der.

Det er virkelig en eventyrreise den unge gutten med Praktica, og tidligere medlem av klubben, har vært med på. Vi er svært glade for at han fortalte om den til oss her i kveld. Han har vist oss imponerende pågangsmot og en dyktighet en bare må beundre. Han er hjertelig velkommen tilbake til Mandal fotoklubb.
Sej

Publisert: 7. Nov 2021 18:26, SEJ
Sist oppdatert: 9. Nov 2021 16:46, SEJ
 
Magnes Lofoten
Denne onsdagskvelden 20. oktober kunne dessverre oppsatte foredragsholder ikke komme, og leder Anne måtte dermed finne en annen. På kort varsel var vårt velvillige medlem fra Farsund, Magne, sporty nok til å stille opp isteden. Og det skulle vise seg å bli en fantastisk flott reiseskildring i bilder fra vår nordlige landsdel, nærmere bestemt Lofoten og nærliggende områder.

Magne fortalte innledningsvis at familien kom derfra, og at de derfor hadde et hus på Storøy som de kunne dra til. Så Magne var dermed godt kjent i traktene. Når det gjaldt fotograferingen, fortalte han at han foretrakk vinterhalvåret, ut i mars var bra. Fordelen med det var at da var lyset fenomenalt, og det beste av alt, det var at da var det ingen turister som gikk i veien for fotograferingen. Han fortalte også litt om utstyret han brukte, og at det var viktig å kle seg godt så det ble komfortabelt å være utendørs å fotografere på denne tiden av året her nord.

Det var et rikt utvalg av bilder og motiver Magne viste oss denne kvelden. Felles for dem alle var det flotte lyset han hadde fanget, enten det var morgen eller kveld. Landskapsbildene med fjell, snø, hav og sol fikk et ganske intenst lys som er vanskelig å finne andre steder. Også nordlyset om natten fikk vi flotte eksempler på. Dessuten, blåtimen er veldig lang her oppe, fortalte Magne. De fleste som har vært i Lofoten har vel vært der om sommeren, så det var derfor spesielt artig å se bilder fra de kjente stedene i vinterdrakt.

Det er umulig å nevne alle stedene og motivene han var innom, men vi kan ta med noen flotte arkitekturbilder av kjente kirker – Trondenes kirke utenfor Harstad, Lofotkatedralen i Kabelvåg og Gravdal kirke. Også fugle- og dyreliv fikk vi se bilder av, for eksempel imponerende spermhval.

Vi takker Magne så mye for denne flotte bildereisen fra en av våre mest berømte landsdeler. Det var også flott at han var flink til å fortelle om og rundt bildene, og at vi samtidig fikk mange verdifulle råd og reisetips.

Etter alle bildene var kaffe og deilig eplekake utrolig godt å styrke seg på, mange takk til Laila for dette.

Siste post på programmet denne kvelden var gjennomgang av de innleverte bildene til NM i foto. Det var mange, rundt 100, så leder gikk ganske fort gjennom bildene. Likevel var det lett å se at det var et høyt nivå på bildene. Leder i Konkurranseutvalget, Elisabeth, fortalte at også denne gangen vil bildene til klubb-NM bli plukket ut fra de innleverte til individuelt NM. Mandal FK har gjort det svært godt de foregående årene, vi ble nr. 6 i 2020, så vi håper selvsagt igjen på et godt resultat i klubb-NM.
Sej

Publisert: 21. Oct 2021 23:43, SEJ
 
Besøk hos Holum Trialklubb
Onsdag 8. september møttes 9 forventningsfulle fotografer. Været var topp, og vi skulle på besøk til trialklubben i Holum for å øve på actionfotografering. Klubben holder til på Helle, og veien inn dit var omkranset av spennende fotomotiver som ikke kommer inn under naturklassen. Interessen for å komme tilbake dit ble vekket hos flere av fotografene, men i dag var det altså actionfoto som sto på menyen.

Holum Trialklubb har en kjempefin treningsarena med løyper og terreng av ulike vankelighetsgrader. De har medlemmer i alle aldre, og det er mulig å begynne å kjøre allerede som 5-åring. Vi fikk se flere av medlemmene i aksjon, og de viste imponerende kjøreferdigheter og balanse både på to og ett hjul. Få steder var å anse uframkommelige for motorisert utøvere på to hjul, så det var lurt å ha det ene øyet i kameraet og det andre på utkikk for innkommende trafikk. Så på eget ansvar og risiko beveget fotografene seg rundt i terrenget for å finne gode fotovinkler og motiver.

Det var veldig gøy å prøve seg på actionfoto og forsøke å formidle hastighet og balansekunst. Et utall bilder havnet på brikkene, og forhåpentligvis også noen blinkskudd. Men det var ikke lett å fange disse fartsfantomene. Noen av bildene blir nok å se her på hjemmesiden, etter at tillatelse til publisering er innhentet. Vi vil også dele bilder med Trialklubben som takk for denne fine kvelden og opplevelsen. Tusen takk for oss!
LB

Publisert: 17. Oct 2021 19:44, SEJ
 
Bildevisningskveld
Onsdagskvelden 6. oktober satte vi oss igjen inne på klubblokalet i MK-huset, denne gangen spente på å se bildene til vårt nokså nye medlem, Kjersti Øritsland. Etter at leder Anne hadde ønsket alle velkommen til en ny fotokveld, ga hun straks ordet til Kjersti og hennes bilder.

Kjersti fortalte først litt om seg selv og viste samtidig noen bilder av familien og hjemstedet på Skjernøya der hun bor. Hun hadde alltid likt å ta bilder, sa hun, men det var først da hun hadde gjennomgått et kurs med Morten Krogvold, at fotointeressen virkelig satte seg. Kurset hadde hun fått i gave, og det var litt skummelt, innrømte hun. Krogvold er jo kjent for å kunne være krass, men han var snill med meg, fortalte hun. Hun hadde lært mye om lyset, både om morgenen og kvelden. «Det er bare turister som tar bilder om dagen», det var Mortens utsagn, fortalte hun.

Både Stavanger FK og fotoklubben Lukkertid hadde hun tidligere vært medlem av, og der hadde hun også lært mye. Den førstnevnte drev mye med konkurranser, og den tok også oppdrag, så medlemmene fikk prøvd seg på mye forskjellig. Blinken var en slik mulighet, bl.a. med rulleskikonkurransen opp fra Lysebotnen. Lukkertid la mere vekt på det sosiale, mente hun. Første gang hun deltok i NM i foto, fikk hun en del heder og ære med bildene sine, og ble litt vel optimistisk på at dette ikke var så vanskelig. Andre gangen hun deltok ble det ingenting, derfor kom hun fort ned på jorden igjen, fortalte hun med et smil.

Kjersti hadde prøvd seg på mange bildesjangere; Bl.a. naturfotografering hos Fotobonden, og hun hadde tatt for seg både babyfotografering og konfirmantfotografering. Babyene ble nei, men konfirmantene ble gøy. Særlig guttene ble en morsom utfordring, fortalte hun. Hun fortalte også at hun elsket å ta bilder av tåke, gjerne i sort/hvitt. Hun var opptatt av nærmiljøet, av blomster, vann og kunst, som viktig inspirasjon for fotograferingen.

Ledsaget av det hun fortalte, viste hun hele tiden flotte bilder som tydelig illustrerte og bekreftet det hun var opptatt av. Hun har også tatt et nytt kurs hos Morten Krogvold, denne gang som nettkurs, fortalte hun, der interessen for sort/hvitt nok ble forsterket. På spørsmål om hva slags linser hun brukte, var svaret at det meste ble tatt med 50 mm.

Vi takker Kjersti så mye for det hun fortalte og viste oss av bilder, og er svært glad for at hun valgte å bli med i Mandal fotoklubb. Vi gleder oss til å se mer av hennes bilder framover.

Etterpå minnet leder om den forestående innlevering av bilder til NM, og siden det i kveld også var to nye medlemmer til stede, ble konkurransereglene gjennomgått på NSFF sin hjemmeside. Leder hadde også på forhånd oppfordret medlemmene til å legge inn mulige NM-bilder på vår hjemmeside som vi kunne se på. Dessverre hadde bare étt medlem tatt utfordringen, derfor ble også noen andre bilder fra hjemmesiden kommentert og diskutert.

Også noen tidligere Månedens bilder ble gjennomgått og kommentert, siden dette var på etterskudd på grunn av pandemien. Siste Månedens bilde, for september, ble også raskt sett gjennom. Helt til slutt ga leder Anne litt info om vår hjemmeside, særlig med tanke på våre to nye medlemmer.

Vi takker denne gang også for kaffen som Bjørn Anders traktet, og for deilige kaker som Ole Kristian stod bak.
Sej

Publisert: 9. Oct 2021 20:18, SEJ
 
Tur til Lista
Onsdag 22. september ble den lenge planlagte og etterlengtede fototuren til Listalandet gjennomført. Den var utsatt i alle fall én gang på grunn av pandemien, så nå var det bare å komme seg av sted. Avgang var satt til kl. 1700 fra Hald i Mandal.

Det skulle vise seg at iveren for å komme dit var så stor, at en del av klubbens fremste og dyktigste kvinnelige medlemmer hadde reist noen timer i forveien. De kunne dermed meddele de resterende påmeldte at de allerede var på plass på Lista. Litt overrumplet, la de siste i vei med Filip ved rattet, med en halv times framskyndet avgang fra Hald.

Vel framme styrte vi direkte ned til Verevågen, der vi senere skulle møte fotograf Kai W. Nessler som nå bodde like i nærheten. Fortroppen befant seg ved fyret, og tiden fram til gjenforening, benyttet baktroppen til å rusle rundt og snuse på stedet.

Været på Lista kan som kjent skifte veldig fort, og vi håpet det ville skje også denne kvelden. Det var nemlig nokså grått med tunge skyer, og det var meldt om regn mot kvelden. Og sannelig, skydekket sprakk opp for en stakket stund, og et nydelig sollys slepte seg over landskapet. Baktroppen fikk dermed en rimelig god sjanse noen minutter for å sikre seg blinkskudd her i Verevågen.

Da vi endelig var gjenforent og samlet tropp, dukket også den tidligere Mandalsfotografen Kai W. Nessler opp. Han fortalte oss først litt om Lista og stedet vi stod på, og vi skjønte straks at dette var et sted han kunne trives som fotograf. Her var historisk landskap med natur som hadde alt en fotograf kunne drømme om; hav, strender, også skog, dyre- og fugleliv, mye vær og allslags lys.

Men akkurat i kveld ville det seg ikke, viste det seg videre. Etter å ha vært tålmodige og småpratet og ventet på flere lysglimt eller andre undere, gav vi opp i lett duskregn og ble invitert opp til Kais nye atelier som var under innredning. Kvelden før, fikk vi høre, da hadde det vært en utrolig flott og fargerik solnedgang. Selvfølgelig!

Heldigvis, inne hos Kai fikk vi en fin opplevelse som i stort monn gjorde opp for det vi ikke selv fikk se på Lista denne kvelden. Han viste oss en mengde flotte bilder både fra Lista og andre steder som hadde lys og farger en bare kan drømme om. Hans entusiasme og kunnskap om fotografering er utrolig inspirerende og lærerikt for våre fotoklubbmedlemmer.

Kai har også stor teknisk kunnskap om både bildebehandling og utprinting av bilder, og det på mange forskjellige slags underlag. Og han har skaffet seg utstyr som kan klare de fleste fotografiske oppgaver innen bildeproduksjon. Han delte velvillig med oss sine beste triks for bilderedigering og utprinting denne kvelden, noe vi er svært takknemlige for. De mange spørsmål han fikk vitner om at dette var av stor interesse for våre medlemmer.

Vi ble også traktert med både kaffe og deilige sjokoladekaker, som han med én gang innrømmet stammet fra hans fru.

Tiden går fort i hyggelig selskap, og klokken nærmet seg 2300 da leder Anne rundet det hele av med å overrekke Kai en flaske vin som synlig takk for at han ville bruke så mye av sin tid på oss i Mandal fotoklubb. Det var en fornøyd gjeng fotoentusiaster som startet turen hjemover i høstmørket.

Minner om neste møte 6. oktober i klubbhuset, der Kjersti Øritsland vil vise bilder.
Sej

Publisert: 24. Sep 2021 12:24, SEJ
 
Mandal fotoklubb med "vanlige" medlemsmøter igjen
En begeistret leder, Anne, kunne onsdag 25. august ønske velkommen til et etterlengtet møte i klubblokalet vårt. Endelig kunne vi igjen være fysisk til stede. Det er nå helt siden onsdag 28. oktober 2020 vi sist var samlet på denne måten. Selv om ikke oppmøtet var overveldende, er det i alle fall begynnelsen på å komme tilbake til normalen. Vårt nye program som leder la fram har mye å by på, og bør kunne lokke våre medlemmer ut av pandemi-dvalen.

Foto: Ramon Fernandez Perez
Leder begynte med noe hyggelig, nemlig med å dele ut heder, ære og diplomer til medlemmer som hadde oppnådd dette i både i fotoklubben vår og i NM i foto arrangert av NSFF. Vi må nevne Torstein som oppnådde hederstegnet ANSFF etter sin innsats i NM. Vi viser ellers til vår hjemmeside der du finner resultatlister over våre fotokonkurranser og til NSFFs nettside der NM resultatene forefinnes.

Deretter fikk vårt kreative medlem Arne ordet. Han vant månedens bilde for juli med bildet «Jernspurvungene venter på mutteren», der tema nettopp var «Kreativt». Han fortalte om en lang vei fra idéen kom til det ferdige bildet var der. Det krevdes gammel hesjetråd, stålull, fastnøkler, nebbtang, oppsatsoasis, finurlig lyssetting og ikke minst stor tålmodighet med prøving og feiling. I tillegg ble han også forstyrret to ganger, fortalte han. Først av en svoger, deretter av en hare som selvsagt måtte fotograferes.

Foto: Ramon Fernandez Perez
Uansett, bildet ble et blinkskudd, og Stavanger FK som var jury for oss, ga det førsteplassen. Flere av medlemmene til stede mente han også måtte sende bildet til NM-konkurransene. Han røpet til slutt at han ofte skriver ned i en bok idéer til bilder som plutselig kan dukke opp. Men det meste blir det ikke noe av, innrømmet han. Vi takker Arne for den artige historien bak bildet, slik bare han kan fortelle det.

Leder fortsatte med en gjennomgang også av de andre deltagende månedens bilder for juli, da alle bildene hadde fått en kommentar av juryen. Disse kommentarene ble diskutert, og de fleste var enige om at juryen kanskje kunne spart litt på den negative kritikken, særlig på vinnerbildene. Vi setter likevel pris på kommentarer til bildene våre, de fleste kan jo være svært lærerike.

Siden «Selfie» er en av kategoriene til neste innlevering i NM i foto nå i høst, hadde leder oppfordret medlemmene til å legge inn eksempler på selfies i vårt Bildegalleri. Ikke mange hadde gjort dette, men bilder fra Elisabeth, Torstein og Anne ble kommentert. Det ble også diskutert hva som var selfie og hva som var selvportrett. Helt til slutt ble det tid til å nyte et par fantastiske fullmånebilder i Bildegalleriet fra Laila og Ramon.

Så takket leder av for møtet, og vi takker også leder for den gode kaken hun serverte oss i den tradisjonelle kaffepausen vi alltid unner oss i fotoklubben. Vel møtt igjen onsdag 8. september. Da skal vi til Holum og fotografere Trialklubben der. Merk avgang kl. 17 fra Plantasjen.
Sej

Publisert: 30. Aug 2021 10:23, SEJ
Sist oppdatert: 30. Aug 2021 15:28, JTNG
 
Ramons Teams kveld
Ingen overraskelse at det også denne onsdagskvelden, 24. februar, ble fotoklubbmøte digitalt på Teams. Møtet med Kai Nessler, som måtte utgå, håper vi å få til ved en senere anledning. Leder Anne inviterte i stedet til en lærerik kveld med bilderedigering. Vi har dyktige folk i egne rekker, og Ramon hadde tatt på seg oppgaven med å lose oss gjennom prosessen i Lightroom.

Etter først litt innledende prat om løst og fast mellom Teamsdeltakerne, ga leder ordet, og skjermen, til Ramon. Han innledet med å si at bildet han skulle redigere, et rovfuglbilde, var lånt av leder da han selv ikke hadde slike bilder. Bildet egnet seg godt til formålet, det hadde mange fine detaljer, fargenyanser og mørke og lyse partier.

Ramon fortalte at bildene bør være i råformat, de har mye større informasjon enn jpg-bilder, og gir derfor større muligheter i redigeringsarbeidet. Det var også viktig ikke å jobbe med originalen, men med en kopi.

Det er et hav av arbeidsverktøy i Lightroom, og det er ikke mulig å beskrive alt Ramon foretok seg i løpet av kvelden, men her er noe. Han viste hvordan det mørke hodet til fuglen kunne isoleres og lysnes, slik at øyet kom bedre fram. For å finne utvaskede/svarte flater i bildet, ble i en funksjon utvaskede flater farget rødt, og motsatt, svarte flater, ble farget blått. Deretter kunne disse flatene endres. Det var også en funksjon som ble markert med tre streker som kunne snus og vendes rundt et punkt, slik at lys/mørke i omkretsen rundt motivet kunne endres.

Han viste også mulighetene Lightroom hadde for å beskjære bildet, enten for å beholde formatet eller endre til andre standardformater. En funksjon kalt HSL tok seg av farge, metning og lys i bildet. Viktig er også skarpheten i bildet. Ramon viste en mulighet til å gjøre bildet bare skarpere i kantene mellom flatene, øyet vil da oppfatte hele bildet som skarpt. Også korn kan være ønskelig i bildet av og til, f.eks i sort/hvitt bilder, og han viste oss en effekt for å oppnå det. Til slutt viste han litt om lagring/eksportering av bildet.

Vi takker Ramon så mye for denne lærerike kvelden i Lightroom. Selv om ikke alle bruker dette programmet, har de fleste programmer noe som gjør litt av det samme.

Leder minnet om innleveringen til 1. runde i Årets fotograf som har frist 28. februar. Husk at bildene nå også skal lastes opp på NSFFs hjemmeside, se Elisabeths beskrivelse på Tavla. Leder minnet også om NM i foto med frist 15. mars.

Etter litt prat blant deltakerne om kolleksjon, de nye klassene i NM og om nye mulige programforslag til våre møter, rundet leder det hele av med å takke Ramon og deltakerne for møtet, og ønske alle en god kveld videre.
Sej

Publisert: 25. Feb 2021 22:40, SEJ
 
Nytt medlemsmøte på Teams
Onsdagskvelden 10. februar måtte vi igjen ty til den digitale verden for å få avviklet vårt planlagte medlemsmøte. Leder Anne hadde lagt ut en lenke til Teams og invitert fotoklubbens medlemmer til å logge seg på. Gro skulle vise bilder og vi skulle ha presentasjon av Månedens bilde for januar med dertil hørende bildediskusjon.

Det er bare å innrømme. Dessverre klarer vi ikke å samle like mange medlemmer til de digitale møtene som til de fysiske. Det er jo forståelig, det er mye hyggeligere å møtes i den fysiske verden og kanskje også enklere for de fleste. Det kan av og til være noen tekniske finurligheter som må overvinnes for å komme inn i den digitale verden.

I starten på møtet og under størstedelen av Gros bildeforedrag, hadde undertegnede ingen lyd. Om det skyldtes teknisk svikt eller referentens inkompetanse skal være usagt, men det resulterte i at en stund ble det litt gjetting på hvor alle de flotte bildene var tatt. Etter hvert var det nokså sikkert at det måtte være fra Nord Amerika.

Det viste seg å stemme. I etterkant fikk jeg fra Gro en hyggelig oppklaring. Turen over der hadde først gått gjennom Joshua Tree National Park, videre en tur innom The Neon Light Museum i Las Vegas. Så hadde hun vært gjennom Zion National Park, Bryce Canyon National Park og til slutt Snow Canyon State park. Vi takker Gro så mye for disse flotte bildene som viste både det storslåtte landskapet og de mange formasjoner og detaljer derfra.

Deretter gikk Elisabeth i gang med resultatene fra Månedens bilder fra januar. Lukkertid fotoklubb hadde vært jury for oss og tema denne gang var «Monokrom». Alle de 14 deltagende bildene hadde fått kommentarer fra juryen, selv om bare de 6 første bildene er poengplasser. En fin gest, da alle uansett plassering setter pris på en kommentar til bildet sitt.

Resultatlista og alle bildene finner du her på hjemmesiden vår, så vi nevner bare kort at Torstein vant med sitt hundeportrett «Storm», Arne ble nummer to med sitt ekornbilde «Hvordan står det til?» og Anne ble nummer tre med bildet «Ravn». Vi gratulerer vinnerne og takker Elisabeth og Konkurranseutvalget for jobben.

Etterpå ble det som vanlig en lærerik bildediskusjon der også juryens kommentarer ble kommentert. Som kjent er dette en subjektiv øvelse og en endelig fasit finnes vel ikke.

På møtet tok leder opp temaet organisering og lagring av bilder, ikke minst med hensyn til det å kunne raskt finne sine bilder igjen, f.eks. til en konkurranse. Hun foreslo å få til et kurs i dette. Hun etterlyste også forslag til «Ukens tema», bildeserien vi har gående for tiden på vår hjemmeside.

Dermed var det digitale møtet slutt og leder takket alle for denne gang. Neste møte er 24. februar. Følg med på hjemmesiden for å finne ut hvordan det vil foregå.
Sej

Publisert: 15. Feb 2021 20:23, SEJ
 
Utemøte med lysmaling
Onsdag 13. januar skulle fotoklubben hatt utemøte med lysmaling, men det ble avlyst på grunn av strenge koronaregler. Denne onsdagen, 27. januar, skulle vi hatt foredrag med Svein Bringsdal, men dette er blitt utsatt til onsdag 7. april, også på grunn av koronaen. Likevel, korona eller ikke, vi ville prøve oss på litt lysmaling denne «avlyste» onsdagskvelden, og var spent på hvor mange som dukket opp.

Det viste seg at kvinnene var i sterkt flertall av de til sammen fem medlemmene som møttes på parkeringsplassen ved politiet. Det var klart, fint og kaldt vintervær, og med kamera, stativ, lykt og varme klær var vi klar til kveldens prøvelser med lysmaling. Teknikken går ut på å lyse opp motivene med lykt mens kamera står på stativ og er innstilt på lange lukkertider. Her er ingen fasit, det er bare å prøve seg fram med iso-, blender- og lukkerinnstillinger.

Vi vandret litt rundt for å finne et «mørkt» sted, som ikke ble forstyrret av gate- og reklamelys, samtidig som det kunne inneholde spennende motiver/objekter. Det var ikke lett. Vi endte etter hvert opp i Skriverhaven som det første prøvestedet. Der var det forresten nå, oppdaget vi, mange anleggsmaskiner som holdt på å endevende stedet. Men heldigvis, de store trærne med flotte, nakne trekroner mot svart natthimmel, stod der urørte. Så disse ble kveldens prøvekaniner.

Hvordan resultatene ble og hvordan det hele endte er ikke så godt å si. Undertegnede ruslet etter hvert videre fra gruppen for å finne noen andre steder. Det lyktes sånn passe. Siste objekt ble statuen ved Andorsengården, før kalde fingre og tær gjorde at det fristet å sette kursen hjemover mot varmere omgivelser.

Undertegnede fikk ikke snakket med de andre før hjemreisen, men tror at alle hadde utbytte av lysmalingen og lærte noe. Undertegnede lærte i alle fall at en bør si i fra når en som eldstemann forsvinner i mørket. Etter hjemkomsten kom nemlig en telefon fra en omsorgsfull og omtenksom deltaker som lurte på om undertegnede var vel hjemme. Undertegnede takker så mye for omtanken, og beklager sin manglende kommunikasjon.

Lysmaling er noe fotoklubben gjerne kan gjenta andre steder og til andre årstider.
Sej

Publisert: 1. Feb 2021 00:53, SEJ
 
Års- og julemøte ble digitalt i 2020
Onsdagen 9. desember kl. 1900 samlet det seg nok medlemmer bak PC-skjermene til at årsmøtet over Teams var beslutningsdyktig. Leder Laila ønsket alle velkommen til dette spesielle årsmøtet grunnet koronapandemien. Hun gikk deretter over til sakslista.

Innkallingen ble godkjent og ordstyrer, referent, tellekorps og to til å underskrive protokollen ble valgt. Laila ble ordstyrer, og gikk dermed raskt videre på sakslista. Årsmeldingen ble gjennomgått av nestleder/sekretær Steinar. Den viste et aktivt år for MFK. Årsmeldingen ble godkjent. Kasserer Ole Kristian la deretter fram regnskap for 2020 og budsjett for 2021. Begge deler ble godkjent.

Valgkomitéen bestod av Liv Anette og Torstein, sistnevnte presenterte komitéens forslag til nytt styre. Årsmøtet var enige i forslaget, og dermed kunne vi gratulere Anne som ny leder etter Laila som nå ønsket avløsning. Med seg fikk hun gjenvalgte nestleder/sekretær Steinar og gjenvalgte styremedlem Ramon. Anne, som fra før var styremedlem, ble erstattet av Helene. Kasserer Ole Kristian var ikke på valg. Nytt varamedlem etter Arne, som ikke ønsket gjenvalg, ble Torstein. Og Elisabeth gikk inn som varamedlem og erstattet Helene, fordi hun som sagt ovenfor gikk inn i styret. I valgkomitéen ble Laila valgt inn og overtok etter Torstein. Vi ønsker alle lykke til i det nye året.

Kontingenten forble uendret, og det var heller ikke kommet inn forslag til behandling. Det formelle årsmøtet var dermed slutt. Avtroppende leder Laila takket så for seg, og gratulerte og ønsket velkommen nyvalgt leder Anne og hennes nye styre. Laila takket også for det gode samarbeidet i styret, hun takket valgkomitéen og hun takket Arne som hadde vært varamedlem. Deretter ble hun selv takket av nestleder/sekretær Steinar med en blomsteroppsats for sin store innsats for klubben gjennom fire år som leder. Blomstene ble etter møtet levert på døren.

Dermed var vi over i julemøte, som denne gangen ble uten kaffe og bløtkake. Det får vi ta en annen gang når vi igjen kan møtes fysisk. Men tradisjonen med utdeling av heder og ære i form av diplomer, premier, pokal og Årets fotograf, det fikk vi likevel til.

Men første hadde Laila et innslag om oppdatering av tre av våre komitéer med nye personer som skulle inn i disse. I Konkurranseutvalget (KU) går Brit ut og inn kommer Kjersti. I Utstillingskomitéen (UK) går Liv Anette ut og inn kommer Linda og i Turkomitéen (TK) går alle tre medlemmene ut, Hilde, Liv Anette og Arne, og blir erstattet av Bjørn Anders, Gro og Sissel. Oversikt over komitéene finner du her på hjemmesiden.

Deretter gikk Laila sammen med Elisabeth over til å presentere 4. og siste runde i Årets fotograf 2020 med tema «Tett på». Elverum FK hadde vært jury for oss. Det var totalt innlevert 47 bilder. Juryen syntes det var mange fine bilder, og hadde ellers gitt kommentarer til de tre første plassene og til Hederlig omtale. Av siste kategori var det 3 bilder og av Antatte var det 9 bilder. Det viste seg at bronseplassen gikk til Anne med bildet «I eget selskap», sølvplassen til Elisabeth med bildet «Farvel» og gullplassen til Brit med bildet «Et kjærlig møte». Vi gratulerer vinnerne! Bildene og resultatliste finner du på vår hjemmeside.

Så var det utdeling av diplomer og flaxlodd for hver av vinnerne i de fire rundene av Årets fotograf 2020. I 1. runde med tema «Vinter i Sør-Norge» var det Thor Ivar som vant med bildet «Julevask – Lindesnes fyr», 2. runde med tema «Lys» vant Torstein med bildet «Lofoten flames», 3. runde med tema «Sørlandssommer» vant Magne med bildet «Girls love summernights & fishing» og 4. og siste runde vant som nevnt i avsnittet ovenfor Brit med bildet «Et kjærlig møte». Vi gratulerer de fire vinnerne og viser til alle vinnerbildene på vår hjemmeside.

Da var vi endelig kommet til kveldens høydepunkt. Kåringen av Årets fotograf 2020 i Mandal FK. Her teller alle poengene medlemmene har samlet i våre konkurranser, Årets fotograf og Månedens bilde, pluss alle poengene oppnådd i NSFFs konkurranse NM i foto som arrangeres hver vår og høst. (Det er for øvrig siste år at NM-poengene teller med i klubbens Årets fotograf konkurranse).

Laila begynte med å lese poengene nedenfra på lista, fra 14. plass og oppover. Da hun var kommet til 37 poeng, var hun havnet på bronseplassen. Og der stod vår nye leder Anne. Enda en plass opp, til sølvplassen, var det blitt 53 poeng. Og det var det to personer som hadde klart å oppnå, nemlig Elisabeth og Arne. Helt til topps på lista, gullplassen, til hele 84 poeng og nærmest utklassing, der tronet Torstein i år, som i fjor, som Årets fotograf i Mandal FK. En utrolig sterk prestasjon. Dette blir hans tredje napp i vandrepokalen. Vi gratulerer Torstein og de tre andre vinnerne! Det vanket også diplomer og Flaxlodd på de heldige. Hele resultatlista ligger på Tavla på vår hjemmeside.

Når det gjaldt vandrepokalen, så fortalte Torstein med et glimt i øyet at han ikke hadde innlevert den før årsmøtet siden ingen hadde etterspurt den. Dermed fikk han under det digitale møtet en sending på døra som inneholdt den nye oblaten til å feste på pokalen, og som viste at han var vinneren for 2020. Han kunne dermed triumferende vise dette på skjermen til alle som deltok på årsmøtet. Og at Torstein satte pris på seieren er vi ikke i tvil om. Han var ikke snauere enn at han sprettet en champagneflaske på direkten. Dessverre for oss (og heldig for Torstein) fikk han ikke delt ut noe til oss andre gjennom PC-skjermen, så vi måtte nøye oss med vann eller kaffe til den velfortjente seiersskålen. Gratulerer igjen, Torstein, vi er stolt av å ha en så dyktig fotograf i klubben. Likevel, du kan nok regne med hard kamp framover fra medlemmene i din jakt på å få vandrepokalen til odel og eie.

Dermed var det hele slutt. Møtedeltakerne takket for denne gang, ønsket hverandre god jul og godt nyttår, og PC-skjermene ble slukket. Diplomer og Flaxlodd vil bli overrakt vinnerne når anledningen byr seg.

Vi kan på tampen minne om første møte i 2021, onsdag 13. januar. Pandemi eller ikke, dette er et helt trygt møte utendørs, der vi vil prøve oss på «lysmaling» med kamera. Møt opp, godt kledd etter forholdene, på parkeringsplassen ved politiet kl. 1800 med kamera, stativ og lykt.
Sej

Publisert: 16. Dec 2020 00:21, SEJ
Sist oppdatert: 4. Jan 2021 00:45, SEJ
 
Digitalt ekstramøte i MFK
Onsdagsmøtet 25. november, der Kjell-Erik Moseid skulle vist bilder, ble dessverre avlyst grunnet koronapandemien. Møtet vil bli satt opp igjen til våren. Heldigvis foreslo Anne på et styremøte å ha et medlemsmøte digitalt over Teams på denne datoen i stedet, som en test/øvelse siden årsmøtet også skal gå digitalt over Teams.

Som sagt, så gjort. Invitasjon og påloggingslenke ble sendt rundt til medlemmene, og etter en nokså grei start var vi til slutt 11 stykker pålogget. Ikke all verdens, men dette er nytt for de fleste. Vi håper selvsagt på enda større oppslutning på årsmøtet onsdag 9. desember.

Anne hadde igjen tatt på seg å vise bilder. Denne gangen bilder fra Brasil. Omtrent på denne tida i fjor, reiste de dit ned med en gjeng ivrige fuglekikkere. At fugler dermed var i hovedrollen på de fleste bildene, var vel ingen overraskelse. Men Anne hadde også øynene åpne for andre ting. Stadig vekk ble bildeseriene avbrutt av små filmsnutter som også viste deltakerne, transportmidlene og hva som ellers kunne hende på en slik reise. Særlig fornøyelig var en liten snutt om et spesielt kronglet bad på et hotellrom. Vi takker Anne for denne lange bildereisen.

Til slutt ble det litt fotoprat, og litt prat om årsmøtet, før leder Laila takket alle som hadde deltatt på dette ekstramøtet. Hun ønsket alle vel møtt igjen til årsmøtet om fjorten dager, også over Teams.
Sej

Publisert: 27. Nov 2020 20:32, SEJ
 
Rovdyr, Salgado og sørlandssommer
Denne onsdagskvelden, 28. oktober, i klubblokalet i Idrettsparken, ble det mange flotte bilder å fordøye for de heldige fotoklubbmedlemmene som hadde møtt opp. Leder var forhindret i å komme, så det var nestleder Steinar som ønsket velkommen og som ledet møtet. Han kom først med noen opplysninger i forbindelse med det nylig avholdte styremøte.

Vårt gamle mørkerom i Tidemandgården må vi antakelig etter hvert regne med å tømme, derfor kan vi allerede nå se om vi kan kvitte oss med noe. Nestleder opplyste derfor om at to-tre forstørrelsesapparater og mørkeromsutstyr kanskje kunne legges ut på Finn om ikke noen medlemmer var interessert i å overta det. Videre etterlyste han reserveforedrag som kunne legges inn på klubbens PC eller en minnepinne.

Deretter fikk Ramon fra Konkurranseutvalget ordet og orienterte om forslaget de hadde kommet med i siste styremøte. Det viktigste der var at det skulle bare være Månedens bilde for 8 måneder, og at poeng som oppnås i NM ikke lenger skal telle med i vår konkurranse Årets fotograf (ÅF). Det var ingen som protesterte, dermed kan vel det nye styret eventuelt sette dette i gang fra nyttår. Ramon oppfordret også medlemmene til å komme med forslag til tema for de fire nye fotokonkurransene i ÅF for 2021.

Nestleder minnet så om vår jubileumskomité som bør settes sammen ganske snart. Klubben er 50 år i 2024, og komitéen bør bestå av både styremedlemmer og vanlige medlemmer. Hvis det skal utgis bok, lage bildeutstillinger eller annet, er det lurt å komme i gang allerede nå. Til slutt minnet han om årsmøtet 9. desember, og om at fristen for innsending av forslag/saker er 11. november.

Så var det endelig tid for kveldens hovedprogram som var bildevisning ved Torstein. Flotte bilder av store rovfugler er vel blitt Torsteins varemerke, så vi var spente på hva han ville vise oss denne kvelden. Og han skuffet ikke. Selv om han begynte med fugl fra Rona, han syntes det var gøy å fotografere i nærområdene, fortalte han, var vi snart på tur rundt mange steder i Norge og også en tur utenfor landegrensen.

Vi fikk se fiskeørn i aksjon, og både tiurleik og orrfugl, de siste var vel bilder fra Vegusdal. Han mente det var mer futt i orrfuglene, og dermed mer moro å fotografere. Vi fikk se bilder fra Vestlandet, fra Runde, Geirangerfjorden, Strynfjellene, Atlanterhavsveien og Molde for å nevne noe. Fugler vestfra vi fikk se var bl.a. havørn, havsule, toppskarv, alke, lomvi, ringvi og ikke minst de flotte lundefuglene.

Torstein viste også bilder fra en sprek tur over Besseggen i august måned. Den gikk fra Gjendesheim til Gjendebu, og det tar en del timer å komme over, fortalte han. De luftige partiene på stien var ikke for folk med høydeskrekk, så det ut til.

Til slutt tok Torstein oss med på en tur til Finland, der Natur og Foto arrangerte en fotosafaritur med naturfotografene Bård Næss og Tom Schandy. Det hadde vært en stor opplevelse, fortalte han. Og det tror vi så gjerne etter de flotte bildene av de store rovdyrene, bjørn, ulv og jerv. Det var spennende å ligge i skjul, helt alene, mens rovdyrene ruslet rundt etter mat utenfor, fortalte han. Han fikk bilder med både bjørn og ulv på samme bildet. En natt fikk han også oppleve et ulvehylekor.

Vi takker Torstein så mye for denne fine fotokvelden der vi fikk en flott naturopplevelse.Kaffepausen var det også Torstein som stod for. Kaffe og boller smakte godt etter alle bildene.

Etter kaffepausen var det Magne som skulle presentere en kjent fotograf. Og det ble Sebastião Salgado, en av verdens mest kjente fotografer. Magne sendte rundt noen bøker av denne fotografen, mens han entusiastisk fortalte om han. Han var brasiliansk, utdannet økonom, og ble etter hvert dokumentarfotograf og fotojournalist. Han var autodidakt, altså selvlært, helt uten noen fotoutdanning.

Han hadde vært medlem av de største fotobyråene, inkludert Magnum, som kanskje er det mest kjente. Magne fortalte at Salgado stod på gaten og tok bilder da president Reagen ble skutt. Han tok bilder i sort/hvitt og var spesielt interessert i folk og deres liv. Han har gitt ut mange bøker og fotografert rundt omkring i verden der det var mye nød og krig, men også dokumentert miljø og natur. Særlig bildene fra dagbruddet i Serra Pelada, Brasil, 1986, med de mange stigene og arbeiderne, er vel noe mange husker og som han ble berømt for.

Magne viste også mange fantastiske sort/hvitt bilder av Salgado, og fortalte at det var laget en dokumentarfilm om fotografen som han oppfordret oss til å se. Vi takker Magne så mye for presentasjonen av denne helt enestående fotografen Sebastião Salgado.

Da var det på tide med «Sørlandssommer», som var tema i den 3. runden i ÅF. Elisabeth gikk i gang med å presentere resultatet fra Equinor Stavanger Photo Club som hadde vært jury for våre i alt 45 bilder. De hadde ikke kommet med noen generell kommentar til bildene, fortalte Elisabeth. Det var 10 Antatte, 3 Hederlig omtale og Gull, Sølv og to Bronse. Alle utenom de Antatte hadde fått kommentarer.

Som vanlig begynte Elisabeth på de Antatte og jobbet seg oppover listen. På delt Bronseplass kom Helene og Steinar med henholdsvis bildene «Det er sommer det er sol og det er søndag» og «Sommersol», og på Sølv- og Gullplassen tronet Magne med sine bilder «Vading deep – Chasing Silver» og «Girls love summernights & fishing». Vi gratulerer de heldige vinnerne! Alle bildene finner du her på vår hjemmeside. Takk også til Elisabeth for presentasjonen.

Så var det i grunnen slutt på kvelden. Men likevel, før nestleder fikk takket for i kveld og ønsket alle vel hjem, ble det litt diskusjon om bildetitler. Noen juryer legger vekt på disse, andre ser helt bort fra det. Derfor mente Magne at vi burde si klart i fra til en jury om vi ønsker at de skal ta med tittelen i bedømmingen av bildene eller ikke.

Helt til slutt ble det bemerket at akustikken i lokalet nå var mye bedre enn forrige gang, og ved å se oss rundt ble vi overbevist om at det var kommet ekstra plater på tak og vegger!? Eller var det det? Vi velger likevel å ta sjansen på å takke for rask respons til den det måtte gjelde.
Sej

Publisert: 31. Oct 2020 19:03, SEJ
 
Bilder fra Norge og resten av verden
Igjen var det fotoklubbonsdag, denne gangen 14. oktober, og samling i klubblokalet i Idrettsparken. Leder Laila ønsket alle velkommen, også et par nye gjester som stakk innom for anledningen. Videre minnet hun om innleveringen til NSFFs NM i foto 15. oktober og om framgangsmåten rundt dette. Hun fortalte også kort om fotoklubben vår til de nye gjestene. Deretter ga hun ordet til vårt medlem Anne som etter programmet skulle vise bilder.

Anne begynte først med å presentere seg og familien med noen bilder. De bodde på Snik og både hun og mannen var interessert fugler, faktisk veldig interessert, slik at de også drev med ringmerking. I tillegg til å delta i ringmerkingen på Lista, hadde de også ringmerket 2500 fugler i hagen, fortalte hun. Dette var en interessant hobby samtidig som en lærte mer om fuglene.

Siden det var mannen som først og fremst var ornitologen, og som hun fulgte med rundt på turene i verden, fikk hun også til slutt skaffet seg et kamera. Og det var lurt, fortalte hun, for da fikk hun også noe å gjøre. Nå kunne hun faktisk tenke seg mannens store og avanserte dokumentasjonskamera, siden det nå var hun som hele tiden jaktet på å gjøre bildet bedre. Kanskje de skulle bytte kamera?

Etter å ha vist en del bilder fra lokale omgivelser, fikk forsamlingen tilbud om å se Norgesbilder først eller bilder fra utlandet først. Det ble Norge som vant, og at det gikk mest i fugl var vel ingen stor overraskelse. Vår fugleinteresserte klubb fikk se mange arter både fra sør og nord i landet, men også vakre landskapsbilder og noen dyr innimellom. Ringmerking av kongeørn imponerte, og var ikke dagligdags for de fleste å være med på, vil en tro.

Så var det utlandet (selv om noen smakebiter derfra hadde sneket seg med i Norgesgruppen) som stod for tur. Anne viste etter hvert et utrolig stort bildeutvalg av fugler, dyr, insekter og landskaper fra forskjellige steder rundt om i verden som de hadde besøkt, og i stort tempo, så en referent ble fort på etterskudd. Tror ikke det er vist så mange forskjellige bilder fra så mange forskjellige steder i verden noen gang før i klubbens historie. Og hun kunne navnene på alt vi så, ganske imponerende. Alt fra en selvoppdaget ny type nakensnegle i Zansibar, til store elefanter på savannene. Tusen takk, Anne, dette var riktig moro å være med på. Referentens favorittbilde, bildet av gruppen av sjiraffer i en fantastisk positur (som ser ut til å være kommandert på plass), vil bli husket for alltid.

I kaffepausen etterpå var det også Anne som stod for kakene. Det smakte fortreffelig etter den lange, intense bildereisen vi hadde vært med på. Samtidig som medlemmene kunne nyte kaffe og kaker, kunne de også nyte bilder fra Mandal fotoklubbs DVD fra 2007 som snurret i bakgrunnen. Hyggelig med gjensyn av nå etter hvert mange historiske bilder.

Siste post på programmet denne flotte onsdagskvelden, var Månedens bilde for september. Som kjent var det Elisabeth som stakk av med seieren med bildet «Hvilepuls». Andreplassen var det Helene som fikk med bildet «Heretter ønsker jeg å følge deg helt hjem», og tredjeplassen gikk til Torstein med bildet «The lake». Vi gratulerer!

Leder satte i gang en bildediskusjon av de tolv bildene, der først fotografen og deretter medlemmene kunne uttale seg og gi både ros og ris og forslag til mulige forbedringer av bildet. Erfaringsmessig alltid nyttig både for fotografen selv og for medlemmene.

Etter dette rundet leder det hele av og ønsket alle vel hjem, og minnet samtidig om neste møte 28. oktober, der Torstein viser bilder og Magne presenterer en kjent fotograf/fotobok.
Sej

Publisert: 16. Oct 2020 23:04, SEJ
 
Bilder, bildediskusjon og naturfototips
Denne onsdagskvelden, 30. september, var oppmøtet mer normalt igjen i det nye lokalet vårt i Idrettsparken. Leder Laila var også på plass igjen, og ønsket alle velkommen til kveldens program. Hun minnet om MB for september med tema «Kreativt» og om innsending av bilder til NM. Nytt nå er at papirbilder kan sendes fra hvert enkelt medlem direkte til NSFF. Fristen er 15. oktober.

Til 3. runde i Årets fotograf var det levert inn 45 bilder, og Equinor Stavanger Photo Club skal være jury. Leder foreslo likegodt å vise disse først som en oppvarming til bildediskusjonen seinere. Temaet for konkurransen var «Sørlandssommer». At «vann» gikk igjen på de fleste bildene, var kanskje ingen overraskelse, og det samsvarer sannsynligvis bra med eventuelle sørlandsferierende medlemmer av den rogalandske jurys oppfatninger av hva en sørlandssommer skal inneholde. Sannsynligvis også om vannet kommer fra oven. De medlemmene uten vann i bildene får leve i spenning. Kanskje noen i juryen ikke har vært her eller rett og slett har vannskrekk?

Fem medlemmer hadde tatt seg bryet og lagt inn bilder som potensielle kandidater for innsending til NM nå i høst. Leder viste disse og det kom mange forslag til redigering, både for å forbedre bildet og forsterke bildeuttrykket. Dette er ofte til god hjelp for fotografen, men det er fotografen som selv bestemmer til syvende og sist hva han/hun vil satse på. I det lange løp, mener mange, skal en holde fast på det en selv mener er best, og ikke det en tror andre liker best.

Etter denne seansen, serverte Filip kaffe, og etter hvert dukket også kveldens foredragsholder opp, naturfotograf Leiv Arne Åkset, fra de dype Marnardalskogene. Han driver som kjent med utleie av fotoskjul til naturfotografer, og er kjent for dette langt utenfor landets grenser. Mange av våre medlemmer har benyttet seg av Leiv Arne sin kompetanse på dette området, noe som har resultert i mange flotte rovfuglebilder.

Han startet først med å sette opp noen setninger om foto vi skulle tenke over og som vi skulle diskutere; Er det viktig med riktig foto/videoutstyr? Er det viktig å sette av god tid, og eventuelt hvorfor? Hvilke teknikk skal man tenke på? Hvordan planlegge når man skal fotografere?

Det var ikke så mange bilder han skulle vise, han ville heller ha en dialog i gang, og få oss til å tenke over hvordan vi egentlig planla og utførte fotograferingen. Han var rask med å lovprise det speilfrie kamera, og fortalte at ny teknikk gjorde at en kunne låse fokus, f.eks. på øye på en fugl, og dermed stod friere til å følge og komponere bildet. Slik var en garantert mange flere skarpe bilder etter en økt i fotoskjulet, hevdet han.

Videre ga han mange tips som sikkert mange kjenner til, men som en ikke alltid husker på. Vil du fryse vingene på fuglen, bruk kort lukkertid, 1/2000 sekund er bra. I snøvær gjør det seg best med lang lukkertid. Av og til er bakgrunnen og omgivelsene viktig å få fram. Bruk litt lenger lukketid på tåkebilder, for å få litt bevegelse i bildet.

Han fortalte også litt om arbeidet sitt. På grunn av koronatiden, var det mange utlendinger som ikke kunne komme. For tiden hadde han bare et skjul. Fotoskjul forstyrret ikke fuglene, mente han, det var en skånsom måte å fotografere de på. Fuglene kom til deg, du oppsøkte de ikke. Om sommeren ble fotografene fraktet inn til skjulet i skumringen, om vinteren når det var helt mørkt. Ørn hadde det vært mye av den siste tiden.

Det er viktig å vite hva en skal fotografere, og planlegge teknikk og utstyr ut fra det. Hvis ikke dette slår til, er det lurt med en plan B. Det er mye annet som også kan fotograferes, mente han. Til slutt sa han at han tok bilder han selv var fornøyd med, uten å dvele så mye ved hva andre ville mene når han sendte de til konkurranser. Leder takket ham for alt han hadde formidlet til medlemmer i en særs fugleinteressert fotoklubb.

I løpet av kvelden ble det også tid til en liten oppmerksomhet rettet mot to av våre medlemmer i forbindelse med NM i vår. Arne fikk Hederlig omtale for sitt bilde «Inn for landing» i kategorien Natur, og ikke minst Anne som fikk overlevert bronsemedalje i samme kategori for sitt bilde «Naturens juvel». Vi gratulerer begge to!

Dermed kunne leder runde av for denne gang og samtidig minne om neste møte, 14. oktober, der Anne skal ha bildevisning.
Sej

Publisert: 3. Oct 2020 20:45, SEJ
 
Bildediskusjonskveld
Onsdag 16. september ble den første innekvelden i vårt nye klubblokale i MK-huset i Idrettsparken. Men hvorfor var det så få medlemmer som møtte fram? Var det Koronafrykten som gjorde utslaget? Vanskelig å vite, men vi overholdt smittevernreglene med 1 meters sitteavstand, og spriten var selvsagt på bordet. Så det burde være like trygt her som andre steder. Leder Laila var sykemeldt, og dermed var det nestleder Steinar som skulle lose oss gjennom kveldens program.

Forrige gang var vi ute og tok fullmånebilder, og medlemmene ble oppfordret til å legge inn to slike bilder hver i Billedgalleriet til diskusjon og redigering til denne kvelden. Nå viste det seg at faktisk bare ett medlem hadde gjort dette. Ramon som hadde en god styring på utekvelden sist, ble dermed spurt om han kunne vise oss via sin PC noen bilder og forslag til redigering av disse. Og det gjorde han velvilligst. I programmet On 1 Photo Raw viste han og forklarte hva en kunne gjøre med bildene for å få de bedre. Han forklarte også en teknikk der en kunne sette sammen fire forskjellige bilder til ett bilde. Teknikken tok vare på skarphetsområde fra hvert bilde. Medlemmene ble veldig engasjert i det Ramon fortalte. Til slutt i denne bolken viste Anne noen av sine bilder fra utekvelden sist gang.

Etter hvert kom vi oss over til kveldens siste programpost; Bildediskusjon over Månedens bilde for august. Som kjent var det Ramon som vant med sitt bilde «Nua spotted», andreplass fikk Arne med bildet «Tett ved mor» og tredjeplassen gikk til Laila med bildet «Spurvehaukens regndans».

Det ble en livlig bildediskusjon over alle bildene, og mange forslag til å bli klok av. Diskusjonen tok også en vending mot motivvalgene, eller retter sagt, det ensidige motivvalget som ofte dominerer de øverste plassene på resultatlistene. Der er det fugl som dominerer. Er det fordi fuglebildene er de beste, eller fordi mange i klubben er interessert i fuglefotografering, eller fordi ingen gidder levere andre motiver når disse sjelden når opp? Alle tre påstandene kan vel være riktige. Alle var vel til slutt likevel enige om at en større bredde i motivene i Månedens bilde hadde vært til fordel for klubben, ikke minst med tanke på vår presentasjon utad via avisene.

Til slutt ble det også en diskusjon rundt regelen om at tidligere premierte bilder i klubben, eller nesten identiske bilder, ikke kan delta på nytt. Dette på bakgrunn av Torsteins innlegg i Tavla 7. september, der han setter spørsmålstegn ved nesten identiske bilder. Betyr det bilder tatt på samme sted, samme art, samme tidspunkt og samme visuelle uttrykk? Hensikten med regelen er at klubben ønsker nye bilder i sine konkurranser, slik at et vinnerbilde ikke stadig går igjen i nye klubbkonkurranser. Det er nok de fleste enige i. For at ingen, bevisst eller ubevisst, skal omgå denne regelen, er det føyd til «nesten identiske bilder». Et eksempel er at hvis neste fuglebilde på bildefila etter vinnerbilde, viser at fuglen har snudd litt på hodet, og ellers alt er likt, så kan en heller ikke delta med dette bildet. Selv om det beviselig er et annet bilde. Men om det er tatt samme sted, eller om det er samme art, eller omtrent samme tidspunkt, trenger dermed ikke bety noe. Bildet må vise den samme fuglen på en annen måte.

Helt til slutt kan vi nevne at utstillingsbildene våre som hang på veggen til Fiskelagsbygget i Bryggegata, nå er tatt ned. Ole Kristian hadde med bildene og delte de ut til de fotografene som var til stede i kveld. Møt opp neste gang hvis du vil ha ditt, da han tar de resterende sikkert med på nytt.

Vi takker Filip for all tilrettelegging før, på og etter møtet i det nye lokalet vårt. Også stor takk til Ole Kristian som sørget for nydelig kake og kaffe til en pratsom forsamling denne kvelden. Vi ønsker også god bedring til vår kjære leder og håper hun er klar igjen til neste møte 30. september.
Sej

Publisert: 17. Sep 2020 13:31, SEJ
 
Sol og måne i sentrum
Onsdag 2. september var Mandal fotoklubb klare til å starte opp igjen etter sommerferien. En glad gjeng hadde møtt opp ved klubbhuset i Idrettsparken, vårt nye møtelokale fra nå av. Programmet denne kvelden var å fotografere fullmånen fra Uranienborg når den dukket opp over horisonten, under ledelse av vår erfarne månefotograf Ramon. Ventetiden kunne brukes til å fotografere solnedgangen fra samme sted.

Siden vi hadde god tid til begge begivenheter, valgte noen å rusle gjennom Vestnes og håpe på noen motiver der på veien opp til Uranienborg. Andre valgte å ta bil, for å få den mere strategisk plassert med tanke på hjemreisen.

Kvelden syntes å være perfekt for det planlagte programmet. En fin sommerkveld med klart fint vær og lite skyer i sikte. Da endelig alle var samlet på det lille platået på toppen av Uranienborg med oppslåtte fotostativer med påmonterte kameraer med lange telelinser, kunne det sikkert se ut som en slags okkupasjon fra byen. Heldigvis var det bare ivrige medlemmer fra Mandal fotoklubb som ventet på et spennende motiv.

Ventetiden ble forkortet med mye fotoprat, om hva sommeren hadde gitt av opplevelser og mye annet løst og fast. Solnedganger er vel kanskje oppbrukt og utskjelt av mange i fotoklubbmiljøet, men derfor er det nok mange som likevel vil prøve seg for å se om det går an gjøre det på en ny måte. Så også i kveld, det blir spennende å se hva medlemmene klarte å få til.

Men så, endelig valgte hovedmotivet denne kvelden å begynne å vise seg, ikke mange minuttene over kl. 2100. Klar og rund og fin med varm gul farge steg månen majestetisk, i overraskende høyt tempo, opp over åskammen. Kameraene begynte å klapre med lukkerne og i bakgrunnen gjentok Ramon tydelige de anbefalte innstillingene av lukkerhastighet, blender og ISO. Også VR burde være avslått når kameraet stod på stativ, minnet han om.

Og så, nesten like plutselig som det hele begynte, var det slutt på fotograferingen. De fleste håpet nå på at de hadde fått de månebildene de skulle ha. Dessuten hadde det vært en lang kveld og etter hvert også blitt litt kaldt. Derfor ble utstyret pakket ned og medlemmene takket for en fin kveld og ruslet ned fra Uranienborg hver til sitt.

Vi takker Ramon så mye for god hjelp denne flotte kvelden. Han hjalp også den siste gjengen trykt ned fra fjellet med å lyse foran med sin lommelykt.

Minner om neste møte, 16. september. Da vil vi se nærmer på månebildene. Legg inn 2 bilder i Billedgalleriet til billeddiskusjon og redigeringsarbeid.
Sej

Publisert: 4. Sep 2020 16:51, SEJ
 
Sommeravslutning i Idrettsparken
Ja, så mye idrett eller tribunesliting ble det ikke på medlemmene i Mandal fotoklubb denne onsdagskvelden 3. juni, men vi fikk i alle fall testet vårt nye klubblokale som vi skal ta i bruk til høsten.

Leder Laila ønsket først alle velkommen ute på parkeringsplassen bak tribunen, og særlig velkommen til Gro fra Holum som nytt medlem i klubben. Leder orienterte deretter litt om klubbens planer framover. Hun takket Filip for at vi nå kunne være her i MKs lokaler fra høsten av. Vi vil igjen ta i bruk vår gode projektor og sørge for at vårt store lerret blir hengt opp klar til oppstarten.

Da det i vår har vært alternative møter ute i det fri på grunn av koronasituasjonen, har vi ubrukte programposter som vi setter opp til høsten. Det blir også et styremøte 17. juni som vil forberede et fullstendig høstprogram. Oppstart blir 2. september.

Deretter ruslet alle inn for å se seg om i det nye lokalet. Her var god plass til alle og forholdene så ut til å ligge greit til rette for å vise bilder. Filip hadde sørget for at vi også får et låsbart oppbevaringsskap.

Det varte ikke lenge før praten gikk livlig rundt bordet, og stemningen steg enda noen hakk da Ole Kristian ankom med de bestilte nystekte og duftende pizzaene samt drikke til. I tillegg hadde Filip sørget for nytrukket glovarm kaffe. Det ble en svært hyggelig debut for Mandal fotoklubbs medlemmer i det nye lokalet.

Elisabeth i Konkurranseutvalget tok etter hvert ordet for å presentere resultatet fra vår 2. runde i Årets fotograf med tema «Lys». Innherred FK hadde vært jury for oss. Av 52 deltagende bilder hadde de plukket ut, i tillegg til de 3 første plassene, 6 Hederlig omtale og 10 Antatte. Juryen uttalte at de syntes det var mange flotte bilder og at det var veldig jevnt i toppen.

Elisabeth begynte med å presentere de antatte bildene. Selv uten at bildene ble vist denne gangen, var det spennende å følge med på vei mot toppen. Og der tronet Torstein med sitt fabelaktige bilde «Lofoten flames». Sølvplassen gikk til Hilde med bildet «Solnedgang ved Østerland» og bronseplassen gikk til Arne med bildet «Lyset leker i soldoggen». Vi gratulerer vinnerne! Alle bildene fra konkurransen finner du her på hjemmesiden vår.

Siden et nytt medlem var til stede, orienterte leder litt om klubben, om konkurransene våre, om napp i vandrepokalen, om kontingenten vår på kr 500, om NSFF og NM i foto, og om Årboka som forhåpentligvis snart kommer i postkassa.

Etter hvert ble det også litt diskusjon og utveksling av synspunkter rundt det å velge ut 20 bilder fra våre innsendte NM-bilder som skal delta i klubb-NM. Skal alle som sender inn bilder få med et bilde, eller skal konkurranseutvalget plukke ut de bildene som de synes er best uten hensyn til autor?

Også rundt fugle- og dyrebilder ble det litt diskusjon. Er det juks med tilrettelegging? Det er visst nå forbudt å legge ut åte til rovdyrene. Og hvor langt kan en la andre redigere bildene sine? Dette er sikkert temaer en vil høre mer om i naturfotoverdenen framover.

Helt til slutt presenterte leder Laila poengstillingen ved halvgått løp på vei til Årets fotograf. Fjorårets vinner Torstein, som har to napp i vandrepokalen, ledet suverent med 51 poeng. Bak han kom Arne med 32 poeng, og på tredjeplassen nykommeren Leiv Arne med 24 poeng. Hele lista finner medlemmene på Tavla her på hjemmesiden vår.

Dermed var siste klubbkveld før sommeren slutt. Leder ønsket alle en god sommer, og vel møtt til høstens fotokvelder i det nye møtelokalet vårt.
Sej

Publisert: 6. Jun 2020 10:35, SEJ
 
Dobbelteksponering - en spennende utfordring
Onsdagskvelden 14. november ble igjen en kveld med mange bilder for de frammøtte medlemmene. Leder Laila ønsket velkommen og hadde som vanlig en del på hjertet før programstart. Først overbrakte hun en hilsen fra Liv Anette. Hun hadde vært en tur på sykehus, var nå kommet hjem og hadde fått overlevert en blomsterhilsen fra fotoklubben. Vi ønsker Liv Anette god bedring, og at hun snart er på plass i klubben vår igjen.

Leder røpet så de 4 temaene for neste års Årets fotografkonkurranse: Sort/hvitt – Minimalistisk – Klimakrise – Håndverk og produksjon. Utfordrende tema å bryne seg på kanskje, men ikke helt umulige likevel forhåpentligvis? Leder fortsatte med å nevne noen av programmene ut over våren. Vi skal ha besøk av fotograf Kjartan Bjelland, vi skal ha juryeringskurs med Vidar Hoel fra Arendal FK og vi skal ha workshop ute med Magnus Wintersborg. Vi skal også på bedriftsbesøk, bl.a. til Kjettingen. Det er bare å glede seg til våren.

Til slutt kom leder med en liten påminnelse. Ikke lever bilder til konkurransene like før fristen går ut. Ved eventuelt kluss med internett, PC og passord, kan du fort risikere at du ikke får levert bildene dine. Dette gjelder både våre egne konkurranser og konkurransene til NSFF.

Så var det endelig Elisabeth sin tur til å fortelle og vise oss eksempler på dobbelteksponering. Elisabeth fortalte at hun liker og utforske ting. Det tror vi så gjerne. Hun er jo også en ivrig dykker med kamera, så det bekrefter vel utforskertrangen til fulle. Men det var visst et møte i Biofoto i 2015 som ga inspirasjon til å begynne med dobbelteksponeringer, ifølge henne selv.

I «gamle» dager (hun tenkte nok på lysbildealderen), fortalte hun, dukket dobbelteksponeringer ofte opp fordi en hadde glemt å trekke fram til neste bilde. Men i riktig gamle dager, på 1900-1920 tallet, var det populært å ta dobbelteksponeringer, ofte for å ta spøkelses- eller tullebilder. Vi fikk se det første dobbelteksponerte bilde tatt på fotoplate fra ca. 1890. Det viste et dobbeltgjengerbilde av Johannes Jaeger, og er absolutt ikke et tullebilde, mente Elisabeth.

Nå er dobbelteksponeringer som regel en funksjon vi kan stille inn på kamera, eller en kan gjøre noe etterpå i Photoshop som ligner. Flere bilder på hverandre kalles gjerne multieksponeringer. Hun foretok dobbelteksponeringene mest uten stativ, og hun brukte mest makro 105 mm eller 50 mm objektiver. En kunne ta et skarpt og et uskarpt bilde. Skjermen er til god hjelp for å se hvordan det blir. En må bare prøve seg fram og øve og øve, framholdt hun.

Hun hadde selv prøvd seg fram med forskjellige teknikker, mest med blomster som motiv. Noe av det som gjorde det litt gøy, fortalte hun, var at bildene ble litt mer «kunstneriske». Som avslutning på foredraget, viste hun oss mange gode bildeeksempler på dette. Bildene fikk et fint, mykt og lyst uttrykk som kledde blomstermotivene meget godt.

Vi takker Elisabeth som mye for denne fine inspirasjonen vi fikk til å prøve oss på nye tekniker.

Kaffepausen, mange takk til Arne som vert, fikk en ny dimensjon denne gangen. Mens vi satt og drakk vår kaffe med kake til, hadde leder satt i gang de innleverte bilden til 4. runde i Årets fotograf med tema «Høst» som en «loop» som surret og gikk. Dermed fikk vi sett bildene mange ganger, uten tittel riktignok. Det siste til ergrelse for noen, til glede for andre. Men juryen får se tittelen, trøstet leder. Det er fotoklubben Lukkertid i Stavanger som skal være jury for oss. Bildediskusjonen tar vi når vi får bildene igjen, fortalte leder.

Da var det bare Månedens bilde for oktober som gjenstod på programmet. Hele 15 bilder denne gangen ble vist på vanlig måte til avstemming. Da resultatet forelå, viste det seg at 3. plassen denne gangen ble delt mellom Arnes bilde «Hasselblad i høstbekk» og Elisabeths bilde «Høst i skogen». Torstein sikret seg 2. plassen med bildet «Spurvehauken viser seg», og helt til topps gikk Laila med bildet «Løvinnenes konge». Vi gratulerer alle fire. Bildene kan alle se her på hjemmesiden, og medlemmene kan se hele resultatlisten på Tavla.

Dermed kunne leder runde det hele av og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 22. Nov 2018 13:02, SEJ
 
Stativ og lang lukkertid i høstmørket
Et knippe fotoentusiaster fra Mandal fotoklubb hadde samlet seg foran Buen Kulturhus kl. 1800, denne siste onsdagskvelden i oktober, 31.10. Det var også Halloweenkveld, det så vi tydelig på alle utkledde barn som gikk til og fra kulturhuset. Kulturhuset var dessuten opplyst med mange forskjellig farger denne kvelden.

Målet for fotografene denne klubbkvelden var å øve seg litt på å ta bilder med lang lukkertid med kamera godt plantet på et stativ. Det var naturlig å begynne rundt Buen Kulturhus. Her var som sagt mange farger, til og med Rogna i elva var lyssatt med «tigerstriper?». Enkelte savnet litt regnvann på plassen som kunne gitt flott speiling av motivene. Heldigvis var det lite vind, noe som ga et fint speilbilde av byens lys i Mandalselva.

Etter hvert spredde fotografene seg, både ut på Malmøsiden og til sentrum. Hvor alle helt ble av og hvor de fant sine favorittmotiver, vet undertegnede foreløpig lite om. Men vi håper jo at alle som deltok snart legger noen av bildene sine inn i vårt Billedgalleri her på hjemmesiden, slik at det kan bli oppklart.

Etter avtale, skulle vi samles kl. 2000 på den nye Pizzarestauranten, tidligere La Strada, til «opptining og fotoprat» som leder uttrykte det i programmet. «Opptiningen» (de fleste hadde kledd seg godt) bestod hovedsakelig av rykende varm Pizza og kald cola fra restauranten, mens fotopraten klarte vi utmerket godt på egenhånd.

Da de fleste hadde fått nok av både varme og fotoprat, og restauranten dessuten snart stengte, fikk vi omsider betalt og bega oss på hjemveien. Vi takker alle som deltok denne fine høstkvelden for et hyggelig og lærerikt samvær ute med stativ og kamera, og inne med god mat og mye prat.
Sej

Publisert: 1. Nov 2018 12:19, SEJ
Sist oppdatert: 5. Nov 2018 18:13, SEJ
 
Kompaktkamera fortsatt kjekt å ha
Onsdagskvelden 17. oktober var igjen leder Laila på plass etter sin reise til Kenya, og kunne ønske alle velkommen til et nytt møte i Mandal fotoklubb. I forbindelse med et nylig avholdt styremøte, minnet hun forsamlingen på at frist for å komme med forslag til årsmøtet var 14. november. Årsmøtet avholdes 12. desember.

Vår utstillingen på Mandal Sykehjem vil snart bli skiftet ut, og alle medlemmer som vil delta i en ny utstilling, kan legge inn to bilder på et nyåpnet felt på hjemmesiden vår kalt «Til utstilling på Mandal Sykehjem». Temaet er fritt. Alle får med minst ett bilde. Etter utstillingen vil medlemmene få bildeutskriftene.

Leder var også godt fornøyd med NM i foto høst, og skrøt av medlemmenes innsats. Av 99 innsendte bilder fikk klubben 1 Hederlig omtale og 2o Antatte bilder. I klubbkonkurransen, der alle klubbene deltar med 20 bilder hver, ble Mandal fotoklubb nummer 12. Meget bra!

Hun minnet til slutt om neste møte som var utefotografering. Da vil vi øve oss på opptak med lang lukkertid. Husk å ta med stativ, formante hun.

Dermed var det klart for kveldens foredragsholder, Magne Storøy, som svært engasjert ville slå et slag for kompaktkamera. Disse mente han var svært gode, og egnet seg ypperlig til f.eks. reisebruk. De tar minst like gode bilder som speilrefleks, har mindre vekt og det er enklere å ta diskre bilder. Dessuten, mente han, hvor mye gidder du å dra på døgnet rundt i hverdagen og på ferie?

Som er fyrverkeri ramset han opp fordeler og muligheter, ledsaget av utfyllende tekst på lerretet. Han viste bilder og videosnutter, og det var tydelig at han hadde lang erfaring med denne kameratypen. Han viste og demonstrerte små stativtyper til disse kameraene, og sa også at det var viktig å beskytte kameraet med støtsikre vesker.

Han var innom hvordan en kunne fange hverdagslivet. Det var det viktig å dokumentere som minne, mente han. Komposisjon var ikke så viktig i denne sammenheng, men det var bildeskarpheten. Ta bildene først, spør etterpå, det blir som regel ja, mente han. Ta mange bilder, kanskje ikke hver dag, men dette gir bedre bilder. Og kom deg opp om morgenen og fang det flotte lyset.

Hvordan tar du bildene? Bruk gjerne autoinnstillingen, den er mye bedre enn sitt rykte. Husk forresten å ta med bruksanvisningen, var et godt råd han kom med. Tenk også på bakgrunnen ved oppstilte gruppebilder. Ta både Jpg og råfiler, anbefalte han. Fortell historier med bildene, eller lag serier/videoer. Ta ikke bare bilder av kjente turistattraksjoner, men også av ukjente ting. Prøv å få noe i forgrunnen som målestokk, f.eks. en colaboks eller annet kjent hvis du tar bilde av detaljer. Byfoto, hvor en vil fange folkelivet uten å vekke oppsikt, kan en enkelt skyte med kamera på hofta, foreslo han.

Vi takker Magne så mye for dette engasjerende foredraget han ga oss, og alle de gode tipsene han kom med denne kvelden. Godt å bli minnet på at en ikke alltid må dra på speilrefleks for å fotografere.

Etter en pause med fotoprat, kaffe og kaker, takk til Øyvind for trakteringen, gikk leder over til å vise resultatet fra Årets fotograf 3. runde med tema «Bevegelse». Det var Farsund FK som hadde vært Jury for oss. Leder berømmet de for å ha gitt kommentar til alle de premierte bildene, inkludert også de antatte. Juryen uttalte generelt at de syntes kvaliteten på bildene var meget god, langt over gjennomsnittet for tilsvarende konkurranser de hadde bedømt de siste årene. Det er jo svært oppløftende for klubben vår å høre.

Etter at leder arbeidet seg oppover på resultatlisten, viste det seg at Torstein med sitt bilde «God kveld» fikk Bronseplassen. På delt Sølvplass kom Steinar med sitt bilde «Folkebevegelse» og Hilde med bildet «Flaggspett med nøtt i nebbet», og helt på toppen, Gullplassen, tronet Knut-Inge med bildet «Mobile turistar». Vi gratulerer alle vinnerne. Alle bildene finner du her på hjemmesiden og medlemmer kan se resultatlista og juryens generelle kommentarer på Tavla.

Til slutt denne kvelden var det litt bildediskusjon rundt konkurransebildene, der fotografene først kommenterte bildene sine og andre deretter kunne ytre seg med å gi litt ros eller ris. Etter dette kunne leder avslutte kvelden og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 23. Oct 2018 18:09, SEJ
 
Dyr, fugler og folk i Afrika og Månedens bilde
Denne onsdagskvelden 3. oktober var vår leder Laila på fototur i Afrika, så derfor var det nestleder som kunne ønske medlemmene i fotoklubben velkommen. Han begynte først, som leder pleier, med noen opplysninger. Høstens NM i foto har god deltakelse fra vår klubb. Det er innsendt 99 bilder fordelt på 9 fotografer. Torstein i Konkurranseutvalget supplerte med å fortelle at bildene som skal delta i NM for fotoklubber, nå er plukket ut blant våre innsendte bilder. Unødvendig å si at vi venter i spenning på resultatene.

Nestleder gjorde også forsamlingen oppmerksom på at fotograf Peter Lucas, som vi har hatt som foredragsholder i klubben, vil torsdag 11. oktober kl. 1900 i Skutegalleriet i Andorsengården ha boklansering av sin siste bok «Forandring Mandal». Peter har laget flere slike bøker fra mange andre byer, der han tar for seg gamle bilder og fotograferer motivene på nytt fra nøyaktig samme posisjon. På boklanseringen vil Peter vise nye og gamle bilder fra Mandal og fortelle om bokprosjektet sitt.

Så var det tid for bildevisning. Siden leder er i Afrika og sikkert fotograferer og opplever dyrelivet der, passet det jo ganske kjekt at også vi hjemmeværende denne kvelden fikk en fototur dit. Det var nemlig Afrika som var tema for bildene Torstein skulle vise oss. Han hadde vært og besøkt Malawi i mai/juni. Det var egentlig ikke en fototur, fortalte han, men det skulle en ikke tro når vi så bildene. Men det hjalp veldig at vi fikk en dyre- og fotointeressert guide, mente han.

Torstein fortalte om et flott land med vennlige mennesker. Malawi er visstnok verdens mest fattige land, med 18 millioner innbyggere. To tredjedeler av arealet skal være dekt av vann. Landet er tidligere engelsk koloni, og engelsk er derfor fortsatt offisielt språk.

Han viste først bilder fra livet langs landveiene i Malawi. Det var et broket folkeliv med alt som kunne krype og gå, fortalte han. Bildene, som oftest var tatt fra bil, viste oss fargerike mennesker og salgsboder, et yrende folkeliv som er uvant for oss nordboere.

Torstein viste også bilder fra den store Malawi-innsjøen. Her fikk vi se nye fargerike bilder fra strendene, fiskere med garn og deres uthulte tømmerstokkbåter, og glade barn som lekte og badet.

Han hadde selvfølgelig også fått med mange flotte dyre- og fuglebilder. Særlig de mange forskjellige fuglebildene imponerte, og ikke minst det at han også hadde klart å finne fram navn på alle sammen. Vi takker Torstein så mye for denne innholdsrike turen til Afrika som han velvillig delte med oss denne klubbkvelden.

Etter en deilig kaffepause med lapper og syltetøy, mange takk til vertinne Hilde, gikk vi over til avstemmingen om Månedens bilde for september. Det var til sammen 13 innsendte bilder. Bildene ble vist som vanlig, først et par ganger i stor størrelse, deretter samlet. Stemmesedlene vil leder som vanlig ta seg av. Resultatet vil bli lagt ut på vår hjemmeside. Så følg med i dagene framover.

Til slutt ble det en bildediskusjon, der først fotografen kunne komme med sine kommentarer og deretter andre som ville bidra med ros og ris. En stadig nyttig øvelse de fleste setter pris på.

Dermed var fotokvelden over, og nestleder kunne takke for denne gang og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 4. Oct 2018 14:40, SEJ
 
Å finne sin egen signatur i bildene
Igjen var det godt frammøte i fotoklubben, onsdagskvelden 19. september. Det var nemlig duket for et nytt møte med en spennende fotograf, Synnøve Solberg, og hennes bilder.

Leder Laila ønsket alle velkommen, og særskilt til vår gjestefotograf. Hun fortsatte med noen opplysninger. Vår klubbkonkurranse «Bevegelse» fikk god oppslutning. Det deltar 56 bilder fra 14 medlemmer. Bildene sendes Farsund FK for juryering. Videre anbefalte hun å få NSFFs nyhetsbrev på epost. Mye nyttig informasjon der. Vår hjemmeside var nå gjort sikrere av vår webmaster. Det merkes ved at det nå står https først i adressen etter pålogging. Dessuten arbeider styret med å få ferdig og få lagt ut vår personvernerklæring slik den nye personvernopplysningsloven krever.

Da kunne leder endelig presentere kveldens foredragsholder, fotograf Synnøve Solberg, som skulle fortelle oss hvordan vi kunne finne vår egen signatur i bildene våre. Hun fortalte først litt om seg selv. Hun kom fra Geilo, bodde på Birkeland og jobbet med data, drift av servere og Microsoft. Hun drev med musikk og spilte i storband. Fotografering, litt beslektet med musikk, mente hun, hadde hun holdt på med lenge, og var også medlem i Lillesand fotoklubb.

Hun var svært opptatt av å finne sin egen stil i bildene sine, sin egen signatur, og ikke bare kopiere andre fotografer. Hun ville at folk skulle kunne se at bildene var tatt av henne, at de kjente igjen hennes uttrykksmåte og særegenhet. Det var viktig å se seg selv gjennom egne bilder.

I vår tid flommer det over av bilder over alt, mente hun, i blader, aviser, TV og på nettet, og ikke minst i sosiale medier. Det er så lett å ta bilder med mobilen, mange bilder. Hvert år tas det flere bilder enn det ble tatt i hele den analoge filmens levetid, fortalte hun. Hun syntes også bildene blir så like. Alle bruker de samme malene i Photoshop, så egen stil lett drukner i alle mulighetene der. Dessuten er bildene ofte også overbehandlede.

Hun mente vi burde stille oss selv noen spørsmål; Hvorfor har du et kamera? Hva vil du formidle? Vi må prøve å tenke hva vi vil og hva vi vil vise med bildene våre. Vi må ikke bare tenke på det tekniske rundt det å ta bilder, på blender, lukker og om det blir skarpt. Det skaper ingenting, framholdt hun. Men hvordan lage noe som utmerker seg? Det er det vi bør rette oppmerksomheten vår mot.

Inspirasjon var viktig og det hadde hun selv fått mye av, bl.a. på workshops med Morten Krogvold. Hos ham var – Hva vil du formidle? – nærmest som et grunnstoff å regne. Vi kan også tenke over hva en selv har opplevd og hva annet som påvirker og inspirerer oss. Andres bilder kan en trykt ta med her. Selv hentet hun masse inspirasjon fra de store fotografene på 1800-tallet. Hun hadde også skaffet seg mange fotobøker som ga inspirasjon.

Det kunne også være nyttig å se på bildekunst – også de store kjente malerne. Hun sa at i følge Morten Krogvold var det viktig å fylle seg med ting som ikke sløver oss. Musikk kan være berikende og bl.a. gi oss bilder i hodet. Disse kan vi prøve å lage med kamera. Vi kunne også lage tegninger og se om vi fikk fram ting som skygge, lys, form og linjer. Det kunne det være nyttig å vite litt om når bildet i søkeren komponeres.

Å lage en egen signatur, er ikke alltid så lett, men prøv å «klemme» det ut av kamera, som hun uttrykte det. Noen ganger kan for mye utstyr være et faresignal, og av og til stå i veien for et godt bilderesultat. Det er lett å bli opphengt i de mange mulighetene og glemme det viktigste – motivet. Hun oppfordret til å lage seg fotoprosjekter der en hadde et bestemt mål og ikke bare knipset alt en kom over. Det kunne også være en idé og konsentrere seg om å bruke bare ett objektiv, f.eks. et normalobjektiv.

Ofte kunne det være slik, opplevde hun, at det første en ser av motivet kanskje blir det beste bildet. Vær heller ikke redd for å bryte reglene, det gyldne snitt osv. Hun hevdet videre at det kunne være mye inspirasjon i negative ting, og motgang en opplevde i livet. Hennes bilder kunne da bli nokså mollstemte, medgikk hun.

Til sist i foredraget oppsummerte hun noen gode råd og tips vi kunne ha nytte av:
• Sett deg godt inn i fotofaget
• Se på de store mesterne
• Les fotobøker og kunstbøker
• Se utvalgte steder på nettet (men ikke baser deg på «Likes»)
• Velg et prosjekt (og gjerne ett objektiv)
• Sørg for å ha noe å si, noe å fortelle
• Ha en bok å notere i
• Lag bildeserier
• Lag mange fotobøker selv
• Lag utstillinger
• Heng opp egne bilder hjemme og studer de nøye
• Fotografer familien din, gjør portretter
• Delta på workshops
• Øv mye, ut av sofaen, gå ut og fotografer

Synnøve Solberg viste også fantastiske bilder i løpet av foredraget, ledsaget av velvalgt musikk som passet godt til stemningen i bildene. Hun viste først en serie med berømte bilder av de store fotografene opp gjennom tidene. De fleste var i monokrom og var en utrolig flott opplevelse. Det er ikke plass til å ramse opp alle her, men Eugene Smith sitt bilde «Walking to paradise» var heldigvis med, et av undertegnedes favoritter.

Til sist viste hun en serie med egne bilder fra en fotobok kalt «Menneske, stemninger og følelser». Flotte bilder som viste at hun kan sitt håndverk. Hun likte bilder med litt «blur», og bilder som kommuniserte med hverandre. Derfor var mange portretter og selvportretter satt opp i en slik kommunikasjon med hverandre.

Det ble også tid til spørsmål og en liten bildediskusjon sammen med foredragsholder, om bl.a. kunstbilder, om monokrombilder og om titler på bilder. Til slutt rundet leder det hele av med å takke henne for en fin og lærerik kveld. Hun fikk som takk overrakt klubbens Mandal-DVD fra 2007.

Det det ikke ble tid til, og som var oppsatt i programmet, var å se gjennom og få en bildediskusjon på våre egne innleverte bilder til 3. runde i Årets fotograf med tema «Bevegelse». Men det tar vi heller når vi får bildene tilbake fra Juryen i Farsund FK, foreslo leder. En helaften med Synnøve var vel verdt en slik utsettelse. Før alle gikk hjem hver til sitt, minnet leder om neste møte 3. oktober. Der skal Torstein vise bilder fra sin reise i Afrika.

Vi takker til slutt også Nils som kveldens vert, og som sørget for kaffe og gode kaker til alle på denne vellykkede kvelden i Mandal fotoklubb.
Sej

Publisert: 25. Sep 2018 15:49, SEJ
Sist oppdatert: 27. Sep 2018 00:22, SEJ
 
Flott bildekveld i Mandal fotoklubb
Onsdagskvelden 5. september var det godt frammøte i fotoklubben. Mange ville nok være med, og var spent på, å se bildene vårt forholdsvis nye medlem, Trine Kvalnes, skulle vise denne kvelden.

Kvelden begynte med at leder Laila ønsket alle velkommen. Også denne kvelden minnet hun oss om aktuelle saker. NSFFs NM i foto, frist 15. september, og vår egen klubbkonkurranse med frist 18. september. Sistnevnte er det Farsund FK som skal være jury for.

Så ga leder ordet til Trine. Trine fortalte først litt om seg selv. Hun kom fra Modum, og var med i fotoklubben der. I 13-årsalderen fikk hun et fotografiapparat av sin bestemor, og fattet da interesse for fotografi. Hun har gått to år på ei fotolinje og har jobbet litt i butikk med foto. Hun er også utdannet grafisk designer og illustratør, gir ut bøker, og har eget foretak kalt Sela Design. Dessuten har hun en bachelor i teologi. En allsidig bakgrunn for en fotograf, kan en trygt si.

Deretter gikk hun over til bildene hun skulle vise. Hun leste først et forord til en bok hun hadde utgitt. Det var for at vi skulle fornemme stemningen i bildene. De var nemlig satt sammen på bakgrunn av bildene i boka. Mellom bildene kom det tekster som anga tema bildene illustrerte. Tekstene tok for seg de store og viktige ting i livet, nesten i stikkordsform, og sammen med velvalgt musikk, ble bildene en vakker og stemningsfull opplevelse til ettertanke.

Bildene var helt uten mennesker, det var bare sporene, alt det vi etterlater oss, ofte i forfall, som var i fokus. Bildene var tatt over en tiårsperiode, fortalte hun. De var flott eksponert, hadde en litt melankolsk fargetone som passet godt til motivene de viste. Vemodig vakkert er kanskje en passende beskrivelse. Bildene ble også vist uten den vanlige overtoningen, noe som fotografen mente passet best til denne visningen med ledsagende tekster. Vi takker Trine for denne fine bildekvelden.

Men bildekvelden var ikke helt slutt enda. Etter at kaffe og kakepausen var ferdig, takk til Ole Kristian for denne, var det avstemming over Månedens bilde for august. Igjen var det mange varierte motiver å stemme over. Som vanlig viste Laila bildene ett for ett mens tittel ble opplest, deretter ny visning uten tittel, og til sist fikk vi se alle bildene samlet. Det forutsettes også at alle har studert bildene litt hjemme i ro og mak. Alle bildene gis poeng fra 1 til 10.

Da resultatet fra avstemmingen ble kjent, viste det seg at Ramons bilde med tittelen «Hvitetroll» sikret seg førsteplassen, tett fulgt av Brits fuglebilde «En glad fisker». Tredjeplassen fulgte like etter der igjen med Torsteins konsertbilde fra Buen «Homemade sin». Vi gratulerer de tre poengvinnerne. Etterpå var det bildediskusjon der fotografene først fikk fortelle om bildene sine før andre slapp til med ris og ros. Alle bildene ligger her på vår hjemmeside.

Dermed var nok en flott fotokveld over i Mandal fotoklubb. Leder takket for frammøte og kvelden, og minnet om neste møte 19. september med fotografen Synnøve Solberg.
Sej

Publisert: 10. Sep 2018 10:53, SEJ
 
Mandal fotoklubb starter opp høstsesongen
Onsdag 22. august var det på’an igjen. En god del av klubbens medlemmer hadde møtt fram for å få ny inspirasjon og for å dele fotoprat og bilder med likesinnede etter en usedvanlig lang og fin sommer.

Vår leder Laila ønsket alle velkommen og som vanlig ga hun en orientering om aktuelle saker. Den største nyheten var at nå kan vi beskue våre bilder på storskjerm. Ingen tvil om at kvaliteten her overgår hva en projektor kan oppvise. Vår leder fikk rede på at vår husvert, Husfliden, hadde planer om å investere i en 65 tommers TV-skjerm, og hun inngikk da en avtale om at hvis fotoklubben monterte den, var den til fri benyttelse for oss. Monteringen ble utført av våre gode medlemmer, Gjermund og Tor Anders, og dermed var det første høstmøtet sikret en god bildeopplevelse.

Videre minnet hun om innlevering til NM i foto, fristen er 15. september. De som skal levere papirbilder må levere til Styret innen 5. september, da det skal være felles innsending av disse. Hun minnet også om vår egen klubbkonkurranse, frist 18. september, med tema «Bevegelse».

Leder opplyste om Fototreff Sør, i regi av NSFF og Drammen FK, Holmestrand FK og Lier FK, helga 7. til 9. september. Dette burde være midt i blinken for de som har lyst til å lære mer og treffe likesinnede. Se nærmere om dette på NSFFs nettside.

Leder minnet også om avisen Lindesnes fotogalleri, og primus motor for dette, Ole Kristian, ba særlig medlemmer som ikke hadde lagt inn bilder på vår hjemmeside klargjort for dette, om å gjøre det nå. Til sist minnet leder om neste møte, 5. september, der Trine skal vise bilder.

Deretter gikk leder gjennom resten av høstens program. Programmet finner du selvfølgelig på vår nettside. Se dette.

Leder gikk så over til praktisk info om NM i foto. Hun gikk først gjennom reglene. Disse er det viktig å vite litt om så en bl.a ikke risikerer å bli diskvalifisert eller å få bildene i retur. Hun viste også hvordan en logger seg på NSFFs sin nettside, og hvordan bilder legges inn i de ulike kategorier. Avgiften, kr 150, kan det være litt trøblete å få betalt, mente noen, men leder fikk det til rimelig greit.

Så var det pause med deilig kaffe og kaker, takk til Liv Anette for dette.

Siste post på programmet denne første høstkvelden i Mandal fotoklubb var avstemming over Månedens bilde for juni og juli. Det var mange flotte og forskjellig bilder som hadde samlet seg opp i løpet av sommeren. Det viste seg at for juni ble Ramons bilde med Musikknotater valgt som best, etterfulgt av bildene til Torstein på 2. plass og Brit og Elisabeth på 3. plass. For juli ble Brit med bildet av en spisende Blåvingevannymfe best. På de neste plassene fulgte Elisabeth og Arne med sine bilder. Vi gratulerer! Alle bildene finner du her på vår hjemmeside.

Etterpå fulgte en bildediskusjon der Liv Anette innledet. Deretter fikk fotografene ordet. Dette er en nyttig og lærerik øvelse som klubben stadig blir bedre på og som alle kan delta i.

Dermed var det igjen blitt sent på kveld og leder kunne takke for denne gang og ønske alle vel hjem og vel møtt om 14 dager.
Sej

Publisert: 26. Aug 2018 22:06, SEJ
Sist oppdatert: 6. Sep 2018 18:15, LB
 
Siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Onsdag 6. juni samlet mange av våre mest ivrige medlemmer seg til det siste møtet før klubben tok sommerferie. Leder Laila åpnet som vanlig møtet og ønsket velkommen. Hun takket for fine fototurer i det siste, både i Furulunden og ikke minst til Reime i Spangereid. Hun gratulerte også de fire - Brit, Arne, Torstein og Ole Kristian – som fikk med hvert sitt bilde i Årboka for 2017. Ellers minnet hun om at flere måtte legge inn bilder i «Til Lindesnes» på vår hjemmeside, til bruk i avisen Lindesnes «Galleri» serie. Til sist fortalte hun at klubbens program for høsten nå lå på vår hjemmeside. Første møte er 22. august.

Deretter gikk leder over til å presentere resultatet fra 2. runde i vår fotokonkurranse Årets fotograf med tema «Kontrast». Tolv fotografer med 48 bilder deltok. Moss FK hadde vært jury for oss. Etter å ha sett med spenning gjennom bildene «Antatte» og «Hederlige omtalte», fikk vi til slutt se at på bronseplassen kom Knut-Inge med bildet «Temporitt». Han kom også på sølvplassen med «Something old, something new», men på gullplassen tronet Trine med bildet «Sommerkledd om vinteren». Vi gratulerer vinnerne! Bildene finner du som vanlig her på hjemmesiden.

Så var det Månedens bilde for mai som stod for tur. Til sammen 15 bilder var sendt inn denne gangen, med motiver av både fugler, dyr, planter, landskap, menneskeaktiviteter og gjenstander. Etter avstemmingen ble det Magne som fikk æren av å lose oss gjennom bildekritikken, og han fikk flere til å komme med ris og ros til bildene. Vi retter en takk til Magne for dette. Da resultatlista forelå, viste det seg at 3. plassen gikk til Elisabeth med bildet «Odd», 2. plassen til Magne med bildet «- Og roen senka seg» og 1. plassen gikk til Hilde sitt bilde «Hoggorm i furua». Vi gratulerer alle tre! Alle bildene kan sees på hjemmesiden.

Etter halvgått løp i Årets fotograf, er det naturlig å se hvordan stillingen er på sammenlagtlista. Som kjent er det poengene hver enkelt fotograf har fått samlet fra rundeomgangene, månedens bilde og NM i foto (NSFF sin konkurranse) som teller. Leder har kontroll med dette, og hun kunne avsløre at på 3. plass lå nå Knut-Inge med 15 poeng, på 2. plass Brit med 21 poeng og på 1. plass Trine med 26 poeng. Men det er langt fram, mye kan skje, så det er bare for alle og stå på videre. Lykke til!

Da var det endelig tid for mat, denne gangen ble det pizza. Torstein bestilte, og Magne hentet, og det ble spist og pratet på denne fine sommerkvelden i fotoklubben. Før kvelden var omme, reiste Knut-Inge seg og takket for sin tid i klubben. Han flytter nå til Drammen, og det er vel ikke utenkelig at vi kan treffe på han igjen via Drammen FK? Vi sier også takk til Knut-Inge og ønsker han lykke til videre med fotosysler i Drammen.

Mandal fotoklubbs vårsemester var dermed over, leder takket for nå og ønsket alle en god sommer. Aktiviteten på hjemmesiden behøver likevel ikke å opphøre. Vi har jo månedens bilde for juni og juli, og vi håper mange legger inn bilder og kommentarer i vårt Billedgalleri. Det kan jo bli noen regnværsdager som kan være fine å bruke til slikt. God fotosommer til alle!
Sej

Publisert: 11. Jun 2018 21:22, SEJ
 
Fotoklubben ute på tur igjen
Denne fine maikvelden etter pinse, onsdag den 23., var en passe flokk medlemmer (og et par tidligere medlemmer), igjen ute og luftet sine objektiver og kameraer. Turen gikk i vårt nærmiljø, i byens grønne lunge og apotek, Furulunden.

Møteplassen var Lysthuset, og etter hvert beveget vi oss over til Arboretet, til fuglebadet og fóringsplassen der. Guiden for kvelden, Arne, pekte seg vel neste ut selv. Ingen er mer kjent og har mer erfaring med å fotografere i Furulunden enn han. Han startet med å ønske velkommen, og som turkomitémedlem benyttet han anledningen til å reklamere for klubbens sommeravslutningstur til Katnesbukta lørdag 3. juni. Deltakere skal møtes senest kl. 10.00 ved klubblokalet på Malmø med mat og drikke, varme klær og selvsagt kamerautstyr. Hvis været slår seg vrangt, prøver de igjen dagen etter, søndag, til samme tid.

Arne foreslo at kveldens turdeltakere først skulle bevege seg mot Kallhammeren. Dermed ruslet vi småpratende, i sakte tempo, gjennom en Furulund som viste seg fra sin beste side, med varm kveldssol som sildret lyset sitt gjennom lysegrønne nyutsprungne blader på de mange trærne der. En magisk stemning som nesten fikk oss til å glemme at vi skulle fotografere, og heller fikk oss til bare å nyte tilstedeværelsen der og da.

Vel framme ved vannet og stranden fant de fleste etter hvert noe å ta bilde av, og vi ble litt mere spredt i terrenget. Noen svaner (og mange joggere) dukket opp, noen traff folk de kjente, og noen trakk seg tilbake tidlig for å rekke andre gjøremål. Været var kanskje for godt for fotografering denne kvelden, en ble faktisk fristet til bare å nyte den.

Selv om det kanskje ikke ble en av de store fotograferingsturene (med litt forbehold, referenten gikk tidlig) denne kvelden, ble det likevel en svært hyggelig og sosial tur. Det er alltid trivelig å være sammen med likesinnede på avslappet tur i Mandals flotte nærmiljø. Vi retter stor takk til Arne som kveldens guide, og til Turkomitéen som er flinke til å få i stand slike fototurer.
Sej

Publisert: 24. May 2018 15:12, SEJ
 
Fra galleriet:
Bildet vises i lav oppløsning da du ikke er logget inn